Емболия: тромбоэмболия, мастната, въздушна – причини, лечение

Въздушна емболия, тромбоэмболия… Думата «емболия» за повечето хора означава нещо страшно, за него се говори, когато един млад човек е в пълен разцвет на силите внезапно напусна този свят, това е, като причините за смъртта често се нарича эмболию.

Какво всъщност представлява това понятие? Така ли емболия се страхува в действителност или тя винаги може да ви предупредя? Тези и други въпроси ще се опитаме да засегна нататък.

Какво е емболия?

За това, че се движат в системата на затворени съдове течност, наречена кръв, създава оптимални условия за нормалната жизнена дейност на организма, научихме още от училищния курс по анатомия. Кръвта от гледна точка на биологията се разглежда като колоиден разтвор, носещ различни протеинови структури, способни да се прикрепят или да се даде, необходими за организма продукти.

Като определен състав, кръв изпълнява важни функции, обаче, се движат по съдове и достигат до най-отдалечените краища на човешкото тяло, сама в кровеносном основните направления в норма не да се ограничи до минимум. При неблагоприятни обстоятелства в кръвта, може да попаднат не са типични я състава на частици (эмболы) или при развитие на патологични процеси в съдовете започват да се появяват тромбы. Тромбы и эмболы друг произход, не се разтваря до течно състояние и не са включени в състава на кръвта, въпреки това, могат да достигнат значителни размери, така че се движи заедно с кръвта, може да се вмъкне и блокира съд (окклюзия). В това място, и движението спира, а около мястото на инцидента се формира огнище на исхемия.

Болестния процес, допустивший нахлуване на кръв или образование в нея несвойственных я частици, довел до последствию, което ние наричаме эмболией (или тромбоэмболией, ако виновникът за катастрофата се признава съсирек). Эмболы в кръвния поток могат да бъдат големи и малки, се движат в множествено или единствено число. Определено по-големи размери на частиците по-опасни, тъй като са в състояние да се затвори важен съд, спиране на движението на кръвта в който често включва и спирка на живот.

В чужд манастир със своя устав…

Обикновено «тапата за съд» влиза в самата кръв, т.е. эмбол лети в едно с нея посока (ортоградно). В някои случаи обаче эмболы не се подчиняват на правилата, продиктованным природата и приети от човешкото тяло:

 • Частици, притежаващи по-голяма, отколкото плазмата, плътност, способни да се движат противно на законите на гемодинамики — с помощта на собствената си сила на тежестта, те променят посоката и отиват към протичането на ток на кръвта. Например, от куха вена те могат да попаднат в чернодробни, бъбречни, а може би и бедренные вени (ретрограден емболия).
 • Възползвайки се от грешките на анатомични структури на сърцето (аномалии межпредсердной или межжелудочковой преградни стени, други пороци, които позволяват на перескакивать от венозна система в артериалната), эмболы може да се премести от виена в артерия, без участието на белите дробове, а след това имам предвид, не минава малък (белодробна) кръг на кръвообращението (парадоксално емболия). Пример rem варианта и може да служи микроэмболия съдове чрез артерио анастомозов.

Междувременно, степента на опасност за организма, идваща от емболия, зависи изцяло от това, какъв съд се оказа перекрытым. Ако инцидентът се случи с фин съд, а след това е вероятно, че това може да премине незабелязано – коллатерали бързо ще помогнат за премахване на проблеми, поемане на функцията за възстановяване на кръвообращението.

Най-лоши по отношение на прогнозата последици може да се очаква от белодробна емболия (и нейните клонове), на коронарните съдове и съдове на главния мозък. Непредсказуемостта на изхода остава дори и при незабавното провеждане на реанимационных дейности.

Че може да се превърне в пречка?

Причина за спиране на притока на кръв може да стане всеки чужди за кръвоносната система на обекта, например:

 1. Твърдо тяло – натрупване на микроорганизми или фрагменти от тъкани, получени в хода на патологичния процес, паразит, просочившийся в кръвта, инородный предмет, уловени случайно отвън при инжекция, други манипуляциях или по вина на самия пациент;

 2. Течност, често амниотическая (околоплодные вода) или капчици мазнина;
 3. Газове (въздух най-често);
 4. Тромбы или ги грабва (тромбоэмболы);
 5. Някои лекарства, например на маслени разтвори, които са предназначени изключително за подкожна (същата камфор) или внутримышечного въвеждане, но не интравенозно.

