Профилактика на сърдечно-съдови заболявания

Сърдечно-съдово заболяване – епидемията на XXI век

Според официалните данни всяка година в Русия от сърдечно-съдови заболявания умират около 1млн. 300 хиляди души. Смъртността поради тази причина е за повече от 55% от броя на всички смъртни случаи. Сред развитите страни Русия е начело по този печальному показател.

Не само лечение, но преди всичко грамотен профилактика на сърдечно-съдови заболявания ще се намали броят на болните, страдащи от исхемична болест на сърцето, инсулти и други заболявания. Особено, за начините на превенция трябва да знаете, хората от така наречените групи на риска.

Фитнес — вашият главен асистент

Ползи лечебна физическо възпитание не предизвиква съмнение, тъй като, на първо място, при активни занимания, особено на открито, се случва окисляване на клетките и тъканите на организма с кислород, от друга страна, се засилва циркулацията на кръвта, укрепва сърдечния мускул. За предпочитане аеробни занимания, при които се увеличава честотата на сърдечните съкращения – ходене, бягане, ски-бягане, ходене, каране на колело.

Известно е, че при атеросклероза на стените на артериите се отлагат липиди и холестерол, което води по този начин до стесняване на лумена на кръвоносните съдове и дори ги закупориванию. В превенцията на атеросклероза фитнес действа по следния начин. Мастните вещества, потребявани човек извън мярка, да не се отлагат в съдовете, а се изгарят от организма по време на тренировка, а в кръвта се поддържа тяхното безопасно ниво, коронарный притока на кръв се увеличава.

Физически натоварвания зависят от възрастта, функционално състояние на човека, както и от това, има ли вече някакви заболявания на сърдечно-съдовата система. Тези, които никога не са се занимавали с пластика и спорта, трябва да се започне с ходене.

Лекарите разбрали, че минималната динамичен товар е следната: 3 пъти седмично по 30 минути в комфортното темпо. Тези, които се занимават с уелнес джогинг, трябва да се помни, че една седмица не се препоръчва минава през повече от 30-40 км, тъй като в този случай резервите на организма се изчерпват, пада ефективността.

Освен аеробни натоварвания, се полза за организма носи гимнастика. Може да следвате следните упражнения:

 1. Въртене стиснати в юмрук пискюли, а също и ступнями, выставленными чорап (20 пъти в една и в друга страна);
 2. Ритмично свиване-разгибание дланите (30 пъти);
 3. Обрат по случая надясно-наляво с разведени в страни ръце (10 пъти);
 4. Махи прав крак напред, ръцете при този участък към носочку (10 махов на всеки крак);
 5. Lunges напред последователно всеки крак (10-20 пъти);
 6. Вертикално повдигане на краката с цел профилактика на заболявания на кръвоносните съдове на краката (1-2 минути).

Този комплекс може да се включи в сутрешната гимнастика, или да извършва по всяко удобно за вас време. Важно е, че помещението е добре проветренным, а на човек се е намирала удобни дрехи, не сковывающая движения. Но има редица следните противопоказания онова пластика:

 • Остри форми на миокардита, эндокардита, ревматизъм;
 • Остра сърдечна недостатъчност;
 • Инфаркт на миокарда;
 • Нарушения на сърдечния ритъм, придружен от силни болки в областта на сърцето.
READ  Гимнастика и упражнения за сърцето и кръвоносните съдове на мозъка, краката и шията

За правилното изграждане на своите тренировки трябва да се придържа към следните правила:

 1. Всяка натоварване трябва да започва със загрявка;
 2. Систематичность включва не по-малко от 3 занимания седмично;
 3. Пулсът не трябва да надвишава стойността в 120-140 удара в минута;
 4. При възникване на головокружений, болки в областта на сърцето или на гадене, за да спре.

