Инфаркт на червата, исхемия, некроза: симптоми, лечение, прогноза

Инфаркт на червата е некротический процес на фона на запушване на артериалните или венозных куфари, кровоснабжающих орган. Остро нарушение на притока на кръв причиняват гангрена и бързото развитие на перитонит, а на смъртност достига 100%.

Тромбоза мезентериальных съдове (който е основна причина за инфаркти на червата) – е много опасно явление, честотата на тази патология неумолимо расте. Сред пациентите с повече от половината са жени, като средната възраст на пациентите е около 70 години. Възраст играе съществена отягощающую роля, в края на краищата, радикални операции при по-възрастните хора могат да бъдат рискови по причина на тежки съпътстващи заболявания.

Инфаркт на червата се развива като инфаркт на сърцето или мозъка. За разлика от последните, за остро нарушаване на кръвотока в съдовете брыжейки може да се чуе много по-рядко. Междувременно, въпреки наличието на съвременни методи на диагностика и разработването на нови методи за лечение, смъртността от тромбоза на кръвоносните съдове на червата продължава да е висока дори при условие, че спешно проведената операция.

Тежестта на патологията, бързината на развитие на необратими промени, с висока вероятност за смърт се нуждаят от специалисти на специално внимание на хората, изложени на риск, а това са възрастни болни от атеросклероза, хипертония, сърдечна недостатъчност, които са мнозинство сред населението на много страни.

Причини и фаза на инфаркт на червата

Сред причините за инфаркт на червата, най-голямо значение имат:

 • Тромбоза брыжейки при патология на съсирването на кръвта, тумори на кръвоносната система (эритремия), сърдечна недостатъчност, възпаление на панкреаса, тумори на вътрешните органи и най-черво, травми, злоупотреба с хормонални препарати, атеросклероза устия на брыжеечных съдове;
 • Емболия брыжеечных на артериите тромбами, попавшими в него от други органи и съдове, при сърдечна патология (миокарден инфаркт, аритмия, ревматични пороци), аневризме на аортата, патология на съсирването на кръвта;
 • Неокклюзионные причина – нарушение на ритъма на сърцето, спазъм на кръвоносните съдове на коремната кухина, намален приток на кръв при кровопотере, шоках, обезвоживании.

Като се има предвид, че некроза на червата по-често засягат пожилое население, повечето от пациентите откриват комбинация от няколко причини. От голямо значение за нарушение на притока на кръв имат атеросклероза, хипертония, диабет, причиняващи увреждане на кръвното корито с висок риск от тромбоза.

В развитието на инфаркт на червата отделят няколко етапа, последователно замяна на една друга:

 1. Етап на остра исхемия на червата, когато настъпили промени носят обратим характер, клиника неспецифическая.
 2. Етап на некроза – деструкция на чревната стена, е необратима, продължава дори и след нормализиране на кръвообращението, основните признаци на болки в корема.
 3. Перитонит вследствие на разрушаването на червата, активира ензимите, присъединяване на бактериална инфекция. Той обикновено носи разлятото характер, изразена обща интоксикация.

Исхемия на червата се характеризира с частично запушване на пропуски съдове, ги спазъм или най-началната фаза на пълно запушване, когато кръвта не е окончателно прекратено. В стената на орган започват дистрофические промени, се появява оток, изход формира елементи от кръвоносните съдове. Обикновено исхемия представлява начален етап на некроза (инфаркт), това е необратима смърт на клетки в зоната на прекратяване на притока на кръв.

Терминът «инфаркт на червата» показва съдовата фактор като корените на некроза, му могат да се обадя и гангреной на червата, което означава смърт на клетки в органи, соприкасающемся с външната среда, червата, макар и косвено, но с нея контакт. Други разлики между тези дефиниции не, те означават едно и също заболяване. Лекарите използват термина «мезентериальный тромбоза» или «мезотромбоз», което също е синонимично инфаркт.

READ  Повишено съдържание на лимфоцитите в кръвта: причина, при жените, детето, мъже, възрастни

При затваряне на лумена на съда, участващи в кровоснабжении на червата, много бързо напредва смъртта на елементи орган с началото на инфицированием, в края на краищата, и самият червата гъмжат от бактерии, и храната, идващи от вън, носи ги в себе си. Парцел черво става отечным, червен цвят, при тромбозах вени ярко изразени явления на венозна застой. При гангрена стена орган истончена, кафяв или тъмно-кафяв цвят лумена вздут. В коремната кухина при перитоните се появява възпалителна течност, съдове перитонеума полнокровны.

Прояви на некроза на червата

Заболяването започва обикновено внезапно, при това неспецифичность клинични признаци не дава възможност на всички болни да се постави точна диагноза в начален етап. Ако притока на кръв в чревните артериите е вече нарушен в продължение на известно време, на фона на атеросклероза, периодични крампи, дискомфорт в корема – обичайното усещане на пациента. Ако на този фон се появява болка, това не винаги болен, веднага да потърсят помощ, дори и тази болка е доволен интенсивна.

