Йога при хемороиди: лечение, упражнения

Ако ви е поставена диагноза хемороиди – не се отчайвайте! При избора на правилната тактика за лечение, спазване на специална диета и коригиране на начин на живот, може завинаги да се отърве от тази ужасна болест. Важна роля в борбата с болестта играе разумна физическа активност и комплекс от специални упражнения. Опитните проктологи съветват да се ангажират не просто физически упражнения, а за овладяване на такива екзотични метод за борба с хемороиди, като йога. Още повече, лечение на хемороиди по йога към днешна дата не може да бъде по-вярно. Това е техника на разположение на всеки и на практика е доказал своята ефективност.

Ползите от йога

Предимство на йога пред обикновените упражнения е, че много от неговите пози (асани) са насочени към премахване на застой явления в областта на таза и подобряване работата на червата. И ако червата ще работи правилно, ще изчезне централен провоцирующий фактор, причиняващ хемороиди – запек.

 1. По време на практикуване на йога се оказват задействованными всички мускулни групи, в това число и на мускулите на аналния сфинктер.

 2. Извършвани асани имат постоянен и умерено натоварване на мускулите на сфинктера, чрез активиране на процеса на кръвообращението и ликвидируя застой явление. А това е отлична профилактика на развитието на хемороиди.
 3. Йога срещу хемороиди доказва, че дори и най-простото упражнение, което се нарича Мула Бандха (Корен castle) е в състояние да направи чудеса. Същността е много проста и се крие в попеременном компресиране и релаксираща мускулите на ануса.
 4. Тези елементарни действия, значително укрепват мускулатурата на аналния отвор. Упражнение могат да се правят навсякъде: на работа, в обществения транспорт, у дома. Най-простите упражнения от йога не се нуждаят от специални симулатори или туризъм в салона. Изпълнява можете да ги всеки ден, в спокойна домашна обстановка.

Характеристики на йога при хемороиди

До правенето на йога трябва да се отнасяме с цялата си отговорност, че ефектът от тази техника ще е само в случай, че упражненията се изпълняват правилно. Затова болните хемороиди препоръчват първо да овладеят пози са по-лесни и само, след това преминете към по-сложни асанам. При изпълнение на всяко упражнение трябва стриктно да следи дишането. То трябва да бъде бавно и равномерно.

Първоначално всяка поза държат дълго време след това постепенно се увеличава. Изпълняват упражнения, трябва без усилие, дрехи за занимания трябва да се избере свободно и комфортно, не стесняющую движения. Ако всички препоръчани асани изпълнява правилно, резултатът ще се чака дълго, скоро болезнени симптоми ще изчезнат и вие ще можете да се отървете от хемороиди.

Ако сте решили какво да правите йога, а след това трябва да се знае, че са противопоказни при хемороиди силови пози (асани), отразяващи налягане в коремната кухина. Да се постигне положителен резултат е възможно само при правилния избор на позиции. Експертите предупреждават, че хората, страдащи от хемороиди, не трябва да се изпълнят тези асани като «Сукхасана» и «Поза Лотос». Именно тези две пози изискват дълъг престой в седнало положение с кръстосани и свити крака, а това значи, че повишават риска от развитие на болестта.

Лечение на хемороиди йога — най-приемлив вид физически натоварвания, спомага за предотвратяването на болести и быстрейшему възстановяване. Начинаещи на първо място, това не струва много да се отнесе и се опита бързо овладяване на сложни пози. При неопитни лице при силното разтягане на мускулите може да се увеличи налягането в коремната кухина и се отбелязва рязък прилив на кръв към органите на малкия таз. При хемороиди тези явления е изключително нежелателно.

Всички упражнения се препоръчва да се изпълнява бавно, без резки навяхвания и удари. Йога срещу хемороиди предлага многобройни и разнообразни асани, но това не означава, че трябва да ги носят всички. Изберете за себе си най-подходящите пози, подходящи за вашето самочувствию и физическо развитие и ежедневно се подчертае време, за да ги изпълни.

