Микроангиопатия: на мозъка, диабет, крайници

Микроангиопатия представлява заболяване на кръвоносната система, характеризиращо се с поражение на капилярите и развитие на патологични промени в тяхната структура. Това е проява на някои самостоятелни заболявания на вътрешните органи, което води до некрозу тъкан, тромбозу и гиалинозу.

Терминът «микроангиопатия» в превод от латински език означава «патология на малки плавателни съдове», което настъпва на фона на хронични инфекциозни заболявания, эндокринопатии, патология, системни заболявания на съединителната тъкан, недостатъчност на кръвоснабдяването на мозъка, дисфункция на бъбреците или на ретината на окото. Такива тежки състояния, като бъбречна недостатъчност, пурпура и гемолиз, се проявяват микроангиопатией.

Микроангиопатия на мозъка се дължи на недостатъчен получаването на кислород и глюкоза към основния клетъчен структури, което се проявява дисфункция и загуба на капилярите на мозъка. При това стените на базалната мембрана и интимы капиляри сгъсти. Нарушение на мозъчната на микроциркулацията с течение на времето води до увреждане на бялото вещество и завършва с развитието на инсулт или енцефалопатия.

Диабетна микроангиопатия се развива вследствие на повишаване на нивото на глюкоза в кръвта и води до повредени капиляри, седмица и венул. Хипоксия и спазъм на съдовата допринасят за развитието на възпаление и появата на отоци. Диабетна микроангиопатия завършва нефропатией, дисфункция на бъбреците, протеинурией. При поражение на кръвоносните съдове, захранващи ретината на окото, се случва нейното отлепване и се развива ретинопатия.

Етиология

Основна причина за микроангиопатии – нарушение на обмяната на веществата, при което възниква хипоксия на тъканите, съдова дисфункция ендотел, вазоспазъм, тромбоцитите, активиране на ренин-ангиотензивной система.

Заболявания, при които се развива микроангиопатия:

 • Остра инфекция — рубеола, морбили,
 • Травматични повреди,
 • Злокачествени новообразувания,
 • Эндокринопатия — захарен диабет,
 • Печеночно-бъбречна патология,
 • Интоксикация,
 • Синдром на придобит имунодефицитен синдром,
 • Генетично причинени от дистония,
 • Гематологические болест.

Към факторите, допринасящ за развитието на патология, са: табакокурение и алкохолизъм, общо изтощение на организма, хипертония, напреднала възраст, производствени вредно.

Микроангиопатия на мозъка е в резултат на тромбоза, некроза, пролиферация ендотел, гиалиноза, фибриноида, аневризми на капилярите, разширяване на венул и други патологични процеси, протичащи в организма при едно или друго заболяване.

Процедурата

При микроангиопатии е нарушена целостта на стените на капилярите, и се развива дисфункция на системата на кръвосъсирването.

В зависимост от локализацията на патологичния процес микроангиопатия се проявява следните клинични признаци:

 1. Влошаване на зрението,

 2. Болезненностью, изтръпване, болка в краката,
 3. Синдром на «интермитентно» накуцване,
 4. Кървене от носа или на СЧ,
 5. Гематурией,
 6. Кръв в мокроте,
 7. Подкожными кръвоизливи,
 8. Шелушением и сухота на кожата на краката.

Микроангиопатия на главния мозък се проявява с постоянно главоболие, промени в кръвното налягане, виене на свят, обща слабост, прекомерна умора, нарушение на координацията на движенията, влошаване на паметта, намаляване на мнестических функции, судорожными трудовото право.

Тромботическая микроангиопатия има спорадични. Заболяването започва с коли продромы, преминаващ по вид диарейного или постдиарейного синдром. Тромботическая микроангиопатия е причина за остра бъбречна недостатъчност при деца, за които са характерни сезонни колебания в летните месеци. При повечето болни жени тромбоцитопеническая пурпура се проявява в типични симптоми на заболяване с чести решетка. Прояви на тромботической микроангиопатии се наблюдават при бременни жени, при хора, страдащи от хипертония и болест, онкопатологией, на системни заболявания.

