Дисбактериоза на червата при грудничков: симптоми, снимки, необходимите изследвания, лечение

Педиатри с тревога отбеляза, че през последните години диагнозата «дисбактериоза на червата» се поставя на всеки му били познати да възпрепятства бебето е на възраст до една година. Особено често това недугу изложени на предсрочно, отслабени и често болеющие деца. Нека погледнем по-отблизо, как се проявява дисбактериоза при грудничков, отколкото той е опасен и как се лекува?

Какво е дисбактериоза?

Дисбактериоза на червата – това е нарушение на баланса между здрави и инфлуенца микрофлора, което води до смущения в нормалната работа на храносмилателната система. В здравословен червата с полезна микрофлора преобладава, но под влияние на неблагоприятни фактори на това съотношение може да се промени в полза на болестотворни микроорганизми (стафилоккоки, стрептококи, синегнойная пръчка, гъбички).

Такова патологическо състояние може да възникне във всяка възраст, но най-уязвими в това отношение груднички.

Как се случва формирането на микрофлора при бебета?

Преди раждането детето е в стерилна среда, неговите черва в това време не съдържа бактерии, или микроорганизми. За първи път детето се сблъсква с естествената микрофлора на майката в момента на раждането. Именно по време на преминаването от общ пътища се случва първото настаняването на червата микроорганизми.

След раждането на микрофлора се презарежда по време на първия контакт с околния свят и първо прикладывания до гърдите на майката. В този момент бебето получава глътка ценна коластра, която съдържа огромно количество полезни вещества, най-благоприятен начин влияят върху формирането на нормалната микрофлора на червата.

Коластрата е богато на компоненти, които стимулират растежа на полезните бифидо — и bifidus и създават условия за тяхното развитие и размножаване. Освен това, коластрата е голям броят на организма, без които е невъзможно нормалното състояние на здравето и формиране на устойчиво имунитет.

Затова бебетата, които са положили до гърдите на майката в първите часове на живота растат по-здрави и силни от тези, които по някаква причина е отлучен от майчината гърда.

В рамките на следващите 3-5 дни червата на бебето продължава да колонизироваться различни бактерии, сред които са и патогенни микроорганизми. Така че в първата седмица от живота на детето може да се развие транзитен дисбактериоза, който се характеризира с колики в корема, срыгиванием и появата на водянистого зелен изпражнения със слуз.

Но след няколко дни полезни бактерии, получени в първите часове на живота се размножават в достатъчно количество и изместват патогенните микроорганизми. Изпражненията на бебето ще се нормализира, регургитация намаляват. Окончателната стабилизация микрофлора се случва към края на първия месец от живота на детето.

При отслабена, недоносени деца под влиянието на неблагоприятни фактори може да се развие начална дисбактериоза, водещ до нарушаване на нормалното храносмилане и изпражнения, отслабване на имунитета. Какви причини може да доведе до развитието на дизбактериоза?

Причини, които причиняват дисбактериоза на червата при грудничков

Причините младенческого дисбактериоза могат да бъдат различни. Развитието на първичния дисбактериоза може да предизвика:

 • Отказ от кърмене
 • Началото на прехода на изкуствени смеси (до 1 месец след раждането)
 • Прием на кърмещи майка на хормонални средства или антибиотици

Появата на вторична дисбактериоза на червата при грудничков се правят следните причини:

 • Заболявания на стомашно-чревния тракт
 • Лечение грудничка антибиотици
 • Липсата на изработване на храносмилателни ензими
 • Физиологична незрялост (нарушения в усвояването и моторна функция на червата)
 • Неправилен режим на хранене, преди въвеждането на прикорма
 • Инфекция от паразити или патогенни бактерии, уничтожающими полезна микрофлора
 • Родовите травми
 • Инфекция, мастити при кърмещи майки

Много често причина за дисбактериоза при бебета става заразяване на златист стафилококком. Тази больничная инфекция е много разпространено в местните роддомах и болници. Да го избегне, не е просто и често него става заразени и на майката и на детето. Стафилокок силно унищожава полезна микрофлору и немощни деца може да предизвика развитие на дисбактериоза.

Нормалната микрофлору може да унищожи антибактериална терапия. Дори и за възрастни лечение с антибиотици не преминава без следа, както за бебета такава терапия е просто опасно. Микрофлора, която все още не се появи до края, може да бъде напълно унищожен, така че дисбактериоза при грудничка след антибиотици се диагностицира в повечето случаи.

Трябва да лечение на деца антибактериални лекарства в съчетание с едновременния прием на средства за изправяне на нормалната микрофлору.

