Рискови фактори за развитие на сърдечно-съдови заболявания: причини и предпоставки

Сега мнозина казват: «Животът на човека става по-кратък», и особено страдат мъжете. Има дори и тъжна, е предсказание, че в близко бъдеще човек след 60 години ще изчезне като вид». Приближавайки се до такава възраст, човек започва да си спомнят, че има няколко рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания, но в същото време се измерват, той попада в брой щастливци или всички сили трябва да се насочат към търсене на средства за справяне с предстоящите предизвикателства.

За съжаление, за факторите на риск, ние мислим по-близо до пенсионна възраст, когато започва «да скача» на налягане, се появява недостиг на въздух, вече е трудно да се изкачи по стълбите… междувременно, сърдечно-съдова патология не само води до увреждания и намалява продължителността на живот на хората в напреднала възраст, но често е причина за внезапна смърт на човека млад и физически здрав. Често чувам, че някой, считавшимся са доста здрави, е починал в тролей, на работа, на почивка…

Какво знаем за рисковите фактори сърдечно-съдовата патология?

Тези въпроси, вероятно, е по-вероятно засегнати в предавания на телевизия за здравето или реклама. Последната, както знаем, много се опитват да липсва, така че «малки сърца, за големите сърца» (валяк, рекламирующий кардиомагнил) често остават незабелязани (въпреки това, както във всяка реклама). Въпреки това, факторите на риска за сърдечно-съдови заболявания от този вид отношения не изчезват, а най-вероятно още и допълва, защото по време на телевизионна на възбуда могат да се спускат към кухнята, за да вземат храна и «спокойна» за ядене гледат любимия си сериал.

Кои фактори влияят на сърдечно-съдовата система?

Модерна сърдечни наука, като се позовава на много изследователска работа, дойде до заключението, че в развитието на патологични състояния на сърцето и кръвоносните съдове играят роля предрасполагающие до заболяване, които са признати за основни, и причиняващи болест этиологические фактори.

Колко голяма е ролята на наследствеността

Предрасполагающие фактори, включващи предразположение към някои заболявания и особености на конституцията, дадени от раждането и в продължение на цялата по-нататъшна живот човек ще бъде принуден с тях се съобразяват.

Важна роля наследствено предразположение към сърдечно-съдовата патология е трудно да се оспори, тъй като отдавна има случаи на семейни заболявания. Ранна атеросклероза, артериална хипертония, исхемична болест на сърцето и други болести на първо може да се наблюдава при един от родителите си (или и двамата), а след това и при деца. При установяване на диагнозата често се оказва, че сърдечно-съдови заболявания, преследван от много представители на рода и са се предавали от поколение. Въпреки това е полезно да се припомни още веднъж се изясни се предава предразположение, а не самата болест.

READ  Заличаване оклузивна болест: съдове на долните крайници, етапи, причини, симптоми, лечение

Вроден дефект

Предразположение към болестта не трябва да се бърка с вродени заболявания на сърдечно-съдовата система, причинени или в резултат на нова генетична мутация («de nove»), например, вроден порок на сърцето, диагностированного имам дете от практически здрави родители. Защо има такива дефекти, като аортна (локално болестно взема под внимание издуването на стената на съда) или артериовенозная мальформация (разстройство на развитието на стените на кръвоносните съдове в эмбриогенезе) – един Бог знае. Може само да се предположи наличието на генетична мутация и да каже, че някъде, в някакъв етап от развитието на плода, че нещо се обърка.

Причината за тези мутации може да стане на различни рискови фактори, като се започне от остри и хронични инфекции, завършва с лоши навици на родителите (алкохол, тютюнопушене, наркотици), прием на някои лекарствени средства, излагане на неблагоприятни въздействия върху околната среда на бременност на майката. Например, синдром на Грегга, един от симптомите на която са вродени аномалии на сърцето (незаращение баталова канал, дефекти на стените), се счита за следствие на краснухи, претърпели през първия триместър на бременността.

Вродена патология на сърдечно-съдовата система също могат да имат и наследствен, и ненаследственный характер.

Наследствени болести

Вроден дефект и трябва да се разграничат от наследствени болести, предавани автозомно-доминантным, автозомно — рецессивным начин, чрез полови хромозоми (знак сцепленный с пода, пример за което е хемофилия) или блок от гени (свързани гени). Такава патология може да се пропущена при разглеждането на бебето веднага след раждането, но се прояви в по-късна дата. Към тези заболявания се отнасят някои видове нарушения на липидния метаболизъм (хиперхолестеролемия), причинени от семеен характер, които са още в ранна възраст водят до развитието на атеросклероза, исхемична болест на сърцето, инфаркт на миокарда.

По този начин, може да се констатира, че не е много добра наследственост, включаясь в патогенетический механизъм за развитие на сърдечно-съдовата патология, ще стане усугубляющим компонент. Вероятно същата артериалната хипертония по-често се случва при хора, които имат наднормено тегло, или автоимунни процеси по-бързо засегнат човек, на когото родителите по наследство, предадоха функции на имунната система, недостатъчно задоволяване на различни агенти.

