Чувствителност на зъбите: как да се освободите от най-адекватни възможности

Чувствителност на зъбите — причини и средства за лечение

Приветствам ви, скъпи посетители. Тази статия е леко отворена завесата на толкова често срещан проблем, тъй като чувствителността на зъбите. С нея изправени пред много от вас, и бих искал да знам, с какво са свързани на подобни процеси, как да ги избегне и какво да направя, ако симптомите са се появили. Аз лично дълго време страда от невъзможността да пие студени течности или ухапване сладолед. Защото мога да говоря на базата на личен опит.

Повишена чувствителност на зъбите

За първи път със симптоми срещнах още в детството. Заслужава да се признае, усещанията бяха не от приятните. Тогава аз нямах никаква представа, какво е паста за емайл, целулоза и т.н., просто ми е ужасно ломило зъби при допир нищо, че е студено в по-нормални температури. Децата наоколо ядат сладолед, хапе парчета екстри зъбите, а ти можеш да си само оближе или да вземат малко по една чаена лъжичка. Ужасно дискомфортно, казвам ви.

При някои хора тази реакция възниква и за студен въздух, кисели, пикантни, сладки храни.

Само като възрастен, аз разбирам с причините и да може да ги премахне, като се свържете с добри специалисти. Почти двадесет години аз трябваше да се примири с постоянни прояви на проблема. През всичките тези години, аз дори не съм се замислял за това, че този проблем изобщо може да се премахне. Но мога да ви моля – може.

Причини повишена чувствителност на

Защо хората имат зъби могат да реагират на горещо и студено? Което води до дискомфорт и повишена чувствителност на зъбите?

С напредване на възрастта започнах да се интересувам, как са устроени зъби и какво предизвиква подобни реакции. Всичко се оказа много просто. Както е известно, на повърхността на зъба, покрити със слой на емайла. Той е доста тънък и, при липсата на минерали в организма или в следствие на травма, може да се повреди, за да станат по-тънки.

Под емайла се намира друг материал – дентина. Той е порест и съдържа множество микроканалов, отиват към нервната тъкан – целулоза. Как само между тези канали (тубулами) и източници на експозиция не остава препятствия под формата на емайла, всяко въздействие води до реакции на нервите на външни дразнители.

Защо уврежда емайла? Причините са много:

 • загубата на калций – деминерализация. Много често от него страдат бременни, кърмещи жени;
 • използването на четка с твърд косъм или паста с повишена абразивностью частици;
 • отстраняване на зъбен камък. В процеса може да се повреди от малък слой на емайла, оголяются на шийката на зъбите;

 • процедури за избелване (с временен ефект);
 • злоупотребата с кисела храна, в т. ч. лимони. Лимонена киселина разрушава емайла;
 • механична травма на зъб;
 • кариес;
 • бруксизъм – скърцане със зъби;
 • проблеми в работата-ЧРЕВНИ;
 • стрес и дори психически заболявания;
 • заболявания на пародонта, водещи до обнажению корени;
 • v дефект;
 • вродени дефекти на емайла;
 • токсикозы при бременни;
 • хормонални орални контрацептиви;
 • работа в биохимията. производството, въздействието на йонизираща радиация.

По време на проверка на зъболекар търси увреждане на зъбите, венците, следи от наранявания. Ако ги няма открити, може да се извършва радиография.

Има и различни вещества, които водят до извличане на калций, което от своя страна води до разрушаването на защитния слой на емайла.

Много от нас не се замислят за това, което се яде, пие. Ако се лишите от алкохол и наркотици е сред най-обикновени причини – кафе.

Този популярен напитка, освен влияние на работата на сърцето и кръвоносните съдове, премахва калция от костите и зъбите. Защото, ако сте запален кофеман, не се учудвайте, че един ден също ще започнат да изпитват осезаем дискомфорт от консумация на всяка храна и напитка, чиято температура е по някакъв начин по-висока/по-ниска стайна.

