Тромбоза на дълбоките вени на долните крайници: симптоми, лечение

Тромбоза на дълбоките вени на долните крайници – много тежко заболяване, освен това, то често протича безсимптомно. Но ако симптомите на заболяването не са изтълкувани навреме и не се провежда лечение, последствията могат да бъдат много сериозни, включително и с фатален изход.

При тромбозе на вените на долните крайници се формират тромбы или кръвни съсиреци в техните кухини, които пречат на нормалното движение на кръвта. След време те могат да капакът на венозен просвет и дори да излизам. Ако е налице нарушение на движение на кръвта, където предлагането на нея е нарушено, това тъкан може да умре.

Ако от съда, се отдръпна от кръвен съсирек, той може да се окаже в сърцето, белите дробове и други органи. Съответно това е опасно това, че може да възникнат инсулт, тромбоэмболия или сърдечен инфаркт, а тези заболявания водят до внезапна смърт или парализа.

Симптоми и признаци на съдови заболявания

За съжаление, често е невъзможно навреме да се определи първоначалните симптоми на тромбоза на кръвоносните съдове на краката, обаче ако кожата променя цвета си, а там, където се намира съсирек кръв, възниква оток – това са признаци на съдово заболяване. Много хора не знаят, че този вид тромбоза протича почти безсимптомно и затова е много опасен.

При здрав човек венозна кръв се движи отдолу нагоре: от краката – с органи, разположени по-горе: дробове, сърце и т.н. Ако тромб отмени просвет на виена, а след това кръвта трудно ще се лее от долните конечнотей, и те отекут. Тъй като съсирек, може да се намира на различни места, а след това и подуване се появява на прасеца, глезена, бедрото си. Понякога набъбва и целият крак.

Много малко хора обръщат своето внимание към такива признаци на тромбоза, като редки болка, скованост, чувство на тежест и распирания в мускулите на краката и навреме се обръщат към лекарите. Това несерьезное отношение към собственото здраве води до нехорошим последици. Понякога възниква остра тромбоза. Човек, който днес се движеше нормално, утре заради огромните отоци не може да се изкачи от леглото. Изключително сериозно, ако поради скрити форми на течението тромбоза, на пациента внезапно се случва тромбоэмболия белодробната артерия (ТЭЛА). Тя възниква, тъй като се откачи тромбози и мигрира от засегнатите съдове на краката артерия в белия дроб, където и се случва неговата обструкция. В резултат на това у болния се развива остра сърдечна недостатъчност или белодробна дейност.

За убедителност, история от живота, известен на автора:

Свекърва колеги, по природа жената е много здрава и никога не болевшая, почина в продължение на една седмица от тромбоэмболии.

И това е така:

По пътя от магазин в дома жената е спънал и паднал. Тя е поставена диагноза фрактура, оставили гипс и са изпратени да се лекуват у дома. В продължение на 5 дни всичко вървеше добре, нейните близки разказват, че свекърва в деня на смъртта си дори свири на китара и пее… Внезапно свършват накара содрогнуться всички хора, познаващи я, и, на първо място, децата и внуците. Аутопсията показа, че причината за всичко е оторвавшийся съсирек, който перекрыл легочную артерия. Просто при жените отдавна е флеботромбоз краката, което не е представило за нея големи неудобства, защото остана нелеченным. За огромно съжаление. В противен случай свекърва служител все още доволни ли внуци своите песенками и проверка на китарни струни.

Когато тромбоза на долните крайници прогресира, а след това симптомите се проявяват по-силно. Появява се остра болка и се засилва тежестта в краката. Тези симптоми провоцируются това, което възниква венозен застой под седалката на тромбоза.

В резултат на пълното закриване на лумена на вената се разраства, подуване, нарушена обмяната на веществата в меките тъкани. Това може да доведе до появата на гангрена.

Подуване и болка в краката могат да бъдат не само признаци на недостатъчност съдовата система, но и много други заболявания. Така че задължително трябва да посетите лекар.

Илеофеморальный тромбоза

Този вид съдови заболявания помещава в отделна ниша, защото за него е много тежко и висок риск от развитие на тромбоэмболии на белите дробове. Тромбы възникват на нивото на илиачните и бедрената вени.

Признаци и причини за този вид болести имат същия характер, както и при другите видове тромбози.

Илеофеморальный тромбоза има бързо развитие. Подува цялата крак. На пациента може би повишаване на температурата и поява на распирающих болки.

Цвят на тромбированной краката може да варира от са със синкав до бледо (при спазме седмица). Много по-често крак придобива синкав оттенък се дължи на факта, че вените се разширяват и капилярите се напълни с кръв от кръвоносните съдове. Ако отлив от вени поне частично запазена, признаци се превръщат постепенно. В противен случай може да се развие гангрена. Толкова грозни диагноза помага да потвърдите УЛТРАЗВУК на съдове на краката.

Лечение на този вид тромбоза толкова, колкото и другите.

Че допринася за сърдечни болести?

