Инфаркт на червата: причини, симптоми, лечение, операция, прогноза, диагностика и профилактика на

Какво е инфаркт на червата

Дори и на малка загуба на кръвоносните съдове в по-млада възраст, за сметка на отрицателните фактори на въздействие върху организма може да доведе до ужасяващи последици за здравето в бъдеще, в повечето случаи завършва фатален. Венозен инфаркт на червата – това е критичното състояние на пациента, породени от перекрыванием мезентериальных съдове с тромб и образующее некроза на стената и остър перитонит в най-кратки срокове.

Най-често такъв инфаркт на червата е предмет на жените на 70-годишна възраст, и за съжаление, за да се изключи вероятността от настъпването на смъртта при остър развитието на болестта е почти невъзможно.

Прекалено висок процент летальных резултати се дължи на сходни симптоми с други заболявания, недостатъчни диагностическими увреждания, както и рязко перекрыванием долната брыжеечной артерия без никаква проява на предишните симптоми, въпреки факта, че мезентериальный тромбоза най-често причинена от загубата на устата или на цевта горната брыжеечной артерия.

Причини

Има много обстоятелства и причини, които предизвикват инфаркт на червата, но всички ги обединява едно свойство – това е постепенно, накапливаемое с години на загуба на кръвоносните съдове.

Мезентериальный тромбоза не може да бъде под формата на незаслужено възникване, той винаги има природа произход. Към факторите, предизвикващ некротический процес в червата, включват основното съдово и в световен мащаб, причинени от пренебрежително отношение към здравето на ранен стадий на заболяването.

Първични фактори:

 • сърдечна недостатъчност;
 • удари на състоянието;
 • стесняване на кръвоносните съдове;
 • инфаркт на миокарда;
 • голяма загуба на кръв.

Фактори, възникнали на фона на първоначалните прояви:

 • Емболия на чревните съдове, причинени от свобода тромба и да го премествате от други части на тялото, в мезентериальные артерия;
 • Тромбоза на вени, образувани за сметка на появата на кръвни съсиреци в стената на артериите.

Съответно, причините, които предизвикват венозен инфаркт на червата, свързани с поражение на кръвоносните съдове, което е получила тежка форма на липсата на лечение в ранните стадии на заболяването. За да се избегне риска от развитие на патология, трябва да се откаже от лошите си навици, да се осигури правилното хранене и да водят здравословен начин на живот.

Симптоми

Инфаркт на червата може да се развива в четири насоки, за всеки от които се характеризира с характерни признаци.

При остро състояние на пациента симптоми на инфаркт на червата, проявяващо се както следва:

 • Остри и нестерпимые болки в корема, наподобяваща период на труда и придобиват постоянен характер. Пациентът се оплаква от болка в областта на пъпа и в горната част на корема.
 • Гадене и повръщане, придружени от кръв.
 • Диария с примеси на кръв, предстоящата след временно изчезват болки.
 • Тахикардия съдови заболявания и други нарушения.
 • Загуба на съзнание.

Най-опасното развитие на инфаркт на червата е перитонит, който дава свидетелство за това, че каловые маса вече се намират в коремната кухина в резултат на разкъсване на стените на червата.

Заболяване на практика не оставя шанс за живот, и за него са характерни такива признаци:

 • ужасни болки, които се проявяват в различни части на тялото и се усилва при промяна на условията му;
 • повръщане;
 • бледност на кожата и студена пот по цялото тяло;
 • нарушение на съзнанието.

Наличието на перитонит е показателно за постепенното гангрена черво, която в някои случаи премахва нуждата на пациента от болката за сметка на цялостна некроза и загуба на нервни окончания. Пациентът може да се наблюдава пълно безразличие към околната среда и апатия, а езикът в този момент обложен бял филм.

При липса на изразена симптоматика, заболяването протича постепенно и не дава на пациента е причина за безпокойство за сметка на лъжливо видим на здравословното състояние.

В някои случаи са проверявани, периодични болки в корема, придружени от нарушение на стола, но ги възприема като отравяне или временно разстройство на стомаха.

Диагностика

За идентифициране на естеството на заболяването, се прилагат инструментални методи, насочени към проучване на състоянието на повредения орган и структура, местоположението на тромба, перекрывающего брыжеечную артерия.

