Подвижни зъбни протези — кои са по-добре, как да изберем и как да се носят

Индикация за протези на подвижни протези е пълна или частична загуба на зъбни единици. Подвижни елементи за реставрация на зъбната редица притежават добри естетически показатели, са удобни при носене и за извършване на хигиенни процедури. Основно отличително качество от фиксирана системи – достъпна цена, а също и възможност сами да произвеждат инсталация и отстраняване на зъбни протези. Но подвижни протези се произвеждат в голямо разнообразие. Пациентите трябва да разгледа всички налични възможности на подвижни протези, изследва техните характеристики, предимства и недостатъци. С тези основни въпроси, ние и ще се опитаме да.

Подвижни протези и тяхната класификация

Подвижни зъбни конструкции позволяват да коригира наличните дефекти на зъбите, както и връщането на функционалност зубочелюстной система в случаите, когато има противопоказания за протези несъемными системи. В основата им лежи найлон или найлонови плоча, към която са прикрепени изкуствени зъби. Са фиксирани зъбни протези със специални скрепителни елементи или чрез присасывания, равномерно цялата тежест на венците, която възниква в процеса на дъвчене.

Всички подобни системи се делят на 2 групи: частично подвижни и пълни с подвижни дизайн. Също така има още една група протези – условно подвижни модели. Повече от всяка група.

Частично подвижна система

Система за частично подвижна конструкция, която позволява да променяте козметичен дефект и да възобнови дъвченето на функция при задържане на няколко звена на зъбите. За неговото определяне се използват кламмеры или аттачмены (специални ключалки), които се фиксират към референтната зъбите. Отправни единици могат да служат и за зъбните импланти. Този вариант е добре и е подходящо за тези, за които се проведе пълна имплантиране скъпо, а да инсталирате пълни с подвижни зъбни протези, не е особено желателно.

Видове крепежни:

 • Аттачменты – замък, състоящ се от 2 части. Една част от този замък може да се намира в състояние на паста за единица, а именно в самия корен (или под корона). Втората – от вътрешността на зъба или от вътрешността на основата на най-протеза. Защелкиваясь между себе си, такъв замък осигурява надеждна фиксация на цялата система.
 • Кламмеры – оригинални куки прислужници, които обхващат основата на референтния зъб. Могат да се правят метални или найлонови модели, в зависимост от вида конструкция. При разговор или усмивка почти незабележими.

Частично подвижни протези се разделят на 3 вида, в зависимост от използваните материали, за формата и начина на закрепване: пластинчатый, бюгельный и протеза квадротти. Всеки един от тези видове могат да служат като постоянна или временна протеза.

Бюгельные подвижни протези

Ортодонтски конструкции, които имат пластиночный основа, изкуствени зъби и лят метален скелет. Основно предимство на тези системи е еднакъв дял на дъвкателните сили. В процеса на дъвчене на храната всички товари се разпределят на костната тъкан, самата десну, както и на зъбите, които служат за опора на целия проект.

В основата на рамката включва:

 • на седлото – един от елементите на рамката, в която се провежда база, както и изкуствени зъбни единица;
 • опорно-запазване на изделия, в които като действат: аттачменты, кламмеры или телескопични системи;
 • съединителната дъга – тяхната задача е да се осигури добра фиксация между опорно-удерживающими и седловидными елементи.

Прилагането на дъг в продукта ви позволява да намаля неговия размер. Благодарение на това цялата система се получава компактна и осигурява удобно използване. За разлика от пълните сменяеми протези, които напълно се припокриват небето и подъязычное пространство, дъга бюгельных проекти затваря тези участъци на устната кухина само частично. По този начин пациентът не е нарушен говор, се задържа цялата чувствителността към температурните промени в храната и нейния вкус, а също са намалени сроковете за адаптация.

Задача на седлото, предаде на всички натоварвания, които възникват в процеса на дъвчене на слузни воалите протезного вила. Броят на седла, произведени в зависимост от броя на загубените зъбни единици.

READ  Непобедим ленти за избелване на зъбите - описание на най-добрите ленти

Бюгельные продукти се различават по метода на определяне

 1. Определяне на опорно-удерживающими кламмерами. За надеждна фиксация и правилното разпределение на товари.
 2. Аттачмены (начин на закрепване е описан по-горе). Планината е много надеждна и има високи естетически показатели, но им минус е възможна счупят. Трудности в замяна на този замък водят до това, че подобно определяне се използва много рядко.
 3. Определяне на телескопични коронките. В основата на този закрепване влизат корони, които имат вътрешни и външни части. Вътрешната част е под формата на метална капачка, която покрива культю на зъба и се фиксира върху него с помощта на зъболекарски цимент. Външната част е подобна анатомична форма на зъбите, което свързана с протеза. Определяне добре улавя протеза, когато осовите зъбни единици имат по-малки размери и да ги кламмерами няма възможности.

Дизайн бюгельных протези избират в зависимост от вида на привеждане в съответствие хапят, резултатите релеф и с оглед на индивидуалните признаци на зубочелюстной система.