Чувствителност на зъбите след пломбирования

Често оплакванията започват след това, като лекар пломбирует зъб, който са били лекувани от кариес.
Силен, много болезнена чувствителност на зъбите възниква по различни причини. При обработката на коронку на зъба се изсушава. Ако «прекалява», може да се нарани нерв или дори да доведе до разрушаването му. При недосушивании също може да се появи дразнене на нервите в слой на дентина.

Ако имате след посещение при лекар се появиха тези симптоми, това не означава, че те ще се запазят за дълго. Въпреки това ако имате дори и след един и половина-две седмици се запазва болезненост, отиди на зъболекар, за да разберете каква е причината.

Интересното е, че ецване на зъба се извършва с разтвор на фосфорна киселина. Същата, която се съдържа в Кока-Кола. Киселина се отмива от емайл на калций, което прави зъбите по-малко защитени пред всички видове въздействия. След като научих това, изключени кола от списъка с любимите си напитки.

Как да премахнете

Проблемът е известна, причините са ясни. Остана естествения въпрос – какво да правя с неприятната чувствителност на зъбите?

Гиперестезия засяга повече от половината от населението на света. Т.е. всеки втори човек в света поне малко ви споделям с. На първо място, всички съвети пополоскать нещо да изпратите, където се пази. Защото нарушаване целостта на емайла никакви билки и по-късно не се премахнат.

Първото нещо, което трябва да направите преоценка на диетата. Да изключат от него твърде топли и студени ястия и напитки, намалете употребата на кафе, няма lemonades. За колите написал по-горе. Докато не реши проблема, не пият вино и да не са цитрусови плодове. Витамин С може да се получи от много други източници.

Ако се ползват мощни зубными пастами, трябва на време от тях да се откажат. Все пак здравето на зъбите е по-важно от това, колко тонове ще ги направят по-лек.

Лечение на

За да се намали чувствителността на зъбите, трябва да започне да разберете причината за него. Ако имате някакви съпътстващи заболявания на зъбите, венците, първо трябва да се отнасяме към тях. Разполага с камък? Задължително да го премахнете. Може би първите няколко дни усещания ще бъдат най-приятните, но без това всяко лечение е неефективна. Проблеми създават камъни, които са под венеца и са невидими с невъоръжено око.

Също така лекарят може да предпише различни средства и техники, които ще ви помогнат за понижаване на нивата на чувствителност на зъбите:

 • фторсодержащие гелове;
 • комплекси, останавливающие процес demineralize;
 • ультразвуковую и ремотерапию;
 • препарати на базата на калиеви соли;
 • ионофорез (въвеждане на вещества в тъканите на зъба с помощта на галванични токове). Казват, че този метод скоро ще замени дори обичайните ваксини анестезия.

Доколкото това е всичко помага? Зависи от степента на увреждане на зъба. Учените все още не могат да излезе на 100% ефективно средство, което да перекрывало дупки в дентине. Не толкова отдавна са били тествани наночастици от силикон със специално покритие. Само дето е трудно да си представя, когато тези технологии да достигнат до нас с вас.

Флуориране има ограничен успех. Грамотни специалисти използват флуор, само за да реминерализация на калций мине бързо. Флуор омекотява емайла, за да съединения на калций по-добре в нея да проникне. Улавливаете подтекст? Флуорът, които ни карат почистване и лечение на зъби, те, всъщност, се разрушава. Защото е задължително да се уточнят от лекар, като той планира да се лекува.

Сега често се предлагат продукти, които съдържат аминокиселина аргинин. Според учените, той отговаря с калциев карбонат и запечатывает канальцы.

Как помогна лично на мен?

