Нарушения на мозъчното кръвообращение: симптоми, лечение на остър, хроничен

В последните години значително нарасна процентът на смъртност от патологични лезии на съдове на главния мозък, които са били свързани с процеса на стареене на организма и диагностировались само при хора напредването на възрастта (след 60 години). Днес на симптомите на нарушение на мозъчното кръвообращение омолодились. И от инсулт често хора да умират по-млади от 40 години. Така че, важно е да се знаят причините и механизма на тяхното развитие, за да превантивни, диагностични и лечебни дейности даде максимално ефективен резултат.

Какво е нарушение на мозъчното кръвообращение (МК)

Кръвоносните съдове на главния мозък има един вид, добра структура, която перфектно регулира притока на кръв, осигуряване на стабилност на кръвообращението. Те са подредени по такъв начин, че при увеличаване на приходите на кръвта в коронарните съдове около 10 пъти по време на физическа активност, количеството на циркулиращата кръв в мозъка мозъка, при возрастании умствена активност, остава на същото ниво. Това е преразпределение на притока на кръв. Част от кръвта от участъци на мозъка с по-малко напрягане пренасочени към сайтове с усилена мозъчна дейност.

Въпреки това, този перфектен процес на кръвообращението е нарушено, ако поступающее в мозъка количество кръв не отговаря на нуждите му в нея. Трябва да се отбележи, че нейното преразпределение на части на мозъка, че е необходимо не само за неговата нормална функционалност. То се случва и при възникване на различни патологии, например, стеноза на лумена на съда (стесняване) или обтурации (затваряне). В резултат на нарушена саморегулиране се случва забавяне на скоростта на движение на кръвта в отделните части на мозъка и ги ишемизация.

Видове нарушения на МК

Съществуват следните категории нарушение на притока на кръв в мозъка мозъка:

 1. Остри (инсулти), появяващи се внезапно с дълъг течение, и преходящие основните симптоми, които (замъглено зрение, загуба на речта и други) са с продължителност не повече от един ден.
 2. Хронични, причинени дисциркуляторными энцефалопатиями. Те се делят на два вида: гипертонического произход и причинени от атеросклероза.

Остри нарушения на мозъчното кръвообращение (ОНМК)

Остро нарушение на мозъчното кръвообращение предизвиква трайни нарушения на мозъчната дейност. Тя е два вида: геморрагическое (кръвоизлив) и ишемическое (тя се нарича още инфарктом на мозъка).

Геморрагическое

Етиология

Кръвоизлив (геморрагическое нарушение на притока на кръв) може да бъде причинено от различни артериальными гипертензиями, съдови аневризмами, вродени ангиомами и др

Патогенезата

В резултат на повишаване на кръвното налягане става на изхода на плазмата и протеини, съдържащи се в нея, който води до плазматическое пропитывание стените на кръвоносните съдове, което води до деструкцию. На съдовите стени се отлага особена гиалиноподобное специфично вещество (белтък, по своята структура напомня на хрущяла), което води до развитието на гиалиноза. Съдове приличат на стъклени тръби, губят своята еластичност и способността си да задържа налягане на кръвта. Освен това се увеличава пропускливостта на съдовата стена и кръвта свободно могат да преминават през нея, пропитывая нервните влакна (диапедезное кървене). В следствие на тези превръщане може да стане образование микроаневризм и разкъсване на съда, с кървене и с попадение на кръв в бяло на мозъчното вещество. По този начин, кръвоизлив възниква в резултат на:

 • Плазматического накисване на стените на кръвоносните съдове белового мозъчното вещество или зрителните хълмове;
 • Диапедезного кървене;
 • Образование микроаневризм.

Кръвоизлив в остър период се характеризира с развитие на хематоми при вклинивании и изкривяване на ствола на мозъка в тенториальное дупка. При това на мозъка набъбва, се развива огромен оток. Възникват вторични кръвоизливи, по-малки.

Клинични прояви

Често идва ден, в период на физическа активност. Изведнъж започва силно да боли главата, възникват сковаващ желание. Съзнание — спутанное, човек диша често и със свирка, възниква тахикардия, придружени гемиплегией (едностранна парализа на крайниците) или гемипарезом (отслабване на двигателните функции). Утрачиваются основните рефлекси. Поглед става неподвижен (пареза), възниква анизокория (ученици от различни размера), или кривогледство расходящегося тип.

