Малко левкоцити в кръвта: при деца, възрастни, бременни, причини, норми, какво е още левкопения,

Защо в кръвта малко левкоцити

Кръвта е течна среда на организма, което се характеризира с постоянството на химически и структурен състав. С профилирани елементи на кръвта се отнасят червените кръвни клетки (изпълняват транспортна функция), на тромбоцити (осигуряване на съсирваемостта на кръвта) и lactic (отговарят за защитната функция). Ако малко левкоцити в кръвта или други компоненти, може да се определи с помощта на общ анализ на кръвта.

От своя страна, всеки от тези видове клетки, разделени на подвидове. По-специално, сред левкоцити разграничаване на гранулоцити (неутрофили, базофилы, эозинофилы) и агранулоциты (лимфоцити, моноцити).

В здраво тяло се допускат незначителни денонощни колебания на количествено състава и съотношението в проценти на различни видове клетки, но ако лабораторно изследване показва, че в кръвта се съдържа малко левкоцити, това е свидетелство за наличие на развиваща се болест.

Норма

Количествен и процентен състав формира елементи на кръвта се определя чрез клиничен анализ, при това в изчисляването на съдържанието на клетки в 1 л, норми на белите кръвни клетки при възрастните се счита за 4 – 9*109. Ако този процент на белите кръвни клетки падне под нивото на нормата, възниква още левкопения.

При качествено и количествено изследване на кръв лаборанты могат да предоставим си вид в зависимост от това, какъв вид левкоцити при този засегната (лимфо-, нейтро-, эозино — или моноцитопения).

Какво е още левкопения,

Причини за развитието на лейкопении само две:

 1. Нарушение на процесите на кръвообразуване в резултат на развитието на рак на процеса, на фона на кожата, анемия, като страничен ефект от прием на някои лекарства, в хода на развитието на лъчева болест.
 2. Автомобилът може да ускори процесите на разрушаване на клетки от кръв на фона на хронични възпалителни процеси, в резултат на изгаряния на големи площи от тялото, сепсис, радиационно облъчване, автоимунни заболявания, ХИВ инфекция, Спин.
READ  Гипокалиемия (недостиг на калий): симптоми, лечение

Видове лейкопении

Най-чести случаи, когато още левкопения, възрастен или дете – преходно явление, което се прекратява, след като е ликвидирана болестния процес. Значително по-рядко, тя действа като самостоятелен вид на болест, при понижаване на белите кръвни клетки в кръвта е или постоянно, или периодично. В този случай още левкопения, кръв може да бъде вродена, възникващи в резултат на нарушение на генетичния код, или да действа в ролята на придружител патология.

Вродена форма на лейкопении характеризира като генетични нарушения, синдроми Генслера и Чедиака – Хигаси, неутропения Костмана.

Закупен форма лейкопении се развива в резултат на действието на различни провокиращи фактори.

Причините за понижаване на

Причините за намаляване на левкоцитите в кръвта може да стане:

 • вирусни инфекции, които засягат различни органи и системи органи, например, грип, херпес, рубеола, хепатит;
 • тежки форми на бактериални инфекции, когато на нови кръвни клетки не успяват изработва в костния мозък – различни видове туберкулоза, бруцелоза, септицемия кръв;
 • злокачествените форми на онкологични заболявания, свързани с разпространението на метастази в мозъка – в този случай раковите клетки заместват тъкан, отговорни за осигуряване на процесите на кръвообразуване;
 • автоимунни заболявания (ревматоиден артрит, системен лупус еритематозус и други);
 • заболявания, които засягат черния дроб и далака, придружени от кумуляцией левкоцити в данните органи, което води до по-ниски показатели в кръвта тези униформи елементи;
 • лъчева болест;
 • в резултат на провеждане на химиотерапия;
 • вследствие на продължителен прием на лекарствени средства, които действат потискащо върху системата на кръвообразуване;
 • различни видове анемия;
 • интоксикация на организма;
 • продължително гладуване.

Видове закупени лейкопений в зависимост от вида на белите кръвни клетки:

 • Неутропения е най-често срещаният вид придобити лейкопений. Развиват като правило, в резултат на генерализованных инфекциозни процеси (остри и хронични), лъчева болест, намаляване на функциите на щитовидната жлеза, уголемяване на далака, след продължителен прием на някои лекарствени средства.
 • Эозинопения – активни са причинени от възпалителни процеси, дефицит на витамин В12, анемиями. Изключително неблагоприятна е едновременното проявление на лабораторни анализи эозино – и нейтропений.
 • Лимфоцитопения – са знак за иммунодефицитного състояние на организма, което изисква наблюдение и лечение от страна на иммунолога. Може да се прояви при злокачествени онкологични процеси, анемиях, остри и хронични форми на лъчева болест, туберкулоза.
 • Базофилопения – се среща изключително рядко на фона на остри инфекциозни процеси и гипертиреозе.
 • Моноцитопения – се наблюдава при сепсисе, гнойно – възпалителни процеси, засягащи тъкани на организма.

Изключително отрицателен знак, свидетельствующим за наличието напредва злокачествени тумори и процеси метастазирования, е появата на общ анализ на кръвта не е само намаляване показатели на всички видове левкоцити, но също и за откриване на незрели клетки – метамиелоцитов и миелоцитов. Малко левкоцити в кръвта, какво означава това и какво да правя?

Спадът на показателите в различните възрастови групи

При раждането съдържание на левкоцити при бебето е значително повече, отколкото при възрастни (норма левкоцитите при новородени деца— 9 – 30*109) и постепенно с напредване на възрастта този процент намалява. Ако лабораторно изследване разкри наличието на лейкопении, това е показателно за развитието на патологичния процес. При този подробен анализ на кръвта може да покаже спад не общия брой на левкоцитите, а само на някакъв една от техните форми.

Заболявания, при които е разкрита малко левкоцити в кръвта на детето, могат да бъдат:

 • онкологические заболявания на кръвоносната система, остри форми;
 • излъчване на облъчване;
 • анемия с различна етиология;
 • вирусни заболявания (варицела, рубеола, морбили и други);
 • заболявания на щитовидната жлеза;
 • захарен диабет;
 • заболявания на костния мозък;
 • алергични процеси.

При жените по време на бременност се допуска незначително увеличение на белите кръвни клетки в кръвта. Намаление на левкоцитите при бременни се среща изключително рядко и се прави от специалисти трябва да бъде предпазлив. Диагностирование и план за корекция на подобно състояние е в компетентността само на д-р.

Причини, спровоцировавшими ситуация, когато се оказва намаляване на левкоцитите в кръвта при бременни, могат да бъдат също толкова, колкото и в други случаи, вирусни заболявания, но не са изключени и случаи на проява на усложнения като колит, гастрит и бъбречна недостатъчност. Последните са по-голяма заплаха не само за здравето на бъдещото бебе, но и за живота и здравето на самата жена. Затова гинеколог, наблюдателят бременност, периодично назначава изследване на левкоцитите при бременни, с цел информиране на установяване на евентуални отклонения от нормата и своевременно оказване на помощ.

По този начин, изследване на показателите за съдържание на левкоцити в кръвта, играе огромна роля за изплащане на най-различни заболявания. Анализ на кръвта за нивото на левкоцитите заедно с клиничната картина и допълнителни методи на проучване позволява да се постави точна диагноза.

На първо място се обръща внимание на абсолютното ниво на белите кръвни клетки в кръвта, а след това детализируется процентното съдържание на различните видове тези униформи елементи.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00078 sec