READ  Диета при варикозе на вените на краката: хранене

Симптоми на заболяването

Първият симптом на дисбактериоза при грудничка става разстройство на стола. Той може да бъде често и обилно, или напротив, изпразването на червата става трудно и болезнено. Промяна на външния вид на стола, той се превръща в течност и пенистым, или кашеобразным, с присъствието на хаотичен бучки.

Изпражненията стават зеленикаво на цвят, с примеси на слуз, и придобива кисел или гнил мирис. Детето след хранене възниква куркане в корема, подуване, болезнени колики, той става неспокоен, лошо спи и много плаче. В интервалите между храненията дете често срыгивает, той може да се появи лош дъх.

Заради нарушения на чревния всмукване на храната да се усвоява не напълно, и се появяват признаци на интоксикация, като алергични обриви по кожата. При отслабена деца до дисбактериозу могат да се присъединят симптомите на анемия, липса на витамини, в устната кухина често се развива млечница.

Педиатрите отделят три степени на дисбактериоза при бебета:

 1. Дисбактериоза 1степени (компенсированный) – характеризира се с намален апетит, нестабилна набор от теглото, метеоризмом и безцветен цвят каловых масите. Този вид заболявания се свързват с неправилно хранене, реакция на организма на бебето в началото на допълващи храни и хранителни алергени. Здравето на бебето, при това на задоволително и страхове не причинява.
 2. Дисбактериоза 2 степен при грудничка (субкомпенсированный) се проявява метеоризмом, схваткообразными болки в корема, липса на апетит, придружени диария или запек. Стол най-често зелен цвят, с неприятна миризма и кичури на несмляна храна. Анализ на изпражненията разкрива наличието на инфлуенца микрофлора: стафилокок, е бактерия proteus, дрожжеподобных гъби.
 3. Дисбактериоза на червата при грудничков 3 степен (декомпенсированный) се придружава от задържането на неприятни симптоми и размножаване на болестотворните бактерии. Детето може да се появи хронична диария със зеленикав оттенък и аромат тухлого яйца. Организация все повече остатъци от несмляна храна. Детето е намален имунитет, се появяват признаци на рахит. Детски кошмари болезнени колики, метеоризъм, гадене, се появява слабост, влошаване на общото състояние. Могат да се появят признаци на анемия, губи апетит, детето не наддава на тегло.
 4. Дисбактериз 4 степен. Значително се активира размножаването на зловредни бактерии (ешерихия коли, причинителите на дизентерия и салмонелоза), което значително увеличава риска от остър инфекциозен процес. Микробите от червата разпръснати в целия организъм, което води до възпалителни процеси в други органи. Еволюира токсини тровят организма. Опиянението придружава от слабост, отказ от хранене, главоболие и повишена температура. Постоянен течни изпражнения придобива гнил мирис, детето има намаляване на теглото, се появяват симптомите на анемия, авитоминоза, са разстройства на нервната система.

Всички проявите и симптомите на дисбактериоза трябва незабавно уведомяват родителите, за медицинската помощ трябва да се свържете незабавно. По-нататъшното лечение ще зависи от степента на развитие на патологичния процес, и се проведе под строг лекарски контрол.

Диагностика на заболяването

Един от най-лесните и достъпни лабораторни методи за диагностика е да се засяване на изпражнения и копрограмма. Лкд на дисбактериоза при грудничка трябва да съберете до това, как бебето ще бъде назначен прием на антибактериални лекарства или не по-малко от 12 часа след тяхната отмяна. Ако детето е назначена терапия пробиотиками, анализ са избрани чрез един месец след тяхното приемане.

 1. Бактериологическое изследване на изпражнения в лабораторни условия ще разкрие до 25 вида различни микроорганизми. Засаждане на изпражненията за условно-патогенную флора ще разкрие процент на патогенните бактерии, без оглед на броя на здравата микрофлора.

 2. А засаждане на изпражнения на дисбактериоза ще покаже съотношението полезна и инфлуенца микрофлора и ще определи нейната чувствителност към антибиотици. За получаване на крайния резултат е нужна поне седмица, за това време е необходимо, за да се бактерии са се увеличили на определени хранителни среди.
 3. Копрограмма ще определи степента на разграждане на частици от храна и ще покаже дали има признаци на възпалителен процес в червата.
 4. Дихателен экскреторный тест. Този високо-чувствителен метод е прост и позволява да се получи резултат в рамките на няколко часа. С негова помощ могат да се идентифицират и идентифицират продуктите на жизнената дейност на бактериите и да се установи кои микроорганизми обитават червата.

