Коронки на предните зъби — кой е най — цена — мнения

Коронки на предните зъби — видове, материали и цената на

Днес ще научите всичко за корони на предни зъби. Ние ще ви разкаже за свидетелските показания, използваните материали и характеристиките на всеки вид. Също така в статията не е забравена и финансова страна на въпроса. В края на краищата, всеки потенциален пациент на зъболекар се страхува не само на зъбни лекари, но и удря го на семейния бюджет.

Показания за инсталиране на коронки

Причините могат да бъдат много. Някой не е щастлив от природата и зъб по-малко от другите, с неправилна форма и т.н. Има хора, повредившие преден зъб в сбиване, при падането, след като в катастрофа. Понякога причинени от разрушаването на зъбния кариес. Коронки и се поставят в случай, че трябва да се изгради мост (мостовидный протеза).

Върху зъбите може да се появи чипове, пукнатини и други дефекти. Разбира се, понякога дефект вярно затвори виниром, но далеч не винаги. Защото-това лекар трябва внимателно проучване на всеки отделен случай, за да се определи каква техника ще бъде по-ефективно от всичко.

Размерът / видът на предните зъби, попадащи в зоната на разпознаване на усмивка, видими при общуването. Хората, които имат проблеми с тях, изпитват дискомфорт, стават замкнутыми, обзаводятся комплекси. По тази причина не трябва да се бавя с протезированием. Не е толкова скъпо струва тази процедура, за да се измъчва.

Коронки на предните зъби — противопоказания

Има ситуации в практиката на зъболекар, когато той трябваше да препоръча на пациента други методи на лечение. Корони не се поставят, ако:

 • пациентът има значителни проблеми с захапка;
 • сложи всъщност няма за какво. Това е остатък от зъба е твърде малък, за определяне;
 • увреждане на корена, при които в него не може да инсталирате на раздела;
 • зъбите залитат. Обикновено това е свързано с една от формите на пародонтит.

Подготовка за инсталиране

На първо място, извършва се санация на устната кухина. Ако в причинном зъба разрушаването стигна до пульповой камера, трябва да се премахне нерв. Иначе скоро зъб ще започне да се разболеят точно под корона.

За предпочитане е да се снима. Под болен зъб може да се окаже киста или гранулема. Чрез създаването на коронку, вие гарантирате усложнения в обозримо бъдеще.

Ако коренът е повреден и не подлежи на възстановяване, възможностите са две – да мостовидный протеза с монтиране на съседните зъби или инсталирате вместо корена на импланта. Ако корените се нуждаят от лечение, ги вычищают разширяват, дезинфекция и пломбируют.

Като коронката се монтира?

Следващият въпрос е – как са приложени коронки на предните зъби? Те могат да бъдат:

 • в с предварително обточване от всички страни на зъб;
 • на культевую раздела;
 • на импланта.

В първия случай с един зъб се отстранява слой, който позволява да се носят в него коронку от избрания пациент метал. Ако разрушаването на естествената корона над 70%, зъболекар подготвя кухина, сверлит задълбочаване на една трета от дълбочината на кореновия канал, а след това формата, от която е направена раздела. Тя представлява цельнолитую детайл, като на две части – корен от габър и коронковую част. Долната страна на монтаж в корен на зъб, и се определя специален адгезивным материал. Горната част се превръща в основа за инсталиране на корони.

Ако коренът е повреден, той се отстранява, залечивают периодонт (ако се изисква), а след това в костта на импланта се завинтва. Как само той да свикне, десну формата, след това определят адаптер – дюза, наречена надстройката и се поставят на нея коронку. Монтаж зависи от вида на продукта. Тя може да се инсталира на специална връзка, или на цимент.

READ  Хапчета за зъбни протези: преглед на най-популярните производители

Модерни клиники правят снимка на челюстта, отливки, компютърен модел. Въз основа На наличните данни да се моделира процеса на протезиране. Това елиминира грешки по време на самата процедура, да се гарантира правилното захапка.

Сега технологията дава възможност да направи повърхността на корони неотличимой от останалата част на зъба. Материал подбрани по цвят на зъбната редица.

Възможно ли е да се сложи коронку на детето?

Много родители се интересуват, има ли възможност за възстановяване на зъби на детето с помощта на корони. Децата често падат, блъскат се една за различни елементи, в резултат на което у тях са счупени предните зъби. Още един вечен проблем – кариес, обикновен и бутылочный.

Да Предположим, че три години на детето са изтрили млечен зъб. А нов на негово място ще се издигне в пет. За 1,5-2 години зъби сместятся и непрекъснато зубу просто няма да остане място. В резултат на това ще нарасне под някакъв тайнствен ъгъл, хлапето ще се чувстват неудобно своята усмивка, и техните връстници ще започне да го дразни. Поставяне на зъб с пломбой коронку, защитава я от загуба. Зъб спокойно ще остане до пятилетия, выпав заедно с корона. Постоянно ще си дойде точно на мястото си и захапката няма да бъде нарушен.