Може би, висока съсирваемостта на кръвта, и това е основната причина. Също така е важно да увреждане на стените на вените и за забавяне на движението на кръвта. Тези 3 на неблагоприятни фактори се наричат «Триада Вирхова».

Освен това, рискът от сериозни проблеми, изострили:

 • Пушенето.
 • Травма допринася за развитието на остра тромбоза. Тя води до това, че се влияе от съдовата стена и се активира процесът на хомеостазата. В крайна сметка се формира тромб.
 • С наднормено тегло.
 • Бременност допринася за компресиране на илиачните вени, а понякога — долната куха вена. Това води до увеличаване на съдово налягане във вените, които се намират по-долу.
 • При раждането на плода, който се движи по общ пътища, има много възможности за изцеждане на илиачните вени.
 • Много висок риск от запушване на вените след извършване на цезарово сечение.
 • Инфекцията оттук и запушване на кръвоносните съдове при мъжете. Това се случва вследствие на активиране на фактори на съсирване на кръвта в отговор на това, което влияе на стените на кръвоносните съдове. Инфекция провокира хронични форми на болестта (тромбофлебит).
 • Дълги пътувания и полети.
 • Напреднала възраст.
 • Прием на медикаменти, които увеличават съсирването на кръвта.
 • Операции на ставите, полостные операция. Голяма честотата на тромбоза на вените е свързана с факта, че с всяка година се увеличава броят на операциите с прилагането на обща анестезия, а също така — нарастване на броя на оперируемых лица, възрастни хора с тежки придружаващи заболявания.
 • Сложни фрактури на костите.
 • Появата на тромбоза на кръвоносните съдове, допринася за почивка на режим (за дълго време). Причината — липса на мускулна контракция, забавяне на потока на кръвта и венозен застой.
 • Болни и здрави хора, ако те дълго седят или стоят (пътувания и при автомобилите, работата на компютъра).

Видео: специалисти за тромбозе

Кои изследвания се провеждат при съмнение за тромбоза?

За да се назначи правилното лечение на тромбоза, трябва да знам точната диагноза. В днешно време това може да стане с помощта на такива методи:

 1. Дуплексное сканиране ви позволява да се визуализира съдовата структура, както и оценка на притока на кръв.
 2. При възникване на съмнение в резултатите от сканиране на тромбоза на вените на долните крайници, както и при подреждането на кръвни съсиреци по-горе слабините лекарите предписват рентгеноконтрастную флебографию. При това за разлика материал се инжектира на пациента в съд и се гледа състоянието му.
 3. Компютърната томография и КТ ангиография и е назначена в съмнителни случаи.
 4. Ако възникне подозрение за легочную тромбоэмболию, а след това предписва рентгенографию на белия дроб, по-специално сцинтиграфию с радиоактивен маркер. Диагноза «Запушване на дълбоките вени» се потвърждава при провеждането на тази процедура и провеждане на УЗДГ.
 5. Импедансная плетизмография. Отслабват маншета, която със силата на сдавливает джолан за временно запушване на вените, и определят промяната в обема на попълването им с кръв. Тази проба с точност до 90% може да се идентифицира с дълбок венозен тромбоза над нивото на коляното.
 6. При съмнение за наличие на инфекция се извършва засаждане на кръв.

Превенцията от запушване на вените

 • За профилактика на тромбоза на кръвоносните съдове не трябва да се допуска, че краката дълго време са били в неподвижно състояние (дълго време стои прав или седи в една поза).
 • В жегата е желателно да се пият повече течности, за да не е сгъстяване на кръвта.
 • Послеоперационным и лежачим болни се нуждаят от специфични процедури, за да не произхожда от тромбоза.
 • Ако на пациента варикоз вени на краката – трябва своевременно да извършва оперативна намеса.

При проява на признаци на тромбоза (оток, остра мускулна болка), трябва по-бързо да се обърнете към лекар-флебологу. Факторът време играе важна роля. Колкото по-бързо започне процес на лечение, толкова по-успешно резултатите си.

Лечение на заболяването

От тежестта на протичане на болестта и етапа на развитие на тромбоза зависи лечение. Първо е необходимо поставяне на точна диагноза: определяне на местоположението на кръвен съсирек, изясняване на неговата големина и степен на развитие на тромбоза. Важно е да се установи как здраво се държи на тромб и има ли възможност за неговата раздяла.

Има няколко метода за лечение на тромбози на кръвоносните съдове на краката. Това е операция, тромболизис, лечение с помощта на лекарствата и монтаж на кава-филтър.

Officinalis:

 1. Ваксини гепарина.
 2. Капсули антикоагуланти (кумадин, варфарин) при контрола на анализ на кръвта.
 3. Ако подобрение не настъпи, е необходима хоспитализация за изключване на рака. Защото има тъжната статистика, 50% от пациенти с онкологични заболявания умират от запушване на вените.

