Като избели зъбите: методи, прилагани в съвременната стоматология

Зашеметяващ, снежно бяла усмивка е мечта на много хора. В момента, здрави, бели зъби са знак за благополучие и успех на притежателя им.

Но, за съжаление, дори ако по природа те са невинни, а след това с течение на годините, паста за емайл истончается, изчезва, поглъща различни багрилни пигменти и потъмнява.

Разбира се, може сами да опитате да си върне усмивката на предишната му блясък. Но едва ли в домашни условия да може да постигне осезаеми резултати.

Забележим ефект на изсветляване на зъбите дава професионално избелване в кабинета на стоматолог. Само това как да се решат точно кой метод е най-ефикасен и безопасен начин?

Какво предлага съвременната медицина?

Да започнем с това, че от природата и човешките зъби въпреки че имат по-светъл нюанс, но са бели тях не може да се нарече. Цвят на зъбния емайл, заложен у човека на генетично ниво и най-често има сивкав или жълтеникав оттенък.

С течение на времето в нея остават следи от бои продукти и лекарства, абсорбира смола от тютюнопушенето и тя става още по-тъмна.

Тогава малко да помогне и да направи зъбите на 1-2 тона по-светъл цвят може професионално почистване на зъбите. Но ако човек иска наистина бяла усмивка, след което той трябва стоматологично избелване.

Тази процедура се извършва в кабинета на специалист и дава конкретни резултати. Разграничаване тези основни видове избелване на зъбите, като лазер, ултразвук, химически, фотоотбеливание и избелване на студена светлина.

Всеки един от тези методи е различна техника на изпълнение на процедурата, продължителност на постигнатия ефект, начин на въздействие върху зъбите и ниво на сигурност.

Подходящ метод за избелване, може да се препоръча само на зъболекар след внимателно разглеждане и въз основа на състоянието на зъбите.

Много се отнасят към отбеливанию и процедура, с помощта на апарат Air Flow (въздушния поток). В действителност тя е професионална хигиена на устната кухина.

Въпреки че след нея зъби и стават по няколко на тонове по-леки и придобива естествен цвят, бели, те не стават. А резултатът се постига чрез почистване от различни отлагания и плака.

Къде в стоматологията без лазер…

Преди провеждане на лазерно избелване на зъби със сигурност се почистват от зъбен камък и плака, ако има кариес, то той със сигурност

вылечивается.

По време на процедурата венците и други лигавицата на устната кухина изолируются чрез нанасяне върху тях специални защитни вещества.

Самостоятелно избелване започва с обработка на зъбни редове на пациента на специален състав (гел). В него е включена смес от минерали, флуорид и водороден пероксид. Гел има способността да прониква дълбоко във вътрешността на зъбния емайл и постигане на дентина.

Процедурата се извършва, чрез въздействие върху зъбите диодного лазер строго под прав ъгъл. Обработката На всеки зъб отнема около 2-3 минути.

В процеса на става освобождаването на атоми кислород, от които след това проникват в дентина. Там нанесени гел окислява и причинява разрушаване на пигменти, отговорен за потъмняването на зъбите.

READ  Лечение на заболяване на венците в домашни условия

В зависимост от първоначалния цвят на пациента може да бъде достатъчно за една такава процедура, или да отнеме няколко. При този емайл ободрява на 5-10 тонове.

При правилна и редовна грижа за устната кухина ефект на избелване, може да се запази в продължение на години и дори няколко години.

Цената на лазерно избелване в средно 15 – 20 хиляди рубли.

Фотоотбеливание — каква е същността на метода?

В основата на процедурата се крие освобождаване на активен кислород, водороден прекис, когато са изложени на нея интензивен светлинен радиация. За разлика от предишния начин на избелване състав активира светлинна лампа, а не на лазерен апарат.

Преди започването на процедурата венците подлежат на обработка със специален гел, устните са определени. По-нататък на зъбните редици се нанася избелващ състав и на тях се изпращат на светлината на лампата.

Отбеливанию са изложени всички зъби едновременно. Процедурата трае от 15 до 30 минути. В случай на необходимост тя се повтаря, обикновено се изискват три серии по 10-15 минути. Ако сесията е приключила, след това на гел за зъби се отстранява.

Този метод позволява да се облекчи емайла на зъбите на 8 – 12 тонове. Ефекта се запазва в продължение на 3-5 години (при наличие на правилната грижа за зъбите и редовна хигиена на устната кухина). Цената на процедурите в различните клиники е от 10 000 до 20 000 рубли.

Отзиви на пациенти на стоматологични клиники за фотоотбеливание на зъбите може да разгледате по-долу.

Резултатът от фотоотбеливания, разбира се, са впечатляващи. Зъби не са като звезди, но разликата е много забележим, те наистина са станали бели, а не сероватыми.

Единственият недостатък, който успях да открия, е повишаване на чувствителността на зъбите след процедура и в продължение на няколко месеца. Дори да си в устата на улицата се отвори е проблематично, а в първите дни трябваше да вземат болкоуспокояващо. Но ето вече година носител на една чисто бели усмивки.

Николай, на 31 години

Процедурата ми изпълнени в три серии по 15 минути. Особен дискомфорт не съм усетила, само в началото е неприятно усещане в зъбите. Зъбите наистина са станали много по-ярка, но не заслепяваща.

В продължение На 2 седмици соблюдала бесцветную диета за зъби отново се помрачи. Но ето мина вече половин година, а зъбите постепенно започват отново да променят цвета си. Аз очаквах по-дълготраен ефект.

Ирина, 25 години

Снежно бяла усмивка с химия

Химическо избелване на зъбите се основава на прилагането на специални гелове, но без участието на никакви допълнителни устройства. Процедурата е възможна само при липса на проблеми със зъбите и венците.