Лечение на

Лечение на исхемични нарушения на този тип включва интензивна терапия, основната цел на която е намаляване на АДА, да се възстанови витальные (автоматично възприемане на външния свят) е функция, за да се спре кървенето и да се премахнат отока на мозъка. При това се използват следните лекарства:

 1. Намалява кръвното налягане — ганлиоблокаторы (Арфонад, Бензогексаний, Пентамин).
 2. За намаляване на пропускливостта на стените на кръвоносните съдове и подобряване на кръвосъсирването — Дицинон, витамин С, Викасол, калциев Глюконат.
 3. За подобряване на реологията (оборот) на кръвта — Трентал, Винкатон, Кавинтон, Эуфиллин, Циннаризин.
 4. Депресиращо фибринолитическую дейност — ACC (аминокапроновая киселина).
 5. Противоотечное — Лазикс.
 6. Успокоителни.
 7. За намаляване на вътречерепното налягане се назначава от лумбална пункция.
 8. Всички лекарства са въведени под формата на инжекция.

Ишемическое

Етиология

Нарушение на кръвообращението ишемическое най-често се причинява от атеросклероза. Развитието му може да предизвика силно вълнение (стрес и други подобни) или прекомерно физическо натоварване. Може да се появят по време на нощния сън или веднага след събуждане. Често се придружава предынфарктное състояние или инфаркт на миокарда.

Симптоми

Могат да се появят внезапно или започва да се увеличава постепенно. Те се проявяват под формата на главоболие, гемипареза на другата страна на огнището на поражение. Нарушаване координация на движението, както и зрителни и реч разстройство.

READ  Защо след месец отива на кръвта: причини, нарушения, контрацептиви

Патогенезата

Ишемическое нарушение възниква, когато в отделен парцел на главния мозък постъпва недостатъчно количество кръв. При това възниква огнище на хипоксия, в която се развиват некротические образование. Този процес е придружен от нарушение на основни мозъчни функции.

Терапия

При лечението се използват инжекционни медикаменти за възстановяване на нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система. Към тях се отнасят: Коргликон, Строфантин, Сульфокамфокаин, Реополиклюкин, Кардиамин. Внутричерепное налягане се понижава Маннитолом или Лазиксом.

Видео: причини, различни видове инсулти

Преходно нарушение на мозъчното кръвообращение

Преходно нарушение на мозъчното кръвообращение (ПНМК) възниква на фона на артериална хипертония или атеросклероза. Понякога причината за неговото развитие е комбинация от тях. Основните симптоми на ПНМК се проявяват, както следва:

 • Ако е гнездо на патология се намира в басейна каротидных съдове на пациента вцепенява половина на тялото (от другата страна на огнището) и част от лицето, около устните, възможна парализа или моментно пареза на крайниците. Нарушен говор, може да възникнат эпилептический пристъп.
 • При нарушение на кръвообращението на вертебробазилярном участък на пациента омекват краката и ръцете, замаян, му е трудно да преглътнат и произнася звуци, възниква фотопсия (вид в очите на светещи точки, искри и други подобни) или диплопия (раздвоение на видими предмети). Той губи ориентация, у него възникват пропуски в паметта.
 • Признаци на нарушения на мозъчното кръвообращение, на фона на хипертония се проявяват, както следва: започва силно да боли главата и очните ябълки, човек изпитва сънливост, у него възниква запушване на ушите (като в самолета по време на излитане или кацане) и сковаващ желание. Лицето се изчервява, засилено изпотяване. За разлика от инсулти, всички тези симптоми изчезват в рамките на няколко дни. За това те са получили името «транзиторные атака».

Лечение на ПНМК се извършва гипотензивными, тонизирующими и кардиотоническими средства. Се използват спазмолитици, които подобряват притока на кръв в мозъка, и блокери на калциевите канали. Назначени от следните лекарства:

Дибазол, Трентал, Клофелин, Винкамин, Эуфиллин, Циннаризин, Кавинтон, Фурасемид, бета-административните. Като тоник — алкохол тинктура от женшен и магнолия.

