Болки в сърцето и гърдите (междуребрената невралгия, кардиалгия): симптоми, лечение, причини

Междуребрената невралгия в повечето случаи е спътница на остеохондроза на шийния или гръдния отдел на гръбначния стълб, често встречающегося и най-разпространена заболявания на възраст от 40 до 60 години. Първите симптоми на межреберной невралгии: болка – силна, мъчителна, парене. На ЕКГ — липсата на всякакви признаци на сърдечна патология, в анализа на кръвта (СОЭ, lactic) също всичко е спокойно. Температурата на тялото на пациента е нормално, обаче чувствителност лишава човека от увреждане и в клиниката му дават болнични листа със съответната диагноза. Между другото, диагноза межреберной невралгии обикновено се инсталира, ако лекарят след анализи и ЕКГ не вижда заболявания на сърцето, но, въпреки това, не може точно да се определи мястото, където болката произхожда.

Причини за болки, появяващи се в гръдния кош, доста разнообразни, въпреки че самите пациенти в повечето случаи уверено твърдят, че болката им е точно в областта на сърцето и се свързват я с сърдечна патология, въпреки че, разбира се, и така се случва, но заедно с това могат да присъстват и други причини.

Болка в областта на сърцето се нарича кардиалгией, външния си вид дължи на множество фактори, така че в случай на възникване на такива, следва да бъде дифференциальную диагноза с други заболявания, да се намери истинската причина за появата на болезнени усещания.

Причина за болка на сърцето и кръвоносните съдове

Разбира се, първите от списъка на «заподозрените» изключват кардиальные проблеми и съдовата патология:

 • Атеросклероза на съдовите стени;
 • Артериалната гипертензию;
 • Ревматизъм;
 • Клапанные пороци: митральный и аортна стеноза, пролабирование (пролапс) на митралната клапа;
 • Ангина;
 • Инфаркт на миокарда;
 • Тромбоэмболию клоновете на белодробната артерия (ТЭЛА);
 • Расслаивающуюся аневризму на аортата;
 • Миокардиты инфекционно-алергичен произход;
 • Перикардит;
 • Бактериален ендокардит;
 • Функционални нарушения в работата на сърцето (функционална кардиалгия, психогенна кардиалгия и кардиалгия вегетативно криза) придружаващите неврози, неврозоподобные състояние, нейроциркуляторную дистонию;
 • Главно миокарден дистрофия, свързани с endocrinal нарушения.

Болка в областта на сърцето се дължи на присъствието на сърдечно-съдовата патология на различни генезиса, която може да намерите при провеждането на лабораторни, инструментални изследвания, велоэргометрической на проби и други тестове, выявляющих отклонения в работата на сърдечно-съдовата система.

Проблеми с гръбначния стълб и болки в сърцето

Болка в областта на гръдния кош, често са признак на заболявания на опорно-двигателния апарат и нервно апарат:

 1. Остеохондроза на шийния и/или кърмене участъци на гръбначния стълб, на вертеброгенную кардиалгию;
 2. Перихондрита — възпалителни процеси, протичащи в ребрата хрущяли (II – IV ребро в ляво – синдром на Титце);
 3. Лезии на мускулите на гръдната стена (предната) – синдром на голям гръден мускул, миалгии, миозита.

В следствие на тези заболявания обикновено са кардиалгии, които в ежедневието се нарича просто: невралгией гръдна или невралгией на сърцето. Трябва да се отбележи, че тук най-често се има предвид междуребрената невралгия, която често е резултат от патологични процеси в областта на шията и гърдите отдел, засягащи костите, мускулите и нервите.

Макар и симптом на межреберной невралгии, също се счита за болка, наречено кардиалгией, но истинската причина за неговото възникване са промени, които са настъпили в майчиното и/или шийните част на гръбначния стълб в резултат на:

 • Костни пролиферация (остеофитов) на междупрешленните стави;
 • Сдавления на гръдните корени са повредени межпозвонковыми дискове (корешковый синдром);
 • Херния междупрешленните дискове.

Провокира влошаване на съществуващите хронични процеси в гръбначния стълб могат да хипотермия, по натоварване на определени отдели, тежка физическа работа, стрес. Междувременно, нито на термична реакция, нито промяна на электрокардиограмме, нито отклонения на лабораторни показатели, невралгия гръдна не дава.

