Стеноза на бъбречна артерия (стеснение): лечение, симптоми

Стеноза на бъбречната артерия (СПА) е сериозно заболяване, придружена от стесняване на лумена на съда, питающего пъпка. Патология се намира в правене не само нефрологов, но и кардиолозите, тъй като основната проява обикновено става силна хипертония, трудно поддающаяся корекция.

Пациентите с стенозом бъбречната артерия – предимно хората в напреднала възраст (след 50 години), но и при млади стеноза също може да бъде диагностициран. Сред по-възрастни хора с атеросклероза на кръвоносните съдове мъже два пъти повече, отколкото жените, а при вродена съдовата патология преобладават лица от женски пол, при които заболяването се проявява след 30-40 години.

Всеки десети, страдащи от високо кръвно налягане, като основната причина за това състояние е стеноза на багажника на бъбречните съдове. Днес вече са известни и описани повече от 20 различни промени, водещи до стесняване на бъбречна артерия (БКП), покачване на налягането и вторични склерозирала процеси в паренхиме орган.

Разпространението на патология изисква прилагането не само на съвременни и точни методи за диагностика, но и навременно и ефективно лечение. Известно е, че най-добри резултати може да се постигне при провеждането на хирургично лечение на стеноза, докато консервативна терапия играе поддържаща роля.

Причините стеноза на БКП

Най-честите причини за стесняване на бъбречната артерия – атеросклероза и фибромышечная дисплазия на стените на артериите. На дял от атеросклероза, представляват до 70% от случаите на заболяването, фибромускулярная дисплазия представлява около една трета от случаите.

Атеросклероза на бъбречните артерии с стесняването им лумена обикновено се открива при по-възрастни мъже, често при разположение на коронарна болест на сърцето, диабет, затлъстяване. Липидные плаки по-често са разположени в началните сегменти на бъбречните съдове, близо до аортата, която също може да бъде ударена от атеросклероза, значително по-рядко са засегнати от средния отдел на кръвоносните съдове и зона на разклоняване в паренхиме орган.

Фибромускулярная дисплазия представлява вродена патология, при която се удебелява стените на артериите, което води до намаляване на изхода. Това поражение обикновено локализуется в средната част на БКП, 5 пъти по-често се диагностицира при жените, и може да се носи от двустранен характер.

Около 5% от СПА дължи на други причини, сред които и възпалителни процеси, съдови стени, аневризматические разширяване, тромбозы и емболия на артерии на бъбреците, степента на тумор, разположена отвън, болест на Такаясу, опущение бъбреците. При децата се срещат внутриутробное нарушение на развитието на съдовата система с стенозом БКП, което ще се прояви хипертония вече в детска възраст.

Възможни са както едностранна, така и двустранна стеноза на бъбречните артерии. Поражението на двата съдове се наблюдава при вродени дисплазиях, атеросклероза, диабет и протича по-злокачественно, защото веднага две пъпки се намират в състояние на исхемия.

При нарушаване на постъпване на кръв в бъбречната съдове се случва активирането на системата, регулираща нивото на кръвното налягане. Хормон на ренин и на ангиотензин-ензим, който превръща допринасят за образуването на вещества, който причинява спазъм на малките седмица и повишаване на периферното съдово съпротивление. В резултат става хипертония. В същото време, надбъбречните жлези произвеждат излишния алдостерон, под влиянието на който се задържа течности и натрий, което също допринася за увеличаване на натиска.

READ  ЧХГ, хорион гонадотропин: анализ на кръвта, норма при бременност и без

При тежки случаи дори една от артериите, на дясната или на лявата, тичат по-горе описани механизми за хипертония. С течение на времето, здрава пъпка «преструктуриране» на ново ниво на налягане, който продължава да се поддържа, дори и в този случай, ако на болния бъбрек премахване напълно или да се възстанови в нея притока на кръв чрез ангиопластика.

Освен задействане на системата за поддържане на налягане, заболяване на съпътстват исхемични промени в най-бъбреците. На фона На липсата на артериална кръв се случва дистрофия каналчета, разраства съединителна тъкан в строме и клубочках орган, че с течение на времето неминуемо води до атрофия и нефросклерозу. Уплътнена пъпка, намалява и неспособна да изпълнява възложени на нея функции.

Прояви на СПА

Дълго време СПА може да съществува асимптоматични или под формата на доброкачествена хипертония. Ярки клинични признаци на заболяването се появяват, когато стесняване на съда достига до 70%. Сред симптомите на най-характери вторична бъбречна артериална хипертония и признаци на нарушаване на паренхима (намаляване на филтриране на урината, интоксикация продукти на обмяната).