Хронични нарушения на мозъчното кръвообращение

Хронично разстройство на мозъчното кръвообращение (ХНМК) за разлика от остри форми се развива постепенно. При това има три етапа на болестта:

 1. В първия етап симптомите са неясни характер. Те повече приличат на синдрома на хроничната умора. Човек бързо ослабва, той нарушен сън, често ме боли и замаян. Той става сприхав и разсеяна. Той често променя настроението. Той забравя някои малозначительные моменти.
 2. На втори етап На хронично нарушение на мозъчното кръвообращение придружени от значително влошаване на паметта, развиват малки нарушения на двигателните функции, което води до треперене на походката. В главата ми възниква постоянен шум. Човек лошо възприема информацията, трудно се концентрираме върху него своето внимание. Той постепенно се разгражда, като личност. Става раздразнителен и не сте сигурни в себе си, губи интелект, неадекватен отговор на критики, често изпада в депресия. В него постоянно се върти и го боли главата. Той винаги иска да спи. Ефективност — понижена. Той е лошо да се адаптира в социален план.
 3. На третия етап всички симптоми се засилват. Деградацията на личността преминава в деменция, страда памет. Излизайки от дома си един, такъв човек никога няма да намери пътя обратно. Двигателните функции са нарушени. Това се проявява в треморе на ръцете, скованост на движенията. Значително нарушение на речта, раскоординированность движения.

Нарушение на мозъчното кръвообращение опасно факта, че ако лечението не се проведе в ранните етапи, умират невроните основните звена на структурата на мозъка, за да възкръсне че е невъзможно. Затова е толкова важно диагностика на заболявания в ранен стадий. В нея са включени:

 • Откриване на заболяванията на кръвоносните съдове, които допринасят за развитието на нарушения на мозъчното кръвообращение.
 • Поставяне на диагноза въз основа на оплакванията на пациента.
 • Провеждане на нейропсихологического проучване по скалата на MMSE. Тя позволява да се открият когнитивни нарушения метод на тестване. За липса на нарушения свидетелстват 30 точки, набрани от страна на пациента.
 • Дуплексное сканиране с цел откриване на лезии на съдове на главния мозък атеросклероза и други заболявания.
 • Магниторезонансная томография, която позволява да се разкрие в мозъка малки гиподенсивные (с патологическими на промените) на огнища.
 • Клинични изследвания на кръвта: общ анализ на кръвта, липиден спектър, коагулограмма, глюкоза.

Етиология

Основните причини за нарушения на мозъчното кръвообращение следните:

 1. Възраст. Най-често те се появяват при хора, които влезе в пети десетина години.
 2. Генетично предразположение.
 3. Травми на главата.
 4. Излишното тегло. Дебелите хора често страдат хиперхолестеролемия.
 5. Пу и повишена емоционалност (стрес и други подобни).
 6. Вредни навици.
 7. Заболявания: захарен диабет (инсулинозависим) и атеросклероза.
 8. Хипертония. Повишено налягане е най-честата причина за възникване на мозъчен инсулт.
 9. В напреднала възраст до нарушения на притока на кръв в мозъка може да доведе до:
  • мерцательная аритмия,
  • различни заболявания на кръвотворните органи и кръвта,
  • хроничен тромбофлебит,
  • пороци на сърцето.

Лечение на

При хроничен нарушение на притока на кръв в мозъка на всички лечебни дейности са насочени към това, да защитава клетките на мозъка от смърт в резултат на хипоксия, стимулира обмяната на веществата на ниво неврони, нормализиране на ток на кръвта в мозъка. Лекарства за всеки пациент са подбрани индивидуално. Да вземат, те трябва да бъдат в строго определени дози, непрекъснато контролиране на АДА.

READ  Масивен инфаркт на мозъка: лявото и дясното полукълбо на мозъка, с кървене, последици, прогноза, кома

Освен това, при нарушения на мозъчното кръвообращение, свързани с прояви на неврологичен характер, се използват антиоксиданти, елементи venotonics, вазодилататоры, нейропротекторы, лекарства, които повишават микроциркулацията на кръвта, успокоителни и мултивитамини.

Лечение на хронично нарушение на мозъчното кръвообращение може и средства на народната медицина, с помощта на различни такси и фиточаи. Особено полезен е инфузия на цветя от глог и събиране, в състава на което влиза лайка, сушеница блатни и motherwort. Но те трябва да се използват като допълнителен терапевтичен курс, увеличава основната медикаментозную терапия.

Хора с наднормено тегло, които са включени в групата на риска за развитие на атеросклероза, поради повишен холестерол, трябва да се обърне внимание на храненето. За тях има специални диети, да научат за които може да бъдат от лекар-диетолог, който следи за организацията на хранене на пациенти, пребиваващи на лечение в болница на всяка болница. Към хранителните продукти се отнасят всички, които имат растителен произход, морски дарове и риба. А ето и продукти от мляко, а напротив, трябва да бъде с ниско съдържание на мазнини.

