Характеристики на развитие на флюс дете: причини и лечение

Флюсом се нарича гнойно-възпалителен процес на тъканите, разположени около зъба. Да признае на зъбен абсцес детето е по силите на всеки родител, тъй като заболяването е придружено от появата на пъпки с гной или нарывом на венеца.

Но предприемат опити за самостоятелно лечение не си струва, тъй като това е сериозна болест, която е опасна за живота и здравето на усложнения.

Причини и рискови фактори за възникване на

Основната причина за развитие на флюс при деца е да попадне инфекция в устната кухина. Най-често инфекцията първоначално локализуется в корена на зъба, засегнати кариес.

Lactic натрупват за борба с вредните микроорганизми. Те умират, в резултат на което се образува гной, която постепенно се натрупва.

Когато гнойта се превръща в много, той излиза през костната тъкан. На повърхността На венците се формира бум с гной. При разпространението на гной в съседните тъкани, например, бузата, се появява оток (един от основните симптоми на флюс).

Най-чести причини за разпространение на инфекции и развитие на нередности включват:

 • кариес;

 • механично увреждане на венците и бузите;
 • възпалителен процес на джобове на венците;
 • не спазването на асептиката при лечение на зъбите;
 • лошо полеченные зъби (не до края на запломбированные канали и така нататък);
 • инфекциозни заболявания на гърлото (ангина или грип);
 • кипва.

Често се развива зъбен абсцес при дете на възраст от 5-6 години поради слаба имунна система. Също така опасност от развитие на заболяването са изложени на деца в такива случаи:

 • при наличието на наследствен фактор (родителите сериозни проблеми със зъбите);
 • при неспазване на лична хигиена на устната кухина;
 • с прекомерната употреба на захарни изделия и сладки напитки, което допринася за развитието на кариес;
 • при наличието на зъбен камък, който допринася за разпространението на бактерии в устата;
 • при чести настинки и вирусни заболявания.

Варианти на протичане на заболяването

Зъбен абсцес може да протече в остра или хронична форма. Остър се характеризира с нагноением венците, подуване на бузата и остра болка в зъба, която се усилва при натиск върху зъбите или челюстта. Често болестта в остра форма придружени от повишаване на температурата.

При неправилно лечение или края на оказанной медицинска помощ на заболяването може да премине в хронична форма. Лекарите хроничен флюс смятат, че е по-опасно, тъй като той не е придружен от ярко изразени симптоми.

Ако родителите лечение на дете у дома (полосканиями, примочками или антибиотици), проявите на болестта могат да се откаже. Подуване слезе, болката стихва. Но това съвсем не означава, че болестта излекува.

READ  Устата охрана от бруксизъм: ефективност на приложение при възрастни и деца

Често инфекцията продължава да очарова меки и костни тъкани. И ако навреме не се започне лечение, тя може да доведе до сериозни последици.

Особености на клиничната картина и диагноза

Развитието на флюс при деца е придружен от следните симптоми:

 • остра или постоянно болки в зъба;
 • при натискане на болката става рязко и нетерпимой;
 • подуване на венците, бузите, устните и други меки тъкани;
 • лимфни възли, ако флюс се появи от дъното;
 • гнойная бум на венеца;
 • болка в бузата, която отдава в ухото или сб;
 • миризмата на гной в устата;
 • повишаване на температурата на тялото.

Освен това, бебето става неспокоен, той се отказва от ядене и пиене. Заради силната болка, той не може да спи. Малки деца стават капризными и постоянно плаче. Значително влошава благосъстоянието на детето става муден.

Понякога гнойник разбива на себе си (на родителите не може да насърчава пробив гнойной на бучки). В този случай болката може да е малко утихнуть, а подуването да се измъкнеш. Но посещението при зъболекар не може да се отложи, тъй като инфекцията продължава да останат в организма и може да доведе до усложнения.

За разлика от възрастните, зъбен абсцес при децата рядко се придружава от повишаване на температурата. Но ако у бебето се е повишила температурата до 37,5-38 градуса, трябва спешно да се потърси лекарска помощ, тъй като това показва, че е гной, попаднал в кръвта.

За диагностициране на болестта може само квалифициран лекар. За да се започне лечение, достатъчно разглеждане на д-р. Понякога се изисква кръвен и да мине рентгенографию (в случай, че при зъболекар има съмнение за това, че възпалителен процес удари костната тъкан).

Как да помогнете на детето?

Флюс е придружен от силна болка и подуване, затова лечението е насочено на симптоми на отнемане. Но основната цел на лечение е отстраняване на инфекция и спиране на разпространението му.

Във връзка с това не могат да се лекуват флюс в домашни условия, тъй като е изпълнен с тежки последствия. При проява на първите симптоми на нарушение трябва да се консултирате с лекар.

Бележка на родителите

Да се отдадете на самолечение при развитието на гнойника на венеца не си струва. В някои случаи посетите зъболекар веднага, няма възможности.

В този случай, можете да приложите изплакване на устната кухина в домашни условия, тъй като заболяването се доставя на бебето много неприятности.

Изплакнете устата може да инфузии на лечебни билки:

 • лайка;
 • градински чай;
 • кората на дъб.