Квадротти

Подвижни протези квадротти – вид бюгельных изделия. Му разлика е в использованном материал (прилага благородна безмономерная литьевая пластмаса). Липсата на метал в конструкцията позволява максимално вземете я в цвят естествен тъканите на устната кухина. Системата се получава гъвкава и се адаптира добре към всякакви анатомичен промени в челюстта.

Предимства на данни конструкции:

 • не е необходимо покриване на коронките на зъбите, които ще служат като основа за протеза;
 • рядко се чупят лесно благодарение на своята гъвкавост;
 • леко влияят на венците;
 • не допринасят за промяна на речта;
 • системи са устойчиви на хранителни оцветители;
 • може да се инсталира на пациенти, които са свързани със спорта и травмоопасными професии.

Използван материал, който не е токсичен, не причинява алергични реакции и не попива в основата си микрофлору устната кухина. Своята издръжливост той почти не отстъпва на метал.

Лентови протези

Данните дизайн се състоят от стандартни слушалки изкуствени зъбни единици, кламмеров, както и пластмассового основа. Се използват за възстановяване на основните функции. Физиологични, да ги наречем трудно. Всички образувана налягане се прехвърля на меките тъкани, които към този изложени съвсем не са подходящи. Продължителната употреба на пластинчатых протези предизвиква атрофия на тъканите.

Има неприятни обстоятелства, свързани и със себе основа на системата. В зависимост от броя на запазените зъбни единици от ниво атрофия альвеолярных издънки, от выраженности на небето, на стойност основа се увеличава или намалява. Ограничението е твърдо небето, по-големи размери основа провокират нарушения на речта, дразнене и самоочищение на лигавицата, а също така намалява чувствителността към температурните промени в храната.

За заключване на системата се използват гнутые кламмеры. Обхватывая естествените зъби на пациента, които може да предизвика нараняване и чрезмерность им износване.

Лентови подвижни зъбни протези са подходящи в случаи, когато е произведено от вадене на зъби в голямо количество, или като естетически протеза при загуба на една паста за единица. Могат да се използват под формата на шинирующего протеза (за укрепване на расшатанных на зъбите), а също и когато на пациента се проявява алергичен отговор на конструкции от метал.

Противопоказания за инсталиране:

 • алергични реакции на използваната пластмаса или на неговите компоненти;
 • налични заболявания на лигавицата, които не се поддават на терапевтическому лечение;
 • пациенти, страдащи от шизофрения или епилепсия;
 • пациенти на определени професии, в които е важна правилната дикция (коментаторите, лектори, певци).

Основното предимство – лесен за производство и ниска цена на продукта, но едва ли тези положителни качества блокира всички недостатъци.

Пълни с подвижна система

Се прилагат при липса на всички зъбни единици. Дизайн, произведени от стоматологична пластмаса или найлон. Задача пълни сменяеми зъбни протези – нормализира дъвчеше функция и възстановяване на речта, които нарушились поради загуба на зъбни единици.

Определянето на тези системи се извършва с помощта на специални клеящих средства, благодарение на присасывающему на ефекта от проекти, както и анатомичен выступам челюсти.

READ  Какво да правя, ако настинка скочи върху устните: народни средства за лечение на херпес

Съвременната стоматология предлага голям избор на пълни подвижни протези (например, протези Декар Картофи), които са устойчиви на износване и имат високи естетически показатели. Условия за ползване на такива проекти равняются пет години, но дори в края на този период на експлоатация на протезата е напълно възможна, ако системата ви не е бил деформированию.

Основните недостатъци пълни протези са:

 • за по-добра фиксация нуждаят от непрекъснато придобиване на клеящие средства;
 • дълъг период на адаптация;
 • нарушен дикция;
 • възможни са болезнени усещания при работа;
 • ограничения в приема на хранителни продукти (например, твърда или лепкава храна);
 • повишените изисквания от грижи;
 • необходимостта от редовен контрол на зъболекар.

Към положителните страни могат да бъдат отнесени: сигурността за използване, добри естетически показатели, липса на ограничения по отношение на възрастта на пациента.

Има и условно-подвижна конструкция. Тези проекти се предлагат като подвижна. Но прекарват облекчаване на протеза може само специалист, така че преди избора на изделия трябва да се има предвид и този факт.

Период на адаптация

След избор и инсталиране на протеза лекар ще даде съвети как да се носят подвижни зъбни протези, които ще помогнат да се намали период на адаптация. За всеки пациент време на привикване е различен. Някои се справят за месец–два, а други може да отнеме и година. Във всеки случай, дори и най-добрият подвижна протеза – чуждо тяло в устата си, което пречи и по този начин дразни. Ето защо мнозина се опитват колкото се може по-бързо да се отървете от дизайна, което не трябва да го направи. Цялата ефективността на протезиране ще зависи от качеството на стоматологична дизайн, както и от това, колко пациентът се стреми към нея привыканию.