Ако холестеринемия значителна, и на диета не дава необходимите резултати, се предписват лекарства, които са включени в групата на статини: Липримар, Аторвакар, Вабарин, Торвакард, Симватин. При голяма степен на стесняване на лумена между стените на каротидните артерии (над 70%), се изисква провеждането на каротидной ендартеректомия (операция), което се извършва само в специализирани клиники. При стенозе по-малко от 60% от достатъчно консервативно лечение.

Също така препоръчваме: материал за венозных нарушения на кръвообращението на мозъка.

Рехабилитация след остри нарушения на мозъчното кръвообращение

Медикаментозно лечение може да се спре заболяването. Но да се върнем в състояние да се движи тя не може да направи. Помощ в това могат само специални гимнастически упражнения. Трябва да сме подготвени за факта, че този процес е доста дълъг и се въоръжете с търпение. Роднини на пациента трябва да се научи да изпълнява масаж и упражнения лечебна гимнастика, тъй като именно те ще трябва да ги правя го в продължение на шест месеца и повече.

В основата на ранната рехабилитация след динамични нарушения на мозъчното кръвообращение, с цел пълно възстановяване на двигателните функции е показана кинезотерапия. Особено това е необходимо във възстановяването на двигателни умения, тъй като насърчава създаването на нов модел на йерархия на нервната система, за прилагане на физиологичен контрол на двигателните функции на организма. В кинезитерапия се използват следните методики:

 1. Гимнастика «Баланс», насочени към възстановяване на координацията на движенията;
 2. Система за рефлекторни упражнения Фельденкрайза.
 3. Система за Войта, насочени към възстановяване на двигателната активност метод за стимулиране на рефлекси;
 4. Микрокенизотерапия.

Пасивна гимнастика «Баланс» се назначава на всеки пациент с нарушения на мозъчното кръвообращение, след като към него ще се върне съзнание. Обикновено се представят на пациента помагат роднини. Тя включва месене на пръстите на ръцете и краката, огъване и разгибание крайници. Упражнения започват да се изпълняват от по-ниските участъци на крайниците постепенно се движи нагоре. В комплексът също така включва месене на главата и шийните отдели. Преди да започнете да правите упражнения и завършва гимнастика трябва ще леки движения. Задължително трябва да се контролира състоянието на болния. Гимнастика не трябва да го предизвика преумора. Сами пациентът може да изпълнява упражнения за очите (зажмуривание, ротация, определяне на погледа в една точка и някои други). Постепенно, с подобряването на общото състояние на болния натоварването се увеличава. За всеки пациент се подбират индивидуално техника за възстановяване, с оглед на характеристиките на потока на заболяването.

Снимка: базови упражнения за пасивна гимнастика

Метод Фельденкрайза — това е терапия, леко воздействующая върху нервната система на човека. Тя спомага за пълното възстановяване на умствените способности на човека, двигателната активност и чувственост. В нея са включени упражнения, изискващи каране на движението при извършване. Пациентът трябва да се съсредоточи върху тяхната координация, прави всяко движение, съзнателно (съзнателно). Тази техника се кара отклони вниманието от съществуващия проблем със здравето и да се концентрират го на нови постижения. В резултат на това, мозъкът започва да «си спомнят» старите стереотипи и се връща към него. Пациентът непрекъснато проучване на тялото си и неговите възможности. Това ви позволява да намерите най-бързите начини да го накара да се движи.

Техниката се основава на три принципа:

 • Всички упражнения трябва да бъдат лесни за усвояване и запаметяване.
 • Всяко упражнение трябва да се извършват плавно, без напрежение в мускулите.
 • Изпълнение на упражнение, болен човек трябва да получават удоволствие от движението.

Но най-важното, никога не могат да споделят своите постигане на високи и ниски.

Допълнителни рехабилитационни мерки

Широко се практикува изпълнението на дихателната гимнастика, която не само да се нормализира кръвообращението, но и облекчава което се случва под влиянието на гимнастической и масажна натоварване, напрежение в мускулите. Освен това, тя регулира дихателен процес и след извършване на лечебната гимнастика и дава релаксиращ ефект.

READ  Повишена захар в кръвта: какво да правя, диета, признаци, мъже, жени, дете

При нарушения на мозъчното кръвообращение на пациента, на определен режим на легло в продължение на дълго време. Това може да доведе до различни усложнения, като например нарушаване на естествената вентилация на белите дробове, появата на язви и контрактур (в ставата ограничава подвижността). Профилактика на рани от залежаване, е честата смяна на положение на пациента. Препоръчва се обърна по корем. На крака при този отпуснати, краката са разположени върху меки възглавници, под коленками — та от памук, покрити с марля.

