Какви са подвижни протези съществуват и как да се направи избор?

Модерни технологии и използвани материали разширяване на терапевтичните възможности на производството, стоматология, обаче, понякога за спасяване на зъба все още невъзможно.

В такъв случай, въпросът се поставя за протезирането – инсталиране на ортопедични конструкции в устата на пациента.

Голям избор на зъбни протези прави възможно решение на всеки стоматологичен проблем. Остава отворен само въпрос на избор на конкретния ортопедични изделия.

Несъемная дизайн

Мостовидным протеза се нарича несъемная дизайн, приложим в случай на наличието на малки дефекти на зъбната редица (липса на 1-2-те години на зъбите подред). Изделия са здрави зъбите от двете страни на наличния дефект.
Материал и метод за производство на конструкции се определя от техния вид:

 • запоени – спаянные помежду си единични коронки, на практика не се прилагат в съвременната ортопедия по причина на ниско качество;

 • цельнолитые – изделия от кобалт-хром сплав;
 • металокерамични – протези, снабдени с метална рамка, покрита с керамични маса, са сред най-често прилагани и предлагани продукти;
 • керамика – конструкция от циркониевого сплав с наплавлением порцеланова маса;
 • протези за керамични или метални раздели, инсталиране на които се предшества от процедура вытачивания неравности в опорните зъби и за определяне на изделия;
 • метала – дизайн временен характер, са определени в момента на подготовка постоянен мост;
 • адгезивные – протези, изработени от светополимерного пломбировочного материал и здрава лента от стъклени влакна, играющей роля греди за изкуствени зъби.

Мостовидные протези може да се похвали с тридесетгодишната клинична история – това е очевидният плюс на проекти. Освен това, продукти са с отличен естетичен вид, удобно за носене, за него е лесно да свикнеш.

Обаче несъемные протези са и редица значими недостатъци:

 • необходимостта от обтачивания челни зъби;
 • голям товар върху здрави зъби;
 • невъзможност за запазване на костната тъкан.

Частично подвижни ортопедични дизайн

Частично подвижни протези се отнасят до видове устройства, използвани при пълна липса на зъбната редица. Протезиране на частично подвижни артикули се извършва в случай, че на челюстта на пациента е запазен един или няколко здрави зъби, т.е. протеза при това не разчита само на десну, но и към опорните зъби.

Разглеждането група ортопедични изделия, се класифицира в зависимост от материала на изработка на:

 • акрилни;
 • найлон;
 • бюгельные, състоящи се от метална дъга с укрепени върху него изкуствени зъби;
 • силиконови изделия, изработени частично от акрил, найлон, силикон и пластмаса.

Таблицата по-долу са изброени основните видове подвижни зъбни протези, техните предимства и недостатъци.

Вид протеза Плюсове Минуси
Акрил — достъпна цена;
— лекота;
— малко натоварване на опорните зъби, за сметка на своята разпределение на венците;
— естетичен вид.
— пореста структура на материала, за подобряване на натрупване на влага в протезе и разпространението на бактерии;
— чупливост;
— голям размер;
— сравнително слаба фиксация;
— нарушение на дикции и възприемане на вкуса.
Найлонов — естетичност;
— мекота;
— хипоалергенност;
— комфорт при носенето.
по — кратък живот (2-3 години);
— нарушение на крепежни изделия за сметка на постепенно валежите материал;
— липсата на равномерно разпределение на дъвченето на натоварването.
Бюгельный — здравина;
— компактност;
— подобие на естествена челюстта;
— липсата на дикционных и вкусови нарушения;
— не подлежи на задължителна предпоставка за отърсване от преди приема на вискозен, лепкава храна и през нощта;
— възможно приложение при пародонтите.
— възможност решетка на венците;
— дълъг период на рехабилитация.
Силикон — еластичност;
— надеждна фиксация;
— дълготрайност;
— здравина;
— хипоалергенност;
— равномерно разпределение на дъвченето на натоварването (при непълни протезирането);
— няма нужда обтачивания челни зъби;
— устойчивост на хранителни красителям;
— естетичност.
— уязвимостта на силна дъвченето на товара;
— склонност към проседанию;
— лоша полируемость;
— необходимостта от редовни корекция;
— високата цена.

