Сърдечно-съдови заболявания: списък, лечение

Сърдечно-съдови заболявания (ССЗ) са най-остър проблем на съвременната медицина, защото смъртността от заболявания на сърцето и кръвоносните съдове излезе на първо място заедно с тумори. Милиони нови болни всяка година се регистрира, а половината от всички смъртни случаи, свързани с някаква форма на увреждане на органа на кръвообращението.

Патология на сърцето и кръвоносните съдове е не само медицински, но и социален аспект. Освен огромните разходи на държавата за диагностика и лечение на тези заболявания, остава високо и нивото на подчертават от одмвр. Това означава, че болен в трудоспособна възраст не може да изпълнява задълженията си, а в тежест на съдържанието му ще падне върху бюджета и роднини.

В последните десетилетия се отбелязва значително «подмладяване» на сърдечно-съдовата патология, която вече не се нарича «болест на възрастните хора». Все по-често сред болните се срещат лице не само на зрели, но и по-младата възраст. Според някои данни, сред децата броят случай на закупения от патология на сърцето се е увеличил до десет пъти.

Смъртността от сърдечно-съдови заболявания по данни на Световната здравна организация достига 31% от всички смъртни случаи в света на част от коронарна болест и мозъчен инсулт представляват повече от половината от случаите.

Отбелязано е, че заболяване на сърдечно-съдовата система, значително по-често в страни с недостатъчно ниво на социално-икономическо развитие. Причините за това са – липсата на достъп до качествени здравни грижи, липса на оснащенность лечебните заведения, недостиг на кадри, липсата на ефективна превантивна работа с население, голяма част от което живее под прага на бедността.

Разпространението на ССЗ ние до голяма степен се дължат на модерния начин на живот, характера на хранене, липса на движения и навици, така и днес активно въвеждане на всички видове превантивни програми, насочени към информиране на населението за рисковите фактори и начините на превенция на заболяване на сърцето и кръвоносните съдове.

Сърдечно-съдова патология и неговите варианти

Група заболявания на сърдечно-съдовата система е доста обширна, техния списък включва:

 • Коронарната болест на сърцето – инфаркт, ангина пекторис;
 • Артериалната гипертензию;
 • Цереброваскулярные лезии (инсулти, енцефалопатия);
 • Аритмии;
 • Сърдечни заболявания;
 • Недостатъчност на сърцето;
 • Възпалителни и инфекциозни лезии – миокардит, ендокардит, перикардит, са ревматични или друг характер;
 • Заболявания на вените – тромбозы, флебиты, тромбофлебиты, разширени разширение;
 • Патология на периферното кръвоснабдяване.

Повечето от нас ССЗ са свързани на първо място с коронарна болест на сърцето. Това не е изненадващо, защото точно тази патология се среща най-често удря на милиони жители на планетата. Да му прояви като стенокардия, нарушения на ритъма, остри форми във формата на инфаркт са широко разпространени сред хората на средна и напреднала възраст.

Освен исхемия на сърцето, има и други, не по-малко опасни и доста чести разновидности на ССЗ – хипертония, за която не съм чувал ли е, че е мързелив, мозъчен инсулт, периферна съдова болест.

При повечето заболявания на сърцето и кръвоносните съдове субстрат поражението стои атеросклерозата, необратимо се промени съдовите стени и твърди, че нарушава нормалното движение на кръвта към органите. Атеросклероза – тежко поражение на стените на кръвоносните съдове, но в диагностика той се появява изключително рядко. Това се дължи на факта, че клинично той обикновено се изразява под формата на исхемия на сърцето, енцефалопатия, инфаркт на мозъка, увреждане на кръвоносните съдове на краката и т.н., защо точно на тези заболявания се смятат за основни.

Исхемична болест на сърцето (ИБС) е състояние, когато по променен атеросклероза венечным артерии на мускулите на сърцето се доставя недостатъчно за постигане на обмен на обема на кръвта. То миокарда изпитва недостиг на кислород, настъпва хипоксия, след което – исхемия. В отговор на нарушение на кръвообращението се превръща в болка, а в сърцето започват структурни промени – нараства на съединителната тъкан (кардиосклероз), се разширяват кухина.

Сред най-честите форми на ИБС – ангина, аритмия, инфаркт. Ангина съответства на хронична хипоксия, а основното му се счита за проява на болка. Аритмии могат да се проявят както самостоятелно, така и на фона на вече съществуваща ангина. Сред аритмии са възможни фибрилляция мъждене, тахикардия, нарушения на провеждането на импулси в формата на блокади и други.