Здравословното хранене – една голяма стъпка по пътя към здравето

Профилактика на заболявания на кръвоносните съдове, изисква достатъчно балансирана храна. Една от основните причини за тези заболявания е недостатъчен прием на полиненаситени мастни киселини, които са отговорни за липидния обмен в организма. Така че яде:

 • Риба, приготвена на пара или варени (2-3 пъти седмично);
 • Авокадо в суров вид (1-2 плода на седмица);
 • Ленено масло (2 супени лъжици на ден);
 • Ядки (6-8 единици на ден).

Поради съдържанието на фибри, забавящ на усвояването на холестерола, а също така и Омега-3 киселини, трябва да се консумират зърнени храни, овесена каша – херкулес, гречу, кафяв ориз. Груба смилане, толкова по-богати каша с ценни вещества.

Особено ценни и полезни следните зеленчуци и плодове:

Тиква

Намалява кръвното налягане и води в реда на водно-електролитния баланс (в състав включва бета-каротин, калий, витамин С);

Чесън

Намалява тонуса на кръвоносните съдове и кръвното налягане (в състава влизат сулфид водород, азотен оксид);

Препоръчваме допълнително да се чете за дълбоко почистване на съдове, чесън и други народни методи.

Броколи

Подхранва сърцето и кръвоносните съдове на витамини и елементи (в състава влизат витамини от групата В, С, Д, а също така калий, желязо, манган);

Ягоди

Укрепва стените на кръвоносните съдове и се бори с анемия (в състава влизат фолиева киселина, мед, желязо, йод);

Гранат

Подобрява кръвообращението, укрепва стените на кръвоносните съдове, прочиства кръвта, като предотвратява запушване на кръвоносни съдове (в състава влизат антиоксиданти, желязо, йод).

Освен приема на полезните продукти, си заслужава да се намали количеството на консумираната сол, на мастни, печени, рафинирани ястия, не носещи в себе си никаква хранителна стойност, освен празни калории. Въздържайте се от прием на храни, съдържащи големи количества захар – торти, кремове, млечен шоколад.

Стрес – удар на съдове

Механизъм на действие на стреса върху сърдечно-съдовата система известен: на хормона адреналин, който кара сърцето учащенно да бие, а съдовете при този спазмируются и се свиват. Поради това се увеличава налягане, сърдечния мускул да се изтощава.

READ  Нивото на кръвната захар при деца: норма, ниски, високи, от 1,2,3,6,7,10 години

Американски учени са измислили, че сърдечно-съдова система е пряко свързана с мозъка и хормоналната сфера. Така че ако човек изпитва отрицателни емоции – страх, гняв, раздразнителност, а след това и пострада, ще сърцето.

За предотвратяване съдови спазми по тази причина човек трябва да:

 1. По-често идват към природата, далеч от градския шум;
 2. Научете опитаха да държи в шах са близо до сърцето си дребни проблеми, битови обърквания;
 3. Влизат вкъщи оставят всички мисли за делата на прага;
 4. Слушате релаксираща класическа музика;
 5. Даване на себе си колкото се може повече положителни емоции.
 6. В необходимите случаи да приемат естествени успокоителни лекарства, например, motherwort.

Долу на вредни навици!

Пушенето и здрави съдове, които са несъвместими. Никотинът спазмирует съдове, така че кръвното налягане се повишава. Освен това, съдовите стени, повредени, в тях се отлагат плаки, които са основна причина за сердчено-съдови заболявания. Страда мозъкът на пушача, нарушена памет, е възможно появата на парализа. Затова за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци и разрушаването на стените на кръвоносните съдове от тютюнопушенето трябва да се откаже.

Още една вредна навик е неумеренный прием на алкохол. Етанолът действа бързо: под въздействието на червените кръвни клетки губят отрицателен заряд и започват да се държим заедно един с друг, да жертват проходимостта на кръвоносните съдове, увеличава съсирваемостта на кръвта и увеличава риска от образуване на изключително опасни кръвни съсиреци. Кислороден глад изпитват не само органите и тъканите, но все още и то миокарда; сърцето започва да бие по-бързо, слой своите ресурси. Освен това етанолът се намесва в метаболизма на мазнините, рязко повишаване на нивото на холестерола в кръвта, а той спомага за образуването на плаки по стените на кръвоносните съдове.