За профилактика на развитие на контрактур препоръчва:

 1. Тялото на пациента придават специална разпоредба. В първите дни го превеждат от една поза в друга ухаживающие за него роднини. Това се прави на всеки два или три часа. След стабилизиране на кръвното налягане и за подобряване на общото състояние на пациента се учат да правят това сами. Началото на усаживание на болния в леглото (ако позволява здраве) няма да даде, за да се развие контрактурам.
 2. Направите масаж, който е необходим за поддържане на мускулния тонус в норма. Първите дни той включва леки галя (при повишен тон), или месене (ако тонус на мускулите, намален) и трае само няколко минути. По-късно масажни движения се засилват. Разрешено използване на триене. Увеличава се и продължителността на масажни процедури. До края на първото полувреме те могат да се извършват в рамките на един час.
 3. Изпълняват упражнения, УПРАЖНЕНИЯ, които освен всичко друго ефективно се борят с синкинезиями (неволни съкращения на мускулите).
 4. Добър ефект дава вибростимуляция движението на някой парализиран части на тялото с честота на колебание от 10 до 100 Hz. В зависимост от състоянието на болния продължителността на тази процедура може да се променя в диапазона от 2 до 10 минути. Препоръчва се извършва не повече от 15 процедури.

При нарушения на мозъчното кръвообращение, се прилагат и алтернативни методи за лечение:

 • Рефлексологията, включваща:
  1. Лечение на миризмите (ароматерапия);
  2. класически вариант акупунктура;
  3. акупунктура в рефлекторните точки, разположени ушни мивка (ауриколотерапия);
  4. акупунктурата на биологично активните точки на ръцете (су-Jack);
 • Лечение с пиявици (hirudotherapy);
 • Иглолистни вани с добавка от морска сол;
 • Кислородните вани.

Видео: рехабилитация след инсулт, програма «Живо страхотно!»

Повече за цялостна рехабилитация след инсулти и исхемични атаки прочетете за връзка.

Последиците от НМК

Остро нарушение на мозъчното кръвообращение има тежки последствия. В 30 случая от сто души, перенесший това заболяване, става напълно безпомощен.

 1. Той себе си не може да яде, да извърши хигиенни процедури, обличане и т.н. такива хора напълно нарушена е способността да се мисли. Те губят следите на времето и напълно да се ориентират в пространството.
 2. Някой се запазва способността да се движи. Но на доста хора, които след нарушение на мозъчното кръвообращение завинаги остават прикованными към леглото. Много от тях запазват бистър ум, за да разберат какво се случва около тях, но са лишени от реч и не могат да предадат с думи своите желания и да изразят чувствата.

На хората с увреждания — един тъжен резултат на остро и в много случаи на хронични нарушения на мозъчното кръвообращение. Около 20% от остри нарушения на мозъчното кръвообращение завършват с летален изход.

Но има възможност за предпазване на себе си от това тежко заболяване, независимо от това коя категорията на класификацията то се отнася. Въпреки, че много хора пренебрегват него. Е — внимателно отношение към здравето си и всички промени, които протичат в организма.

 • Съгласете се, че здравия човек не трябва да има главоболие. А ако изведнъж заболява главата, означава, че се е появил някакъв вид отклонение в работата на системите, които отговарят на този орган.
 • Свидетелство за проблеми в организма служи като повишена температура. Но мнозина ходят на работа, когато тя е 37°С, като се има предвид нормалното му.
 • Възниква преходно изтръпване на крайниците? Повечето хора растирает ги, не задавайки си въпроса: защо това се случва?

Междувременно, това е — сателити първите незначителни промени в системата на притока на кръв. Често горещата нарушаване на мозъчното кръвообращение, се предшества от транзиторное. Но тъй като неговите симптоми изчезват в рамките на няколко дни, далеч не всеки човек се бърза на среща с вашия лекар, за да премине преглед и да получи необходимото медикаментозно лечение.

Днес на въоръжение медицина разполага с ефикасни препарати — тромболитики. Те буквално правят чудеса, чрез разтваряне на тромбы и восстанавливая на мозъчното кръвообращение. Обаче има едно «но». За постигане на максимален ефект те трябва да се прилага на пациента в рамките на три часа след появата на първите симптоми на инсулт. За съжаление, в повечето случаи обръщането за медицинска помощ се осъществява твърде късно, когато заболяването се превърна в тежка фаза и използването на тромболитиков вече безполезни.

Видео: кръвоснабдяването на мозъка и последиците от инсулт

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.43MB/0.00175 sec