Изразен синдром на кардиалгии, освен межреберной невралгии, се наблюдава при опоясывающем планус, а интензивността е толкова голяма, че друг път дори и най-силните аналгетици не дават забележимо подобрение. Обикновено народ, без повече приказки, тези и всички тези заболявания наричат невралгией на сърцето. Разбира се, че в IBC такова определяне не.

Анамнеза ще помогне да се намери причината за

Да доведе в заблуждение кардиолозите и невролозите може и такава патология:

 1. Травма на гръдния кош;
 2. Появата на въздух в плевралната кухина; (пневматоракс);
 3. Заболявания на белия дроб (възпаление, емфизем, туберкулоза, рак);
 4. Възпаление на органите средостения.
 5. Заболявания на дихателните органи.
READ  Албумин в кръвта: норма, е повишен, понижен в биохимично анализа, как да се подобри в домашни условия

Кардиалгию, обусловленную патология на дихателната система, може да се разпознае, гледане на зависимостта на болката от дихателните движения. Например, дълбоко дъх допринася за увеличаване на болката, а забавянето на дишането, а напротив, намалява болезнените усещания.

Болестите на органите на средостения протича с продължителна тянущей и ноющей болка, нарастващата с течение на времето. Освен това, към кардиалгии често се присъединява към недостиг на въздух.

Дава симптоми кардиалгии може патология на стомашно-чревния тракт, която се отнася до важни рефлексогенным зони, оформянето болковият синдром, наподобяващи ангина:

 • Хиатална херния;
 • Пептический езофагит;
 • Холангит, холецистит;
 • Панкреатит;
 • Язва на стомаха.

Болка, свързана с болестно състояние на някои органи на храносмилателната система, има свойството да активизира в легнало положение и да бъдат локализирани в долната трета на загрудинной област. Освен това, кардиалгию при заболявания на стомашно-чревния тракт обикновено съпътстват такива явления, като киселини в стомаха, повръщане, понякога гадене и повръщане, което навежда на мисълта за необходимостта от изследването на пациента в тази посока. Това обаче не трябва да забравяме, че рефлекс кардиалгия често се съчетава със симптоми на коронарна болест на сърцето (ИБС). На болки в подобна ситуация пациентът може да не обърна внимание, позовавайки се на хронично заболяване на стомаха, жлъчния мехур или панкреаса, а в резултат — пропуснете началото на ИБС.

По този начин, когато в хода на изследването на пациента (тестове, ЕКГ, R-графия, ФГДС и др.) изключени от пазара на търговия, патология, се определя от лекар диагноза – междуребрената невралгия, която, както вече е казано по-горе, обикновените хора ще се обадя на невралгией на сърцето.

Всяка кардиалгии своя характер

Сърдечни болки

Както се досещате, че симптомите кардиалгии може да се изрази с няколко думи – болката, която локализуется в гръдния кош. Въпреки това, да научат неговия произход, определи го боли сърцето или междуребрената невралгия се притеснява, ще помогне на анамнеза и характер болезнени усещания, тяхната точна локализация, иррадиация, времето за начало на атаката, нейната продължителност, връзката с физически упражнения, ефектите от приема на нитроглицерина.

 1. Много продължителен пристъп, придружен от силен загрудинными болки, които на вълни се увеличава, липсата на помощ от нитроглицерина дават основание да се смята, че човек е получил инфаркт на миокарда.
 2. Болка в прекардиальной областта с висока температура и тахикардией дават основание предположи, инфекционно-алергичен миокардит.
 3. Перикарден излив се проявява загрудинными болки, интензивността на които се намалява, ако пациентът приема сидячее положение.
 4. Функционална кардиалгия, която е почти постоянна спътница нейроциркуляторной (съдова) дистония или вегетативната дисфункция (различни имена на една болест), дава картина на необичайни (изключително неприятни) усещания, подобни на болковият синдром при ангина – продължителна болка ноющего или колющего характер. Въпреки това, сърдечно-съдови лекарства не помагат, а от седативни лекарства настъпва значително подобрение.
 5. Кардиалгия вегетативно криза идва на фона на вегето-съдова пароксизма, който, освен болка в гръдния кош в ляво, нестабилност на кръвното налягане, емоционална нестабилност и други симптоми, често с «пароксизмальная недостиг на невротика».
 6. Недостиг на въздух, кашлица, колебания АД, изразена емоционална лабильность, невротични разстройства, желанието на пациента да се обърне внимание на себе си и на своите «нечовешки страдания», и, разбира се, същите силни болки в областта на сърцето – така може да бъде описан психогенную кардиалгию, возникающую на почвата неврози и неврозоподобных състояния.
 7. При дисгормональной миокардиодистрофии се преструват ангина ноющие продължителни болки, които, в допълнение към всичко, са придружени от реакция невротического тип (изтръпване на пръстите на ръцете, чувство за «незадоволително вдишване» и други). Такова състояние е характерно за климактериума и някои гинекологични заболявания, свързани с хормоналните нарушения.