Лентови протези при пълна липса на зъби

Лентови протези се отнасят към категорията на най-често срещаните проекти, приложими за възстановяване на зъбната редица, дори и в случай на пълна загуба на зъбите.

Модерни бижута са изработени от найлон, гума, акрил и др Основата на протезата, която има розов цвят, произведени на базата на индивидуални слепка челюстта на пациента (горната или долната).

Именно поради тази основа се съединяват между себе си и останалата част от конструкцията (изкуствени зъби, кламмеры), както и да се преразпределят дъвченето на натоварването на венците.

До редица предимства на този вид продукти са:

 • достъпна цена;

 • трайност;
 • бързина на вземане;
 • равномерно разпределение на дъвченето на натоварване;
 • лесна за почистване.

Сред недостатъците пластинчатых протези:

 • дискомфорт в период на привикване;
 • нарушение на вкусовите възприятия;
 • необходимостта от посещение на зъболекар поне 2-х пъти в годината.

Избираме ортопедическую дизайн

На въпрос какви са подвижни протези да се използват най-добре е еднозначен мнения няма. Най-популярното мнение – подвижни протези са предназначени за възрастните хора. Въпреки това, в съвременния свят сред пациентите от всякакви възрасти подвижни и несъемные изделия са еднакво популярни.

Прави избор в полза на една или друга конструкция, трябва да се вземат предвид редица фактори:

 • Размерът на дефекта. Ако липсва само няколко зъба по-добре да се предпочитат несъемному протези. В случай на напълно беззубой челюстта се прилагат подвижни протези.
 • Психическа нагласа. Много от тях не са в полза на подвижни ортопедични продукти, тъй като смятат, че те могат да излязат в най-неподходящия момент. Въпреки, че причина за безпокойство няма: при условие на качествено извършване на стоматологични процедури, рискът от подобни инциденти е минимален.

 • Цената. Далеч не всеки е в състояние да осигури на себе си «невынимаемую» усмивка. В такава ситуация трябва да се отнасяме към избора на протеза особено внимателно, за да свойства и характеристики на продукта блокираха възможни недостатъци.
 • Желания резултат. Пациентът става пред избор: дъвченето на функция или за създаване на красива усмивка. Ако приоритет е първото нещо, по-добре ще отговарят на несъемные дизайн, ако е второто – частично подвижни.
 • Комфорт. Очевидно е, протеза трябва да бъде удобен за носене.

Най-подходящият вариант за притежатели на беззубой челюстта се окаже акрилни протези. Вярно е, че с цел подобряване на крепежни изделия могат да се прилагат зъбните импланти, ако, разбира се, чантата позволява.

Найлонови дизайн препоръчват да се прилага само временно. Естетиката на продукта не отменя списък «странични ефекти» при носене, а разходите за проекти много внушительна.

При малки дефекти на зъбната редица и липсата на възможности за придобиване на фиксирана изделия най-добрия избор – бюгельный протеза. Той ще ви помогне не само да се възстанови дъвчеше функция, но и ще укрепят расшатанные зъби.

Устойчивост и външен вид ортопедична конструкция до голяма степен зависи от материала на изработката (в по-голяма степен това се отнася до фиксирана протеза). Добра естетика и здравина ще осигури порцелан и въглероден цирконий. Почти същия ефект, но за по-малко пари ще металлокерамика. Надежден и бюджетен вариант ще се окаже хромокобальтовый сплав.

Освен това, докато сте пред избор, не забравяйте да се вземе предвид противопоказания за носенето на определени зъбни протези.

Като свикне с непривычному предмет в устата си?

По-бързо да свикне с протезам, ние ви препоръчваме да се придържа към следните правила:

 1. Опитайте се да не се нарани вътрешната страна на бузите, езика и лигавицата на устата заговор. За това пережевывайте храни бавно. Дайте предимство на мека в структурата на храната. Временно се откажете от ядки, сурови зеленчуци, плодове.
 2. В период на адаптация към протезам възможни са трудности в общуването. Опитайте се повече да се чете на глас, да коригира грешките си.

