Стволовой инсулт (на мозъчния ствол): прогноза, лечение

Стволовой инсулт се отнасят към числото на най-тежките форми на поражения на главния мозък на фона на остро нарушаване на кръвотока. Това не е случайно, защото именно в багажника съсредоточили главните нервните центрове за поддържане на живота.

Сред пациентите с инсулт ствола на мозъка, доминиран от зрели лица, притежаващи съответните предпоставки за нарушаване на притока на кръв – хипертония, атеросклероза, патология на съсирването на кръвта, сърцето, предрасполагающую до тромбоэмболии.

Мозъчният ствол е най – важната област, които обслужват връзката между централната нервна система, гръбначния мозък и вътрешните органи. Той контролира работата на сърцето, дихателната система, поддържа температурата на тялото, двигательную активност, регулира тонуса на мускулите, вегетативни реакции, равновесие, сексуална функция, участва в работата на органите на зрението и слуха, осигурява дъвчене, преглъщане, съдържа фибри на вкусовите рецептори. Трудно се обадите на функцията на нашето тяло, която не е без участие на ствола на мозъка.

Стволовите структури са най-древните и включват варолиев мост, продълговата и средният мозък, понякога към тях се отнасят също така и малкия мозък. В тази част на мозъка се намират на ядрото на черепната нерви, преминават водещ двигателните и сетивни нервни пътища. Този отдел се намира под полушариями, достъпът до него е изключително тромава, а при отеке багажника бързо идва да го компенсира и сдавление, които фатальны за болния.

Причини и видове стволови инсулти

Причините стволового инсулт не се различават от тези при други локализация нарушения на притока на кръв в централната нервна система:

 • Артериална хипертония, който причинява необратими промени на артериите и седмица на мозъка, стените на кръвоносните съдове стават чупливи и рано или късно може да се случи на техните разликата с кървене;
 • Атеросклероза, наблюдающийся от абсолютното мнозинство на възрастните хора, води до появата на мастни плаки в артериите, захранващи мозъка, резултат – разкъсване на плака, тромбоза, обструкция на съда и некроза на мозъчното вещество;
 • Аневризми и съдови мальформации – са причина за инсулти при пациенти на ранна възраст без придружител патология или в комбинация с нея.

В немалка степен на развитие на инсулт багажника допринася за диабет и други метаболитни нарушения, ревматизъм, сърдечни клапи на сърцето, нарушение на кръвосъсирването, включително, при прием на кроверазжижающих лекарства, предписани обикновено кардиологическим болен.

В зависимост от вида увреждане, инфаркт на мозъчния ствол е ишемическим и хеморагичен. В първия случай се образува огнището на некроза (инфаркт), във втория – се случва излитие на кръвта в тъканта на мозъка при скъсване на кръвоносен съд. Исхемичен мозъчен инсулт протича по-благоприятно, а при геморрагическом бързо се разраства, подуване и внутричерепная хипертония, така че смъртността е значително по-висока в случай на хематоми.

Видео: основни вида инсулт — ишемическом и геморрагическом

Прояви на увреждане на ствола на мозъка

Стволовой инсулт придружава от увреждане на проводящи пътища, ядра черепната нерви, затова е придружено от богата симптоматикой и тежки нарушения от страна на вътрешните органи. Признаци на заболяването се проявяват, спешно, начинаясь с интензивни болки в тилната област, нарушения на съзнанието, параличей, световъртеж, тахикардия или брадикардия, резките колебания на температурата на тялото.

Общемозговая симптоматика е свързана с повишаване на вътречерепното налягане, тя включва гадене и повръщане, главоболие, нарушение на съзнанието до коматозного състояние. След това се присъединяват симптоми на поражение на ядрата черепната нерви, алопеция неврологическая симптоматика.