Лъжица билка трябва да се налее чаша вряща вода и се оставя да изстине. Екстракт от билки за измиване не трябва да се затопли,

READ  Лекарства при прорезывании на зъбите - списък с най-ефективните лекарства

тъй като топлината е благоприятна за разпространение на инфекцията.

И изплакване на устната кухина може да содовым разтвор (една чаена лъжичка сода за хляб и сол в чаша вода) или прополис. За намаляване на болката ще помогне на прополис: капните няколко капки в чаша вода.

Всички тези средства помагат малко премахване на симптомите, но те не лекуват болестта, така че към лекар трябва да се обърнете.

Какво трябва да правят родителите в никакъв случай?

При развитието на гнойного възпаление на родителите категорично се забранява:

 1. Прилагат топли компреси. Топлината само ще влоши състоянието на детето, тъй като под въздействието на инфекцията може да се разпространи в гърлото, ушите и други части на тялото.
 2. Предписват прием на антибиотици. Решение за прием на антибиотици приема единствено лекар. Антибактериални препарати унищожават не само вредните, но и полезните бактерии, в резултат страда имунната система на детето.
 3. Явно гнойник. Това може само д-р. Ако анализирам себе си гнойник, инфекцията може да влезе във вътрешните органи.
 4. Да дадете на детето болкоуспокояващи лекарства без предписание на лекар. Лекарството и дозата трябва да изберете квалифициран специалист. Струва си да се отбележи, че обезболяващите лекарства имат много странични ефекти.

При изплакване трябва да се следи детето да не поглъщат разтвор за изплакване, тъй като инфекцията навлиза във вътрешността на организма. В най-кратки срокове трябва да посетите лекар, дори и ако симптомите са станали по-слаби.

Отколкото да ви помогне лекарят?

Лечение на флюс задължително се провежда хирургично. Зъболекарят прави разрез на венеца под упойка и с помощта на дренаж откачивает гной.

Използване на дренажната система е задължително, тъй като без нея премахване на гнойни натрупвания напълно невъзможно.

Тъй като причина за развитието на възпаление в повечето случаи е счупен зъб, лекарят взема решение за премахване или лечение.

В случай, че се стигне до гнойного чанта пречи на млечен зъб, тя се отстранява. Ако зъбът не пречи на откачиванию гной, се извършва лечение.

Много стоматолози смятат, че изтриване на млечни зъби без сериозни показания преждевременно не си струва, тъй като това може да се отрази върху развитието на постоянните зъби.

След извършване на операцията, която трае няколко минути, лекарят дава препоръки за по-нататъшно лечение на родителите и изпраща детето си у дома.

В някои случаи лекарят предписва такива лекарства:

 • болкоуспокояващи;
 • противовъзпалителни;
 • антибиотици.

Понякога трябва да се подложи на физпроцедур. Обикновено зъболекар предписва гаргара в домашни условия за ускоряване на възстановяване или лосион.

READ  Подвижни протези: какви по - добре- цени в клиники

След една седмица трябва отново да посетите вашия лекар, за да сте сигурни в това, че огнището на инфекцията се разпространява в организма.

Профилактика — най-добрият начин да се избегнат проблеми

Дори действия, насочени към предотвратяване на заболяване, не могат да гарантират сто процента от вероятността за липса на предпоставки за развитие на флюс (периостита) при бебето.

Но за да се намали риска от появата на заболявания, си струва да се спазват няколко прости препоръки:

 • детето трябва задължително да си миете зъбите сутрин и вечер;

 • избирайте меки четки за зъби, а също и пасти за зъби според възрастта на детето;
 • след всеки прием на храна трябва да изплакнете устата си с вода;
 • поне веднъж в месеца трябва да посети зъболекар;
 • своевременно прекарват лечение на млечни зъби, не чакайте, докато те отпадат;
 • появиха зъбен камък веднага се премахне, тъй като това допринася за разпространението на бактерии;
 • укрепване на имунитета на детето, за да може да устои на инфекции;
 • бебето трябва да яде плодове, плодове и зеленчуци в диетата задължително трябва да присъстват и твърди плодове и зеленчуци (морков, ябълки), те не само обогатяват организма с витамини, но и укрепване на зъбите и венците.

Това е много опасно!

При лечение на флюс в домашни условия, родителите не осъзнават колко опасно може да бъде. При неправилно лечение, заболяването носи сериозна опасност за живота на детето.

Когато се предприемат действия за намаляване на прояви на симптоми (родители дават на детето си болкоуспокояващи, антибиотици без назначения на лекар и така нататък), увеличава риска от разпространение на инфекции в други органи:

 • гърлото;
 • ушите;
 • носа;
 • вътрешните органи;
 • на мозъчната обвивка и така нататък.

И зъбен абсцес може да предизвика развитие на следните заболявания, опасни за живота:

 • челюстного остеомиелит (увреждане на костите);
 • флегмону на главата и шията (възпаление на мастната тъкан, които бързо протича в остра форма);
 • медиастинит (възпаление на фибри средостения);
 • сепсис.

При появата на първите симптоми на заболяване при бебето веднага отидете на лекар. Не забравяйте, лечение на зъбен абсцес в домашни условия с помощта на рецепти на баба е невъзможно.

Неправилно лечение може да доведе до усложнения, които носят опасност за живота на детето.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.01967 sec