Трайно повишаване на налягането, обикновено без хипертонични на кризите, при млади пациенти наталкивает лекаря на мисълта за евентуална фибромускулярной дисплазия на тазобедрените стави, а ако пациентът накърни 50-годишният чужбина – най-вероятно атеросклеротическое поражението на бъбречните съдове.

Бъбречна хипертония се характеризира с повишаване не само кръвното, но и на диастолното налягане, което може да достигне до 140 mm hg. ст. и повече. Това състояние е изключително лошо се поддават на лечение със стандартни гипотензивными средства и създава голям риск за сърдечно-съдови бедствия, сред които – инсулт и инфаркт на миокарда.

Сред оплаквания на пациентите с ренальной хипертония чрез:

 • Силно главоболие, шум в ушите, мелькание «мушек» пред очите;
 • Намаляване на паметта и умствената работоспособност;
 • Слабост;
 • Виене на свят;
 • Безсъние или сънливост ден;
 • Раздразнителност, емоционална нестабилност.

Постоянна висока натоварване на сърцето и създава условия за неговата хипертрофия, болните се оплакват от болки в гърдите, сърцебиене, чувство на прекъсване в работата на органа, се появява недостиг на въздух, в тежки случаи се развива оток на белите дробове, което изисква спешна медицинска помощ.

Освен хипертония, възможни са тежест и болка в лумбалната област, появата на кръв в урината, отпадналост. В случай на отделяне на излишната алдостерон от надбъбречните жлези пациентът пие много, се отделя голямо количество не е концентрирана урина не само през деня, но и нощно време, са възможни гърчове.

При начален стадий на заболяване на бъбреците сохранна, но вече се появява хипертония, която, обаче, лекуват с медикаменти. Субкомпенсация се характеризира с постепенно намаляване на работата на бъбреците, а в процес на декомпенсации ясно може да се проследи признаци на бъбречна недостатъчност. Хипертония в крайна фаза става злокачествен, налягането достига максимални цифри и не «някой се отклонява» лекарствени средства.

СПА е опасно не само за своите проявления, но и усложнения като кръвоизливи в мозъка, инфаркт на миокарда, оток на белите дробове, на фона на хипертония. При повечето пациенти, засегнати в ретината на окото, е възможно нейното отлепване и слепота.

Хронична бъбречна недостатъчност, като финалната фаза на патология, придружени от интоксикация продукти споделяне, слабост, гадене, главоболие, малко урина, която бъбреците може да се филтрира от себе си, увеличаването на отоци. Пациентите са изложени на пневмония, перикардиту, възпаление на перитонеума, поражение на лигавицата на горните дихателни пътища и храносмилателния тракт.

READ  Оток на мозъка: причини, симптоми, диагностика, лечение и профилактика

Как да стеноза на бъбречните артерии?

Изследване на пациента при съмнение за стеноза на лявата или дясната бъбречни артерия започва с подробно изясняване на жалби, от времето на появата им, отговор на консервативното лечение на хипертония, ако тя вече е насрочено. Нататък лекар ще выслушивание на сърцето и големите съдове, ще назначи изследвания на кръв и урина и допълнителни инструментални изследвания.

При първичния преглед, вече може да разкрие разширяване на сърцето, за сметка на хипертрофия на лявата участъци, укрепване на втория тон над аортата. В горните отдели на корема выслушивается шум, показателен за стесняване на бъбречните артерии.

Основните биохимични показатели при СПА ще нивото на креатинин и урея, които увеличават вследствие на недостатъчна фильтрационной способност на бъбреците. В урината може да се открие червените кръвни клетки, lactic, белтъчни цилиндри.

Допълнителни методи за диагностика се използва УЛТРАЗВУК (пъпки намалени по размер), а допплерометрия позволява определяне на стесняване на артериите и промяна на скоростта на движение на кръвта в нея. Информация за размери, разположение, функционални способности може да се получи чрез радиоизотопни изследвания.

Най-информативен метод за диагностика призната артериография, когато с помощта на контрастиращи рентгенография определят местонахождението, степента на стеноза на БКП и нарушение на гемодинамики. Може би и провеждане на компютърна ТОМОГРАФИЯ и ядрено-магнитен резонанс.

Лечение на стеноза на бъбречна артерия

Преди да започнете лечение, лекарят ще препоръча на пациентите да се откажат от лошите си навици, да започнете да се придържате към диета с намалена консумация на сол, ограничаване на течност, мазнини и лесно достъпни въглехидрати. При атеросклероза с наднормено тегло е необходимо намаляване на телесното тегло, тъй като наднорменото тегло може да създаде допълнителни трудности при планиране на хирургична интервенция.

