Нисък хемоглобин: понижен, причини, симптоми, лечение, хранене

Понижен хемоглобин

Хемоглобина е отговорен за насищане на тъканите с кислород, и следователно намаляване на хемоглобина е много опасно само по себе си, и трябва да бъдат своевременно диагностицирани по симптоми и премахнато. Повишен или нисък хемоглобин — проблем, с всеки изминал ден срещат все по-често. Хора, запознати със стойността на хемоглобина с неговата роля в човешкия организъм, са наясно, че ниско или високо количеството на този елемент на кръвта, е сигнал за опасност.

Нивото на хемоглобина в кръвта, отговорни за насищане с кислород на организма, за процеса на премахване на въглероден двуокис. Това той дава на клетките и тъканите на енергия, необходима за киселинно-алкалния баланс.

Липсата на хемоглобин в организма, значително увеличава натоварването върху сърдечно-съдовата система и дихателната система. Постепенно тялото идва в изтощение, страда имунната система на здравето на човека е изложен на огромен риск.

Опустошителните ефекти на нисък хемоглобин за човек може да се избегне, ако навреме да забележите тревожни симптоми и диагностика на болестта.

Симптоми

Важно е да осъзнаем, че нисък хемоглобин възниква в резултат на наличието на друго заболяване, така че не е налице определени симптоми, по които човек може да се определи липсата на този елемент в организма. Решението на диагнозата е възможно само при разчитане на общ анализ на кръвта и други изследвания.

Общи симптоми

Как да се определи, което си струва да се направи такъв анализ на хемоглобина? Съществува списък от често срещаните симптоми, при наличието на които човек трябва да се замисля за възможността за наличието на заболявания, свързани с переизбытком или недостатък на хемоглобина:

 • хронична умора;
 • слабост;
 • проблеми със съня;
 • главоболие.

Изброените симптоми свидетелстват за твърде високо гемоглобине в кръвта.

Симптоми на нисък хемоглобин са:

 • чести виене на свят;
 • видими симптоми за недостиг на въздух;
 • шум в ушите;
 • разнообразни нарушения цикъл при жените;
 • проблеми с потентността;
 • анорексия.

Наличието на тези симптоми, говори за това, че постъпването на кислород в тъканите на организма, във връзка с най-ниската ставка на хемоглобин, намаляват. И това е свидетелство за проблеми с киселинно-алкален баланс: хемоглобин се занимава и го регуляцией.

В случай, че нива на този елемент кръв ще падне до 50 г/л или по-долу, това означава, че започва процес на закисления на кръвта — ацидоза. Да се разбере за началото на патология може да гадене, диария, един внезапен скок на налягането и забележими проблеми с кръвоносните и дихателните органи.

READ  Исхемичен мозъчен инсулт, инфаркт на мозъка: симптоми, лечение, последствията

Субективните симптоми на изчерпване на

Някои симптоми на ниско нивото на хемоглобина в кръвта, отнасящи се към групата на субективните, се появяват в случай на минимални проблеми с хемоглобина, които се съхраняват в продължение на дълго време. Постепенно тялото истощался, разрушени функциите и структурата на тъкани, органи и системи.

Сред субективните симптоми на изтощение на организма:

 • чупливи нокти, увеличаване на честотата на гъбични заболявания;
 • изсушаване на косата, сечение на върховете голям брой выпадаемых на косата;
 • промяна на състоянието език (проявява в красноте, болка при контакт с храната или зъбите);
 • суха и бледа кожа;
 • усещане за изтръпване в краката и други крайниците;
 • има гърчове.

Обективните симптоми

Субективните симптоми пациентът забелязва в своето състояние самостоятелно, но има случаи, когато такива признаци могат да свидетелстват и за съвсем други заболявания. Вашият лекар може да установи нисък хемоглобин по редица обективни симптоми.

Сред тях са:

 • тахикардия съдови заболявания;
 • систолический шум;
 • ниско кръвно налягане;
 • промяна на цвета на кръвта и редица други симптоми.

Важно е да се разбере, че присъствието дори на голям брой изброени по-горе симптоми не означава стопроцентовото наличието на проблеми с нивото на хемоглобина. Причините за проявите на тези или други проблеми със здравето могат да бъдат свързани с анемия и редица други заболявания.

Основни причини

След като според наличните симптоми на човек се замисли за вероятните проблеми със състава на кръвта, тя трябва да положи необходимите тестове. В случай, че опасенията се потвърждават и критично ниско ниво на хемоглобин диагноза, настъпва време за най-важния: търсене на причините.

Желязо — именно от него се създава хемоглобин. Тялото е в състояние да получава този елемент от храната, но са възможни случаи, когато желязото постъпва недостатъчно количество или по някаква причина е нарушено функционирането му. Има три основни причини за опасно ниски цени на хемоглобина.

Недостиг на желязо

Всеки човешкия организъм се нуждае от около двадесет милиграма желязо, а да го получи само от принимаемой храна. Навик съвременните хора не следват своите мощността често води до дисбаланс на много вещества в организма. По-специално, ако с храната в тялото на човек не постъпва достатъчно количество желязо, нивото на хемоглобина може бързо да падне.