За съжаление, лабораторни анализи, които не винаги може да се определи реалното състояние на червата, тъй като микрофлора на всеки човек е променлив и е индивидуален. Затова педиатър може да назначи допълнителни изследвания на кръв и урина, както и консултация гастроентеролог.

Как се лекува дисбактериоза при грудничков?

При потвърждаване на диагнозата е необходимо цялостно и достатъчно продължително лечение. На първия етап от терапията лекарят ще ви предпише прием на бактериофагов действие е насочено към унищожаване на инфлуенца и условно-инфлуенца микрофлора, полезни бактерии, същевременно не бъдат засегнати.

Паралелно предписват сорбенти, за извеждането от организма на натрупаните токсини и ензими, които ще помагат за нормалната работа на храносмилателния тракт.
На втория етап от лечение на дисбактериоза, червата грудничка обитават полезни бактерии. За това се предписва лекарства и смеси, съдържащи лакто – и бифидобактерии и продукти на тяхната жизнена дейност, за да им помогне да заемат червата.

Тези препарати се отнасят към групата на пробиотици, при назначаването им на горд на децата доста бързо се случва възстановяване на полезна микрофлора. От пробиотици грудничкам най-често се предписват Энтерол, Бификол, Linex, Лактобактерин.

Голяма роля при лечение на дисбактериоза играят на пребиотици. Това са вещества, които позволяват на тялото да произвежда най-необходимите бактерии и ускоряване на техния растеж и размножаване. Към тези елементи се отнасят:

 • Лактоза (млечна захар). Се съдържа в майчиното мляко, необходими за съживяване и ускоряване на растежа на bifidobacterium в СЧ бебета.
 • Лактулоза. Се съдържа в млякото и производните му, е необходимо, тъй като хранителна среда за полезните бактерии.
 • Фруктосахариды. Тези основни елементи се съдържат в зеленчуците и плодовете.
 • Инсулин, който се произвежда панкреасът (помагат и зеленчуци). Е Необходим за разграждане на хранителните вещества в прости захари, с помощта на които бактериите растат и се размножават.
 • Хранителни влакна. Най-известен елемент – целулоза, съдържаща се в зеленчуците, плодовете и зърнените храни. В организма служи на храна за бактериите, насърчавайки техния растеж и възпроизвеждане.

Лечение на дисбактериоза при грудничков с помощта на антибиотици не е подходящо. Но в отделни случаи гастроентеролог, въз основа на лабораторни и клинични данни, може да назначи такива антибактериални средства, като Diflucan, Макропен, най-съхраняващи полезна микрофлору. Съвместно с прием на антибиотици трябва да се вземат биопрепараты (диалакт, лактобактерин).

Към лекарствени средства от последно поколение може да се дължи имунни препарати на базата на човешкия протеин. За лечение на дисбактериоза при децата кърмене на възраст най-подходяща се счита за цялостен продукт въз основа на имуноглобулин. Голямо облекчение на състоянието се празнува след един-два курса на лечение.

Освен медикаментозно лечение на родителите на малки деца трябва да се грижи за правилно хранене и спазване на режима на ден. Детето изисква дълги разходки на открито, тъй като кислород допринася за подновяване на клетките на лигавицата на червата.

Малък на пациентите може да бъде назначен курс физиотерпии, а именно посещение имат хипербарна камари, където те дишат чист кислород. Освен това, за поддържане на имунитета на бебетата да предписват лечебен масаж и лазерна физиотерапия. При болки в корема са полезни ежедневни топли вани.

Ако се честват нарушения на засмукване и усвояване на хранителните вещества може да се развие състояние на гиповитаминоза. В такива случаи специалистите препоръчват лекарства от групата В, фолиева, никотинова и аскорбинова киселина.

По време на лечението, лекарите не препоръчват въвеждане на допълващи храни, не се дава на бебето нови продукти, а колкото се може по-дълго да запази кърменето. Дори ако в материнском млякото са открити болестотворни бактерии, спрете да кърмите, не е необходимо, тъй като с мляко детето продължава да получава антитела към патогенным на микроорганизми.

Ако симптомите, съпътстващи дисбактериозу стават твърде силни и са придружени от непрекъснато поносом, повръщане, загуба на тегло и изчерпването на организма, родителите не трябва да се избягва от болницата. Лекарите предупреждават, че загубата на течности и соли смъртно опасно за малко дете! В такива случаи е животоспасяващо средство ще бъде само за интравенозно въвеждане на течности в болнични условия.

