Инфаркт на белия дроб: причини, симптоми, лечение, прогноза

Инфаркт на белия дроб е заболяване, причинено тромбоэмболическим процес в съдовата система, белите дробове и в резултат в особено тежки случаи до незабавна смърт на пациента. Хеморагична белодробна консолидация на паренхима е следствие на ТЭЛА. Основна причина за патология — тромбы, които се образуват в съдовете на белите дробове или се записват от периферните вени. Възпалителни и склеротические промени в белодробната артерия и нейните ответвлениях често завършват с развитието на тромбоза.

Тромб отменя лумена на съда, възниква исхемия на белодробна тъкан, налягането в засегнатата артерия достига максимум, което води до кровоизлиянию лесно. Инжектиране на засегнатия участък завършва с развитие на пневмония, нагноения, абсцедирования.

Инфаркт на белия дроб често при лица със сърдечно-съдови заболявания: вродени и придобити сърдечни, аритмия, исхемична болест на сърцето, кардиомиопатия. Сърдечни тромбы обикновено се образуват в дясното предсърдие, се освободи и да проникне в белодробни артерии. Забавен ток на кръвта или я стагнация на белодробни съдове и водят до тромбозу. Патология се развива бързо, при това от схемата на функциониране пада засегнатата област.

При появата на първите признаци на заболяването на пациента спешно трябва да се доставят в болницата. След провеждане на рентгеноконтрастного изследвания на гръдния кош и электрокардиографии му назначава фибринолитические средства и лекарства, които подобряват реологичните свойства на кръвта, което ще подобри trophism на увредената. Когато състоянието на пациента се стабилизира, преминават към антибактериални и противовъзпалителни терапия.

Причини

Провокира развитието на инфаркт на белия дроб могат различните заболявания:

 • Ревматизъм,
 • Тумори,

 • Септицемия,
 • Фрактури на костите,
 • Гиперкоагуляция,
 • Флеботромбозы и тромбофлебиты,
 • Полицитемия,
 • Анемия,
 • Изгаряния,
 • Кардиомиопатия,
 • Инфекциозни бъбречна патология,
 • Ендокардит.

Обтурация на белодробни артерии води до исхемия на белите дробове. При него е нарушена пропускливостта на кръвоносните съдове, ишемизированный парцелът е залято с кръв. Окклюзия на белодробни съдове и рефлекс вазоконстрикция водят до претоварване на дясната камера на сърцето си. В следствие на застой на кръвта възниква хипертония в легочном кръг. Засегнатата област, придобива наситен червен цвят, става по-плътна и се извисява над здрава белодробна тъкан. Плевральные листовки плъзга в кухината на плеврата се натрупва хеморагичен ексудат. Рискът от развитие на заболяване се повишава при наличието на болни флотирующих на кръвни съсиреци. Липсата на кислород и trophism белодробната тъкан водят до нейната дистрофия, а в бъдеще — до некрозу.

Фактори, които допринасят за развитието на патология:

 1. Продължителна хормонална,
 2. Началото на послеродовый период,
 3. Премахване на далака,
 4. Прием на лекарства, които увеличават съсирването на кръвта,
 5. Химиотерапия,
 6. Увреждане на съдовата стена по време на пункция сайт вени,
 7. С наднормено тегло,
 8. Продължително обездвижване.

Симптоми

Процедурата за инфаркт на белия дроб зависи от големината на поражението на белодробната тъкан и общото състояние на организма. При малки размери на огнището клиничните симптоми могат да липсват, а заболяване е разкрита само с помощта на рентгенова диагностика. При бессимптомном рамките на рентгенологические промени изчезват сами в рамките на 7-10 дни. Микроинфаркт лесно се откриват случайно по време на лечението си инфекциозни последици.

 • Признаци на остро запушване на белодробни съдове са основните симптоми на заболяване. Заболяването се характеризира с внезапно начало с появата на остра болка в гърдите и инспираторной недостиг на въздух на фона на общо благополучие. Болковият синдром — клинично проявление на исхемия.
 • Кашлица при пациенти, първоначално суха, после става влажна, се откроява кровянистая, пенистая храчки тъмно кафяв цвят. Храчки с кровянистыми ивици — отличителен знак за хеморагична форма на заболяване. Причината за появата му е разликата закланото тромботическими масите на съда и пропитывание белодробната тъкан кръв.
 • Недостиг на въздух придружава съдовата реакция: бледностью на кожата, лепкава и студена пот.
 • Исхемия на миокарда често придружава инфаркт на белия дроб. Това е свързано с нарушение на коронарното кръвоснабдяване. Сред другите са симптом на заболяване на отделят: често повърхностно дишане, едва доловим пулс, студени тръпки, треска, бледност или сивотата на кожата, акроцианоз.