Форма

Микроангиопатия на главния мозък (церебральная)

Церебральная микроангиопатия се развива при увреждане на капилярите на главния мозък и се проявява утолщением техните стени. Това е хроничен процес, обикновено в резултат на продължително нарушение на мозъчното кръвоснабдяване, възникващи на фона на атеросклероза или хипертония.

Церебральная микроангиопатия се проявява симптоми на енцефалопатия, исхемия и лакунарного инфаркт, могат да доведат до диффузному или очаговому увреждане на вещества в мозъка. Процедурата микроангиопатии мозъка се появява не веднага. При пациенти с нарушена памет, възниква необяснима слабост, бърза умора, виене на свят и главоболие, лошо купируемая прием на упойка. В резултат на дисциркуляторных процеси в мозъка се повреждат стените на капилярите, стартирани процеси окислително фосфорилиране.

След това нарушен сън през нощта болният да не спи, а през деня се превръща в сонливым, муден и разсеян. С течение на времето към общите симптоми се присъединяват очаговые: треперене, походка, нарушена координация на движенията, патологични рефлекси. Зрителните функции се влошава, появяват аневризми в очите, на носа често тече кръв, има болки в краката при ходене и дискомфорт в покой, кожата стоп, и изсъхва.

Диабетна микроангиопатия

Диабетна микроангиопатия се развива в резултат на трайно повишаване на нивото на глюкоза в кръвта. Малки съдове, кровоснабжающие вътрешните органи, са повредени.

Основните клинични форми на диабетна микроангиопатии:

 • Нефропатия се характеризира с увреждане на бъбречните структури и кръвоносните съдове, захранващи им. В тежки случаи на диабетна нефропатия може да доведе до развитието на декомпенсированной бъбречна недостатъчност, изискваща провеждане на гемодиализа или трансплантация. Продукти на обмяната на веществата при диабет се натрупват в кръвта и тровят организма. Засегнатите пъпки не се справят с тяхната филтрация. В началния етап на патология при болни периодично се повишава кръвното налягане, влошаване на общото състояние на здравето, се развива нефротический синдром, се появяват отоци. В края на етапа нефропатии кръвно налягане достига високи цифри, се развива диспепсия, уремия, хронична бъбречна недостатъчност. В резултат на самоотравяне на организма на организма са засегнати вътрешни органи и системи.
 • Ретинопатия — увреждане на ретината на окото, което води до тежки случаи до слепота. При пациенти постепенно пада остротата на зрението плът до пълна загуба. С диагностична цел те прекарват офтальмоскопию, биомикроскопию, визометрию, ангиографию съдове на ретината. За да се отървете от патология, трябва да се коригира нивото на кръвната захар и премахване на метаболитни нарушения.

 • Полиневропатия — усложнение на диабета, поразително нервната система и който се проявява на определени симптомокомплексом. При пациенти губи ефективност, увеличаване на всички видове чувствителност, включително и болевая, долните крайници немеют и болка, походката става неустойчив и колеблив, възниква еректилна дисфункция, напикаване, влошаване състоянието на косата и кожата. В тежки случаи са нарушени глотательный рефлекс и става възникнат гърчове, виене на свят, загуба на съзнание. Ако нивото на кръвната захар се нормализира, признаците на болестта изчезват.

Микроангиопатия на долните крайници

Микроангиопатия на долните крайници се проявява поражение на капилярите. При този ток на кръвта в знанието и артериите забавя, храненето на тъканите е счупен, на отделни части на стоп засегнати. При намаляване на имунната защита на болестта започва да прогресира.

«Диабетно стъпало» — клинична форма на развитие микроангиопатии на краката при диабет. Честотна лента на капилярите се понижава, се развива хипоксия и дистрофия на тъканите на стоп, но с течение на времето пълна атрофия. Засяга обикновено пръстите на стоп, стъпалата, долната част на крака и целият крайник до най-бедрата.