Йога при хемороиди — упражнения за начинаещи

Този комплекс е подходящ за онези, които никога преди не са се занимавали с йога и има по-слаб ниво на физическа подготовка. Упражнения трябва да се изпълняват качествено и в стриктно съответствие с инструкциите на производителя. Вие трябва да изпитвате удоволствие от изпълнение на някои от асаните, но ако е в някаква поза ще усетите болка, трябва внимателно и бавно излизане от нея.

 1. Поза планина (Тадасана). Тази поза се смята за източника, именно с нея започва практикуването на йога. Застанете прави, краката леко раздалечени, коленете, стегнете така, че да патела подтянулась нагоре. Намаляване на големия седалищен мускул и изваждане на корема, или натиснете тазобедренный ставата нагоре и напред. Едновременно с това дърпайте нагоре по гръбначния стълб и дръпнете задните бедренные мускулите. Врата дръжте прави, а мускулите на лицето се отпуснете. Директни вдигнете ръце над главата и, приподнимаясь на чорапи, представете си, че ви дърпа нагоре. Максимално да се простре на цялото тяло, опитвайки се да разтегнете гръбначния стълб от горе до петите. Върнете се в изходна позиция. Следете за дишането. Изкачването на носочки правете дъх, на върха на стрии — задържане на дишането, потъването на петата – издишване. Тази асана прекрасно укрепва коремните мускули и тонизира червата. Ако преди започване на упражнението се пие вода, това може лесно да се отървете от явления на застой в дебелото черво и премахване на запек.
 2. Гнущееся дърво (Тирьяка-тадасана). Застанете в изходна позиция (поза Тадасана). Дишането трябва да бъде свободен, гърба е прав, брадичката повдигната. Изпълнявайте последователно се накланя наляво и надясно, като внимавате да тазобедренные ставите и раменете са в една равнина. Трябва да се изпълни в 12 накланя на всяка страна. Уверете се, че долната част на тялото при пистите е неподвижна, а таз не са се отклонили в страна, трябва да се огъват само в областта на талията. Тази асана ще отвори пазител на стомаха и ще помогне за неговото съдържание, за да проникне в тънките черва и дванадесетопръстника.

 3. Въртене (Катя-чакрасана). Застанете изправени, краката — на ширината на раменете. Дясната ръка дръпнете напред, а левия сгънете, така че палеца и показалеца си допират ръцете. Бавно завъртете торса си, като едновременно с поставянето продълговата ръка назад. При това вашата долната част трябва да остане неподвижна, завой се прави само на около талията. В края на завоя не спирайте, върнете се в изходна позиция и веднага започвайте завой в друга посока. Гърбът трябва да бъде директен, дишането е свободно. Упражнението се повтаря 12 пъти на всяка страна. Тази поза помага за установяване на нормалната перисталтиката на червата и предотвратяване на запек, което означава, премахване на основната причина за развитие на хемороиди.
 4. Завъртане на кобра (Тирьяка-бхуджангасана). Застанете прави, преминете на стъпалата на краката на ширина 30 см Приподнимитесь на пръстите на краката, едновременно завъртане на раменете, главата и горната част на торса, докато не видите противоположната на петите. След това, без да спира, върнете се в изходна позиция и поворачивайтесь в друга посока. Долната част на тялото трябва да остане неподвижна, обрати, произведени отношение на талията. Гърбът трябва да бъде отпусната, напълно, обрати правете по 12 пъти на всяка страна. Позата е особено подходяща за нормалното функциониране на вътрешните органи, освен това тя пречи на неговото натрупване на газове и предпазва от газове.