Екстремни степента на недостиг на храненето на сърдечния мускул води до инфаркт – некроза на миокарда, който представлява едно от най-тежките и опасни разновидности на ИБС. Инфаркт на миокарда по-податливи от мъжете, но в по-напреднала възраст половите различия постепенно се размиват.

Не по-малко опасна форма на поражение на кръвоносната система може да се счита за артериалната гипертензию. Хипертонична болест на сърцето се среща често сред хора от двата пола и се диагностицира вече с 35-40 годишна възраст. Уголемено кръвното налягане допринася за устойчиви и необратими промени в стените на артериите и седмица, вследствие на което те стават малорастяжимыми и крехки. Инсулт – пряко следствие на хипертония и една от най-тежките заболявания с висок процент на смъртност.

Високо налягане се отразява и на сърцето: тя се увеличава, стените му се сгъстява поради увеличаване на натоварването, както и на притока на кръв в коронарните съдове при това остава на същото ниво, така че при гипертоническом сърцето многократно увеличава вероятността от ИБС, включително и на инфаркт на миокарда.

Цереброваскулярная патология включва остри и хронични форми на нарушаване на кръвообращението в мозъка. Ясно е, че е остро нарушение под формата на инсулт е изключително опасно, тъй като прави пациента увреждания или води до неговата смърт, но и хронични възможности за поражението церебрална съдове да доставят много проблеми.

Дисциркуляторная енцефалопатия на фона на хипертония, атеросклероза или тяхното едновременно влияние причинява прекъсване на работата на мозъка, на пациентите става все по-трудно да изпълнява трудови задължения, с прогресия енцефалопатия се появи трудност в живота, а крайната степента на заболяването – съдова деменция, когато пациентът е неспособни за самостоятелно оцеляване.

Изброените по-горе заболявания на сърдечно-съдовата система, толкова често се комбинират в един и същи пациент и комбинирани помежду си, че често прекарват по-ясна границата между тях е трудно. Например, пациентът страда от високо кръвно налягане, се оплаква от болки в сърцето, вече е претърпял инсулт, а причината – атеросклероза на артериите, стрес, начин на живот. В този случай е трудно да се прецени, каква патология е основната, най-вероятно, лезии са се развили успоредно в различни органи.

Възпалителни процеси в сърцето (кардиты) – миокардит, ендокардит, перикардит, – се срещат значително по-рядко от предишните форми. Най-честата причина за тях става ревматизъм, когато организмът реагира странно на стрептококковую инфекция, атакувайки защитни протеини не само организма, но и собствените си структури. Ревматични поражения на сърцето – много на децата и тийнейджърите, възрастните обикновено са следствие – порок на сърцето.

Сърдечни заболявания са вродени и придобити характер. Придобити пороци се развиват на фона на все същия атеросклероза, когато клапанные крилото се натрупват в себе си мастни плаки, калциеви соли, склерозируются. Друга причина за придобитите недостатък може да се превърне в ревматический ендокардит.

При тежки случаи крила клапа може би като стесняване на отвора (стеноза), така и за разширяване (недостатъчност). И В двата случая настъпва нарушение на кръвообращението в малкия или големия кръг. Застой в големия кръг се проявява в типични симптоми на хронична сърдечна недостатъчност, както и при зелено на кръвта в белите дробове първият знак ще бъде затруднено дишане.

Повечето поражения на сърцето в крайна сметка завършват с неговата недостатъчност, която може да бъде остра и хронична. Остра сърдечна недостатъчност е възможна на фона на инфаркт, гипертонического криза, тежки аритмии и се проявява с оток на белите дробове остър венозным стагнация във вътрешните органи, спиране на сърцето.

Хронична сърдечна недостатъчност включват също и към форми на ИБС. Тя се усложнява, ангина, кардиосклероз, прекаран по-рано некроза на миокарда, продължително съществуващи аритмии, сърдечни пороци, промени в миокарда дистрофического и възпалителен характер. Всяка форма на сърдечно-съдовата патология е в състояние да доведе до сърдечна недостатъчност.

Признаци на недостатъчност на сърцето стереотипни: при пациенти, се появяват отоци, увеличаване на черния дроб, кожни воалите стават бледи или синюшными) недостиг на въздух, в кухините се натрупва течност. Както остра, така и хронична форма на сърдечна недостатъчност може да причини смъртта на пациент.