Диагностика на инфаркт на червата се извършва с помощта на следните процедури:

 • ултразвуково изследване на кръвоносните съдове, което позволява да разберете за наличието на тромба, но не оценивающий степента на увреждане на артерия;
 • рентгенова снимка на коремната кухина, за да ви помогне да се види състоянието на електрически вериги на червата;
 • въвеждане на чадър в тънките черва, за да го подробно проучване;
 • ангиография съдове, точно определяща парцел поражението на съда и вида нарушение на притока на кръв;
 • лапароскопия, применимая за обстойния изследвания линии на червата, ако радиография се оказа неефективен;
 • лапаротомия, характеризиращи се с хирургическа намеса, ако не един от другите видове анализ не показа характеристики на заболяването.

За съжаление, всяка от съществуващите диагностик за откриване на инфаркт на червата се оказва безсмислено в повечето случаи. Причината – твърде дълго проучване на пациента върху предмета на заболяването в този момент, когато той вече се нуждаят спешно от операция.

Макар и достатъчно дълги методи за анализ, често им липсва, за да се постави точна диагноза и да спаси пациента от смъртта.

Етап

Загуба на кръвоносните съдове брыжейки с тромб има три степени на проявление, всяка от които последователно следва друга в съотношение от началното до необратима. Последният етап – доста често явление сред пациентите, причинено от липсата на навременно лечение, и в по-голямата си част, е виновна в това именно медицина.

Начална

Компенсация. Въпреки хроничен процес атака исхемия, мезентериальное кръвоснабдяването не е нарушено за сметка на разширяване на коллатеральных на артериите. Червата функционира в нормален режим и не причинява никаква симптоматика. Този етап е много опасно, защото и на нея не успява да посочи, и по този начин процесът на промяна в различна степен на тежест.

Средно

Субкомпенсация. Заобиколни за циркулацията на кръвта мезентериальных на артериите започват да не се справят с претоварване при работа на някои клетки се свежда до нула. При такава форма на заболяването пациентът изпитва остри болки в корема, но бързо минава. До симптоматике се присъединяват диария и подуване на корема. Много често субкомпенсированная исхемия на червата погрешно диагностицирана желудочными възпаления, поради което дори и втора степен на тежест локализират не може, а защото тя вече е необратима.

Последната

Декомпенсация. Ярко изразено нарушение на притока на кръв е придружено от появата на мъртви клетки в огнища на поражение. Ако в рамките на първите два часа след развитието на декомпенсационной исхемия на червата на пациента ще бъде извършена операция за отстраняване на засегнатите райони съдове, което може да се надяваме за съхраняване на живота. При оказването на медицинска помощ, след 4-6 часа от момента, в нарушение на кръвообращението, прогнозата е неблагоприятна за сметка на развитието на гангрена черво.

Според статистиката, повече от половината смъртни случаи са причинени от инфарктом на червата. Декомпенсационная исхемия се нарежда сред най-опасните заболявания, и въпреки модерните възгледи на медицината, предотвратяване на последния етап все още не увенчалось успех.

Лечение на

Ако успее да спаси пациента, това е завинаги ще остави отпечатък във формата на хората с увреждания и липсата на интегрирано захранване. За да запазите живот на пациента, лечението на инфаркт на червата трябва да започне по-късно от два, максимум три часа след като съсирек перекрыл брыжеечную артерия.

На този етап на пациента се подготвят за операция, опитвайки се да свали остро състояние медикаментозными лекарства:

 • капельницами с разтвори, които подобряват циркулацията на кръвта в червата;
 • внутривенными инжекции с спазмолитиками само в случай, че се формира тромб, на стената на вените, а не перекрыл на целия съд;
 • планирано прием вътре антикоагуланти и лекарства, растворяющих тромб.

Медикаментозно лечение на инфаркт на червата не е основният инструмент за борба с мезентериальным тромбозом, а се прилага само като подготовка за операция на намесата на избягване на летального резултат в процеса на процедура.

Операция

Операция при инфаркт на червата – това е задължително условие за лечение и единственото нещо, което в редки случаи спасява от смърт. За да пациентът се появиха шансове за живот, операцията трябва да бъде извършена в рамките на първите 24 часа от момента на проявление на задълбочаване на симптомите и до тогава, докато не са започнали необратими процеси на некроза и перитонит. При късно операциите шансовете на това, че пациентът ще остане жив, са равни на нула.

