Какви мостовидные протези съществуват и как е мост на зъби

Проблеми със зъбите, съпътстващи стоматологични заболявания, хронични заболявания – причини за да се обърнете към специалист за инсталиране на протеза има много.

За да имате красива усмивка трябва да изберете най-подходящия вариант на протезиране.

Сред предлагани от зъболекари възможности мостовидные протези са едни от най-търсените, тъй като тяхната конструкция, състояща се от две корони, между които са прикрепени изкуствени зъби, максимално подобна на естественото разположение на зъбите в устната кухина.

Директно протеза по форма прилича на мост, откъдето идва и името.

Структурата на проекти:

 • укрепване част;
 • междинната част.

На опорна се поставят корони, които ще поемат ролята на притежателя на дизайна, междинната част се състои от тяло на протезата. Има подвижни и несъемные дизайн.

Подвижни VS несъемные

Преди да се обърнете към специалист, за да изберете, какъв ще бъде протеза по начина на фиксиране – с подвижна или облицовка не е подвижна.

Несъемная дизайн

Несъемные протези са здраво закрепени и напълно заменят изтрити зъби. Те позволяват на човек да ги носи дълъг период

времето не махате. Най-често именно несъемные мостове определят пациентите, при които липсват някои зъби една редица.

Несвалящи на моста е в непрекъсната структура, състояща се от няколко зъба. В страничните части са монтирани корони, които са централна част от цялата протеза.

За да инсталирате коронки, трябва да се обточить екстремни здрави зъби. По начина на закрепване на мостовидные протези се делят на:

 • мостове на замъка закрепени към могилата;
 • протези, които живеят на плочи и гумите (адгезивный мост);
 • мостове на имплантах.

Разведен мостове…

Сред подвижни протези отделят:

 1. Напълно подвижни конструкции се монтират, когато липсата е от 1 до 3 зъби на едната челюст, при това не е важно, има ли други дефекти на зъбите характер. Най-важното условие за поставяне на подвижни мостове — да в устата си имаше поне няколко здрави зъби, които са основен стълб за протеза. Напълно разглобяема се нарича тези проекти, които да заменят всички зъби. Те могат да бъдат инсталирани както на горната, така и на долната си челюст.
 2. Частично подвижни мостове – плоча, външно прилича на десну със зъби. Определяне на подвижни протези се извършва с вендузи, замъци или куки, произведени от висококачествена неръждаема ламарина или пластмаса.

Плюсове и минуси на проекти

Избор на мостовидные протези, трябва да знаете техните предимства и недостатъци, за да се избегнат неочаквани моменти.

Нюансите, които имат тези проекти, ще позволи при правилно използване, да забравим за това, че зъбите са част от протезата.

Предимства на мостове:

 • минимално увреждане на зъбните тъкани;
 • пълна безболезненность процеса на поставяне;
 • липсата на контакт с лигавицата на устата (няма дразнене);
 • минимално ограничение в храната;
 • лекота на използване;
 • дълготрайност на експлоатация;
 • на достъпна цена.
READ  Серебрение емайл наркотици Сафорайд: характеристики, инструкции

Поставяне на мостове дава възможност на пациента почти не променя обичайния прием на храна.

Освен плюсовете мостовидные протези, като сменяеми и несменяеми протези тип, имат и недостатъци, да знам за които също трябва да:

 • протеза се поставя допълнително напрежение върху здрави зъбите или челюстта;
 • могат да се появят трудности и неприятни усещания в устната кухина в процеса на свиване на протезата;
 • понякога се случва рассасывание кости (на място, където няма зъби);
 • с течение на времето цветът на протеза (изкуствени зъби) може да се промени – потъмнее;
 • изкуствени зъби се нуждаят от особена хигиена, тъй като бързо се заличава;
 • някои материали, от които се прави протеза, не може да осигури необходимия запас от здравина.

Важно е да се разбере, че някои материали, влизащи в състава на мостовидного протеза, реагират на бои, съдържащи се в кафето или чая, затова цвят на изкуствени зъби постепенно потъмнява.

Използвани материали

Днес може да изберете мостове за зъби, които са изработени от следните материали:

 • пластмаса;
 • керамика;
 • метал.

Освен това на разположение са смесени материали – металлопластмасса и металлокерамика. Благодарение на оптимални показатели на надеждност, качество, издръжливост и эстетичности най-популярната е конструкция, изработена от металокерамика.

По-подробно за металокерамични мостовидные протези:

Видове протези

Метални мостовидные протези са разпределени в:

 1. Цельнолитые се прилагат по-често, тъй като те по-стегната, по този начин, издръжливи в сравнение с в употреба и по-безопасни за тялото.

  Штампованно-паянный по-малко издръжлив, защото се използва по-рядко.

 2. Мостовидные протези от керамика е вътрешен кръг приличат за дъвчащи зъби, а също и тази част, която се вижда при общуването, тъй като този материал эстетичен, изглежда естествено, може да бъде прихванат по цветова гама максимално близо до цвета на естествена емайл, следователно, да се разграничат здрави зъби на зъбни протези ще бъде трудно.
 3. Пластмасови мостове също са популярни, но все пак по-често изпълняват задачата за временно осигуряване на удобно за комуникация и захранване. Протеза се монтират на предните зъби, върху които се оказва по-малко натоварване. В случай на липса на здрави зъби, мостът се определя с помощта на имплантите.