Липса на синтез на катализатори

Жлеза не е достатъчно само да влязат в стомаха заедно с храната, за да образуват точното количество на хемоглобин: това е предшествано от поредица от реакции на синтез, които са невъзможни без специфични катализатори.

READ  Пластмаса клапа на сърцето: на митралната, аортната, трикуспидального

В случай, че в процесите на синтез липсва някакъв реактив, човек рискува да не получи необходимото вещество, като хемоглобин, или крайният резултат не ще отговарят на очакванията.

Катализатори на синтеза на хемоглобина са витамини от групата B (значителна роля, особено играе витамин B9: без фолиева киселина реакция изобщо няма да започне), C (възстановява трехвалентное желязо) и витамин PP.

По този начин, проблеми със синтеза на хемоглобин в организма, могат да бъдат пряко свързани с недостатък в организма на един от изброените витамини. Причините за малкия брой могат да крыться като в храненето на човека, тъй и могат да бъдат свързани с редица други причини.

Например, много заболявания на храносмилателната система водят до понижаване на активността на ензимите в кръвта. Подобно нещо се среща често при хора над шейсет, но ако при това човек страда от нисък хемоглобин, това не е нормално положение на нещата, и сигнализира за необходимостта от започване на лечение.

Една от най-опасните, но вероятните причини за недостиг на ензими, може да бъде наличието в организма паразити. Само един човек, развившаяся до зряла възраст (например, тения), е в състояние да понижи нивото на хемоглобина на тридесет на сто, тъй като тя яде фолиева киселина (витамин B9). Допълнителна опасност е в токсинах, разпределени паразит: те ускоряват процеса на изтощение на организма, и без това страда от проблеми със състава на кръвта.

Някои учени смятат, че злокачествените тумори също се отрази на намаляване на броя на B9, но научни доказателства за това в момента няма.

Следващата вероятната причина за проблеми — заболяване на бъбреците. Тези органи произвеждат еритропоетин — хормон, участващ в синтеза на червените кръвни клетки. Цироза на черния дроб и някои ендокринни заболявания в комбинация с определени условия за значително забавя синтеза на хемоглобина.

Кървене

Срещани ситуации, когато нивото на хемоглобина се произвежда в нужното количество, но не достига до нуждаещите се в него тъкани, органи се дължи на скрити вътрешни кръвоизливи. Проблемът в пъти по-опасен от всички изброени по-горе, тъй като е трудно да се диагностицира. Язва на малкия размер на всяко място на червата, така и на рана в устната кухина могат да станат причина за по-ниско ниво на хемоглобина. Обаче по-важен е фактът, че такива скрити кръвоизливи, постоянни в продължение на дълго време, ще доведат до други, много по-сериозни и опасни заболявания.

От друга страна, когато засече ниско на хемоглобина лекарят може да предположи наличието на кървене, което ще позволи да се справят със ситуацията навреме. Така че количеството на този елемент кръв — нещо, което винаги трябва да се обърне внимание. За разлика от редица други компоненти, хемоглобин — не е «условен» критерий. Той има своя количествена характеристика.

READ  Дешифрирането на биохимични анализ на кръвта: билирубин, урея, С-реактивен протеин, холестерол, глюкоза, нива, възрастни, деца, таблица

Лечение на

За ефективно лечение на ниска нивото на хемоглобина трябва, на първо място, за да откриете и отстраните първопричината за това състояние. Ако коренът на проблема се крие в липсата на консумираните с храната витамини и вещества, след това да промените ситуацията ще успеят много бързо и без много усилия. Ако причината е в нещо друго, тогава без помощта на специалист вероятността за промени на практика няма. Трябва да се разбере, че автентично запознаят с причина и без да прибягва до лекар е невъзможно.

Тактика на лечение, в случай на твърде ниско ниво на хемоглобина е пряко свързано с липсата на витамини и други вещества, се състои в спазване на специална диета.

В ежедневната диета при понижено гемоглобине трябва да включва по-голямо количество желязо и продукти, богати на витамини, играющими роля на катализатори на: фолиева, аскорбинова киселина и витамин РР.

На въпрос за това, кои продукти трябва да влизат в състава на диета за повишаване на нивото на хемоглобина, следва да разгледа отделно.

В особено сериозни и напреднали случаи лекарите могат да предписват на пациентите редица лекарства, но само след намиране на точната причина за налични проблеми.

Специалистът предписва лекарства, увеличаване на съдържанието на желязо в организма, а също така необходимите витамини. В критични ситуации, свързани с падането на хемоглобин, витамин B9 може да се въведе чрез инжектирането, но само в случай, ако е доказано, че причината се крие в липсата на този витамин.

Често човек е изправен пред ситуация, когато спад на хемоглобина леко. В този случай се справят с липсата на този елемент на кръвта може по-прости народни средства. Има редица доказани методи, които заслужава да се разгледа в отделна статия.

Видео Съвети на лекарите, колкото и да се повиши ниският хемоглобин:

MAXCACHE: 0.41MB/0.00102 sec