Препарати за съдове на мозъка: общ преглед на средства и лекарства

Виене на свят, главоболие, шум в ушите, влошаване на паметта – това са симптомите на нарушение на работата на кръвоносните съдове на мозъка, които значително влошават качеството на живот. В повечето случаи причина за негативни промени — развитието на атеросклероза, при което се случва отлагането на атеросклеротични плаки по съдовите стени и стесняване на лумена е, с други думи, захранващи мозъка, артериите. Поради това, че корабът в някои места се свива, увеличава налягането на кръвта върху стените му. Повредени липидными натрупвания, при рязко се увеличили налягане на течности съдове могат просто да се спука, като водопроводните тръби в момент гидроудара. Резултатът е плачевен – именно това увреждане на кръвоносните съдове на главния мозък се нарича инсулт.

При редица заболявания, в това число и при метода, описан по-горе атеросклероза, но също при мигрена, съдова/нейроциркуляторной дистония, след наранявания, мозък заради нарушения на работата на кръвоносните съдове изпитва постоянен кислороден глад. Възникват усещане, че главата болка, болка, се разделят. И всичко това, защото малките капиляри, прекосява отдели на главния мозък не осигуряват достатъчно приходи на червените кръвни клетки към нуждаещите се в храненето на нервните клетки. Известно време тялото компенсира тази липса за сметка на преразпределение на кръвния поток по различни съдове. Но без лечение на негативните последици от липсата на захранване на мозъка се натрупва. Поради постоянно клетъчния глад се случва частично смърт на невроните, което се изразява в развитието на деменция.

Виждате, колко е важно за поддържане на здравето на кръвоносните съдове на главния мозък, че да могат да останат по-дълго пълноценен и здрав човек.

За щастие, заболявания на кръвоносните съдове, в това число и захранващи мозъка, може да се лекува. Разработени и успешно се прилагат лекарства, които са способни да се намалят размерите на атеросклеротични плаки, облекчаване на спазми на кръвоносните съдове. Освен въздействие директно върху съдовата стена, може да подобри характеристиките на кръв, намаляване на вискозитета си и способността да образува тромбы.

Помислете за най-честите лекарства за кръвоносните съдове на главния мозък.

Лекарства, предназначени за разширяване на кръвоносните съдове

Фармакологично действие на тези лекарства е да се увеличи кръвоснабдяването на мозъка. Допълнително се подобрява енергийния обмен на клетките.

Антагонисти на калций

Всички лекарства за кръвоносните съдове на мозъка от тази група облекчаване на артериите и на практика не повлиява тонуса на вените. Притока на кръв се засилва, и богата на кислород кръв постъпва в мозъка. Тези лекарства често се прилагат, и се разработва вече на трето поколение на подобни лекарства.

Всички тези лекарства се прилагат за корекция на съдови нарушения в целия организъм. Тъй като при прием могат да възникнат странични ефекти, те не трябва да бъдат строго по предписание на лекар.

В първото поколение се отделят:

 • Производни фенилалкиламина — верапамил (лекарства, наречена Изоптин, Финоптин);
 • Производни дигидропиридина – действуещее вещество нифедипин (лекарства Фенигидин, Адалат, Коринфар, Кордафен, Кордипин);
 • Производни бензотиазепина на базата на вещества, дилтиазем (Диазем, Дилтиазем).
READ  Аневризма на лявата камера на сърцето: след инфаркт (постинфарктная) и други форми на

През второто поколение на тези лекарства, тяхната гама е разширена, появиха, като например:

 • Исрадипин (Ломир);
 • Галлопамил, анипамил, фалипамил;
 • Амлодипин (Норваск), фелодипин (Плендил), нитрендипин (Октидипин), нимодипин (Нимотоп), никардипин, лацидипин (Лаципил), риодипин (Форидон);
 • Клентиазем.

Блокери на калциевите канали от следващо поколение имат значителни предимства по отношение на по-рано пуснат медикаменти, работещи по този същия принцип:

 1. Първо, те притежават по-пролонгированным действие;
 2. На второ място, показват по-висока селективност на експозицията;
 3. На трето място, те дават по-малко отрицателни странични ефекти.

Особено важно е, че сред лекарства-антагонисти на калций, увеличаващи лумена на артериите, има лекарства, които имат предпочитания за действие по отношение на съдове, точно на главния мозък, без това да повлияе значително на други съдове.

Най-ефективни за съдове на мозъка от тази гледна точка:

 • Нимодипин;
 • Циннаризин.