Лечение на дисбактериоза винаги е комплексно, то се основава не само на медикаментозна терапия на това заболяване, но и предполага лечение на съпътстващите заболявания на стомашно-чревния тракт, анемия или авитоминоза. Заедно с това е необходимо да се установи правилното хранене, организира режим дни, необходими поддържащи процедури и стриктно да изпълнява всички назначения на лекар.

Профилактика на дисбактериоза при бебета: диета за грудничков и кърмещи майки

Започва профилактика на дисбактериоза лекарите съветват още преди раждането на бебето. Бъдещата майка преди планиране на бременност трябва да пролечить всички заболявания на женската полова сфера. Ако при раждането на дете е естествена среда на половите пътища не ще има гъбични и патогенни бактерии, а след това и детето са здрави.

Начало компонент профилактика на дисбактериоза – преди налагане на запор върху гърдите си. По този начин, хлапето заедно с коластрата ще получи всички необходими полезни бактерии. Педиатрите съветват първи път да положи бебето на гърдата веднага след раждането.

Нормалната микрофлору ще ви помогне да формират правилния режим на деня, хранене грудничка границите. Не си струва прехранване на детето, да бързаме с въвеждането на допълващи храни и превода му на изкуствени смеси.

Хранене на кърмещи майки трябва да бъдат балансирани и да съдържа достатъчно количество хранителни вещества, протеини и витамини. От това зависи добро здраве и здравето на малютки. Мама трябва внимателно да се поддържа необходимата хигиена и на мястото на болницата и у дома, всеки ден разходки на открито и вечерни топли вани помагат за укрепване на имунната система на детето и ще бъде ключът към неговото благосъстояние.

Правилно подбрано меню кърмещи майки спомага за нормалното храносмилане на бебето. При кърменето се препоръчва ежедневно да се консумират млечни продукти:

 • киселото мляко,
 • ryazhenka,
 • бифидок,
 • кисело мляко.

Месото е най-добре да изберете диета (пилешко, телешко, заек), тлъстата може да предизвика у детето хранителни алергии.

Ако грудничка се появяват обриви по кожата, трябва да се изключат от менюто на сладки млечни каши, по-добре ги варете на водата. За по-добро храносмилане най-подходящи елда и овесени ядки. Младата майка трябва да се ограничи употребата на захар и сладки, те могат да причинят процесите на ферментация реакции в организма. От сладкарски изделия е разрешено чубрица сухи бисквити или сладкиши за диабетици.

Зеленчуците и плодовете могат да се консумират не всички, много от тях са в състояние да предизвика у дете алергична реакция. Без притеснения може да има и зелени ябълки, банани, моркови, тиквички, чушка, картофи, зелен лук.

Сирена-предпочитани от твърди сортове. Кокоши яйца-добре да не се консумира, може да се направи омлет от хипоалергични пъдпъдъчи яйца.
От напитките можете да пиете черен и зелен чай, сок, разреден с вода, компот от сушени плодове. Раждането на майка трябва да се откаже от кафе и газирани напитки.

Спазвайки тези прости правила, младите родители не трябва дълго време да се лекува дисбактериоза при грудничка. Вашето дете ще бъде здрав и нищо няма да попречи на неговото добро самочувствию и правилното физическо развитие.

Препоръки за лечение на дисбактериоза на червата при грудничков

Съвет №1

След раждането на син съм болна мастит и не е в състояние да се хранят бебето. Трябваше да преведе на детето на изкуствено хранене. Това веднага се отрази на неговото здраве, той стана неспокоен, измъчван от колики. След всяко хранене често срыгивал, се появява често на течни изпражнения с лоша миризма.

След лабораторно изследване на изпражненията е назначен за прием Энтерола, Йогулакта, лечение бактериофагами. След известно време забелязах, че детето става по-спокойни, стол-дебел и по-рядко. Сега сыночек се чувства по-добре и добре наддава на тегло.

Мария, Москва

Съвет №2

Имам дъщеря, която е кърмила гърди започнаха да имат проблеми с храносмилането, след като се опита въвеждане на допълващи храни. Появи течни изпражнения, колики в стомаха, подуване на корема, постоянно дърпа назад газики.

Лекарят препоръчва прием на препарата Бифидумбактерин форте, той нормализира храносмилането, го предписват дори на новородени. Лекарството помага, отлично средство, резултат от неговия прием беше вече на следващия ден. Сега ми малышки всичко е добре.

Татяна, Санкт-Петербург

Ами и в заключение вижте видео с полезни съвети от д-р Комаровского за това, как и какво се лекува дисбактериоза при грудничков:

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00180 sec