В зависимост от това по каква причина се появява мигрирующая в кръвния поток частици, от (колкото вещество) е представена, разграничаване на видове эмболий:

 • Тромбоэмболия. Причината за нея – тромбы: бели, червени и смесени. Те, излиза изцяло или частично, пускаются в пътуване, което обикновено бързо приключва, защото тромб в големи размери и не може дълго да се «разгуливать» по съдовете на кръвоносната система, където той просто не пролезет;
 • Мастна емболия. Эмболы от мазнини, попадащи в кръвта и свободно преминава през големите съдове, създават непроходимост в знанието на много органи (дробове, бъбреци, мозък);
 • Емболия течност. Най-често за нея се чества във връзка с закупоркой съдове околоплодными води, въпреки че по-горе мастна эмболию също често се отнасят към тази форма;
 • Въздушна емболия, причината е ясна на всички – попадането на въздух в кровеносное поток;
 • Газова емболия – при кесоновата болест, въпреки че някои автори се обединяват с въздушна;
 • Емболия инородным тяло. Като эмбола често се третират парчетата боеприпаси, повечето от които са доста големи размери. В тази връзка те не летят извън кръв, подобно на фин частици — пътя им в кръвния поток обикновено недлинный. Освен това, с впечатляващо тегло, эмболы могат не само да се изкачи, но и свободно да пътуват движение на кръвта и пада надолу (ретроградна емболия). Към този вид эмболий се отнася и запушване на съда, вар и кристали холестерол;
 • Тъканта или клетъчна емболия. Основната му причина смятат болестния процес, сопровождающийся разрушаването на тъканите, управление на техните парчета и проникване в кръвообращението. Също така този вид емболия придружава метастази на тумори (туморните эмболы);
 • Микробная емболия — капилярна съдове изключва натрупването на микроорганизми (гъбична и бактериална инфекция, възпроизвеждане на най-простите, гнойное расплавление тромба).

Спиране на притока на кръв с тромб

Преди да се пристъпи към краткому описанието тромбоэмболии, бих искал да спре на няколко такива понятия като тромбозы и емболия, защото много хора ги смятат за еднакви, така че ги обединяват в едно – тромбоэмболии. Това не е съвсем така, въпреки че тромбоза също води до нарушаване на кръвообращението, но при тромбозе тромб не идва от някъде, той се формира на определен участък, ако за неговото формиране са създадени благоприятни условия: увреждане на съдовата стена, забавяне на движението на кръвта, нарушения в системата на хомеостазата.

Емболия съдове предполага закриване на лумена на кръвоносен съд някаква частица, която може да бъде и на тромб, оторвавшийся от мястото на тяхното образование, и плака, и мазнини, и въздух, и много други, така че за тромбоэмболии казват, точно, когато тромб (или част от него) се превърна в бариера за притока на кръв. Тромбоэмболия, в зависимост от мястото на образуване на тромб, може да има различни варианти течения:

 1. Тромбы, «роден» във вените на голям кръг или в камерата на дясното сърце, се изпращат в легочную артерия и нейните клонове, създаване на ситуацията на територията на общината, наречена «тромбоэмболия белодробната артерия или ТЭЛА», която често става причина за внезапна смърт, ако страда голяма клонка. Въпреки появата на смърт при белодробна емболия се дължи не толкова на присъствието на механични препятствия по пътя на кръвта, колко появата на пульмокоронарного рефлекс, когато спазмируются артерия съдове на сърцето и белите дробове. Казват, че при белодробна емболия «късмет», ако поражението също е по-малък съд, но и там, най-вероятно пациентите ще трябва до края на живота си прекарват тромболитическую терапия. В края на краищата, не на празното място имаше белодробна емболия, може би в списъка с хронична патология на пациента отдавна фигурират сърдечно-съдови заболявания, които са причина за днешната катастрофа.