При изразена атеросклероза на кръвоносните съдове, без тези лекарства можеш да направиш. В същото време, до всички лекарства от тази група не трябва да се отнасяме като към таблеткам за самолечение. Непременно посетете кардиолог и невролог, лекарят ще вземе и ще ви предпише подходящите за вас средства. Често те са назначени като постоянни лекарство, което се приема цял живот.

Препарати на базата на растителни алкалоиди

Препарати на базата на винка

Най-благоприятен ефект върху мозъчното кръвообращение оказват производни на алкалоида обикновен градински растения – винка. Точно това е вещество, което действа в организма като спазмолитик, релаксация на мозъчните съдове. Освен това действие, винка алкалоидите подобрява обмяната на вещества в тъканите на мозъка. Едновременно пречи склеиванию на тромбоцитите, това вещество увеличава микроциркулацията на кръвта в съдовете на мозъка, по този начин предоставя на нервните клетки достатъчно храна.

Това е познато лекарство за съдове на мозъка, като Винпоцетин, е само производно на този алкалоид. Други заглавия от същия средства са:

 • Бравинтон;
 • Веро-Винпоцетин;
 • Винпоцетин;
 • Винцетин;
 • Кавинтон;
 • Кавинтон Форте;
 • Телектол.

Това лекарство е широко рекламиран и има толкова малко противопоказания, че го предписват на по-голям брой пациенти. Моля, обърнете внимание, самостоятелен прием Кавинтона и Винпоцетина без консултация с лекар все пак, това е забранено. Лекарството се предлага и под формата на таблетки, и в разтвори за интравенозни инжекции. Капково въвеждане на курс инжекции действа по-ефективно. В зависимост от състоянието на здравето лекар ще ви предложим оптимална схема на лечение с този медикамент.

Лекарства, гинко билоба

Уникални реликтни растение дава на хората лекарства комплексно въздействие върху кръвоснабдяването на мозъка. При прием на лекарства, гинко билоба е едновременно се отстранява спазъм на кръвоносните съдове, се променя плавността на кръв, засилва микроциркуляция и пропускливост на съдовата стена. Допълнително, благодарение на антиоксидантни свойства, лекарства от гинко билоба укрепва стените на вените и артериите и унищожават свободните радикали. И това не е всичко – на тези средства имат изразено противоотечное действие на ниво на мозъка и подобряват метаболизма на нервната тъкан. Екстракт от гинко билоба съдържат такива лекарствени средства, като

 • Танакан;
 • Билобил;
 • Гингиум;
 • Гинкор Форт и др

Тези средства – безрецептурные, и може да се приема самостоятелно. Но трябва внимателно да се запознаете с противопоказания и не се комбинират прием на лекарства, гинко билоба е с прием на аспирин, поради повишаване на риска от мозъчен кръвоизлив.

READ  Болковият синдром при хемороиди: какво да правя, как да се освободите от

Производни на никотиновата киселина

Тези лекарства не влияят расширяющее на големи съдове. Ниво на капилярите никотинова киселина все пак има вазодилатирующее , с други думи действие на вазодилататор. Страничен феномен от приема на никотинова киселина – зачервяване на кожата, тъй като веднъж е свързано с тази тема.

Лекарства от тази група помагат да се намали съдържанието в кръвта на «лошия» холестерол, откладывающегося по стените на кръвоносните съдове. Така че никотинова киселина лекар назначава за комплексно въздействие, включително и за укрепване на съдовата стена, за предотвратяване на сърдечни катастрофи. Най-често лечението се провежда курсове под формата на инжекции под контрола на медицински специалисти.

Хапчета за тази група лекарствени средства:

 • Никотинова киселина, Эндуратин, Никошпан се продават по лекарско предписание, тъй като при тях бесконтрольном прием може да причини значителни щети на здравето на черния дроб.

Видео: мнението на специалист за съдоразширяващ препарати

Препоръчваме да проучи повече алтернативни начини за разширяване на кръвоносните съдове.

Лекарства, укрепване на стените на кръвоносните съдове

Тези средства запазват еластичността на кръвоносните съдове. Благоприятен ефект върху пропускливостта на капилярите, активират метаболитни процеси в стените на кръвоносните съдове. На първо място, така действат витамини. Освен тях, за укрепване на стените на кръвоносните съдове се нуждаят от някои микроелементи.