Зъбните мостове са:

 • с опора на една страна – конзола, ги определят, ако има здрави зъби от едната страна;
 • мерилендский протеза – е фиксиран в рамка от метал, крепящегося на съседните здрави зъби;
 • лети протези, се изработват от пластмаса или метал, издръжлив, не предизвикват алергични реакции, възпаления;
 • с отправни и коронките (щампован) са удобни за употреба, надеждни;
 • на крепостните закрепени към могилата, при желание могат да бъдат изтеглени за провеждане на хигиенни процедури;
 • лепилен протеза, се определя на стъклени носител, не се изисква обточки на зъбите.
 • композитни мостове, подсилени.

Не всеки е подходящ…

Изборът на вида протезиране зависи от броя на здрави зъби, а също така от редица други фактори. Важно е да се отчита, че за поставяне на мостовидного протеза има противопоказания, сред които:

 • скърцане със зъби;

 • в случай на загуба на 3-те крайни зъбите;
 • захапка;
 • склонност към абразия на зъбите;
 • болести на устната кухина, сред които е и заболяване на венците и пародонтит.

Като се има предвид всичко това, лекар-стоматолог, и прави заключение за това, възможно ли е да се сложи мост и някаква протеза да бъде оптимална, за да се реши лесно проблема.

Как определят зъбен мост?

Инсталиране на моста на зъби отнема средно 2 дни, тъй като този процес изисква подход в няколко етапа:

 1. В първия ден на зъбите, които ще играят ролята на опора за моста, трябва да бъдат подпилены, предварително може да се наложи рентгенова снимка на челюстта, за да лекарят е в състояние да определи фронт работи и на тяхната сложност. Също така, на този етап се извършва шлифоване.
 2. След това се създава свързващ елемент, който се свързва с капаче и протеза за стабилна фиксация.
 3. На следващия етап – създаването на специален слепка, който ще се използва специалист за последващото извършване на индивидуален мост. В този период зъболекар определя временна протеза. Това е необходимо също така и за тялото привыкал към промените.
 4. На следващия ден, когато протеза е готов, лекарят внимателно премахва временен мост и на негово място поставя постоянен, определя и предоставя на избраната система.
 5. На последния етап се случва сверяване на цветова схема. Освен това, лекарят се интересуват от усещанията на пациента, тъй като може да възникне дискомфорт или лека болка, но те преминават бързо.

Характеристики на грижи

Много от пациентите, обратившиеся за протезированием на зъбите, погрешно смятат, че е въпрос на хигиена става второстепенен, тъй като в устата са монтирани на изкуствени зъби. Това обаче не е така – зъби и ротовая кухина като цяло все още се нуждаят от редовно почистване. Процедури, които трябва да произвеждат не са сложни и изискват само по няколко минути лично време.

Протези се почиства обикновена паста и четка за зъби, може да използвате и четка за конци за осигуряване на допълнителна хигиенна обработка на трудно достъпни места.

Освен това, трябва да се използват специални течности за изплакване. В случай, че подвижна протеза, е препоръчително веднъж на няколко дни да се мият го допълнително обикновена течаща вода.

Питаха — отговаряме

Най-популярните въпроси за мост протезирането и отговори към тях:

 1. Срокът на служба на протезата? Срок на експлоатация на моста от 5 години
 2. Възможно ли е да се стреля мостовидный протеза след инсталацията? Възможно е, но само след консултация със специалист и ако за това има свидетелски показания.
 3. Какво трябва да се обърне внимание, когато срокът на служба на протезата повече от 5 години? Трябва да се обърне внимание на мобилността на протеза, ако той лесно се отстранява, полита, трябва да се консултирате със специалист. Също така внимание заслужават венците – ако се появи зачервяване или кървене – отидете на лекар задължително.

Цялостно мнение

Малко практически опит на лекари и становища на техните пациенти.

Дълго мучился със зъбите, че не само се опитах, пломби, народни средства за защита, зъби рушились бързо, но мостовидный протеза е помогнал да си върне красива усмивка, а заедно с нея и възможността да има любимите ми ястия, благодаря на лекарите – стоматолози.

Карим, 32

Ето вече 6 години, бях забравил, че някога при мен не беше от най-чаровна усмивка. Лека грижа за протеза не отнема много време, а аз говоря сега не закривайки устата си с ръка.

Василиса, 55

Като зъболекар ще кажа: мостове – чудесен начин да възстановите здравето на устната кухина, тъй като съвременните им форми позволяват да се избегне обточки, което е важно при лечението на зъбите.

Ортодонт, 23 години стаж

Ценовите рамки

Цените на мостовидные протези са достъпни за повечето, които искат да инсталирате подобни проекти. Колко ще струва да постави мост на зъбите зависи от използваните материали и на броя на протезируемых зъби:

 • конструкция с индивидуална фасеткой – от 2 хиляди рубли
 • металлокерамический протеза – от 3,5 хиляди рубли;
 • керамични протеза на предните зъби – от 10 хиляди рубли;
 • пластмасов мост – от 1 хиляди рубли;
 • протеза с опора на алвеолата – от 10 хиляди рубли.

По този начин, мостовидный протеза, независимо от вида и типа на закрепване остава една от най-надеждна и издръжлива конструкции, даващи възможност да си върне изгубената красота усмивка.

Правилната грижа за протеза, навременно почистване, ще ви позволи не само да се запази качеството на материалите, но и да удължи срока на експлоатация на мостове.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00087 sec