Симптоми на исхемия на червата започват с болки в корема – интензивно, под формата на битки, която до края на първия период на болестта се превръща в постоянна и силна. Ако те удари тънко черво, болката е локализирана предимно около пъпа, при исхемия дебелото черво черво (ври, преобръщане, падане) – от дясно или от ляво в корема. Възможни са оплаквания от гадене, нестабилност на изпражненията, повръщане. Данни на изследвания не отговарят на клиника и при най-силните болки в корема остава ненапряженным, мек, пальпация не води до засилване на възпаленията.

Симптомите на инфаркт на червата, проявяващо се след изтичането на първия период, повече от шест часа от момента на прекъсване на кръвообращението в артериите или вените. При това болката се засилва, се присъединяват симптоми на интоксикация. При остър тромбозе или емболия признаци на некроза се развива бързо, начинаясь с интензивно възпаление в корема.

Развитието на гангрена черво, присъединявайки се към възпаление на перитонеума (перитонит) води до рязко влошаване на състоянието на нея болен:

 • Кожата е бледа и суха, езикът е обложен бял филм, суха;
 • Появява се силна тревожност, е възможно психомоторна възбуда, която след това дава път на апатия и безразличие на пациента това, което се случва (ареактивный перитонит);
 • Болката отслабва и може да изчезне съвсем, което е свързано с тотална некроза и загуба на нервни окончания, а защото това се смята за изключително неблагоприятен признак;
 • Корем отначало леко, след това постепенно се издува по-малко влошаване на атония на червата и прекратяване на перистальтики.

Специфичен за гангрена на червата ще симптом Кадьяна-Мондора: при сондиране на корема разкри цилиндрична образование плотноватой консистенция, болезнено, лошо смещаемое. Това е фрагмент черво с брыжейкой, подвергшийся подуване.

Няколко часа по-късно от началото на исхемия може би появата на течности в корема (асцит), при присъединяване на възпаление говорят за асцит-перитоните.

При инфаркт на тънките черва, вследствие на запушване на горната брыжеечной артерия сред симптоми е възможно повръщане с кръв и жлъчка. При прогрессировании съдържанието на стомаха придобива каловый характер.

Поражението на долната брыжеечной артерия и гангрена на толстой отдел може да се появи кръв в изпражненията, което понякога се отделя обилно в непроменен вид.

В крайна фаза на инфаркт на червата състоянието на пациента е от особено значение. Болките отшумяват и се спря съвсем, изпражнения и газове не може да се движи, да се развива чревна непроходимост, при това изразена силна интоксикация, болен човек апатичен и безразлични, слаб, оплаквания не се изисква не по причина на тяхната липса, а поради тежестта на състоянието. Възможни са гърчове и кома. Перитонит започва по-късно 12-14 часа от момента на затваряне на съда, смърт – в рамките на първите два дни.

Дори ако се пристъпи към лечение в последния етап от инфаркт на червата, ефекта едва ли е възможно. Необратимость промени в коремната кухина обрече на пациента на смърт.

Хронична исхемия на червата може да предхожда с остър форми на унищожение. Най-честата причината за нея става атеросклероза на аортата, чревного багажника или мезентериальных на артериите, което води до липса на притока на кръв към червата.

Хронична чревна исхемия се проявява периодично схваткообразными болки в корема, които се появяват или се засилват след хранене, поради което с течение на времето пациентът започва да се ограничавате в храненето и отслабване.

Нарушение на преминаване на съдържанието на червата придружени с разстройство на засмукване, бери-бери, обменни нарушения. Пациентите се оплакват от продължителни запек, които се заменят от диария. Липсата на притока на кръв до намаляване на двигателната активност на червата, каловые маса застаиваются – възниква запек. Ферментацията кала провокира повтарящи се диария и подуване на корема.

Ниска информираност на лекарите в областта на идентифициране на мезентериального тромбоза на догоспитальном етап съществено влияние върху резултата от лечението, което се забави поради липсата на правилна диагноза. Друга причина за по-късна диагностика може да се превърне в липсата на технически възможности в интерес на болницата, защото не навсякъде има условия за провеждане на спешна ангиография, и дори наличието на работещ апарат КТ може да се похвали не всяка болница.

Има съмнения за инфаркт на червата може би за наличието на компактен болезнено конгломерат в корема, наличие на увеличените шум перистальтики, откриване чрез перкусия парцели вздутого на червата, на характерному звонкому звук. За потвърждаване на диагнозата могат да се използват УЛТРАЗВУК, рентген, ангиография, лапароскопия.