И отново към гръбнака и межреберной невралгия

Ако междуребрената невралгия е последица и симптом на нарушения в костно-мускулната система, както и болка по протежение на гръбначния стълб често се дължи на наличието на хронични заболявания (спондилит, спондилоза, остеопороза и т.н.), тогава за ефективна борба с нея е необходимо да знаете причината и да се лекува основната патология, в противен случай всички действия се окажат просто недейственными или много краткотрайни.

READ  Засаждане на кръвта на стерилитет: че това е мястото, където се отдава, алгоритъм за провеждане на invitro

Преди да се премине към диагностично детайла вреди ще старателно анамнеза за живота и болестта на пациента, спирайки на характера болезнени усещания и връзките им с определени фактори. В края на краищата симптоми межреберной невралгии – това е не само болка. За това, когато го боли, как и с какво е свързано това обикновено охотно разказват самите пациенти.

По този начин, аз искам да споделя информация, получена при расспросе пациенти, които имат симптоми на вертеброгенной кардиалгии.

За да «разкаже» вертеброгенная кардиалгия?

Вероятно, на читателя е съвсем очевидно, че признаци на невралгия (междуребрената невралгия и кардиалгия) са само симптоми, съпътстващи различни увреждане на гръбначния стълб, а не на отделни заболявания. По този начин, с диагноза «междуребрената невралгия» може да бъде пуснат първоначално (до рентгенологического изследвания), а след това се промени с оглед на тази причини болезнени усещания.

 • Синдром на Титце (перихондрит), който по някаква причина предпочита локализиране на ляво, придружени от кардиалгией и е свързан с чести травмированием на гръдния кош при хора, заети в тежки физически работи.

Освен болка, занимающей предсердную област и отдающей в гърба, лявата ръка и лявата страна на шийния отдел, спътник синдром е дълъг «надсадный» кашлица, която не дава да спя през нощта. При изследване на гръбначния стълб пальпаторно в проекция II-IVребер може да открие болезнена подуване, докато R-грам и ЕКГ никакви отклонения не се наблюдават. Сърдечни лекарства не помагат, а ето аналгетици дават значителен положителен ефект.

 • Синдром на предната част на гръдната стена, на когото приписват автоимунно произход, се характеризира с ноющей продължителна болка в прекардиальной област, никъде не иррадиирующей. При палпация често запис на болка по протежение на гръдната кост в ляво.
 • Остеохондроза на шийния и/или гръдния отдел на гръбначния стълб е доста често срещана болест, която често се придружават от симптоми межреберной невралгии, и, разбира се, кардиалгии. Болка при остеохондроза, като правило, не е свързана с физическо натоварване, по-скоро обратното, то се появява при продължително пребиваване в едно положение (седнало, легнало положение), а ден на появата на остро възпаление са движения на ръцете, обрати на главата. Синдром на кардиалгии може да бъде краткотраен, но може да продължи дълго време (ден и в продължение на седмици).

Да се разграничат болка при остеохондроза лесно, ако знае нейните симптоми за този случай:

 1. Кардиалгию съпровождат болката в ръката, лопатке, увеличаваща се през нощта;
 2. Болка по-често имат връзка с положението на тялото по време на сън (запрокидывание главата, обрати, движението в лявото рамо);
 3. Болката е интензивна и продължителна, при това пациентът знае, че той вече беше нещо подобно («прострелы», миалгии, плексити, ишиас).

Лекар, въз основа на данни расспроса и разглеждане на болния, отбелязва разстройство на чувствителността на корешковому вид и липсата на никакви отклонения в ЕКГ. Аналгетици дават положителен ефект. Диагнозата се установява след рентгенологического проучване, което показва выпрямлении удар лордоза, намаляване на подвижността в позвонковом сегмент, стесняване межпозвонковой цепка, спондилоартрозе, спондилолистезе, остеофитах и др.