Исхемичен стволовой инсулт се проявява с разнообразни альтернирующими синдромами и признаци на ангажираност на ядра черепната нервите на страната, където е настъпила некроза. При това могат да се наблюдават:

 1. Парези и парализи на мускулите от страна на засегнатата част на багажника;
 2. Отклонение на език в страна на лезията;
 3. Парализа на противоположната на огнището част на тялото, с опазването на работата на лицевите мускули;
 4. Нистагъм, нарушения на равновесието;
 5. Парализа на мекото небце се със затруднено дишане, преглъщане;
 6. Опущение-ти век в страна на инсулт;
 7. Парализа на лицевите мускули от страна на поражението и хемиплегия другата половина на тялото.
READ  Въпрос кръв от носа: причини, какво да правя, при деца, бременни, възрастни, оказване на първа помощ

Това е само една малка част от синдроми, съпътстващи стволовой инфаркт. При малки размери на огнището (до един и половина инча) са възможни изолирани нарушения на чувствителността, движения, централна парализа с нарушения на равновесието, нарушение на работата на четката (дизартрия), едно изолирано нарушение на работата на мускулите на лицето и езика, с разстройство на речта.

При геморрагическом стволовом инсульте симптоматика се разраства бързо, освен двигателните и чувствителни нарушения ярко се проявява внутричерепная хипертония, нарушения на съзнанието, голяма е вероятността кома.

Признаци на кръвоизлив в багажника могат да бъдат:

 • Гемиплегии и гемипарезы – парализа на мускулите на тялото;
 • Нарушения на зрението, пареза ето;
 • Разстройство на речта;
 • Намаляване или липса на чувствителност от противоположната страна;
 • Потискане на съзнанието, кома;
 • Гадене, виене на свят;
 • Повишаване на температурата на тялото;
 • Нарушение на дишането, ритъма на сърдечните съкращения.

Инсулт обикновено се случва изведнъж, свидетели могат да станат близки, колеги или минувачите на улицата. Ако роднина страда от хипертония или атеросклероза, това редица симптоми трябва да предупреди близките си. Така, внезапно затруднено и бессвязность реч, слабост, главоболие, невъзможност за движение, изпотяване, конни надбягвания на температурата на тялото, сърцето трябва да бъде повод за незабавно повикване на екип на спешна помощ. От това, колко бързо сориентируются околните, може да зависи животът на лицето, и ако пациентът попадне в стационар в първите няколко часа, шансовете за спасение на живота ще бъдат много повече.

Понякога малки огнища на некроза в мозъчния ствол, особено свързани с тромбоэмболией, текат без рязка промяна на състоянието. Постепенно се натрупва слабост, се появява виене на свят, походката става несигурна, на пациента двоится в очите, намален слух и зрение, затруднено хранене във връзка с поперхиванием. Това са симптоми и не може да се пренебрегне.

Стволовой инсулт се счита за тежко патология, така и последиците от него са много сериозни. Ако в остър период успее да запази живота и да се стабилизира състоянието на пациента, да го изкара от кома, се нормализира налягане и дишането, а след това на етапа на рехабилитация се появят значителни пречки.

След стволового инсулт обикновено необратимы парези и парализи, пациентът не може да ходи и дори да седи, нарушен говор, преглъщане. Възникват трудности с приема на храна, и пациентът трябва или парентеральное хранене или специална диета с течна и пюре от храна.

Контакт с болни, претърпели стволовой инсулт, затруднено поради нарушаване реч, при този интелигентност и осъзнаването на случващото се може да бъде спасен. Ако има шанс за поне частично възстановяване на речта, тогава на помощ ще дойде специалист афазиолог, знаещи методи и специални упражнения.

След инфаркт или хематом в мозъчния ствол болните остават с трайни увреждания, които постоянно участие и помощ при хранене, провеждане на хигиенни процедури. Тежестта на грижите пада върху плещите на роднините, които трябва да бъдат запознати с правилата на хранене и лечение с тежко болни.

Усложнения при стволовом инсульте има и могат да станат причина за смърт. Най-честата причина за летального резултат се счита за подуване на ствола на мозъка с ущемлением под твърда черупка мозъка или в затылочном отверстии, са възможни некорригируемые нарушаване на работата на сърцето и дишането, эпилептический статус.

В по-късен период се появяват инфекции на пикочните пътища, пневмония, тромбозы вени на краката, рани от залежаване, което допринася не само за неврологична дефицит, но и принудени лежачее позицията на пациента. Не е изключено сепсис, инфаркт на миокарда, кървене в стомаха или червата. Пациентите с по-леки форми на стволового инсулт, които се опитват да се движат, са изложени на висок риск от падания и счупвания, които също могат да станат фатални.