Патология на вени под формата на разширени разширяване, тромбози, флебитов, тромбофлебитов се среща както сред възрастните, така и при по-млади хора. До голяма степен разпространението на разширени болест се дължи на начина на живот на съвременния човек (хранене, физическа, наднормено тегло).

Разширените вени обикновено се отнася до долните крайници, когато се разширяват подкожни или дълбока вена на крака или горната част на бедрата, но може би това явление и в други съдове – вените на малкия таз (особено при жените), портална система на черния дроб.

Специална група на съдовата патология представляват вродени аномалии, като аневризми и мальформации. Аневризма е локалното разширяване на съдовата стена, което може да се образуват в съдовете на мозъка и на вътрешните органи. В аортата аневризма често носи атеросклеротический характер, както и пакет от засегнатата област е изключително опасно, поради риск от разкъсване и скоропостижной смърт.

Със съдови мальформациями, когато е настъпило разстройство на развитието на съдовите стени с образуването на анормални сплитки и клубков, пред които са изправени учените и нейрохирурги, тъй като най-голямата опасност от тези промени са при подреждането в мозъка.

Симптоми и признаци на сърдечно-съдови заболявания

Много кратко докосване на основните видове патология в сърдечно-съдовата система, трябва да се обърне малко внимание на симптоми на тези заболявания. Сред преобладават оплаквания:

 1. Болки в областта на сърцето;
 2. Неприятно чувство в гърдите, сърцебиене, замирание на сърцето;
 3. Виене на свят и главоболие;
 4. Недостиг на въздух;
 5. Подуване.

Болката е основният симптом на повечето сърдечно-съдови заболявания. Тя придружава ангина, инфаркт, аритмии, гипертонические кризы. Дори и малък дискомфорт в гърдите или краткосрочната не е силна болка трябва да бъде повод за безпокойство, както при острата, «кинжальной» болка трябва спешно да се потърси квалифицирана помощ.

При исхемична болест на сърцето болка, свързани с кислородным глад на миокарда вследствие на атеросклеротического поражение сердечны съдове. Стабилна ангина протича с болки в отговор на напрежение или стрес, пациентът приема нитроглицерин, който елиминира болковият пристъп. Нестабилната ангина пекторис се проявява с болка в покой, лекарства, при това помагат за далеч не винаги, а рискът от инфаркт или тежка аритмия се увеличава, така че болката, възникнала самата пациента с ишемией сърцето служи като основание за приемане на бог за помощта на специалисти.

Остра, силна болка в гърдите, отдающая в лявата си ръка, под лопатките, рамото може да се говори за инфаркт на миокарда. Прием на нитроглицерина не се елиминира от него, а сред симптомите се появяват задух, нарушения на ритъма, усещане за страх от смъртта, силна тревожност.

Повечето пациенти с патология на сърцето и кръвоносните съдове изпитват слабост и бързо се уморяват. Това се дължи на недостатъчен управление на тъканите с кислород. При нарастването на хронична сърдечна недостатъчност рязко намалява устойчивостта към физически натоварвания, пациентът е трудно да мине пеша, дори и на малко разстояние или да се изкачи на няколко етажа.

Почти всички пациенти кардиологического профил изпитват недостиг на въздух. Особено характерни за сърдечна недостатъчност с увреждания на клапите на сърцето. Пороци, както на вродени, така и придобити, могат да бъдат придружени от застоя на кръвта в малкия кръг на кръвообращението, в резултат на което става затруднено дишане. Опасно усложнение на такова поражение на сърцето може да бъде подуване на белите дробове, изискващи незамедлительной медицинска помощ.

Подуване soputstvuyut застойна недостатъчност на сърцето. Първоначално те се появяват за една вечер на долните крайници, след това на болния се отбелязва разпространението им нагоре, отекать започват ръце, тъкан на коремната стена, на лицето. При тежка сърдечна недостатъчност течност се натрупва в кухините – корема се увеличава по обем, повишава недостиг на въздух и чувство на тежест в гърдите.

Аритмии могат да се проявят чувство за силно сърцебиене или замирания. Брадикардия, когато се забавя сърдечната честота, допринася за обморокам, седалище главоболие, виене на свят. Промяна на ритъма по-изразени при физически натоварвания, опит, след обилно хранене и прием на алкохол.