Тромболизис

Тромболизисом се нарича процедурата, за подобряване на това, което тромбы рассасывались. Това е лекар-хирург. В съд се вкарва катетър. Вещество за разтваряне на кръвен съсирек, постепенно в него се инжектира. Тромболизис рядко се предписва, така той допринася за кървене. Въпреки това, има безспорно предимство на тромболизиса – той се разтваря тромбы по-големи размери.

Оперативната намеса

Се провежда при сложни форми на запушване на вените (при наличието на вероятност за смърт на тъканите). Ход на хирургична намеса зависи от местоположението на кръвни съсиреци. При лечение на тромбоза на дълбоките вени се провеждат апликация (прошивания) на виена, инсталиране на артериовенозного шунт и други интервенции. При някои операции преследвана цел отстраняване на тромботической маса. До намеса, пациентът трябва да бъде в спокойно състояние, за да не бъде пред тромба.

Инсталиране на кава-филтър

Кава-филтър е устройство от метал под формата на чадър за улавяне на кръвни съсиреци, които вървят с ток на кръвта. Той се имплантира в лумена на долната куха вена чрез эндоваскулярной методи (чрез венозен съд). Затова не се налага провеждане на открито хирургическа намеса.

Диета при тромбозе

При венозном тромбозе се назначава диета, с временно изключение от диетата на храни, които съдържат големи количества витамини К, С и умерена консумация на течности.

Полезно е да се консумират храни, лекарства за разреждане на кръвта при тромбозе. Това пипер, чесън, артишок.

«Дяволите да, репички, лук да зеле — те казват, — лихого не позволи».

Не се препоръчва алкохол и досадно храна. Ето и цялата диета при тромбозе.

Видео: как да се лекува тромбоза?

Народни средства за защита

След консултация с лекар-флебологом да се допълни с лечение на тромбоза на народни средства за защита:

Рибено масло

Мастни киселини, влизащи в състава на рибеното масло, разрушават фибрин, който участва в образуването на кръвни съсиреци. Рибеното масло помага за предотвратяване на тромбоза, като разредители на кръвта. Да го приемате се препоръчва за профилактика на тромбоза, но най-вече той е необходим в следоперативния период. Първо го консумират по 1 супена лъжица три пъти на ден, след това по 1 супена лъжица два пъти на ден и за подкрепа на организма) по 1,5 супени лъжици. супени лъжици на ден.

Краката ванички от инфузия на бял смил

150 г от билката трябва да се изсипва вряща вода (10 л) и се влеят в продължение на 60 минути. Преди лягане да се направи баня в продължение на половин час.

Компреси от извара или глина

До болезнени места прилага глина или извара. Всеки ден масажирайте петата на болните крака.

Разтвор на ябълков оцет

По цялата дължина на смазване на краката в продължение на един месец. Пие разтвор от ябълков оцет (2 супени лъжици в чаша вода) преди употреба на храна. Не забравяйте и за здравословния начин на хранене.

Класификация на рисковете и разпространение на тромбоза и тромбоэмболии

Група на риска Критерии Какъв е рискът от тромбоза Какъв е рискът тромбоэмболии
Нисък — Малки операции при възрастни хора (по-малко от 30 минути);
— Големи оперативни интервенции (при възраст до 40 години).
По-малко от 10% 0,01%
Среден — Обширни операции (възраст над 40 години);
— Малка травма или оперативна намеса при пациенти венотромбозом.
10 – 40% 0,1 – 1,0%
Висок — Обширна adnexal операция, нараняване на ставите, фрактура на таза;
— Обширно оперативната намеса пациентът венотромбозом;
— Ампутация на краката.
40 – 80% 1 – 10%

Запушване на дълбоките вени на долните крайници се среща в 160 случаи на 100 000 души от населението. В Русия и страните от ОНД приблизително всеки пети случай завършва с летален изход. През 8 – 10 години след началото на заболяването при пациенти, защото за развитието на тежки форми на съдова недостатъчност се развива инвалидизация.

Важно допълнение:

Проучванията показват, че ако дълго време да прекарва зад волана, за да вземат участие в спортното състезание, а после отново дълго да седи в колата, а след това може да започне флеботромбоз. Много спортисти са страдали от запушване на вените и след спортни състезания.

Това се случва, защото след силно физическо натоварване, напрежението рязко спада, функции на организма също са намалени. Неподвижно състояние, се нарушава нормалното протичане на кръвта и я превръща в «гел». Дълго седене зад волана след това допринася за появата на тромбоза.

За избягване на негативните последици се препоръчва да се продължи движението след края на състезанието, да се пият достатъчно течности, прерываться на тренировка при дълга седалка зад волана, веднага след състезанията не седна в колата.

Тромбоза на дълбоките вени на долните крайници – едно от най-сериозните заболявания. А от това, попаднали сте на среща с сосудистому хирург или не, в крайна сметка, зависи и вашият живот.

Видео: тромбоза на дълбоките вени в програма «Живо страхотно!»

READ  Кръвната захар и алкохол: влияние на глюкоза, захар, анализи, оказване на първа помощ

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00109 sec