READ  Агаммаглобулинемия болест Брутона: симптоми, се характеризира, снимки, лечение

Роднини на пациенти с инсулт ствола на мозъка вече в остър период искат да знаят, какви са шансовете за излекуване. За съжаление, в редица случаи лекарите не могат да ги успокои по някакъв начин, тъй като при тази локализация лезия става дума за спасяване на живот на първо място, а ако успее да стабилизира държавата, след което по-голямата част от болните остават дълбоки увреждания.

Невъзможността скорригировать кръвно налягане, висока, не сбивающаяся температурата на тялото, кома служат неблагоприятни прогностическими признаци, при които е висока вероятността от смърт в рамките на първите дни и седмици след началото на заболяването.

Лечение стволового инсулт

Стволовой инсулт – това е тежко, животозастрашаващо състояние, което изисква незабавни медицински дейности, от това колко бързо ще започне лечение, до голяма степен зависи прогнозата на заболяването. Без изключение, всички пациенти трябва да бъдат хоспитализирани в специализирани отделения, въпреки че в някои региони тази цифра е ужасяващо ниска – около 30% от пациентите навреме попадат в стационар.

Най-добрият за началото на лечението, се считат за първите 3-6 часа от началото на заболяването, докато дори и в големите градове с висока достъпност на медицинска помощ често към лечението започне по-късно от 10 и повече часа. Тромболизис се провежда изплащат на пациентите, както и денонощен провеждане на компютърна ТОМОГРАФИЯ и ядрено-магнитен резонанс е по-скоро фантазия, отколкото реалност. Във връзка с това прогнозни показатели продължават да бъдат разочароващи.

Първата седмица на болни с стволовым инсулт трябва да прекарват в отделението за интензивна терапия под постоянно наблюдение от специалисти. Когато острейший период приключи, възможен превод в отделение за ранна рехабилитация.

Характер терапия има функции при ишемическом или геморрагическом вида на поражението, но има някои общи модели и подходи. Базисное лечение насочена към поддържане на кръвното налягане, на телесната температура, функциите на белите дробове и сърцето, константи кръв.

За поддържане на работата на белите дробове са необходими:

 1. Санация на горните дихателни пътища, интубация на трахеята, на изкуствена вентилация на белите дробове;
 2. Оксигенотерапия при ниски карбонизация.

Необходимост от интубация на трахеята при стволовом инсульте е свързана с нарушение на поглъщането и кашлевого рефлекс, което създава предпоставки за попадане на съдържанието на стомаха, в белите дробове (аспирация). Кислород кръв се контролира чрез пульсоксиметрии, а насищането й с кислород (сатурация) не трябва да бъде по-ниска от 95%.

При тежки случаи на ствола на мозъка изложени на голям риск от нарушения от страна на сърдечно-съдовата система, затова са необходими:

 • Контрол на кръвното налягане – гипотензивная терапия;
 • Наблюдение на ЕКГ.

Дори и на тези пациенти, които не страдат от артериална хипертония, показва гипотензивные средства с цел превенция на повторна инсулт. Освен това, при надвишаване на натиск цифри 180 мм hg. супена риск от влошаване на нарушения на мозъка се увеличава почти наполовина, а лошо прогноза – четвърт, затова е много важно постоянно да следи налягане.

Ако до поражение на мозъка налягане е високо, то оптималното е поддържането на нивото на 180/100 mm hg. супена за хора с отворен нормално налягане – 160/90 mm hg. супена Тези сравнително високи цифри са свързани с факта, че при понижаване на налягане до нормалното намалява и степента на кръвоснабдяване на мозъка, което може да влоши негативни последици исхемия.

За корекция на кръвното налягане се използват лабеталол, каптоприл, эналаприл, дибазол, клофелин, нитропруссид натрий. В остър период, тези лекарства се инжектират венозно под контрола на нивото на налягане, по-късно е възможно перорален прием.

Част от пациентите, напротив, страдат гипотонией, която е много пагубна за засегнатата част от мозъка, защото се засилва хипоксия и увреждане на невроните. За корекция на това състояние се извършва инфузионную терапия разтвори (реополиглюкин, натриев хлорид, албумин) и се използва вазопрессорные средства (норадреналин, допамин, мезатон).