 5. Струпването на корема (Удар-каршанасана). Моля положение, седейки на клякане, ръцете трябва да лежи в скута си. Завъртете торса надясно, като едновременно с накланяне надолу лявото коляно. Дясното коляно трябва да остане в изправено положение. Върнете се в изходна позиция и направете същото в обратна посока, накланянето на пода, сега вече дясното коляно. По време на завоя опитайте се да погледнете зад себе си, за да торса възможно най перекрутилось и оказват натиск върху корема. Гръбначния стълб опитайте се да си прав, внимавайте за свободното дишане. Всяка страна трябва да се направи по 12 такива скручиваний. Това е най-ефективната поза за органи на коремната кухина, по време на изпълнение на упражнение се случва масаж на коремните мускули и вътрешните органи. Редовно изпълнение на това упражнение ефективно помага при запек.
 6. Главната замък (Мула Бандха). Много просто упражнение, което се състои в съзнателно компресия и релаксираща мускулите на ануса. Същността му се състои в това, да усилие на мускулите се изготвя в аналния отвор вътре в задния проход. Първо това направи трудно и рядко някой от начинаещи оказва направите упражнението по 10 пъти подред. С течение на времето това ще става по-добре. В идеалния случай упражнение трябва да се извършва непрекъснато в продължение на две-три минути. Тя допринася за отлив на венозна кръв и подобряване на кръвообращението в ректума. Изпълнява това упражнение трябва да се където и когато пожелаете. Това може да стане в седнало, легнало положение и дори по време на разходка. Старайте се през деня да го повтори три — четири пъти, като изпълнява всеки път по 10 сжиманий ануса.
Няколко упражнения за тези, които се намира в добра физическа форма
 1. Вирабхадрасана. Вземи изходна позиция, гърба дръжте изправен. Левия крак се оставят в продължение на една страна и приседайте върху нея, оставяйки на десния крак прав. Лявата ръка докоснете пода и от тази позиция започнете да се покачва, докато се оправям левия крак и ръка и едновременно с вдигане на десния крак. Дясната ръка се отдели настрана така, че да е между ръцете е ъгъл от 180°. Същото действие се повтаря, докато стои на десния си крак.

 2. Поза лък (Дханурасана). Вземи положение, докато лежи по корем с лице надолу. Коленете трябва слайд на ширината на бедрата. Бавно повдигайте горната част на торса и краката, извеждайки на ръцете назад и опитвайки се да се възползва от тях голеностопы. Главата повдигайте нагоре бавно и плавно, задръжте дъха си, той трябва да бъде свободен. Залавянето на крака, задръжте в това положение няколко минути, при запазване на равновесие.

Ползите от йога при хемороиди е очевидна. Повечето пози, изпълнявани по време на занимания, имат благоприятно въздействие върху работата на стомашно-чревния тракт. Лечение на йога при хемороиди позволява да се нормализира кръвообращението в органите на малкия таз, ликвидира застой явление, а изпълнявани упражнения са най-безопасният вид физическо натоварване при дадено заболяване. Занятията ще ви позволи да поддържате добра форма, да бъдат върнати на тялото подвижността и гъвкавостта, ще се засили и поддържа всички функции на организма.

Ползи от практикуване на йога

Йога при хемороиди е оптимална и притежава редица предимства в сравнение с традиционните упражнения:

 • Редовна практика помага на тялото да остане гъвкав и годни, укрепва мускулатурата, нервната и лимфната система

 • Занимания по йога подобряват кръвообращението, спомагат за по-доброто усвояване на храната и улесняват премахването на токсините и отпадъците от жизнената дейност на организма
 • Подобряват метаболитни процеси в организма, работа на вътрешните органи хармонизирани щамповане кръвта, се постига съзнателен контрол над повечето функции на тялото
 • Налягане се връща към нормалното, подобрява дейността на сърдечно – съдовата система, формира свободно и правилното дишане
 • Появява се способност за отпускане, с помощта на която се отстранява мускулна и психологическа умора, се отстраняват всички емоционални и физически стрес
 • Появява бодрост, по-бързо да се възстановяват силата, изчезват депресивни състояния

Да започнем овладяването на йога е по-добре под ръководството на опитен инструктор, той ще вземе необходимия набор от упражнения и ще ги изпълнява правилно. В бъдеще вие сами ще можете да практикувате този метод и се изпълняват упражнения от себе си, в домашна обстановка.

Йогийски практики за бързо възстановяване на жизнените сили на организма, дори и след дълги и изнуряющих заболявания, повишаване на нивото на устойчивостта и издръжливостта на организма. Редовните занимания ще ви помогнат да подобрите здравето си и да забрави за симптомите на болестта. Много пациенти на техния опит се е убедил, че йога при хемороиди позволява да се постигнат отлични резултати не само като метод за профилактика, но и като достъпен начин за лечение на това неприятно заболяване.

READ  Тетрациклиновая мехлем при хемороиди: инструкция за употреба, мнения

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00118 sec