Сърдечно-съдова дистония: симптоми и лечение

Какво означава сърдечно-съдова дистония и къде да намерите най-пълна информация за него? Най-вероятно, тук нещо ще се нейроциркуляторной дистония (съдова дистония) и други имена на тази огромна и разпространена симптомокомплекса.

По-скоро, под това име се подразбира кардиальный тип нейроциркуляторной дистония (съдова дистония), която е съществувала в стария классификационном указател.

Какво означава тази «мистерия» болест?

Сърдечно-съдова дистония – тази също симптомокомплекс, който се характеризира с богата клинична картина, когато един човек на въпроса: «какво да се тревожа?», определено не може да отговори, въпреки че жалби има много. Това могат да бъдат:

 1. Понижаване или повишаване на кръвното налягане;
 2. Драстична промяна на цвета на лицето;
 3. Пристъпи на недостиг на въздух;
 4. Чести обморочные състояние;
 5. Тахикардия или брадикардия;
 6. Главоболие, свързани с метеорологическими условия (обикновено пациентите понасят промяна на атмосферното налягане);
 7. Виене на свят, особено при резки завои на главата;
 8. Нарушение на терморегуляции, което особено ярко се проявява при деца в периода на инфекциозни процеси.
 9. Реакция психогенного характер (раздразнителност, възбудимост, плаче, страх);
 10. Промяна от страна на стомашно-чревния тракт (диария или запек, метеоризъм, гадене);
 11. Дискинезия на жлъчните пътища;
 12. Сърцебиене и задух.

Обаче най-важният симптом на болестта болните смятат болка в сърцето (кардиалгии). Именно тези болки при липса на явна патология и показват наличието на нейроциркуляторной дистония по гипотоническому или смешанному тип. Във връзка с това препоръчваме да се запознаете по-неуспешно материал за нейроциркуляторной дистония.

Нейроциркуляторная дистония се определя на базата на цялостно проучване на колективно с участието на съседни специалисти:

 • Кардиолог, с което обикновено всичко и започва;
 • Ендокринолог за изключване на заболявания, свързани с функцията на надбъбречните жлези, хипоталамуса и щитовидната жлеза;
 • Офталмолог за изследване на състоянието на ретинопатия.

Болен отдава общи изследвания на кръв и урина, биохимични анализ, се провежда необходимите инструментални изследвания (ЕКГ, ФКГ, эхоКГ, реоэнцефалография).

Задължително е пациентът подлежи на ультразвуковому изследване (бъбреците и сърцето). Понякога при ВРЪЗКИТЕ-диагностика на сърцето се открива, пролапс на митралната клапа. Той се характеризира с пролабированием (цигулковите щрихи) клапанных крила в ляво желудочек по време на неговото намаляване.

До появата на пролапс често предполага наследственост и функционални особености на вегетативната нервна система.

«Начальница» всички органи на

Обикновено ние смятаме сърцето независим «мотор», осигуряващ на живота на човека. Въпреки това работата на сърдечния мускул и клапанного апарат изцяло и напълно подчинена на дейността на вегетативната нервна система, т.е. може да се каже «както тя иска, така и ще бъде», защото това е АНО иннервирует сърцето. Контрол на вашия тя се осъществява с помощта на две участъци: симпатичен и парасимпатического, които трябва да «заедно» е да следи за състоянието на органи, но «дружба», често не се получава и започва с «конкурс», където всеки се опитва да бъде първата и потискане на другия. В резултат на този несогласованного поведение и възниква сърдечно-съдова дистония, която по МКБ 10 (Международен класификатор на болестите) се определя като нейроциркуляторная астения или синдром на вегетативна дистония.

READ  Синдром на дефицит на вниманието: при деца, възрастни, причини, симптоми, лечение, видове, диагностика

Диагноза подобна патология още в детска възраст, защото е забелязал симптоми на някаква странна болест, притесняват родителите предполагат сериозни заболявания на сърцето и започват активно проучване.

Характеристики на течението при деца са на забавен каданс физическо развитие, вид при тях е болезнено. Банална настинка протича с висока температура, след падането на което, след дълъг субфебрилитет.

Пубертатный период за детето винаги е трудна. Преструктуриране на тялото, промяна в хормоналния фон утежнява рамките на сърдечна дистония при юноши, клинична картина е наситена повече симптоматикой, свързана с жизнена функция на ендокринната система. Често проява на нейроциркуляторной дистония в тази възраст самите болни и родителите вземат за признаци на друго заболяване, което е естествено, като се има предвид намаляване на работоспособността, на постиженията в училище и разпръснати внимание. Въпреки това, тези и други симптоми (бледост, изпотяване, сърцебиене) — обикновените явления за нейроциркуляторной дистония юношеството.

Къде се крие причината за това?