 • Витамин Р, и най-важният елемент, необходим за добрата работа на капилярите, представлява от себе си цяла група биологично активни вещества, съдържащи се в растенията, в противен случай, това биофлавоноиди и полифеноли, най-важните от които рутин, антоциани, флавоны, флаваноли, катехини, общо повече от сто и петдесет. В комбинация с витамин с, които имат антиоксидантни свойства, които пречат на разрушаването на клетките се дължи на излишък на образуването на свободни радикали, действие на витамин Р се проявява по-силно. Най-простото и известно лечебно средство, в който се съдържат точно тези витамини – Аскорутин. Антоцианините съдържат във всички тъмни горски плодове, например боровинки и ирге. Така че БАДы въз основа на тях, например Боровинки Форте, ще безспорна полза за здравето церебрална вазодилатация.
 • Калий, силиций, селен. Най-полезни за съдове, включително и церебрална, витаминни комплекси, допълнително съдържащи минерали. Освен тях, укрепват съдовите стени на хранителни добавки, БАДы, съдържащи растения-адаптогени.
 • Дигидроквертецин, един от най-ефективните лекарства от тази група, в състава му има биофлавоноиди сибирската лиственица или даурской.

Витамините и минералите са полезни не само за лечение на възникнали нарушения в работата на мозъка, но и за тяхното предотвратяване. Тези лекарства може да се приема самостоятелно, като се има предвид, препоръчани от производителите на дозата.

Хомеопатичните лекарства

Действието на тези лекарства се основава на прехвърлянето на тялото на пациента энергоинформационных характеристики, съдържащи се в тях в изключително ниски концентрации на лекарствени вещества. Обикновено, хомеопатията предполага продължителен прием и подбор на средства за всеки пациент. В случай на нарушение на мозъчното кръвообращение, може да се купи в аптеката и хомеопатични капки. Добре са се доказали като Эдас – 138 и Церебралик, прилагани при атеросклероза на кръвоносните съдове на главния мозък за подобряване на паметта, намаляване на виене на свят и други лоши прояви. Хомеопатични лекарства в аптеките се продават без рецепти, може да се приема самостоятелно, ръководейки се от инструкциите на производителя.

READ  Ангиома мозъка: какво е това, кавернозная, венозна, симптоми, лечение, прогноза

Лекарства за лечение на мигрена

Отделно трябва да прецени лекарства, които се отстраняват пристъпи на мигрена. Въпреки, че това заболяване също е свързана с нарушаване на работата на кръвоносната система, но болестно състояние, тогава е съвсем различно. Пристъп на мигрена се състои от пет етапа.

 1. Първият етап, или агенти, или продрома, започва с отслабването на тонуса на кръвоносните съдове.
 2. Вторият етап, така наречената аура, по време на която е развитието на съдовата спазъм на мястото на разклоняване на сънната артерия и монтаж намален приток на кръв към най-артериалната стена.
 3. Третият етап се характеризира с разширяване на кръвоносните съдове на главата при сниженном тонизирана техните стени. Амплитудата на пулсация при тази увеличена. Недостатъчно в този момент кръвоснабдяването на съдовите стени и ги прави много уязвими за разтягане.
 4. Четвъртият етап се усложнява възникнали оток на стената на съда и около него тъкан, поради нарушения на пропускливостта.
 5. Пети етап – връщане на кръвоносните съдове в първоначалното им състояние.

Познаването на механизма на развитие на мигренозного пристъп, виждаме, че лекарства за разширяване на кръвоносните съдове на главата в този случай няма да помогне.

В първия етап, когато се появяват първите агенти, веднага започват прием на болкоуспокояващи лекарства — аналгетици и нестероидни противовъзпалителни средства.

След това ще лекарства — антагонисти на хормона серотонин, от група триптанов. Тези лекарства се предписват за противодействие на рязко разширяване на кръвоносните съдове на шията и главата. Имигран, издаден през 1993г., най-популярно средство за тази група, въпреки че сега владетел други подобни препарати се разширява. Зомиг, Амердж, Максалт – всеки от тях има разлики в скоростта на експозиция, на неговата сила и продължителност. Лекарства за лечение на мигрена пациенти се назначава само от лекар.

За това, че при избора и прием на лекарствени средства, улучшающих работата на кръвоносните съдове на главния мозък и кръвообращението, не се навреди на тяхното здраве, непременно трябва поне веднъж да посетите лекар на съответната специализация.

Само лекар може да определи причината за главоболията и да се изключи наличието на сериозни вродени заболявания на кръвоносните съдове, като аневризми, мальформации, при които е със самостоятелен прием съдови средства може да бъде смъртоносен.

Видео: лекарства за здравето на кръвоносните съдове

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00138 sec