При пациенти се развива хипотония, мозъчни нарушения, хепатомегалия, б. синдром, пристъпи на задушаване, мерцательная аритмия, пристъпи на паника, в кръвта — лейкоцитоз, увеличаване на СОЭ. Лекар, обследуя пациенти, открива характерните перкуторные, перкуссионные и аускультативные признаци.

Усложнения

Инфаркт на белия дроб е тежко заболяване, което води до опасни последици и е животозастрашаващо на пациента.

Усложнения:

 1. Постинфарктная пневмония се развива по-късно 10-14 дни след инфаркт на белия дроб. Болните се безпокойте гъделичкане и дискомфорт в гърлото. У тях се появява суха или влажна кашлица с малко храчки, hemoptysis. Болка в гърдите се засилват при всяко вдишване. В хода на микробиологично изследване на храчка откриват атипични причинителите на пневмония — микоплазм, хламидия, гъби.
 2. Гнойный плеврален излив — в резултат на инфекция в плевралната кухина. Обикновено заболяването е усложнение на пневмония, инфаркт на белия дроб, абсцес. При пациенти се появява висока температура, втрисане, тахикардия, диспнея, цианоза, изпотяване, болка в гърдите, кашлица. Прогноза гнойного плеврит винаги е сериозно. Смъртност достига 20%.

 3. Постинфарктное абсцедирование белодробната тъкан се случва в сравнително кратък период след инфаркт на белия дроб. В резултат на некроза и заразяване на огнището на поражение се образува кухина, в белодробната тъкан. Абсцес на белия дроб избухва в плевральную кухина с развитието на эмпиемы на плеврата. При благоприятно течение на патология белодробна тъкан рубцуется.
 4. Спонтанен пневмоторакс се развива при постъпване на въздух ги алвеолите в плевральную кухина. При пациенти, възниква остра болка в гърдите, задух, тахикардия, страх от смъртта. Пациентите заемат принудително положение, при което им облекчение. Прогноза за заболяване на благоприятен. Възможни са рецидиви.
 5. Белези по лесно след инфаркт на миокарда могат да имат различни размери, от които зависи клинична картина патология. При диффузном пневмосклерозе, когато в лек има много белези, при пациенти, се появява недостиг на въздух, слабост, затруднено дишане, изтръпване в гърдите. Ако патология не се лекува, тя ще се премести в сърдечно-легочную недостатъчност.
 6. Легочное кървене се характеризира с отделяне на тъмна кръв с малко храчки, съсиреци и храна на масите. Профузное кървене може да доведе до смърт. При появата на първите признаци на кървене на пациента спешно трябва да се госпитализировать в стационар. Кръвта, постоянно навлиза в дихателните пътища, трябва да откашливать. Най-опасно усложнение на белодробен кръвоизлив е асфиксия. В болницата установяват източник на кървене и се извършва съответното лечение.
 7. Руптура на аортна аневризма се проявява сильнейшими пекущими и разрывающими болки в гърдите, рязък спад на кръвното налягане и други признаци на кардиогенного шок. Ако болните не навреме, за да потърсят лекарска помощ, да им помогне, едва ли ще успее.
 8. Гангрена на белия дроб — деструктивен процес в белодробната тъкан, в резултат на излагане на гнилостните бактерии. Ранен признак на болестта е зловонен дъх. След това пациентите се появява hemoptysis, отделяне на голямо количество храчки, температура, втрисане, те драматично губят тегло. Заболяването протича много тежко. Ако гангрена на белия дроб не се лекува, се развива сепсис, е възможно смъртоносни резултати.

Диагностика

Преди да се пристъпи към лечение на инфаркт на белия дроб, специалистът трябва да разкрие заболяване, станало му е непосредствена причина. Диагностика на инфаркт на белия дроб е провеждане на задълбочено разглеждане на болния, инструментални и лабораторни изследвания.

На рентгенограмме — негустая клиновидная сянка средно поле, по-често вдясно. Ишемизированный парцелът е с форма на пирамида, основата на която е насочено към периферията, а върхът — към корена на белия дроб. Характерно треугольное затъмнение се намира в средни и базалните сегменти на белия дроб. Допълнителни методи за диагностика са ЕКГ, КАТ, ЯМР.

Лечение на

Инфаркт на белия дроб — това е неотложно състояние, изискващо оказване на спешна медицинска помощ в реанимационном отделение в болница.

Лечението на инфаркт на белия дроб е комплексно и продължително. На пациента се предписват едновременно няколко групи лекарства, растворяющих тромбы и устраняющих симптомите на патологията.