 2. Причината емболия съдове голям (телесен) кръг на кръвообращението най-често са тромбы, сформирани в лявата половина на сърцето (крилото на клапани, желудочек, предсърдие) или образовани в аневризме на сърцето, аортата или други артериалните съдове. Още по време на патология върви по пътя на развитието на тромбоэмболического синдром (системен тромбоза) с произтичащи от него последици, на изхода на които зависи от мястото на възникване на огнища на исхемия. Например, емболия на мозъка, или по-скоро, запушване на някакъв си съд с тромб, ще доведе до състояние, което ние наричаме ишемическим инсулт, но ако эмбол има малък размер и да се спре в съда дребен калибър, може да разчитате на транзиторную коронарна атака (TIA), е вярно, само за кратко, след като си дебют трябва да се мисли сериозно за здравето си.

Мигрират в кръвния поток тромбы може да се затвори лумена на кръвоносните съдове на сърцето, бъбреците, червата, крайници и други органи. Трябва да се отбележи, че размерът на тромба далеч не винаги определя тежестта на последиците, тук в по-голяма степен е важно неговата локализация.

Да речем, спирка на бандата в бъбреците и далака няма особен риск за живота не носи, запушване на бедрената артерия, най-вероятно ще доведе до гангрена (тук как върви), но «малък тромбик», заседнал в среднемозговой артерия, много е вероятно, че ще се превърне в причина за развитие на инфаркт на мозъка и да застраши живота на пациента. Що се отнася до белите дробове, а след това ситуацията може да се окаже най-непредсказуеми и често доста по-тъжна.

Видео: механизъм за белодробна емболия

Причините тромбоэмболии

Причини прекомерно образуване на кръвни съсиреци и развитието на тромбози трябва да се търси преди всичко, в една патология, която протича с увреждане на съдовите стени, забавянето на ток на кръвта в кровеносному поречието, с нарушение в кръвосъсирването (гиперкоагуляция). Това могат да бъдат сърдечно-съдови заболявания, ендокринни нарушения (захарен диабет), както и защитна реакция (при фрактури, контузии и други наранявания), както и въздействието на токсични вещества, и преливане на кръв (кръвни, образовани в кръвта, или тромбированные вените на пациента). Цялата тази патология играе своята роля в тромбообразовании, което е причина за тромбоэмболии ще стане тогава, когато тромб разстояние, ще се превърне в мигрирующий эмбол и, в крайна сметка, ще затвори кръвоносен съд.

Причините за запушване на съда, с тромб, обикновено представляват сериозна сърдечна и съдова патология, последица от която е тромбоэмболия:

 • Миокарден Инфаркт и неговите усложнения (тежки аритмии, остър аневризма на лявата камера);
 • Разход на митральный малформации са ревматични произход (внутрипредсердный тромбоза);
 • Вродени пороци на сърцето;
 • Мерцательная аритмия;
 • Септичен ендокардит;
 • Аневризма на коремната аорта;
 • Атеросклероза на аортата (образование атероматозных язви).

Симптомите се определят от много фактори

Тежестта на симптомите тромбоэмболии зависи от това какъв съд е взел върху себе си удар. Ето няколко примера.

Тромбоэмболия артериалните съдове на крайниците

Ако тромб остана на опорна артерия някакъв крайниците, спазми в този басейн, възникнал след емболия, ще създаде условия за формиране на продолженного тромба, който блокира коллатерали и им пречи да се включат в работата. В резултат на това — тъкани гладуват, процесите на метаболизъм са нарушени (метаболитна ацидоза), настъпващи в тъканите на биохимични реакции идват с отделяне на странични продукти, които попадат в кръвния поток и водят до нарушения в целия организъм.

Остра болка в крайниците, причинени от спазми, ще принуди човека да се обърне внимание и на други симптоми на заболяването:

 1. Изтръпване, внезапно застудяване, изразена слабост;
 2. Промяна в цвета на кожата крайник (тя става почти бял);
 3. Крайник значително холодеет, особено на пръстите на ръцете;
 4. Виена западают, сърдечната честота е под поражение липсва, въпреки че по-горе на мястото на катастрофата – учащен;
 5. Чувствителност намалява (първо тактильная, а след това и дълбока);
 6. Крайник набъбва, функция я рязко е ограничено (може да има вяла парализа).