Лечение на

Лечението на инфаркт на червата – само хирургично, от това, колко бързо тя ще се произвежда, зависи шанс за спасяване живота на пациента. Целта му не е само в това, за премахване на засегнатия сегмент от дебелото черво, но и премахване на основната патогенетическое звено, а след това да има запушване на съда.

Некроза на чревната стена се развива бързо, а в клиниката не позволява да се постави точна диагноза на догоспитальном етап, поради което лечението се забави. Първите часове от развитие на болестта на пациента е необходим фибринолиз, който може да помогне да се разсее съсирек, закупоривший съд, но в този период най-често лекарите се опитват да се установи точна диагноза, а пациентът остава без патогенетического лечение.

Друга пречка за началото на операция намеса се превръща в дълъг период диагностика вече в болницата, защото за потвърждаване на тромбоза са необходими сложни методи за научни изследвания, по-специално, ангиография. Когато ще стане ясно, че е имало инфаркт на червата поради тромбоза, пациентите ще се нуждаят от спешна операция, резултатът от която вследствие на продължително отлагане може да стане неблагоприятна.

Консервативната терапия некроза на червата, трябва да започне в първите 2-3 часа от момента на тромбоза или емболия. Тя включва:

 1. Вливане на колоидни и кристаллоидных разтвори за подобряване на кръвообращението в червата, възстановяване на обема на циркулиращата кръв, детоксикация лечение;
 2. Въведение спазмолитиков при неокклюзионных форми на патология;
 3. Прилагането на тромболитиков, аспирин, въвеждането на гепарина на всеки шест часа под контрола на показатели коагулограммы.

Консервативното лечение не може да бъде самостоятелен метод, то е показано само при липса на признаци на перитонит. Колкото по-кратък ще бъде период на медицинско лечение, както и за подготовка за предстоящата операция, толкова по-висока е вероятността за положителен резултат от инфаркт на червата.

Хирургично лечение се счита за основен начин, позволяващ да спаси пациента си живот. В идеалния случай премахване на засегнатия участък черво трябва да бъдат придружени и работата на съда (тромбэктомия), в противен случай ефектът от нерадикального лечение няма да бъде положителен. Без да са бариера за притока на кръв, е невъзможно да се осигури адекватна перфузию черво, така че изолирани резекция няма да доведе до стабилизиране на състоянието на болния.

Операция при инфаркт на червата трябва да се състои от фаза на възстановяване проходимостта на съда и премахване на некротизированных чревни примки. Според показанията на санируется коремната кухина, при перитоните – измити физиологичните разтвори и антисептици. В края на операцията са установени дренажи, за да се отцеди отделяемого от корема.

В зависимост от обема на лезията, могат да бъдат унищожени като отделни линия черво, така и значителни я парцели, до пълно иссечения на тънките черва, дясната или лявата половини на толстой. Такива радикални операции са тежки, водят до трайна инвалидизация и смъртност достига 50-100%.

Препоръчително е да хирургична помощ е била предоставена в първия ден на заболяването. След 24 часа в стената на червата се развиват необратими некротические процеси, увеличаване на явлението перитонит, което прави всяко лечение е неефективно. Почти всички пациенти, на които е извършена операция след първия ден, умират въпреки интензивна терапия.

Ако хирурзите успяват да спасят живота на пациент с инфарктом черво, след това в следоперативния период възникнат значителни трудности, свързани с последиците от болестта. Сред най-вероятните усложнения – перитонит, кръвоизливи, които могат да възникнат преди операцията или непосредствено след него, в случай на успешно лечение – трудности с храносмилането, недостатъчно усвояване на хранителните вещества, загуба на тегло с всичко.

За премахване на интоксикация след намеса продължава инфузионная терапия, са въведени болкоуспокояващи, антибиотици с цел профилактика на инфекциозни усложнения.

Хранене на пациенти, подложени на радикално лечение на гангрена черво — трудна задача. Повечето от тях никога няма да могат да приемате обичайната храна, в най-добрия случай тя ще бъде на диета, исключающая твърда храна, в най-лошия – ще трябва да назначи парентеральное (зондовое) храна за живота. При подходяща диета, за да компенсирате липсата на хранителни вещества паралелно с основната назначава парентеральное хранене.

Прогноза при некроза на червата неутешителен: повече от половината от пациентите умират, дори при условие хирургично лечение. При промедлении с операцията, умират всеки пациент.

Тъй като диагностични затруднения в случай на инфаркт на червата да се преодолее много трудно, а лечението почти винаги е неефективна, е необходима профилактика на това опаснейшего състояние. Тя се състои в спазване на принципите на здравословния начин на живот, в борбата срещу атеросклероза, своевременно лечение на патология на вътрешните органи, постоянно наблюдение на лица със сърдечно-съдовата патология, предизвикваща съответния тромбообразование и эмболию.

Видео: инфаркт на червата (програма «Живеят здравословно»)

MAXCACHE: 0.41MB/0.00109 sec