Болковият синдром, който е свързан с остеохондрозом, изявява знак за невралгии и възниква в резултат на болезнени уплътнения в по-дебели в мускулите на гръдния кош, в местата на преход в сухожилията. Тези пломби, по-често се локализират в ляво, болки дават значителни, иррадиирующие в рамото и лопатката. При палпация се празнува болезненост межреберий, т.е., междуребрената невралгия. Все пак – това все пак синдром, съпътстващи основното заболяване – остеохондроза на гръбначния стълб.

Видео: три теста при болки в гърдите

Какво се лекува: на сърцето или на гръбначния стълб?

Ясно е, че при вертеброгенной кардиалгии или межреберной невралгии сърдечни лекарства да се окажат абсолютно недейственными, тъй като са възникнали, болка не се дължат на сърдечна патология, а имат съвсем друг произход. Тук болковият синдром идва от гръбначния стълб, така че трябва да се лекува гръбначния стълб с оглед настъпили в него промени. Обаче първото нещо, което трябва да облекчи човека страдание, т.е. облекчаване на болката. Обикновено пациентите сами се опитват да направят на първо място, така че винаги да се интересуват, какви хапчета от невралгия сега «на почит» и как те трябва да се вземат.

READ  Сеалекс форте плюс: инструкция за употреба, цена

Разбира се, главните в най-ранния етап на лечение ще аналгетици (анальгин, баралгин) и нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), притежаващи механизацията (найз, индометацин, ибупрофен, кеторол), които добре се комбинират с спазмолитиками (noche-ра) и витамин В12. Заедно с обезболиванием, пристъпи към лечение на основното заболяване, което е причина за неочаквано проблеми, това е остеохондроза. Начини за справяне с него към днешна дата – много (новокаиновые блокада, физиотерапевтическое лечение, водни процедури, иглорефлексотерапия, ФИЗКУЛТУРА и масаж), които по време на обостряне, назначени в болницата.

Межреберную невралгии може да се лекува и в домашни условия, чрез прилагане на лекарства, като анальгезирующее и противовъзпалително действие: финалгон, фастум гел, нимесулид гел, вольтарен, които се прилагат локално и не оказват отрицателно въздействие върху стомашно-чревния тракт. Но сами лекарства ще са неефективни, ако пациентът не ще се съобразят с елементарни правила, които му препоръчва лекарят:

 1. Избягвате переохлаждений, вълненията и стреса.
 2. Упражнение разчитате разумно, не прекалено напрягане на своя гръбначен стълб.
 3. Не пренебрегвайте занимания по лечебна пластика.
 4. Запишете се в басейн.
 5. Се опитаме да не прави резки движения.
 6. По време на работа в едно положение не забравяйте периодично да ставам, прохаживаться, за да се включи «втвърдени» на мускулите по време на физкультурной пауза.

Този вид заболяване, като междуребрената невралгия, просто не може във всички векове без традиционната медицина, особено в селата, където трябваше да се сее, оре, прибирането в условия далеч от съвременните. Човек, «сорвавший гърба», е търсил помощта на средства, които са му на разположение. Авторът си спомня, как в детството дядо, за да облекчи страданията на гърба и следващия отново се отправят на сено е животно, потърка гърба «бодягой».

Това лекарство се подготви предварително и держалось във всеки дом до случая. Направете го лесно:

 • Трябва покупката на сладководна гъба бодягу и настоявайте да я спиртосодержащей течност домашно производство, която се нарича лунна светлина. Истината е, сега варя успешно се заменя с водка или спирт, така че проблеми още по-малко. Лечението също е просто: на гърба си трие вечер преди лягане.
 • Широко популярно се прилагат мазила, съдържащи камфору (50 мл), на суха горчица на прах (50 гр) и суров яйчен протеин (100 мл) или крем, в състава на които влиза терпентин.

Все някога се случва за първи път. Много хора са толкова сигурни, че в основата им неуязвим, че дори не желаят да слушат за каквато и да е профилактика, а, междувременно, точно тя е в състояние отдалить този «първи път» появата на симптоми межреберной невралгии. Човек трябва само да се замислим и да се вслушат в съветите на тези, които ежедневно лекува тези пациенти. Изкарвам междупрешленните дискове или за цел да нарушава гръбначния стълб, не е толкова трудно (това само дойде времето), но това, да се сложи всичко на място – задачата не е лесна, така че гръбначния стълб трябва да се пази.

Видео: болка в гърдите, и сърцето — становище на лекар

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00107 sec