Ако има кариес или възпаление на лигавиците на устата, заболявания е необходимо предварително да се лекува. Обикновено преди химическо избелване се извършва професионално почистване на зъбите от камък.

READ  Колко струва лечението на зъбите - цени за стоматологични услуги

В основата на гелове, използвани за избелване, е карбамид пероксид или натриев перборат. Именно те се считат за най-ефективни и безвредни. И това, и друго вещество, при проникване в дентина причиняват окисление на кислород и осветление на зъбния емайл.

За изпълнение на химичното избелване на устните на пациента се фиксира с помощта на специално устройство – ретрактора. След това

зъболекар обработва венците на пациента защитен състав. Върху зъбите се нанася избелващ гел и остава в тях в продължение на 15-20 минути.

След приключване на процедурата той внимателно выполаскивается вода. При необходимост манипулация се повтаря.

В резултат на това успява да постигне изсветляване на емайла на зъбите до 5 тонове. Цената на химическо избелване започва от 5000 рубли, но и ефекта е достатъчно по-малко от година. След това зъбите отново започват постепенно да получите тъмно, и избелване трябва да се повтаря.

Въздействието на ултразвука

Ултразвуков избелване всъщност се нарича професионално почистване на зъбите. Се осъществява тя в кабинета на стоматолог. Процедурата се извършва с помощта на специален ултразвуков уред – скалера.

Почистване предлага премахване от повърхността на емайла на зъбен камък, плака и други отлагания. При него няма процеси във вътрешността на зъба не се случва, се извършва само външно почистване.

В процеса на избелване на зъболекар редуващи се почиства на всеки зъб и десневые джобове от замърсяване. Разрушаването на камък, се случва под влиянието върху него на ултразвукови вибрации, а водата, се сервира на върха на апарата, веднага се отмива частици мазнини.

Освен това, ултразвук избелване е в състояние да премахне потъмняване на емайла от черен чай, кафе, цигари.

Процедурата позволява облекчи зъбите с 2-3 тона. Много пациенти това е достатъчно. Ефект е достатъчно за 6-12 месеца. Точно с такъв размер е препоръчително да се упражнява професионално почистване.

Цената на процедура варира от 2500 до 5000 рубли.

Мнението на пациентите по-долу.

Ультразвуковую чистка ме посъветва новия ми стоматолог в лечебни цели. Но не мога да не се отбележи избелващ ефект от процедурата. Зъбите са станали много по-леки, няма потъмняване на емайла.

В крайна сметка, усмивка да придобие здравословен, естествен цвят. Що се отнася до самата процедура, след това е малко неприятно при почистване на предните зъби, но поносимо. Сега ще се опитам да направя такова избелване най-малко веднъж годишно.

Константин, 34 г.

Много четях за опасностите от различни отбеливаний на зъбите, а блокада на фона на останалата част изглежда най-безобидно. Какво мога да кажа? Зъби, разбира се не бели, а по-скоро те са се превърнали в естествен цвят. Но резултатът наистина се почувства. Като цяло съм доста доволен. Освен това, тази процедура за разлика от други дава още и лечебен ефект.

READ  Какво да правите, ако ви боли зъб под пломбой - най-добрите народни и медицински средства

Олга, на 28 години

Тестване за избелване на зъбите студена светлина — снимки преди и след, както и видео процедури:

И така, какво точно да изберете?

Определението на това, какво избелване на зъби на най-доброто, може да бъде само относително, тъй като се разглежда подобни процедури могат да бъдат от гледна точка на разходите, ефективност и сигурност.

Що се отнася до достигаемого резултата, а след това, без съмнение, води фотоотбеливание. Освен това тази процедура се счита за един от най-сигурните и отнема малко време. По стойност, която е напълно достъпна, но цените не са най-ниските.

Най-евтиният е химично и ултразвук за избелване. Но с тяхна помощ може да се постигне само леко избелване на емайла.

При използването на ултразвук не включва химическо въздействие върху зъбите, се случва само ги повърхностна обработка, а това значи, че този метод е и най-безопасно.

На колко е опасно професионално почистване на зъбите?

Въпрос вреда професионално избелване предизвикват много спорове. По-рано се е смятало, че тези процедури са много вредят на зъбите и имат върху тях вредните действие.

Но съвременните формулировки, използвани в други подобни процедури, максимално безопасни и имат в състава си не само избелващи вещества, но и подпомагат.

Въпреки това, някои минуси професионално избелване все пак има:

  1. В повечето случаи, след провеждане на подобни манипулации зъбите стават много чувствителни и остро реагират на горещо и студено. Дискомфорт може да се случи дори по време на разговор на улицата. Но такива неприятни усещания обикновено преминават в първите няколко дни.
  2. Някои концентрирани гелове, може да доведе до образуването на пукнатини по повърхността на зъбния емайл, които с

    времето само ще расте.

  3. Освен това, при недостатъчна защита на венците може да се получи изгаряне.
  4. Ако избелване ще се извършва при незалеченном кариесе, това може да доведе до развитието на пульпита.
  5. При неспазване на срокове на въздействието на специални форми, превишаването на срока на експлоатация на фотоотбеливающих лампи или използване на нестандартни гелове резултат на процедура може да бъде депресиращо: от получаване на периода оттенък на зъбите до сериозни изгаряния. А неспазването на правилата за обработка на дъвчащи елементи на специални гелями и пастами може да доведе до тяхното унищожение.

Гаранция за успешна процедурата за професионално избелване – това е търсене на добрата клиника, зъболекар висока квалификация.

Само специалист може да прецени реално състоянието на зъбите на пациента, обективно да се определи какъв именно вид избелване му е удобно, и гарантира получаването на желания резултат.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00114 sec