Цистэктомия и цистотомия — съвременен подход за лечение на киста на зъб

На този етап от развитието на съвременната стоматология цистэктомия и цистотомия са най-ефективни операции за премахване на коренова киста на зъба.

Това е зубосохраняющие операция, след тяхното извършване не е необходимо инсталирането на протеза или имплант.

По-скоро при наличието на кисти веднага изпратихме премахване на повреден зъб, но днес това се счита за погрешен подход.

Показания и противопоказания за операция

Киста – това е тъканта кухина, пълна с течност. Тези израстъци могат да се появят близо до корените на мъртвите зъби, под коронките или около тях. Най-често кисти са разположени в близост до с увредени зъби, в които попадне инфекция. Те също така могат да се появят поради анатомично неправилно разположен на зъба.

Най-често новообразувания се появяват близо до корена. Ги причинява инфекциозен процес, който засяга цялата зъбния канал. Чести случаите, когато такива образувания се появяват около мъдреците.

Кисти не се считат за опасни за здравето и живота на човека патология, но специалистите препоръчват да ги премахне, тъй като те могат да повредят кост или тъкан и да повлияе на цялостното разположение на зъбите.

Назначи цистэктомию могат при:

 • затрагивании устната няколко зъбите;
 • развитие на образованието в място, където липсва зъб, ако анатомическое структурата на долната челюст позволява да се извърши операцията без усложнения;
 • появата на кисти заради нарушения в развитието за одонтогенен епител;
 • разположение на кисти на горната челюст, при липса на зъб и позволительной дебелината на костите в мястото на твърдяната намеса.

Цистотомию предписват, ако:

 • кухина засяга няколко здрави зъби;
 • голям образование в горната част на челюстта и то унищожава костное дъното на носа и небную табела;
 • на долната челюст се е появил новообразование и дебелината на челюстта при това по-малко от нормалното.

И двата вида на оперативните интервенции не може да упражнява при патологиях заболявания, вирусни заболявания, са силно разрушени коронках или на подвижни зъби.

Противопоказания за двете процедури са еднакви, само цистэктомию не може да извършва още и с много по-големи кисти и подвижност на зъба. Процедурата е по-травматичная, но раната се възстановява в рамките на няколко месеца. Цена от 9 до 12 хиляди рубли.

Разликата в действията на лекар

Цистэктомия и цистотомия имат някои отличителни характеристики.

В първия случай в процеса на лечение са напълно отстранени новообразование. Предписано е лечение, когато аномалия засяга едновременно няколко зъбите, или кухина има по-големи размери и в същото време дебелината на горната и долната челюст позволяват да се извърши операцията.

READ  Перфорация на зъб - за лечение или загуби зъба

Във втория случай по време на процедурата се отстранява не на всички новообразование, а предната стена, а останалата част се свързват с устната кухина.

Към показанията включват кистозное образование, което засяга три непокътнати зъб, а също новообразувания по-големи размери на горната и долната челюст.

Забранено е при злокачествени новообразованиях, тежки патологиях на вътрешните органи. По-лесно се понася, но процесът на възстановяване може да продължи повече от година. Струва около 7 хиляди рубли.

Етапи на пълното премахване на кисти

Радикална цистэктомия обикновено се провежда заедно с резекцией върха на корена, около която тя се намира. Това е оперативната намеса се прилага в случай, когато консервативната терапия e даде желаните резултати. Провеждане на процедурата е възможно, на горната и долната челюст.

Основната цел е премахването на устната заедно с цялото му съдържание за предотвратяване на разпространението на инфекциозен процес. Зъб, около която е разположен растеж, остава здрав и читав и може да изпълнява функциите си в продължение на много години.

Първо на пациента се приготвят за операция. Няколко дни преди процедурата пломбируют на коренови канали.

Операцията се извършва в няколко етапа:

 1. На пациента се инжектира проводниковое или инфильтрационное аналгезия.
 2. Когато анестезията ще започне да действа, меки тъкани до костите и се нарязва и отслаивают.
 3. Бормашиной се отстранява истонченную кортикальную плоча.
 4. Хирургична лъжица отслаивают кисту.
 5. Изпълняват резекцию върховете на корен, чрез което се елиминира огнището на възпаление, а зъб успява да запази. Тази процедура помага за отстраняване на остатъци от кисти и предотвратяване на рецидив.
 6. Ако при проверка успя да открие, че в основата на канала няма цимент, след което се представят пломбирование. Това предпазва от развитие на възпаление, поради попадане в раната инфекция от кореновия канал.
 7. Възниква кухина е запълнена костеобразующим вещество. Това е необходимо, за да меките тъкани не са еволюирали. Постепенно плат в оперируемой областта се възстановява.
 8. Прекарват зашиване на раната.

Възстановителен период

Процедурата продължава не по-дълго от час. Рехабилитационен период продължава около два месеца. В първите дни след отстраняване на образование възникват болезнени усещания и оток на тъканите. Пациента в този период се препоръчва да се използва анти-възпалителни лекарства и антибактериален действия. Конците се отстраняват след две седмици.