 3. Вземете навика редовно масажирайте венците с цел намаляване на болката. За да направите това, поставете показалеца и голям пръстите на венците, при това на показалеца трябва да остане с тяхната външна страна. След това просто масаж и растирайте болезнени зони.
 4. За предотвратяване на сухота в устата през първото време на носенето на протези, често пийте вода.
 5. При прекомерно слюноотделении сосите близалки и се опитайте да диша с носа си.

Грижи, ремонт и съхранение на

Най-лесният начин за почистване на протези от остатъците от храна – изплакване с вода. За тези цели се използва преварена вода. Освен това, ортопедични конструкции трябва да се обработва със специални решения, които са реализирани вече в завършен вид или като хапчета, растворяющейся във водата.

Също така се препоръчва периодична ръчна продукти за почистване с помощта на четка за зъби и паста за протези. Всички по-горе техники са приложими също и в случай на частично подвижни конструкции, например, бюгельными.

Много хора погрешно смятат, че подвижни протези е необходимо да се премахне и да се поставят в съд с вода за една нощ. Тъй като и модерни изделия са изработени не от гума (трескающегося на въздуха), а от акрил и найлон, извадете протези дъх на нощта не е препоръчително за бързото пристрастяване към него.

Ремонт на подвижни протези е място само в случай, че увреждане на поверглись изкуствени зъби, в случай на дефект основа на проекти изисква неговата пълна подмяна.

Какви са подвижни протези съществуват, как да ги избират и как да се грижим за тях ще кажа на лекар, зъболекар:

От опита на използването на протеза

Да се определи кои точно са подвижни зъбни протези-добре и са подходящи точно за вас ще прегледи на пациенти.

За моя доста преклонному възраст трябваше да се премахне американските зъби, – аз ще стана собственик беззубой челюстта. Като се има предвид моят пародонтит, спря своя избор на бюгельных подвижни протези.

Инсталиране и предишни процедури за мен премина безболезнено, но тук се адаптират не беше толкова просто: за първи път винаги е животно, потърка бузите, венците и езика, много дълго не може към него да свикне, макар и да не е под наем за една нощ.

Красив външен вид на продуктите като истински зъби! Конструкцията е лека, компактна… като цяло съм доволен, ето вече 5 години протези ми помогне.

Никита Смирнов, Москва

С напредване на възрастта трябваше да протезировать част на горната челюст (2 джолан, седем в ляво, десен кучешки зъб и осем вдясно). Поставили пластмасова протеза, стои там повече от 20 години, но с течение на времето фар.

Посъветван да се замени с металлокерамику. Уви, не е късмет: 3 години когато стана на гниене – протеза трябва да се свали. Жалко! Струва си-той много! По-добре да се пластмасова протеза остана….

Светлана G, Екатеринбург, Русия

Майка ми под старостта съвсем без зъби остана…, реших да се занимават с този въпрос: перерыла голямо количество информация в интернет, се консултира с експерти… В крайна сметка се спрели сме на достъпен вариант – пластинчатых протези.

Произведени продукти много бързо. Мама с протези, ето вече шеста година. Не се оплаква, казва, че е удобно, въпреки, че веднага дори да се говори в тях не може…Вярно е, че грижите за тях са ни нужни и на зъболекар ние се опитваме да посещават два пъти в годината.

Людмила Кудрявцева, Москва

Цена на въпрос

Цената на зъбни протези зависи от вида на продукта и материала на изработка, понякога върху цената влияе също време на изработката на дизайна:

 • цената на сменяеми акрилни протези на една челюст започва от 7000 рубли;
 • цената на найлонови дизайн с около една трета по-висок за сметка на производството на изделия от чужбина;
 • цената на силиконови изделия варира в диапазона 30000-35000″.
 • най-скъпият вариант на зъбната протеза – бюгельные дизайн, еднопосочен дизайн на микрозамках струва 35000-40000 рубли.

Що се отнася до фиксирана протеза, най-бюджетен вариант ще се окаже molded коронката (кобальто хром-никелова сплав), стойността му е около 3500 рубли. Най-скъпо – конструкция от металокерамика – от 17000 лв.

Както виждаме, загуба на зъби вече не е нерешаемой проблем. Съвременните стоматологични технологии са готови да предложат на пациентите огромен избор на протези, които с лекота могат да замени изгубената усмивка.

READ  Воспалилось небето и ме боли: да разберем причините и да присвоите лечение

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00131 sec