Ксантелазма: възраст, кожата, причини, симптоми, лечение, народни средства за защита, диагностика и профилактика на ксантелазмы

Какво е ксантелазма

Човек със странно козметичен дефект под формата на рельефных кожни образувания по горната век от вътрешния ъгъл и в обиколката на очите може лесно да се намира във всяка точка на земното кълбо. Уродующие лицето новообразувания, обикновено не са придружени и от възпалителни процеси близките тъкани, представляват дерматология заболяване – ксантелазма.

Името на заболяването е от две гръцки думи — прилагателно «xanthos», което в превод означава мед, жълт, и съществителното «elasma», — се превежда като коварен наслоение, плоча.

Че това е

Ксантелазма — това е благоприятен опухолевое заболяване, встречающееся предимно при по-възрастни жени, официално се нарича «ксантомы плоски век». По-рядко им се разболяват мъжете и хора на ранна възраст, а децата на тези тумори имат генетичен произход.

Трябва да се има предвид, ксантелазмические плоски плака много подобни на други кожни новообразувания — ксантомы. При този произходът им е различен, и при появата на най-новите лабораторни тестове показват не надвишават нормата съдържащи се в кръвта триглицеридите. Следователно, причините за ксантелазмы на лицето са свързани със значителен дисбаланс на мастния обмен в организма.

Тумори, в зависимост от степента на разстройства на обмяната на мазнините, засягат не само клепачите, но и значителни областта на лицето, и дори се движат по шията.

Видове

По клинични прояви на разграничаване на различни видове ксантелазм на клепачите и кожата:

 • ксантелазма на клепача, при която холестериновые плаки са насочени изцяло в областта на очите;
 • ксантелазма на кожата, която засяга кожата воалите на други части на тялото: ставите на коленете и на лактите, други части на ръцете и краката, бедрата, гърба и т.н. Освен това, кожни израстъци може да се появи по лигавицата на устните, бузите, твърда и мека небето.

Как се появява

Болестта се появява внезапно, без изрично неразположение. Кожата преди появата на образувания по себе си не показва, възпаление липсва.

Развитието на ксантелазмы на векове постепенно, бавно, постепенно. С течение на времето броят и размерът на кожни образувания само се увеличава.

Болест, веднъж възникнал, никога не минава от себе си, и ако не се прибегне до радикално лечение, остава с един човек до края на живота си!

Симптоми

Има съмнения за симптоми на ксантелазмы да жълтеникав бляшкам върху кожата:

 • Те могат да променят оттенък, чак до ярко оранжев, меки, пластмаса и абсолютно безболезнен при ощупывании.
 • Разположени плаки или единични проявления, така и покриват кожата групи.
 • Множество израстъци често предпазител, взети заедно, образуват значителни релеф на образование, понякога под формата на жълта окраска лента с назъбени ръбове, които обхващат всички клепач.
 • В такива случаи слившиеся плаки образуват една единна голяма бляшку, с дольчатое постройка.
 • По принцип, тумор засяга вътрешната, носната кърпа век, но с течение на времето може да бъде наето и на външния слой на кожата.
 • Размерите на тумори, различни от 1,7 милиметра до 5.1 см в диаметър. За сравнение на размера на тумора варира от оризово семе (мелкоузелковые, eruptive), до орех.
 • Удивлява как едно клепач, тъй като и двете. При това се отбелязва симетрия образувания.
READ  Инсулин в кръвта: норма, повишено ниво, намаляване на

Причини

Ксантелазма не е заразен, и съвсем не е заразна.

Причините ксантелазмы няколко, като в повечето случаи те не се поддават на достоверному дефиниция, а след това и просто не са известни.

Основни причини:

 • Болестта никога не се появява на първо място, от само себе си, а е симптом на друго системно заболяване.
 • Най-често срещано основание за възникване на плоски ксантом век – смущения в метаболизма, например такива, като разстройство на обмяната на липиди, предимно генетичен характер.
 • По-рядко заболяването се дължи на местните натрупвания на мазнини в области век, с генными нарушения не са свързани.
 • И В двата случая, патология е в локалния прекомерно зелено мастните клетки в папиларен слой на кожата.

Генетични причини:

 • Този ксантелазмы има и генетично предразположение, заключающаяся в передающимся по наследство, нарушаване на липидния метаболизъм на организма (наследствен гмперхолистеринемический ксантоматоз).
 • По тази причина заболяване възниква в по-ранна възраст, обикновено се диагностицира при деца на първата година от живота, с едновременното разкриване гепатологических и сърдечно-съдови заболявания, както и образуването на кисти на костите.

Странични фактори

Има патология, което е предпоставка за възникването на придружаващите заболявания ксантелазмы.

Най-често това са заболявания като:

 • атеросклероза на кръвоносните съдове;
 • панкреатит;
 • хиперхолестеролемия;
 • хипертонична болест на сърцето;
 • липоидное разстройство на бъбреците (нефроз);
 • заболявания на черния дроб (особено цироза);
 • захарен диабет;
 • други разстройства на обмяната на веществата.