READ  Атеросклероза на коронарните артерии: какво е това, симптоми, лечение, код по мкб 10, микропрепарат

Задължително се смята за контрол на биохимични константи на кръв. Така при намаляване на нивата на кръвната захар се инжектира глюкоза, при повишаване над 10 ммол/л – инсулин. В отделението за интензивна терапия непрекъснато измерва нивото на натрий, осмолярность кръв, се взема предвид броя разпределени на урината. Инфузионная терапия е показана при намаляване на обема на циркулиращата кръв, но в същото време се допуска известно превишение на диуреза над размера на вливаемых разтвори като мярка за превенция на мозъчен оток.

Почти всички пациенти със стволови ударите имат повишена температура на тялото, защото в засегнатата отдел на мозъка се намира центърът на терморегуляции. Намаляване на температурата трябва да се започне с 37,5 градуса, което използват парацетамол, ибупрофен, напроксен. Добър ефект се и при въвеждането в виена, магнезиев сулфат.

Важен етап за лечение на инсулт ствола на мозъка е превенция на и борба с оток на мозъка, който може да доведе до изместване на срединных структури и вклинению ги като отворите магнум дупка, под намет на малкия мозък, а това усложнение е придружено от висока смъртност. За борба с оток на мозъка се използва:

 1. Осмотические диуретици – глицерин, маннитол;
 2. Въведение разтвор на албумин;
 3. Гипервентиляцию при провеждане на ИВЛ;
 4. Релаксант и упойка (панкурониум, диазепам, propofol);
 5. Ако посочените по-горе мерки не дават резултат – показва барбитуратная кома, церебральная хипотермия.

В много тежки случаи, когато не успее да стабилизира внутричерепное налягане, се използва едновременно мускулни релаксанти, успокоителни и изграждат изкуствена вентилация на белите дробове. Ако и това не помага – се извършва хирургическа намеса – гемикраниотомию, предназначени за декомпресиране на мозъка. Понякога дренируют желудочки на мозъка – при хидроцефалия с увеличаването на налягането в кухината на черепа.

Симптоматична терапия включва:

 • Антиконвулсанти (диазепам, валпроева киселина);
 • Reglan, мотилиум при силно гадене, повръщане;
 • Успокоителни – реланиум, галоперидол, магнезия, фентанил.

Специфичната терапия при ишемическом инсульте се състои в провеждането на тромболизиса, въвеждането на антиагрегантов и антикоагуланти за възстановяване на притока на кръв по тромбированному изпълнение. Интравенозна тромболизис трябва да се проведе в първите три часа от момента на запушване на съда, използват альтеплазу.

Антиагрегантная терапия се състои в назначаването на аспирин, в част от случаите е показано прилагането на антикоагуланти (хепарин, фраксипарин, варфарин). За намаляване на вискозитета на кръвта може да използвате реополиглюкин.

Всички изброени начини за специфична терапия имат строги показания и противопоказания, затова е желателно тяхното приложение при конкретен пациент се решава индивидуално.

Нейропротекторная терапия е необходима за възстановяване на повредени структури на мозъка. За това се използват глицин, пирацетам, энцефабол, церебролизин, эмоксипин и други.

Специфично лечение геморрагических инсулти се състои в прилагането на нейропротекторов (милдронат, эмоксипин, семакс, нимодипин, актовегин, пирацетам). Хирургично отстраняване на хематом трудно с оглед на предоставяне на оформлението, при това от предимствата притежават стереотактическое и ендоскопско намеса, минимизирующие на оперативната травма.

Прогноза при инсульте на ствола на мозъка е много сериозен, на смъртност при инфарктах достига до 25%, при кровоизлияниях до края на първия месец загиват повече от половината от пациентите. Сред причините за смъртта на най-важното място принадлежи към подуване на мозъка с офсетов стволови структури и техните ущемлением в затылочном отверстии, под твърдата мозъчна обвивка. Ако успее да запази живота и да се стабилизира състоянието на пациента, след стволового инсулт и той най-вероятно ще остане с увреждания, поради увреждане на жизнено важни структури, нервните центрове и проводящи пътища.

Видео: анатомията на ствола на мозъка и неговите функции

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00111 sec