Семеен аспект е налице у голяма част от всички болести на човека. Нарушения на автономната това се отнася на първо място, така че една от основните причини за поява на сърдечна дистония е наследствен фактор. Освен това предпоставки смущения в работата на вегетативната нервна система могат да бъдат:

 1. Хормонални нарушения (в този случай, връзката е двупосочна: хормонален статус може да бъде причина за дистония, както функционална недостатъчност на вегетативната нервна система може да доведе до хормонален дисбаланс);
 2. Патология на бременността, хипоксия на плода, раждане наранявания, често дават нейроциркуляторную дистонию при деца впоследствие;
 3. Психоэмоцинальное състояние и темперамент;
 4. Психотравмирующие ситуация в семейството и в детската група;
 5. Пренесени нейроинфекции и травми на главата;
 6. Стрес, свързан с промяна на обстановката;
 7. Смяна климатичен пояс.
READ  Тахиаритмия: синусова, желудочковая, наджелудочковая, причини, симптоми, лечение и прогноза, диагноза

Какво може да се очаква от сърдечна дистония?

Нейроциркуляторная дистония – болест за цял живот изтича, може да е скрита (латентна), може да даде редки рецидиви, както може да се притеснява непрекъснато. Трябва да се има предвид, че по силата на неблагоприятни ситуации или с напредване на възрастта, ССД може да има някои последици:

 • При наличието на пролапс в редки случаи може да се развие бактериален ендокардит;
 • Нарушения на сърдечния ритъм;
 • Развитие на сърдечна недостатъчност;
 • Артериална хипертония.

Обаче усложнения при такава форма на нейроциркуляторной дистония са изключително редки и, като цяло, прогнозата е благоприятна. Случаи на «самоизлечения» също имат място в тази патология. Същия юношеството може да се превърне в повратна точка, в края на краищата не напразно често можете да чуете, че «детето е изпреварен от болест».

Подобна ситуация се създава по време на бременността и след раждането. По време на света дете рамките на дистония става остър и болезнен, но след раждането му, много жени забравят за болестта.

Хормонални промени в подобни случаи решаваща роля.

Режим и лечение

Преди да се назначава лечение, трябва да бъдат определени критериите: какво може, какво не, как да се хранят и как да се организира работата и свободното време. Ако такава диагноза изложен на детето на училищна възраст, а след това, като правило, той не се занимава с основната група в часовете по физическо възпитание. Обаче водят заседнал начин на живот, означава, ситуацията се влоши още повече, че такива деца се занимават в групи по лечебна физическо възпитание, където се извършва контрол на дихателната и сърдечната дейност. Възрастни подобни дейности се извършва от себе си.

Спазване на режим на труд и почивка при наличието на дистония също играе не последна роля. Спя по хората, е необходимо не по-малко от осем часа, така че липсата на сън и претоварване (особено през нощта), са противопоказани. По-добро засыпанию ще туризъм вечерни разходки, топло валерианов вана и топло мляко с мед преди лягане.

Диетата трябва да бъде пълноценна, но не и досаден. Пикантни, пушени, печени ястия, трябва, ако не да изключи, то поне да се ограничи. За предпочитане е да се консумират прясно изцедени сокове, богати на витамини плодове и зеленчуци. Полезни салати от продукти, съдържащи калий.

READ  Третата положителна кръвна група: характер, хранене, бременност, здраве

А ето силно кафе и чай по-добре да се замени със специални лечебни такси, които предлага голям асортимент от аптека мрежа. Можете и сами да събират и се изсушават – ползи тройна полза: приятна разходка сред природата, запознаване с наркотици флора умерените ширини, постъпването в организма вещества, притежаващи лечебни свойства.

Което ще добави лекар

За да «постави на място» вегетативната система или поне да я задържи неадекватно «поведение», не може да се пренебрегне физиотерапевтическое лечение и прилагане на лекарства. Обикновено тези процедури се назначава лекар, и той предписва лекарства, регулиращи работата на АНО.

Много ефикасна мярка за борба с болест призната процедура акупунктура. Электросон, электрофорезы с бромом и валерианой, кръгли душове също помагат за подобряване на качеството на живот на пациента.

Антидепресанти и успокоителни билкови безвредни, но перфектно успокояване на нервната система и осигуряват здрав сън. Вярно е, че в някои случаи болните се нуждаят от назначаване на синтетични лекарствени средства от тази група, които се приемат по схема и изискват повишено внимание.

До прилагането на лекарства, които намаляват или повишаващи кръвното налягане и трябва да се подхожда замислено. В противен случай може не само да не получите очаквания ефект, тогава и да създаде опасна за живота ситуация.

Всичко е във вашите ръце

За това, за да вземе надмощие над вегетативни разстройства, просто трябва да се опита:

 1. Да се избягва физическа скока;
 2. Осигуряване на нормален сън;
 3. Се научат да се справят с психични натоварвания;
 4. Да се отдадете на лечебни пластика;
 5. Да се лекуват народни средства за защита и лекарствени средства, определена от вашия лекар.

Болен дистония от всякакъв вид е длъжен никога да не придобият лоши навици и водят здравословен начин на живот. В този обещанието си благополучие.

Видео: за съдовата дистония в програма «Философия на здравето»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00569 sec