Според някои научно-медицински изследвания, диагностика ксантелазмы е повод за диагностициране на такъв пациент атеросклероза крайна степен, което е предпоставка за потенциален възникване на инфаркт на миокарда.

Диагностика

Специалисти, към които да се обърнат при съмнение за ксантолезму, той е лекар-дерматолог и ендокринолог.

READ  Предсърдно септален Дефект на сърцето: на плода, новородени, възрастни, деца, лечение

Като цяло, може да се постави диагноза не е лесно още при първичния преглед на пациента, гледане на очевидни симптоми ксантелазмы.

При това се прилага този специфичен начин на разглеждане, като диаскопия — надавливание на образование предметным стъкло, за да се прекрати достъпът до него е кръвта, с цел откриване на страхливост.

По-нататъшната диагностика ксантелазмы ще бъде насочена към създаване на източник на тумори.

Пациентът ще трябва да се подложи на следните медицински процедури:

 • биохимичен анализ на кръвта за нивата на холестерол;
 • лаборатория за липидограмма (проучване на мастния обмен, чрез липидния спектър на кръвта).

Опасност

Тъй като ксантелазма не е заразен за околните тя не представлява никаква опасност. Това е доста безвреден доброкачествени тумори почти никога злокачественно не се прераждат и не са засегнати от възпалителни процеси.

Въпреки това, при по-големи размери и локализация на век тумора предизвиква механично препятствие при моргании.

Лечение на

Лечение ксанталазм не е специфично, а симптоматично и да е комплексно, насочено предимно към причини, това е причинило.

Се прилагат следните консервативни методи на лечение, насочени към възстановяване на нормалните обменни процеси:

 • външна обработка ксантом цинково-ихтиоловой мехлем;
 • специални принципи на хранене на базата предимно на кашкавал или варени плодове и зеленчуци хранене, минимум животински протеини, подмяна на животински мазнини, на растителни масла, въздържание от употреба на алкохол;
 • витамини за съдове, терапия цианокобаломином, аскорбинова и никотинова киселини;
 • възстановяване на клетките на черния дроб чрез курс на прием на «Эссенциале»;
 • определяне липотропни холестеринемических лекарства (Липамид, и т.н.).

При сериозен психологически дискомфорте се прилагат различни хирургични методи за премахване на ксантелазмы:

 • просто ексцизия скалпел кожни израстъци. Метод опасен, често води до последващи възпаления и грозно белези.
 • въздействие върху тъканта на тумора токов удар различни честоти (электрокоагуляция).
 • лазерен пилинг.

Последните две радикални начина почти безболезнено, не оставят козметични следи под формата на белези, почти не се нуждаят от рехабилитация, и не предизвикват възпалителни процеси в предвид минимална инфектирането на повърхността.

READ  Алкохолът в кръвта: колко е сочен, се елиминира напълно, таблица, степен на опиянение и първа помощ, ако в нетрезво състояние

Народни средства за защита

Народната медицина познава много средства от растителен произход, улучшающих обмяната на веществата, и тези най-помага при дадено заболяване. Ето само ги приемат строго необходимо, след консултация с лекуващия лекар.

Отвари от билки

Един от най-ефективните народни средства от ксантелазмы, помага да се намали обема на кожни израстъци, е на чай от равнец.

Подготвя този бульон не е по-трудно чай традиционния:

 • В една чаша вряща филтрираната вода трябва да бъде повече от две непълни лъжици натрошен сух бял равнец.
 • Билка заваривается вода, и инфузия, укутанный кърпа, выстаивается поне няколко часа.
 • След като биологично активни вещества, преминали от растения в отвара, той процеживается. Се приема на такъв чай по една четвърт чаша четири пъти на ден, е строго преди хранене.
 • Много е полезно да се приемат този чай с лъжичка натурален пчелен мед.

Външните средства

Отлично се показа при лечение на ксантелазмы и средства неформална медицина външно приложение:

 • Така нареченото медовое тестото е достатъчно ефективно въздейства локално върху засегнатите части, практически което ги е в нормално състояние.
 • Тестото се приготвя от брашно, сурово пилешко яйца и мед в съотношение 1:1:1.
 • Свежезамешаное тестото един път в денонощието под формата на лапа се поставя върху болния участък от кожата и се оставя да престои най-малко 10 минути.

Профилактика

Мерки за предотвратяване на ксантелазмы се свеждат до по-здравословен начин на живот, включва пълноценно хранене, благоприятства за стабилизиране на нормалното съдържание в кръвта липиди и холестерол.

Освен това, предпазва от болестта на поддържане на оптимално телесно тегло, своевременно лечение на заболявания на черния дроб и храносмилателни органи.

Фармакологични средства, което пречи на появата на ксантелазмы, не съществува, но значително намалява риска от появата на цялостна и редовна хигиена на тялото и на кожата, особено на лицето, използването на качествени козметични гиппоаллергенных средства, и постоянно наблюдение от дерматолог и на терапевта.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00107 sec