Емболия съдове на главния мозък

Дълбоките причини емболия съдове на мозъка: атеросклероза (изход съдържанието на разорвавшейся плаки и последваща тромбоза) и друга сърдечно-съдова патология, придружени от повишено образуването на кръвни съсиреци. Задержавшийся в съда эмбол ще доведе до артериална непроходимост, развитие на исхемичен огнището с произтичащи от това последици. Признаци за емболия на кръвоносните съдове на мозъка ще бъде много прилича на клиничната картина на преходни исхемични атаки или инфаркт на мозъка (мозъчен инсулт).

Белодробна емболия

Не може да се приема легочную эмболию, като патология задължително с летален изход. Признаци ТЭЛА също са в зависимост от степента на нарушение на притока на кръв в белите дробове и дълбочината на нарушения гемодинамики в солидна кръг на кръвообращението. Освен това, данните нарушения на себе си, зависят от други фактори:

 • Дължина на обтурации;
 • Корабът затвори напълно или частично;
 • Колко клони повредена;
 • Каква е дълбочината на нейрогуморальных нарушения;
 • Основната патология, която е довела до тази ситуация;
 • Състоянието на пациента преди инцидента и към момента на катастрофата.

Клиника ТЭЛА се определя от своята форма. Всеки от вариантите има своите отличителни признаци, сгъване в синдроми:

 1. Остра дихателна недостатъчност;
 2. Сърдечно-съдови;
 3. «Белодробен на сърцето си»;
 4. Церебрална;
 5. Б..

Белодробна емболия може да бъде и лека форма, и е много тежка. При поглъщане артерия тромба сравнително ниска стойност се появяват признаци на инфаркт на белия дроб (болка в гърдите, повишаване на температурата на тялото, hemoptysis). Наличието на голям куп в белодробната артерия ще открие себе си по-бързото течение: болни хваща за гърдите, на устните и лицето, за да светне в синьо, сърцето учащенно колотится, кръвното налягане катастрофално пада. В други случаи е много трудно в първите часове да се разграничат тромбоэмболию ЛА от остра или застойна пневмония, инфаркт на миокарда, остра коронарна недостатъчност — ТЭЛА «обича» да се крие под различни маски.

Съд е запушен мазнини

Капчици на мазнини най-често се появяват в кръвта на пациента от неговото собствено тяло. Това се случва при травмировании тъкани (подкожна мастна целулоза, костния мозък). Често проникване на мастните эмбол се случва при фрактури на дългите кости и огнестрелни рани.

До мастната емболия включват и масло (или медикаментозную) эмболию, когато лечебно средство, което представлява маслен разтвор, при инжекции случайно попада в кръвта.

При фрактури мастна эмболию може да не забележите — достигане на белите дробове, мазнини влиза в химични реакции и неутрализира липофагами. Само в редки случаи мастна емболия завършва пневмония. Обаче, ако от строя излиза 75% и по-капилярни на белодробни съдове, което възниква опасност от развитие на остра белодробна недостатъчност и спиране на сърцето.

В по-голяма степен, отколкото на белите дробове, при запушване на съдове капки мазнина страдат мозъка, тъй като при емболия на мозъка винаги остава вероятната смърт на болния. Попаднал в мозъчните капиляри микроэмболы, причиняват увреждане на мозъчните тъкани (капилярите се спукат, се образуват голям брой мелкоточечных кръвоизливи).

Емболия околоплодными води

Емболия околоплодными води може да стане причина за смъртта на майката (в по-голяма степен), така и на плода. Зейналата матката и разликата между налягането вътре орган, в който то е по-горе, и в останалата част на венозном основните фактори, допринасящи за предотвратяване на околоплодната течност (ВЕЧЕ) в кръвния поток на майката на организма. Подобни обстоятелства се стекат при неблагоприятно време на родилния процес и постнаталното период. Освен това, ситуацията може да усложни наличните пациентката заболявания (патология на бременността, порок на сърцето, захарен диабет), употреба на някои лекарства, увреждане на плацентата. Не е изключено да попадне на околоплодната течност в кровеносное на пистата и при кесаревом сечение.

Трябва да се има в предвид, че сама по себе си амниотическая течност е за кръвта не е безобидно вещество. Тя съдържа много продукти, притежаващи всички способности эмбола, както и тромбопластин, която работи тромбообразование.