 1. Почистват зъбите. След това аз два дни привыкал към нови усещания. Почистването камъни, е отстранен «залежи» между зъбите.
 2. Медикализирахме всички дупки.
 3. Оставил специален гел върху повърхността на зъбите.
 4. Назначиха диета без кисели, сладки и други вредни за емайл продукти.
 5. На няколко пъти използва реминерализующие средства върху повърхността на зъбите (в капах).

Не за първи път, но е минало, за което много съм благодарен на лекар, който ме е лекувал.

Народни методи

След четене на много статии за народни средства за защита, стигна до заключението, че авторите в физиология на човека и стоматология не разбираше нищо. Когато предлагат техники в духа на «лечение на ръжда с нокти», бих искал да попитам, на колко години строг режим трябва да се дава толкова мъка на авторите?

Ще опитаме да се анализира най-адекватни предложените варианти.

 1. Изплакнете топло мляко. Какво го прави? На първо място, отлична среда за размножаване на инфлуенца флора. Непоносимост към лактозата много обича гъбички, причиняващи да кандидозные стоматиты.
 2. Дъбова Кора. Стягащо по някакъв антисептик. Това е всичко. Канальцы в дентине това няма да затворят. Само в комплекс за лечение на венците.
 3. Жженая обелете патладжана. Отново – това може да доведе до ефективна една реминерализираща на емайла? Съмнително.
 4. Лайка. Премахва симптоми – болки и дискомфорт. Лекува не може.

 5. Прополис. По-лошо няма да стане точно. Отличен антисептик на местно действие. Повече нищо за него да каже не мога.
 6. Употребата в храната на прах на черупката. Тя съдържа калций. Само тук усвоится ли минерал тъкани на зъбите? Тук е 50/50.
 7. Масло от чаено дърво. Антисептик, полезен за венците. Ако проблемът е в тях, може би ще стане по-лесно. Единственият вариант – да го прилагат като профилактични средства. Дори и лекарите смятат, че маслото помага да се предотврати развитието на патогенни микроорганизми в устната кухина. Именно тези бактерии унищожават зъбния емайл, което води до повишаване на чувствителността и зъбния кариес.
 8. Невен. Това е, ако ви боли гърлото – спокойно изплакнете. Твърденията, че тя ще засили емайл, голословны.

Мислете за себе си като премахнете чувствителност, ако просто взривяване устата антисептик? В крайна сметка, ефективността на предложените начини изключително съмнително. Така, както и разрекламированных пасти.

Чувствителност на зъбите — заключения

Тъжно е само, че хората вярват на статии в «желязна завеса», газеткам с бабушкиными рецепти, съвети от реклама, но не е професионален зъболекар. Те с голям успех купуват скъпи десенситайзерную паста, която им не може да помогне, отколкото да отидат на прием на зъболекар.

Всички тези десенситайзеры само звучат красиво. В действителност, обаче, това са само резултати на успешен маркетинг, нищо повече. Безполезно е да се прилага паста, лепило, нещо за зъбите си и така нататък. Всички обещават да ви освободят от чувствителността на зъбите и бързо в домашни условия — не повече, отколкото рекламни трикове.

Ако искате да ви е по-лесно – отидете до зубному. Премахване на зъбната плака и камък, лечение на венци, направете снимка. Когато ще стане ясно, какво точно е довело до появата на симптоми, може да се пристъпи към лечение.

По време на бременност и кърмене, проблеми със зъбите стават актуальнее. Защото трябва да се осигури прием на калций в легкоусвояемых форми. За диетата прочетете по-горе.

Ето и тръгна към логичен финал на моята статия. Сбогом, пожелавам ви никога да не се измъчвам с по проблем, а ако тя ви е докоснало – успешно да се справят с него. Абонирайте се за подобряване на сайта и не забравяйте за възможността да коментира всичко, което е написано тук. Има личен опит – задължително ги споделяте.

Видео — Как да се освободите от чувствителност на зъбите, механизъм на възникване на болка

READ  Лек стоматит в устата - доза и курса на лечение

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00093 sec