Lymphostasis: първичен, вторичен, на долните крайници, ръка, форми, причини, симптоми и лечение

Какво е lymphostasis

Състоянието на подпухналостта, което придружава човека през целия му живот. Оток се характеризира с всякакви възпалителни процеси, както и на излишък от течности в организма. Той е придружен с такива сложни физиологични процеси като бременност, климактический период при жените. Въпреки това, непостоянство данни явления не предизвиква в организма, необратими последици. Друго нещо – lymphostasis на долните крайници.

Какво е това

Lymphostasis – това е болестно състояние на оток, причинен от нарушение на работата на лимфната и кръвоносната система. Изрази дадено заболяване значително «распуханием» крайник.

Ръка или долен крайник при лимфостазе може да се увеличи два пъти, три пъти срещу предишния си размер; кожа грубеет и, впоследствие се напуква.

Причини

Лимфадерма се развива вследствие на неправилно функциониране на кръвоносната лимфната система и неравномерно разпределение на лимфата по капилярна мрежа, по посока били познати да възпрепятства протоку. Предполага този диагноза няколко възможни этиологий, затова изследване на вероятните причини на заболяването, се провеждат едновременно в няколко посоки.

По данни на Световната здравна организация, изразена lymphostasis на краката, това е проблем повече от десет процента от населението на планетата. Заболяването е белег и, при липсата на правилно лечение, носи на болен човек до хората с увреждания. Тесни специалисти, занимаващи се с изследвания в тази област — това е лимфологи и флебологи.

Възможни причини лимфостаза на краката си, включват в себе си следните фактори:

 • Сърдечна недостатъчност;
 • Болестно състояние на бъбреците;
 • Гипопротеинемия;
 • Венозна недостатъчност в хронична фаза;
 • Посттромбофлебитический синдром;
 • Артериовенозные фистули;
 • Нарушаване на работата на лимфната система.

Запушване на лимфните съдове, като следствие от механични повреди, изгаряне, операционни наранявания. Тук също се отнася передавливание съдове на различни тумори.

Провокация лимфостаза могат да бъдат оперативни интервенции, причинени от раковите тумори на млечните жлези, последствията от лъчевата терапия, рожистых възпаления.

Известна разновидност на лимфадермы, така наречената слонова болест (элефантизм), често срещана в страни с горещ тропически пояс. Причината е инфекция, переносимая москитами. Следствие ухапване от насекоми, се превръща в поражение на лимфни възли. Продължаващото патогенезата, като правило, имат характер на необратимо: на болния постоянно се тресе, и в изключително болезнено състояние, се случват промени очертания на цялото тяло, изразени най-силната гипертрофией крайниците, гърдите и половите органи.

Начална

Lymphostasis може да има характер на първична или вторична. Вродена патология недостатъчност лимфасистемы води до видими физиологичните промени още в ранна детска възраст.

READ  Индометацин при хемороиди: лечение, мнения

Аномалия лимфостаза на първичното проявление се дължи на такива заболявания, като:

 • гипоплазия артерия;
 • обструкция на съдове;
 • недостатъчност на клапите;
 • отягощенная наследственост.

В пубертета, признаците на вродената лимфостаза прибавя и активна работа на хормоните и стават по-видими.

Средно

Средно lymphostasis крайници се формира на базата на здравословното лимфосистемы, претерпевшей промени в съзнанието на заболяване или на трети страни интервенции. В такъв случай, лимфодерма се развива асиметрични, удря една някакъв крайник.

Ако се говори за наличието на заболявания на лимфната система, то тя се среща предимно при жените. При преобладаващия брой пациенти, засегнати се оказват долните крайници, по-често – в областта на стъпалата и долната част на краката, много по-рядко се наблюдава оток на ръцете.

Вторичната форма на лимфостаза има три степени на развитие, ясно обозначаващ границата на прехода от стадия на заболяването обратими в една необратима:

 • Спонтанен обратим. Подуване на краката е видимостта е временно явление. През деня степента на подпухналостта се променя, да се движат на «не» сутрин и постигане на значително увеличение на нощта. Данни признаци често са задължени на възраст, климатични промени, физическа умора. При обръщение към лекар и началото на лечение на този етап, развитието на лимфостаза прекъснато и пациентът бързо се възстановява. За съжаление, периодът на спонтанна обратимост минава почти незабелязано и време се счита за пропуснати.
 • Спонтанен необратимо подуване. Втората стъпка, охарактеризованная началото на болезнени прояви. Подуване на крайниците вече не се подчинява на времето на деня. Подуване е уплътнена и да се съхраняват в продължение на целия ден, докосване до него е мъчително. Често болковите усещания възникват дори при носенето на дрехи от дебела груба тъкан.
 • Необратимо подуване, фиброза. Крайник окончателно оплывает, гладка ясно. Ако се разви lymphostasis горната част, след това ръката се превръща в трудно се повиши над нивото на подмишниците. Lymphostasis на долните крайници изрази утяжеленным, грузным стъпка. На този етап, при флексия болки в краката или ръцете, е възможно появата на пукнатини в местата на най-голям опъване на кожата.