Когато е в период на адаптация се появяват постоянна болка, пациента трябва да се консултирате с вашия лекар. Но за това е нужно да се спазват няколко правила:

 1. Преди да се отправят в стоматологию протеза трябва да носят най-малко 5 часа. Това ще ви помогне бързо и точно да се определят местата, в които се проявява с болезненост.
 2. Не си струва да опитате сами да произвеждат изменения в дизайна на продукта. Това може да направи само лекар. В противен случай може да се повреди вашата система и тя да стане неизползваема за по-нататъшна експлоатация.
 3. Ако се образуват възпалителни процеси, петна или язви на лигавицата, посещение на лекар, трябва да последват незабавно. Но не трябва да забравяме, че независимо прилагането на всички средства, които може да скрие картина на болестта. Вашия лекар ще направи по-трудно определяне на правилната диагноза и в последствие ще ви предпише подходящо лечение.

Правила за ползване

Само при запазване на спокойствие и да се придържат към определени правила, като се ползват подвижни зубными протези, може значително да съкрати срока на адаптация.

 1. При много пациенти подвижни протези при одевании предизвикват неприятни усещания. Това може да бъде гадене или повръщане. Да се справят с този проблем помагат близалки, а също и за горещ чай с добавка на лимон
 2. Приемана храната трябва да бъде мека и е препоръчително нарязани на ситно. Струва си също така да се откаже от вискозни продукти, които могат не само залепить конструкция, но и да предизвика нейното счупване. Всички товари по време на прием на храна трябва да се опитаме да се разпределят равномерно. Това ще помогне да се избегне решетка на меките тъкани в едно и също място. — Добре, ако процесът на дъвчене ще се проведе бавно и на малки порции.
 3. На първо време протези не е задължително да стреля преди лягане. По време на сън тялото си почива, лигавицата на устата не е изложен на различни раздражениям и по-бързо ще свикне с съемному протезу. Притежават дълбока дезинфекция на протези могат да бъдат не само през нощта, но и през деня.
 4. За намаляване на риска от възникване на възпалителни процеси ще помогне внимателното спазване на правилата за хигиена. Не бива да се разчита само на четка за зъби. За дезинфекция може да се закупи на различни дезинфектанти, лекарства, които се продават във всяка аптека, а също така може да използвате отвари от билки.
 5. За да протеза добре фиксировался и не е животно, потърка лигавицата при соскальзывании си струва да се възползват от определящи средства. Те се продават под формата на пасти или кремове. Нямам противопоказания, и не дразнят меките тъкани на лигавицата
 6. При използване на пълните подвижни протези силно нарушен дикция. Това се случва поради факта, че отправната точка е почти напълно се затваря в себе си небето и пространството под езика. За по-бързо да си дикцию в норма, е необходимо повече да говорят и да четат на глас. Но не трябва да забравяме, че трябва да бъде добра определянето на дизайна. Иначе такива разговори или четене на глас провокира триене на меките тъкани още повече.
READ  Болезнено начални зъби при децата — как да се облекчи болката и да се облекчи състоянието на детето?

Характеристики на грижи

Освен провеждането на обичайните хигиенни процедури на устната кухина, подвижни протези изискват специални грижи. Нищо сложно при провеждането на тези процедури няма. Важното е, да се следват следните препоръки и всички да изпълняват внимателно.

 1. Всяка сутрин започва с почистване на бижута. За тази цел се използват пластичните четки за зъби и съхраняващи паста (неабразивные). Специално внимание се отделя на онези части на конструкции, които са в контакт с тъканите на венците. След внимателно почистване на наличните остатъци от паста трябва да се измие под течаща вода. Температурата на използваната вода не трябва да надвишава 40ºC. Всички действия се повтарят и преди лягане. През деня дизайн е просто ополаскивается чиста вода, без използването на никакви средства. Използвайте водороден прекис или разтвор на манган, не се препоръчва. Тези вещества могат необратимо да развалят структурата прилага за протези на материала.
 2. Задължително ежедневното прилагане на дезинфектант. Тези средства се продават в аптеките под формата на таблетки или на прах. Като правило, една таблетка се разтваря в 150 мл вода, къде и пада протеза. Оставят го в разтвор върху цялата нощ не е задължително. За добра дезинфекция на половин час ще бъде достатъчен.
 3. Дори най-силният протези си струва да бъдат защитени от различни химични и механични повреди. Всички хигиенни процедури се препоръчва да се правят върху мека основа (например, кърпа), за да се избегне падане и счупване на системата. Забранено самостоятелно шлифован или подпиливать дизайн. Всяка появилата се пукнатина или счупване исправляется само от лекар.
 4. Даде протезу оригиналния си вид ще помогне на превантивна почистване. За този продукт веднъж на 6 мес. включват в зуботехническую лаборатория, където специалисти ще проведат всички необходими процедури.

На пазара на съвременната стоматология предлага голям избор на сменяеми зъбни конструкции. Популярността им е на първо място се е увеличил от ниски цени на изделия и монтаж. Пациентът може да намерите продукт, който ще отговори на всички изисквания в зависимост от особеностите на зубочелюстной система и цена. Направете правилния избор ще ви помогне професионален стоматолог, и тогава проектът не само ще ви предпази от дефектите, но и ще даде красивата усмивка.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00126 sec