Консервативната терапия при стенозе бъбречните артерии е спомагателен характер, тя не ви позволява да се елиминира първопричината на заболяването. В същото време, пациентите се нуждаят от корекция на кръвното налягане и мочевыделения. Продължителна терапия показва на хората в напреднала възраст и на лица с обичайно атеросклеротическим увреждания на кръвоносните съдове, включително и на коронарните.

Тъй като основната проява на стеноза на артерията на бъбреците става симптоматична хипертония, лечението е насочена, на първо място, намаляване на кръвното налягане. С тази цел се предписват диуретици и антихипертензивни средства. Следва да се има предвид, че при силно стесняване на лумена на бъбречната артерия спад на налягане до нормални цифри допринася за усугублению исхемия, защото на кръв към паренхиме орган в този случай, ще дойдат още по-малко. Исхемия ще доведе до развитието на склерозирала и калцификати процеси в каналчета и клубочках.

Медикаменти на избор при хипертония на фона на стеноза на БКП стават на АСЕ-инхибитори (капроприл), но при атеросклеротическом стесняване на кръвоносните съдове, те са противопоказни, включително и на лица със застойна недостатъчност съдови заболявания и диабет, затова се заменят с:

 1. Кардиоселективными бета-блокери (атенолол, эгилок, бисопролол);
 2. Блокери на бавните канали калций (верапамил, нифедипин, дилтиазем);
 3. Алфа-адреноблокаторами (празозин);
 4. Петлевыми диуретиками (фуросемид);
 5. Агонист имидазолиновых рецептори (моксонидин).

Дози на лекарствените средства са подбрани индивидуално, при това за предпочитане е да не се допуска рязко намаляване на натиска, а при избора на правилната доза на лекарството се контролира нивото на креатинина и калия в кръвта.

Пациентите с атеросклеротическим стенозом се нуждаят от назначаване на статин за корекция на нарушения на обмяната на мазнините, при диабет показва гиполипидемические средства или инсулин. За да се предотврати тромботических усложнения се прилагат аспирин, клопидогрель. Във всички случаи дозата лекарства се избира с оглед на фильтрационной способност на бъбреците.

READ  Глюкозотолерантный тест, ГТТ, глюкозен толеранс

При тежка бъбречна недостатъчност на фона на атеросклеротического нефросклероза на болните се назначава гемодиализ или перитонеална диализа в амбулаторни условия.

Консервативно лечение често не дава желания ефект, защото стеноза чрез лекарства, за премахване невъзможно, така че основно и най-ефективно упражнение може да бъде само една хирургическа операция, свидетелство за която смята, че:

 • Стеноза изразена степен, който причинява нарушение на гемодинамики в бъбреците;
 • Стесняване на артериите при наличието на единствената бъбреците;
 • Злокачествена хипертония;
 • Хронична недостатъчност орган при разгрома на една от артериите;
 • Усложнения (оток на белите дробове, нестабилна ангина пекторис).

Видове интервенции, прилагани при СПА:

 1. Стентирование и балонна ангиопластика;
 2. Байпас;
 3. Резекция и протезиране на парцела бъбречната артерия;
 4. Премахване на пъпки;

 5. Трансплантацията.

Стентирование е да се инсталира в лумена на бъбречната артерия на специална тръба, направени от синтетични материали, който се засилва по място стеноза и позволява да се притока на кръв. При балонна ангиопластике чрез бедрена артерия се инжектира по катетеру специален балон, който изгорял в зона стеноза и по този начин я разширява.

Видео: ангиопластика и стентирование — малоинвазивный начин за лечение на СПА

При атеросклероза на бъбречните съдове-добър ефект ще даде на байпас, когато бъбречно артерия подшивают на аортата, с изключение на място стеноза на притока на кръв. Възможно отстраняване на парцела съд и последващо протезиране собствени съдове на пациента или синтетични материали.

При невъзможност за изпълнение реконструктивни интервенции и развитието на атрофия и склероза на бъбреците е показано отстраняване на орган (за нефрэктомия), който се провежда в 15-20% от случаите патология. Ако стеноза причинена от вродени причини, а след това разглежда въпроса нужда от трансплантация на бъбреци, докато при атеросклероза на кръвоносните съдове на такова лечение не се извършва.

В следоперативния период са възможни усложнения като кървене и тромбоза в областта на анастомозов или стентове. Възстановяване на допустимото ниво на кръвното налягане може да поиска до шест месеца, през които продължава консервативна гипотензивная терапия.

Прогнозата на заболяването се определя степен на стеноза, характер на вторични промени в бъбреците, ефективност и възможността за хирургична корекция патология. При атеросклероза на малко повече от половината от пациентите след операцията се връщат към нормалното налягане, а в случай на съдови дисплазий хирургично лечение позволява да го възстановите при 80% от пациентите.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00082 sec