На всички етапи на прогресивното лимфостаза, най-изстрадалите периоди настъпват след някакви физически натоварвания, включително едно бързо пешую разходка, и дори, просто стои на едно място.

При преминаване на по-лека фаза на лимфостаза в гимназия, има спазми, неволни потрепвания на болния крайник. Особено признаци на видно място в късния следобед, когато тялото вече утомлен и най-лошото от себе си да се контролира.

READ  Стеноза на митралната клапа: гемодинамика, симптоми, стетоскопа, лечение и прогноза

Най-тежко за симптоматиката се проявява в крайната фаза, която често завършва със смъртта на пациента човек от сепсис на кръвта. Целия период на движението лимфостаза, продължи с години и дори с десетилетия, белязана от непрекъснати страдания на пациента. Той е придружено от появата на незарастващи, мокри венозни язви, екземи, може да доведе до образуването на лимфосаркомы.

Диагностика

Идентифициране на причините за лимфостаза – първата задача, за решаването на която ще постна по-късно, все лечение. При това важно е да не пропуснете първия етап, изразена вечер с отоци с признаци на лек дискомфорт.

В случай, че симптомите лимфостаза се проявява на горния крайник, лекарят ще предпише преминаването на рентгенография на гръдния кош. Lymphostasis на долните крайници предвижда ултразвуково изследване на органите на коремната кухина и малкия таз.

За диагностика на лимфостаза използват голям набор от хардуерни изследвания и, освен посочените по-горе. Количеството на проучвания, пряко зависи от това, колко скоро выявится причина за заболяването. Ядрено-магнитен резонанс, компютърна томография, лимфография, със сигурност показват всички промени съдова фигурата, помагат да се намерят парцели отслабване, передавливания или възпаления на кръвоносните съдове на лимфната система.

Пациентите не трябва да се плашим от тези проучвания, които изглежда му вторични по големина, или не да имат отношение към неговите сегашното състояние. В края на краищата, наравно с потвърждение на основната диагноза, че е важно да се изключи или потвърди свързани с тях. Често, именно те се оказват в основата бе болезнен процес.

Лечение на

Лечение лимфостаза включва широк спектър от терапевтични процедури, като се започне от масажи и завършва с постоянен носенето на специални утягивающего бельо. Представиха добре при лечение на втори и трети стадии на процедурата хидромасаж.

От лекарствени средства основният акцент се поставя върху използването на флеботоников, ензими и иммуностимуляторов.

За по-задълбочено лечение на лимфостаза показан хардуер педикюр и ежедневно внимателно да привлича за кожата стоп и крака – най-v.k. и податливи на травматизму места. Често, паралелно с помощта на мазила за локално лечение на язва образувания, съдови хирурзи се назначават противогъбични средства за лечение на кожата стоп в областта на пръстите.

READ  Понижава lactic в кръвта: какво означава това, дете, възрастен, причините, как да се повиши

Правилното спазване на всички срещи съзнателно огражда пациенти от най-крайната мярка при лечението на лимфостаза – хирургическа намеса. Но силен запущенность отделни случаи, или последиците от некомпетентно лечение, понякога да доведе болния до операция масата.

Профилактика

На практика, съдови хирурзи трябва многократно се сблъскват с отказ на пациентите се проведе лечение. Нежеланието на болните да губите време в множество проучвания, се дължи на малки информативностью сравнително болест lymphostasis. Пълно игнориране на ужасните последици, свързани с вял време превръща в съществена пречка за разбирането между лекар и пациент.

Както казва статистиката, само 30% от всички кандидатстващи в здравни заведения с оплаквания от първите признаци на лимфадермы, се връщат, за да продължи изследванията и да доведе нещата до назначаването на лечебния курс. Останалите 70% очакват началото на необратими последици, и едва след това започват да се явя на необходимите тестове и се проведе назначената хардуерна диагностика. Да, най-вероятно ще чуете притеснително диагноза.

Да Не стане част от тази тъжна статистика, ще помогне за спазването на минимум общите препоръки, които са абсолютно в норма ежедневния живот дори на здравия човек. Ето задължително условие е предупреждение и навременно лечение на възникналите в ръцете или краката незначителни щети: рани, раните, кровоточащих мазоли. Дори и малък незалеченной драскотини на крак или дланта на ръката си може да бъде достатъчно, за да проникне инфекция.

Трябва да се изключи от живота на риск от такива заболявания като бъбречна недостатъчност, съдови заболявания, заболявания на вените.

Ако не предотврати усложнения, проявяващи далеч не във всички случаи, само по себе си lymphostasis не е смъртоносно заболяване. Стандартът на живот на пациента значително пада, цялата природа му препитание от сега нататък да се подчинява на течението на неприятна болест, но при правилна хигиена и сопутствующем лечение, дори третият етап може да се направи по-лесно за сметка на липсата на съпътстващи заболявания.

MAXCACHE: 0.41MB/0.00141 sec