Цереброваскулярные заболявания с поражение на кръвоносните съдове на мозъка, се проявяват с главоболие, виене на свят, промяна на паметта, на вниманието, на интелектуалната работоспособност. На фона На хипертонични на кризите освен главоболие притеснява сърцебиене, мелькание «мушек» пред очите, шум в главата си.

Остро нарушение на кръвообращението в мозъка – инсулт — се проявява не само болка в главата си, но и разнообразни неврологични симптоматикой. Пациентът може да загуби съзнание, се развиват парези и парализи, нарушения на чувствителността, и т.н.

Лечение на сърдечно-съдови заболявания

Лечение на сърдечно-съдови заболявания се занимават лекарите-сърдечни лекари, терапевти, съдови хирурзи. Консервативна терапия предписва лекар на поликлиниката, а при необходимост пациентът се насочва в стационар. Също така е възможно хирургично лечение на някои видове патология.

Основните принципи на терапия кардиологических на болните се считат за:

 • Нормализиране на режима, исключающая прекомерни физически и емоционални натоварвания;
 • Диета, която е насочена към корекция на липидния обмен, в края на краищата, атеросклероза – основният механизъм на много заболявания; при застойна недостатъчност на сърцето се ограничава употребата на течности, при хипертония – сол и т.н.;
 • Отказ от вредни навици и физическа активност – сърцето трябва да се извърши необходимата тежест, в противен случай мускулът ще бъде все повече страдат от «недогруженности», затова кардиолозите препоръчват туризъм и постижими упражнения, дори пациенти, които са претърпели инфаркт или сърдечна операция;
 • Лекарствена терапия;
 • Хирургически интервенции.

Лекарствена терапия включва определяне на лекарства, най-различни групи, в зависимост от състоянието на пациента и вида на сърдечна патология. Най-често се прилагат:

 1. Бета-административните (атенолол, метопролол);
 2. Диуретици (фуросемид, верошпирон);
 3. На АСЕ-инхибитори (аналаприл, лизиноприл);
 4. Периферните вазодилататоры (работата, ницерголин, сермион);
 5. Антагонисти на калций (верапамил, дилтиазем);
 6. Нитроглицерин и нитрати с удължено действие;
 7. Средства, които пречат на жизнеспособност (антикоагуланти и антиагреганты) – аспирин, варфарин, клопидогрель;
 8. Сърдечни гликозиди при хронична сърдечна недостатъчност.

Много пациенти с тежки форми на сърдечна патология приемат няколко лекарства от различни групи, както и производни на аспирина, назначени от всеки и за живота, за предотвратяване на тромботических усложнения. Схемата на лечение се подбират индивидуално от лекар-кардиологом.

При неефективност медикаментозна терапия, развитие на усложнения, застрашаващи живота може да се наложи оперативна намеса. Сред операции в кардиологията разпространени:

 • Стентирование, когато в съдове, поставени на специална трубочка, разширява просвет;
 • Аорто-коронарна байпас хирургия е показан при тежки форми на исхемична болест на сърцето и насочени към създаване на допълнителни начини на постъпване на кръв в кръвоносните съдове на сърцето;
 • При аритмиях произвеждат радиочестотен абляцию или пресичане на допълнителни начини за провеждане на импулси в сърцето;
 • Клапно протезиране – показано при дефекти, атеросклеротическом поражение, инфекциозни процеси в крилата клапани;
 • Различни видове ангиопластика;
 • За трансплантация на сърце, показана при тежки злини, кардиомиопатиях, миокардиодистрофиях.

Диагностика и лечение на заболяване на сърцето и кръвоносните съдове – винаги много консумативи дейности, както и хронични форми изискват доживотна терапия и наблюдение, така че превенцията е по – важна част от работата на кардиолозите. За намаляване броя на болните с патология на сърцето и кръвоносните съдове, на ранната диагностика промени на тези органи и навременно лечение от лекари в повечето страни в света активно се извършва превантивна работа.

Трябва да информират колкото се може повече хора за рисковите фактори, ролята на здравословния начин на живот и хранене, движения в поддържането на здравето на сърдечно-съдовата система. С активното участие на Световната здравна организация се реализират различни програми, насочени към намаляване на заболеваемостта и смъртността от това заболяване.

Видео: сърдечно-съдови заболявания, програма «да Бъдем здрави»

READ  Див кестен при варикозе: ползи, рецепти, тинктура, миро, полезни свойства кестен

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00146 sec