Емболия околоплодными води – тежкото усложнение на раждането, често выбирающее «сценарий» себе си. Остра форма на ДВГ-синдром, започнал гиперкоагуляцией (висока кръвосъсирването), бързо се стреми да премине в етап на гипокоагуляции, че е заплашен от неконтролирано кървене и (често) е много тъжно последиците от него (с фатален изход).

Симптомите на емболия ВЕЧЕ се развиват с увеличаването на остра сърдечно-съдовата и дихателна недостатъчност:

 • Тревога, безпокойство, изпотяване, кашлица с пенести храчки, повръщане;
 • Синюшность кожата покрива лицето, ръцете и краката;
 • Честото, едва прощупываемый пулс и бързото спадане на налягането (евентуално развитие на колапс).

До смъртта на тялото на пациентката водят необратими разстройства, възникнали на фона на хеморагичен и кардиогенного шок.

Предотвратяването на нежеланите ефекти на трудно раждане в най-голяма степен поверена на водещия раждането акушер-гинеколог: коригира средства родовспоможения, правилно избраната тактика за водене на раждането, както и постоянната оценка на състоянието на роженицы с помощта на всички налични лабораторни и инструментални методи на изследване трябва да се осигури щастливо появата на светлина на новия човек.

Опасни мехурчета

Запушване на кръвоносните съдове възниква поради запушване си мехурчета въздух. Защо, попаднал въздух в кръвта – е съвсем друг въпрос. Отрицателно налягане във вените на едър калибър е достатъчно, за да «засосать» там въздух. Въздушна емболия, за разлика от запушване на кръвоносните съдове с тромб, се случва рядко и причината за нея могат да бъдат:

 1. Наранявания на кръвоносните съдове на шията;

 2. Открита повърхност на матката след раждането;
 3. Увреждане на белия дроб, на засегнатия склероза;
 4. Пневмоторакс;
 5. Операция на открито сърце;
 6. Технически грешки при провеждането на някои медицински манипулации, например, при инжекции, когато заедно с лекарството в виена тръгва и въздух.

Въздух, впримчени във виена заедно с притока на кръв, отива в дясното предсърдие, спира там и нарушава внутрисердечную гемодинамику и, като следствие, системен притока на кръв.

Видео: въздушна емболия — въздушни мехурчета в сърцето

Симптомите на въздушна емболия се проявяват рано и бурно: пациентът се разкъсва, задушава, хваща се за гърдите, алинея, при проверка се празнува тахикардия и рязък спад на кръвното налягане.

Профилактика на въздушна емболия се състои в строго спазване на всички правила за извършване на оперативни интервенции и други медицински процедури.

Като пример газова емболия може да доведе кессонную болест (ДКБ, болест на водолази). Растворившиеся при високо атмосферно налягане и попаднал в тъканите газове, при завръщането на човека в изходна позиция (нормални условия), също започват да се връща в кръвта, образувайки мехурчета, които стават эмболами. Те летят по тялото си и да се затварят капилярна съдове на много органи и първо на мозъка.

Подобен вариант емболия в други случаи се развива и при газова гангрена (като я усложнение).

Видео: за летателни и други эмболиях при инжекция

Как да се избегне емболия?

За предотвратяване на емболия е невъзможно да се даде един съвет:

 1. Профилактика тромбоэмболии включва профилактика на всички болести, които са я причината, но това е цял списък от патологични състояния на сърдечна и съдова система;

 2. За да се избегне въздушна емболия, медработники трябва да се придържат към всички регистрирани в този смисъл на законите, защото не ще и съща болест командват как да се извърши дадена операция или процедура;
 3. Вероятността кесоновата болест изисква вниманието на тези, на които тя е изправена пред – и гмуркачите и водолазите-любители, и флаери обикновено са добре информирани за последиците от екстремните спортове;
 4. Мастните и тъканно емболия твърде малко зависи от усилията на пациента: той може да ви посъветва — да се подчиняват на указанията на лекарите.

От тук се получава, че на пациентите в най-голямо внимание трябва да се обърне на предотвратяването на тромбоэмболии, т.е. да пазим сърцето и кръвоносните съдове и да насочи всичките си усилия към по-здравословен начин на живот, а останалите – дело на медицината.

READ  Аспирин за разреждане на кръвта: описание, инструкция на приложение, противопоказания, колеги

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00135 sec