Любители на алкохолни напитки трябва да се знае, че системното пиене на алкохол, без значение какъв – бира, вино или шампанско, предизвиква заместване на мускулните слоеве на миокарда на мастните. Нарушен прием на електрически импулси, пада способност на миокарда намалява, и това заплашва появата на аритмии, исхемия на миокарда и други тяжелейшим последици. До един извод – най-добре намалете употребата на алкохол, а ако на угощението му не се избегне, просто заедно с него яжте колкото може повече пресни зеленчуци.

Към лошите навици може да се дължи и дълго вечер просиживание пред телевизора или компютъра. Човек, лишающий себе си на сън, изнашивает сърцето си, защото и му необходими периоди на почивка. За това, че на сърцето не испытывало претоварване, се препоръчва да се спи не по-малко от 8 часа на ден, а това време може да се разпределят в рамките на деня.

READ  Анално кървене: причини, симптоми, видове, в каловых масите, лечение

За ползите от редовното проучване

Заболявания на сърцето и кръвоносните съдове може да протече незабелязано, без никакви външни проявления. Така че трябва повече от веднъж годишно, за да проучи техните съдове и сърцето с помощта на основните методи на разположение.

 • ЕКГ (электрокардиография). Този начин се основава на определяне на сърдечната честота с помощта на специални електроди. Спомага за идентифициране на нарушения в работата на миокарда, внутрисердечную проходимост и т.н.;
 • Эргометрия. Същността на техника се състои в изследване на работата на сърдечно-съдовата система в динамика;
 • УЗДГ (ултразвукова допплерография). Използва се най-вече за профилактика на заболявания на кръвоносните съдове на главния мозък. Лекар оценява на притока на кръв в големите съдове на врата и главата;
 • Ядрено-магнитен резонанс (магнитен резонанс). С помощта на ядрено-магнитен резонанс специалисти определят проходимостта на кръвоносните съдове, наличието на кръвни съсиреци, го анатомията и диаметър. Неговите добродетели са очевидни: бързина, точност и безвредност за пациента.
 • МРА (магнитно-резонансната ангиография). Този метод е най-модерен и ефективен, особено при диагностициране на състоянието на кръвоносните съдове на главния мозък, тъй като позволява да се получи триизмерно изображение на съдовата мрежа на разглеждания участък. Ако проучени съдове на тялото, а след това в артерия или вена се въвежда специален красящее вещество, благодарение на което снимки се получават ясни и разбираеми.

Прочетете повече за съвременните методи на изследване на кръвоносните съдове и значението на редовно посещение на лекар.

Основна представа за състоянието на сърдечно-съдовата система може да се получи с помощта на простото измерване на пулса. Лекарят не може да оцени броя на удара в минута, но и ритмичность сърдечната честота. Фонендоскоп добре предава звуци и тонове на сърцето, които дават информация за евентуални дефекти в работата на клапите на сърцето.

Какъв конкретен метод е подходящ точно за вас трябва да определи кардиолог. Колкото повече рискови фактори, толкова по-дълбоко трябва да се изследва. Освен това, трябва да се контролира, първо, на нивото на захарта в кръвта, на второ място-на нивото на холестерола. Повишено им стойност показва, че в организма страдат кръвоносните съдове.

Видео: мнението на специалист за профилактика на сърдечно-съдови заболявания

Резюме

Въз основа на гореизложеното, интегрирана профилактика на сърдечно-съдови заболявания включва:

 1. Адекватно физическо натоварване;
 2. Здравословното и рационално хранене;
 3. Минимизиране на стресови въздействия върху организма;
 4. Отказ от вредни навици;
 5. Регулярен преглед на състоянието на техните съдове и на сърцето в медицински центрове.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00092 sec