 • Започват лечение с въвеждането на пациента фибринолитиков. При липса на изразена артериална хипертония се използват следните фибринолитические средства — «Стрептокиназу», «Урокиназу», «Тъканната активатор на плазминоген». Тези лекарства са противопоказани на лица, претърпели преди месец инсулт, а също и за страдащите от хеморагичен диатезом, бременни жени. В тежки случаи се изместват от тромболитической терапия за операция — тромбэктомии.
 • Пациенти с инфарктом лесно предписват директни и индиректни антикоагуланти. «Хепарин» — лекарство, не растворяющий съсирек, но за неговото увеличаване и останавливающий процес съсирва. Това лекарство намалява спазъм на белодробни капиляри, алвеолите и бронхите. Продължава гепаринотерапия десет дни. След това преминете към лечение «Дикумарином», «Неодикумарином», «Фенилином». Антикоагуланти предупреди за по-нататъшно тромбообразование и предотвратяване на повторна эмболизацию.
 • Антиагрегационная терапия се провежда с цел превенция на повторна съсирва. Болни се предписва «Аспирин», «Тромбо ASSE», «Кардиомагнил».
 • Опиоидни аналгетици се прилагат при остра болка. Те отслабват болковият синдром, подобряване на кръвообращението, купируют задух. Венозно се инжектира 1% разтвор на «Морфин» Ненаркотические аналгетици се предписват при поява на плеврален болка по време на дишане и кашлица, при промяна на положението на тялото. Венозно се инжектира в 50% разтвор на «Аналгин».

 • За облекчаване на рефлексология спазъм на кръвоносните съдове, и да се инжектира интрамускулно големи дози спазмолитиков — «Папаверина», «Дротаверина».
 • С развитието на белодробен кръвоизлив, се прилагат препарати с калций.
 • За лечение на шок използват вазопрессоры — «Допамин», «Добутомин».
 • «Эуфиллин» инжектира бавно интравенозно при наличието на бронхоспазма.
 • След стабилизиране на състоянието на болния се изместват към антибактериални терапия и стандартния симптоматическому лечение. Антибиотици се предписват за предотвратяване на възпаление на белите дробове и нагноения. Обикновено се използват препарати с широк спектър на действие от група флуорохинолони — «Ципрофлоксацин», макролидни — «Азитромицин», цефалоспорин — «Ceftriaxone», пенициллинов — «Амоксицилин».
 • За облекчаване на работата на сърцето ще интравенозното сърдечни гликозиди — «Строфантина», «Коргликона».
 • За подобряване на реологических свойства на кръвта и за ускоряване на регенерационных процеси в тъканите използват «Трентал», «Кавинтон», «Актовегин».
 • При изразена хипертония предписват интравенозно въвеждане на «Фуросемида». Лекарството осигурява преразпределение на кръвта и намаляване на обема му в белите дробове. Използва се също «Лазикс» интравенозно струйно.
 • При хипотония, интравенозно да се инжектира «Преднизолон», «Строфантин» и «Реополиглюкин». В този случай, всички тези лечебни дейности са забранени. За борба с колапса на интравенозно вливане се инжектират «Допамин», «Глюкоза» или натриев хлорид.
 • При инфаркт на белия дроб определят кава-филтър в долната куха вена, което ще забави тромбы а не да ги пусне в системата на притока на кръв.

Специфично лечение на инфаркт на белия дроб продължават да 8-10 дни. По-продължително лечение с лекарства данни групи може да доведе до развитието на остеопороза и тромбоцитопении.

Профилактика

За да се предотврати развитието на инфаркт на белия дроб, необходимо за премахване на заболяването и фактори, които допринасят за обтурации на белодробни съдове. Основната цел на превантивни дейности — борба с венозным стагнация в краката, с цел предотвратяване на тромбоза на вените. За премахване на тромбофлебит трябва да се използват антикоагуланти, особено болните с инфарктом на миокарда или сърдечни заболявания.

Лица, които са изложени на риск, са добър лечебно-профилактичен ефект ще има масаж на краката. Специалистите препоръчват:

 1. Носенето на компресия чорапи или на еластична превръзка, особено за пациенти, претърпели операция на крака,
 2. Не приемайте лекарства, които причиняват гиперкоагуляцию,
 3. Извършва профилактика на остри инфекциозни заболявания,
 4. Да се «Эуфиллин» за предотвратяване на белодробна хипертония,
 5. Колкото се може по-рано да засили прикован към леглото пациенти.
 6. С превантивна цел хирурзи вързан на вените на краката.

Инфаркт на белия дроб — не е смъртоносна патология. При направено навреме лечение прогнозата на заболяването щастлив. Можете да го премахнат, ако в подходящия момент да се определят основните этиологический фактор. При навременното обръщение към лекар и правилно подобранном лечението на тромбы рассасываются, притока на кръв и trophism ишемизированного парцела се съвзе, настъпва оздравяване.

Видео: основна причина за инфаркти на белите дробове — ТЭЛА, програма «Живо страхотно!»

READ  Варифорт - възглавница от разширени вени: цена, отзиви за продукт

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00108 sec