Други условия предрасполагающие

Освен това, може да се каже, основополагащия фактор, като вродена предразположеност, могат да се разпределят, не по-малко значими предпоставки, в резултат на които често стават патологични състояния на сърцето и кръвоносните съдове:

 • Конституционни функции, които също може да се дължи на наследственному фактор, защото знае, че астенический вид или склонност към затлъстяване също често са генетично програмирани, така че наднорменото тегло е един от основните фактори на риска;
 • Базисната структура на лични характеристики (характер, тип нервна система), например, емоционални, са уязвими, хората са по-податливи на артериална хипертония, съдова (нейроциркуляторной) дистония, цефалгии;
 • Голямо значение в патогенезата на сърдечната патология играе половата принадлежност, която човек не може да избере по свое желание, по своя преценка, а мъжете в повечето случаи все пак по-често страдат от подобни заболявания, но, както казват, «с природата не поспоришь»;
 • Критична възраст. Най — «опасни» се счита за пубертатный (преходен) период, свързан с ендокринната корекция на организма, което бе подготвяно до зряла възраст и менопаузата, поради същата причина, само че в обратна посока (избледняване на много функции, хормонален дисбаланс).
READ  Лигирование хемороиди латексными пръстени: цена, мнения

По този начин, основните рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания се приема:

 1. Наследственную предразположение;
 2. Пол;
 3. Възраст;
 4. Тегло;
 5. Характеристики на дейността на имунната система и ЦНС.

Очевидно е обаче, че смяна на пола или собствен генотип, даден от природата, или да се спре движението на времето и да остане завинаги млад, човек не е в състояние, но може да нещадно да се справят с теглото, да правят аутотренингом, йога или друг начин се опитват да вземат власт над емоциите си и имунитет.

Предпоставки, което води до развитието на патологично състояние на сърцето и кръвоносните съдове

Предвид това, че причиняващи фактори представляват доста широк кръг неблагоприятни условия, те решиха комбинират в групи от по произход.

Психогенна, включващи:

 • Остър стрес, който може да се превърне дори инфарктом на миокарда, ако човек без предварителна подготовка да информира какво е нещо важно за него е новината (нека и добро съдържание);
 • Хронични психоэмоциональные натоварване, накапливающиеся в продължение на период от време, водят до формирането на сърдечна патология, особено, ако им soputstvuyut други (основните) предпоставки;
 • Ятрогению, появата на която се дължи на нежелани последствия за контакт с медперсоналом в процеса на диагностика или терапевтични мерки (случайно брошенное необдуманное дума или действие, изкривено истолкованное пациента).

Физични и химични въздействия:

 1. Преумора в резултат на прекомерно физическо натоварване (спортувате – «спортно сърце», вдигане на професионална дейност);
 2. Неправилното хранене, липсата на режим на труд и почивка;
 3. Патогенное действие на слънчевите лъчи, които се намират в изобилие (гиперинсоляция);
 4. Вибрация (професионална или домашна);
 5. Йонизиращи лъчения;
 6. Повишена температура на околната среда (непоносимост към годишен период, запушен сифон, престоя в банята и т.н.);
 7. Заседнал начин на живот (физическа);
 8. Алкохолната и тютюневата интоксикация;

Хормонални нарушения:

 • Заболявания, свързани с хормонален дисбаланс;
 • Бременност, раждане, аборт;
 • Критична възраст.

Остри и хронични инфекции от всякакъв произход, включващи най-широк спектър от патогени, да се изброят които едва ли има смисъл. Голяма част от пациентите и така в течение на това, което гемолитический ауреус може да предизвика ревматизъм, който, от своя страна, е в състояние да образуват придобит порок на сърцето, както и различни инфекции (бактериални, вирусни, гъбични) агенти могат да предизвикат възпалителни процеси в сърцето (ендокардит, перикардит, миокардит).

READ  Мезентериальный тромбоза на червата: причини, симптоми, етап на лечение, операция и диагноза

Риск

Междувременно, на много заболявания, включително сърдечно-съдови, като си причини за появата на самите представляват риск за по-сериозни състояния (кръвоизлив в мозъка, инфаркт на миокарда, тромбоэмболия белодробната артерия и други). Хората, които имат такива патологични промени, като аневризма на мозъчните съдове или артериовенозная мальформация, започват да представляват риск по отношение на кръвоизлив в доста ранна възраст, защото вероятността от разкъсване на аневризми остава високо, докато тя не бъде отстранена оперативен път.

За отделни заболявания разпределени в риск, които се определят от комбинация от различни фактори. За читателя е ясно същността на това разделение, може да доведе до следния пример:

Мъж на 60 години, пушач, с наднормено тегло, хиперхолестеролемия с нарушение на липидния спектър, артериална хипертония е с висока степен на риск по отношение на инфаркт на миокарда и инсулт.

И обратно, хора, водещи здравословен начин на живот, не са претрупани наднорменото тегло и от вредни навици, имат по-голям шанс да разчитат на дълголетието.

За предотвратяване и така всичко е казано

Профилактика на ССЗ е изградена въз основа на фактори на риска, така че ако внимателно проучване на причините, това ще стане ясно, какво да се избягва и какво трябва да се вземат за опазване на здравето.

Неправилното хранене води до затлъстяване, което допринася за развитието на атеросклероза, артериална хипертензия, исхемична болест на сърцето и други патологични състояния.

Тютюнопушенето ускорява образуването на атеросклеротического процес и влошава болестта, произтичащи от него.

Алкохолна интоксикация предизвиква редица нарушения от страна на сърцето: мерцательную аритмию, кардиалгию, кардиомиопатия.

Като се има предвид, че настоящата пациенти – хората в повечето случаи образовани и имат доста по-високо ниво на знания по отношение на собствените си проблеми, бих искал, за да може всеки от тях да се замисли и сам да реши как да се процедира: да оставите нещата на случайността или да направи живота си интересен, качествени и най – важното- здрави.

Видео: рискови фактори за ССЗ в програмата «Училище за здраве»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00162 sec