Заболяване в продължение на дълъг период протича скрито и не доставя на пациента безпокойство. Пациентите се оплакват от болки и повишена умора в краката. Болковият синдром умерено изразени и носи ноющий, ломящий или прободна характер. С течение на времето болката става постоянна и интензивна. Болните се чувстват скованост и повишена умора в краката, возникающую на мира. Периодично се появява изтръпване и парене на краката, болки с различна степен на интензивност, чувството за «проследяването стъпки пълзи мурашек». Обемът на мускулите стоп и краката се увеличава, пръстите на краката стават синюшными, ноктите са крехки и исчерченными, пищяла бледа, процеси ороговения на кожата се активират. По кожата На долната част на краката и ходилата се появяват незарастващи рани. Може би развитието на гангрена.

Микроангиопатия на черния дроб

Микроангиопатия на черния дроб се характеризира с промяна на стените на кръвоносните съдове, нарушения в съсирването на кръвта, забавяне на скоростта на притока на кръв. Тези фактори допринасят за активиране на тромбоцитите, повишаване на вискозитета на кръвта, вазодилатации, жизнеспособност.

Диагностика

Методи за диагностика микроангиопатии:

 1. Магнитно-резонансната томография позволява да се открият признаци на гипоплазии на артериите и мозъчна атрофия, визуализиране на огнища на инфаркти, точковидни кръвоизливи, единични супратенториальные огнища на глиоза.

 2. Ултразвукова допплерография разкрива патологични промени в кръвоносните съдове, свиването им лумена, запушване.
 3. Общ анализ на кръвта.
 4. ЕХОГРАФИЯ на маточното дъно.
 5. Биохимическое изследване на кръвта.
 6. Электрокардиография.
 7. Визуален контрол изследване на болния крайник в пряк и странична проекция.
 8. Бактериологическое проучване на гнойни секрети и определяне на чувствителността на специален микроб към антибиотици.
 9. Компютърна томография.

 

Лечение на

Лечение микроангиопатии мозъка е комплексно, включващо спазването на диета и определяне на болните основни групи препарати:

 • Антигипоксанты премахване на признаци на хипоксия в тъканите на мозъка — «Эмоксипин».
 • Статини и фибрати коригиране на нивото на липидите в кръвта — «Флувастатин», «Ловастатин», «Фенофибрат».
 • Ноотропные средства подобряват trophism на мозъка — «Пантогам», «Ноотропил», «Фенибут».
 • Гипотензивные средства се предписват на болни с артериална хипертония — «Капотен», «Тенорик».

 • Лекарства, които подобряват микроциркулацията — «Работата», «Ксантинол».
 • Ангиопротекторы подобряват състоянието на съдовата стена и намалява нейната патологическую пропускливост — «Дицинон», «Компламин».
 • Антиоксиданти — витамин е, групата В, селен, липоева киселина.
 • Дезагреганты и антиагреганты — «Тромбо ASSE», «Кардиомагнил», «Трентал», «Курантил».
 • Коензими нормализират всички видове обмяна при захарен диабет — «Кокарбоксилаза», «Флавинат», «Пиридоксальфосфат».

Физикална терапия обикновено се допълва с медикаментозно лечение и подобрява микроциркулацията на кръвта в тъканите. Болните прекарват калолечение, электростимуляцию, плазмофорез, електротерапия, теплолечение, бальнеотерапию, микровълнова резонансната терапия, масаж, иглорефлексотерапию.

За лечение на диабет микроангиопатии трябва да се нормализира нивото на кръвната захар.

В момента фармацевтичната промишленост произвежда огромни количества хипогликемични лекарства, които взима ендокринолог индивидуално на всеки пациент. При необходимост им се предписва инсулин. Успоредно с лечението на основната патология прекарват симптоматическую и патогенетическую терапия, насочена към предотвратяване на развитие на усложнения микроангиопатии. За възстановяване на проходимостта на кръвоносните съдове прибягват до операция намеса: техники или лазер коагулация. В текущите случая е необходима ампутация на крайник или на нейните елементи, а в бъдеще — протези ампутированной част на краката.

READ  Непроходимост на червата (частична и спаечная): симптоми, лечение, операция

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00088 sec