Оперативна намеса при инфаркт на червата трябва да се проведе в два етапа. Първо лекарите да възстанови проходимостта на съда и на притока на кръв, а след това се отстранява увредената зона черво. В тежки случаи, подлежат на премахване на тънките черва или един от половинки дебела, ако ги докосна некроза.

Операция за възстановяване на съда, с тромб на засегнатия:

 • Эмболэктомия. В процеса на хирургическа намеса телевизията съд и се отстранява съсирек, впримчени от друга част на тялото, с кръвоснабдяване.
 • Операция тромбэктомия. Лекарите се отстранява не само тромбози, но и част от съда, в който той се появи. След процедурата образован конектор зашивается заплатой.

Операцията за отстраняване на засегнатите райони на червата и отстраняване на перитонит:

 • Резекция. Хирургическа намеса се назначава само в случай, гангрена на червата. Не подвергающиеся отстраняване на част от червата се свързват помежду си чревни шевове.
 • Почистване на коремната кухина. Оперативна намеса се осъществява чрез въвеждане на антисептици в коремната кухина и да се установи в рамките на органа дренажни тръби, произвеждащи му за филтриране. Чужди предмети се отстраняват след изтичането на седем дни, понякога и по-дълго, а създадената раната зашивается.

Операцията е много сложна и причиняват висок процент на смъртност за сметка на развившегося силно кървене, перитонит, на фона на проведената процедура или преди нея. Оцелелите след хирургическа интервенция пациентите завинаги остават хора с увреждания.

Прогноза

Произлязъл инфаркт на червата при деца или възрастни, не може да изчезне без следа, въпреки че се подложи на операция. Прогноза при некроза на червата притеснително и води пациента към хората с увреждания. Независимо от факта, че след операция пациентите се оказва терапия, отстраняваща по-значителни загуби, се въвеждат обезболяващи инжекции и антибиотици, антивирусни, това не решава по-нататъшни проблеми с ярко изразен нарушение на храносмилането.

Пациентът може да се храни само чрез сонда, в редки случаи парентеральное храна, тъй като основното не е задължително, но от диетата задължително се изключват твърди храни.

Профилактика

С оглед на факта, че болестта е в особено редки случаи се поддава на лечение и води до почти сто процента от смъртността, а ако не си, така че хората с увреждания, по-добре е от самото начало да намали риска от развитие на инфаркт на червата. Ако при пациента са налице вродени заболявания на сърцето, това трябва постоянно да се проведе изследване при кардиолог, защото като нарушение на работата на жизнено важен орган води до образуването и на запушване на съда, с тромб.

Всеки човек трябва да се консултирате с лекар за идентифициране на атеросклероза – разпространена хронично заболяване на кръвоносните съдове, при което е изключително често се образуват тромбы.

Най-важният сектор, който трябва да проверите профилактично инфаркт на червата – това е сърдечно-съдова система, предизвиква 85% от случаите настъпването на мезентериального тромбоза.

Пушенето е една от главните причини, поради която са засегнати съдове. Първо, те се свиват и губят еластичност, което води до силна форма на ВСД, сочещи към загуба на кръвоносните съдове. С появата на съдова дистония започва постепенното унищожаване на сърдечно-съдовата система, в крайна сметка, което води до сърдечни инфаркти и инсулти. А тези заболявания допринасят за динамичния образуването на кръвни съсиреци в съдовете, които, след като в брыжеечную артерия, запушват си, което води до некротический процес в червата.

За профилактика на инфаркт на червата трябва да се хранят правилно, премахване на мазни храни и други продукти, индуциращи холестерол. Много важен фактор за осигуряване от заболяване, е двигателната активност. Когато човек ходи, работи или се занимава със спорт, в съдове, подобрява кръвообращението, което води до бързо рассасывание на кръвни съсиреци.

Препоръчва се поне веднъж в годината да отиде на курорт или в санаториум. Морето чудесен начин се отразява на здравето на пациента, ликвидируя отрицателни процеси в организма.

Медицина признава факта, че все още не съществува възможност за своевременно, за да диагностицира и да лекува пациент с инфарктом на червата. Така че лекарите настоятелно препоръчват да превенцията на заболявания, като следвате здравословна и задължително подвижному начин на живот.

READ  Инфаркт на бъбрека: причини, симптоми, видове, лечение, диагностика и профилактика на

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00089 sec