READ  Орофарингеальный кандидоза — млечница, коснувшаяся на лигавицата на устната кухина и устните

В продължение На няколко месеца да не се яде твърда храна. Половин година след хирургическа намеса трябва да се направи рентгенова снимка. За да се гарантира, че възстановяването на тъканите е минало успешно.

Възможни усложнения

Ако процедурата е била извършена неправилно и кисту изтрили, не напълно, това е рецидив на заболяването е осигурен. Така че трябва да се

да се справят само с опитни специалисти. Освен това могат да възникнат и усложнения:

 • случайно изтриване на злокачествени новообразувания, тази процедура изисква специални предпазни мерки;
 • фрактура на челюстта, ако дебелината е по-малко от предписаната;
 • в раната може да се инфектира.

Но, по принцип, тази процедура се счита за бърза и продуктивна операция. В случай на извършване на намеса от специалисти на възстановителния процес протича бързо и усложнения не се появяват. Но кухини при големи размери операцията ще продължи по-дълго и ще трябва да се извърши реконструкция на костта.

Кисту отстранени доста бързо. След операцията не чувствах никакъв скован и друг дискомфорт. За мен това е много важно, тъй като професията задължава да преговаря и дълго мълча, не мога. В резултат много доволен.

Андрей, на 40 години

Частична резекция

В хода на цистотомии се извършва премахване на предната стена на кистата и област съобщения с устната кухина. Това е по-малко сложна и травматичная процедура от цистэктомия.

Тя по-лесно се понася от пациентите, но след процедурата остава дефект, за който трябва да се грижа правилно за дълго време.

На оперативното вмешателство се приготвят само засегнатия зъб. Самата процедура се състои от следните етапи:

 • операцията се извършва под местна упойка, така че първо на пациента се инжектира обезболяващо лекарство;
 • извършват разрез лигавиците и подслизистого слой на венците;
 • прекарват премахване на стената на кистата, както я кухина се почиства от общо съдържание;
 • кистозную стената подшивают до ръба на раната на лигавицата на устната кухина;
 • извършва преработка на развалени зъба антисептични средства;
 • след приключването на процедурата в йодовом разтвор се накисват памучен тампон и се поставя го на раната;
 • след една седмица се извършва подмяна на тампон, тъй като поради ослизнения той кора се разкъсва.

Период на възстановяване

След операцията е необходимо да:

 • приемат противовъзпалителни и антибактериални лекарства;
 • назначени средства за облекчаване на болка регионална синдром;
 • трябва внимателно да следят за хигиената на зъбите.
READ  Избелване на зъби в домашни условия, без да навреди - на повече от 8 безопасните методи

При по-големи обрзованиях възстановителният период може да продължи до две години. Нарушение на функциите се наблюдава в продължение на седмици. Плюс на тази процедура е, че голяма част от пациентите понасят много по-добре, отколкото цистэктомию.

Важна част от лечението е прилагането на антибактериални лекарства, които унищожават патогенните микроорганизми и предотвратяват развитието на гнойни процеси. Постепенно, след като образование резорбира, раната да се лекува.

Колко успешно ще се проведе възстановяване зависи не само от правилното извършване на процедурата, както и от изпълнението на пациента препоръките на лекаря.

След операцията трябва да се ограничи физическата активност, хигиенни процедури се извършват внимателно, се използва само мека и топла храна. От алкохолни напитки и цигари ще трябва да се въздържат.

Възможни усложнения, както и в случай на цистэктомии са възможно инжектиране на рани, рецидив на заболявания, увреждане на нерв, зъбен корен.

В проучване при зъболекаря са открили кисту. Специалистът посъветва да я премахнете метод цистотомии, тъй като е имало показания за нейното провеждане. Процедура под местна анестезия, са прекарали много бързо. Усложнения никакви не се е появил.

Николай, 25 години

Цена на въпрос

Положителни страни цистотомии са на ефективността на операцията, минимални шансове за появата на рецидив, продължителността на положителен резултат. За да извърши процедурата по-добре в модерни клиники, където цената му ще варира в рамките на седем хиляди рубли.

Що се отнася до цистэктомии, ако процедурата се извършва в фронтальном зъба и допълнително ще се извърши пломбировка, а след това на пациента се струва девет хиляди рубли. Операция на странично зъба ще струва с няколко хиляди по-скъпо.

И двете методики за лечение на ефективни и модерни, ви позволяват да се отървете от болестта с по-ниска вероятност за рецидив. Усложнения след двете процедури могат да се появят, но всичко зависи от професионализма на специалистите и съзнанието на пациента. Ако операцията е успешна, но пациента не изпълнява препоръки от лекари, лечебният процес може да отнеме по-дълго време.

MAXCACHE: 0.41MB/0.00072 sec