Има ли колеги за деца? Има. Това са така наречените спейсеры. Минахме на зъб с ограничител на пространство на място, където другият бе разкъсан. Плюс – зъбната редица и не се измества. Минус – прилича на парче метал в устата, не е много естетичен.

Някои майки и татковци ругаят с лекари, предлагащи поставят коронку. Да речем, кои могат да бъдат корони при малко дете? Това е всичко выманивание пари от родителите си.

Какви материали се прилагат за производството на детски корони? Един от най-често е никел, хром-никелова сплав с фарфоровым покритие. Колко са надеждни? В края на краищата детето трябва да се научи да хапе ябълки и друга твърда храна. Практиката показва, че всички дъвчене функции са напълно възстановени.

Освен възстановяване на млечни зъби при деца, корони подходящ е и в случаи на нарушение на развитие эмалевого покриване на постоянните зъби.

Видове коронки. Материали за тяхното производство

Да преминем към един от най-важните въпроси – избор на материали. Основните варианти, прилагани в съвременната дентална практика — това е металлокерамика и безметалловая керамика. Също така в редки случаи коронки на предните зъби, които се правят от пластмаса.

До безметалловой включват изделия от циркониев диоксид и порцелан. Но тук има и редица нюанси. Например, порцелан, подходящи само тези пациенти, които трябва да се възстанови само един зъб. Ако трябва да поставите «мост» вариант е само един – цирконий. По отношение на естетика и двата материала са еднакво добри. Професионалисти са много:

 • възможност да се пресъздаде зъб до най-малкия детайл, се вземат предвид степента на прозрачност, цвят на емайла. Тази конструкция не ще се открояват, когато се усмихвате;
 • корони не потемнеют. Те не са оцветени от различни продукти;
 • грижа за безметалловой керамика, не е малко по-трудно, отколкото за емайл истинските зъби. Достатъчно е да купите на добра паста за зъби, четка и омекотители;
 • материали, които не предизвикват алергични и други индивидуални реакции, притежават отлични показатели биосовместимости;
 • не се страхуват от характеристиките на околната среда в устната кухина.

Минуси при керамика малко. Основният недостатък от гледна точка на клиента – цена. Но, ако се сравни с аналози на златни и сребърни сплави, тя не е толкова висока.

Прилагането на металокерамика

Металлокерамической наричат коронку, в основата на който метална рамка. Върху него се нанася слой от керамични съдове, наподобяващи на емайла и дентина. Някои лекари казват на своите пациенти, че този материал е най-добрият. Това не е съвсем така. По-скоро металокерамични коронки на предните зъби имат най-доброто съотношение на цена и естетика. Към предимство също са простотата на вземане, добро прилепване към культе, извадена проникване на слюнка и на остатъците от храна. Също така подобни корони дълго служат, са трайни.

READ  Проблясващи стоматит при възрастни: причини и лечение

Има ли материал недостатъци? Към тях се отнасят следните:

 • почти винаги се налага изтриване на зъбния нерв;
 • се отстранява голямо количество на емайла и дентина;
 • може би появата на ръба на венците синюшности;
 • метална рамка не позволява да се направи зъб напълно прозрачна. В случая с предните зъби, това може да се забележи;
 • при някои хора се появява алергия към метала.

Коронки от металлопластмассы

Не забравяйте едно стихотворение за деца «Какво е добро и какво е лошо»? Ето металлопластмасса — това е целта на «лошо». Ако самият метална рамка има известна издръжливост, след това обвивка от пластмаса не издържа на никаква критика. Той активно разгражда при дъвчене. След известно време ще се появят малки отвори, през които активно ще започнат да проникнат бактерии. Освен това, ще се счупи пластмасата с вероятност 100%. Срока на услуги обикновено не надвишава три години.

 1. Яде твърда храна не може. Така вие само намалете експлоатация коронки.
 2. Цветът се променя. Защото за предните зъби не е твърде вярно.
 3. Не може да се постигне прозрачност.

Вярно приложение в два случая – за защита на зъбната редица от пристрастия, и като временно решение, докато пациентът няма пари за нещо по-добро. Плюсове има – ниската цена, лекота на производство, възможността за даване на материал от всякакъв вид процедура не травматичная, надеждна закопчалка.

Какви коронки по-добре?

По цена от най-евтини – пластмасови коронки. Нататък отиват металокерамични и порцеланови, и след това цирконий. Ако имате алергия към метала, избирайте продукти, които не съдържат метал. Порцелан красив, не предизвиква алергии, но си струва скъпо. Цирконий е здрава, снажна, гипоаллергенен, но това е цената на неговия монтаж в джоба не е за всеки.

Избор на кои е по-добре, обърнете се към прости съображения. Коронката трябва:

 • да бъдат здрави и дълготрайни;
 • притежават добри естетически параметри;
 • да бъде достъпна цена;
 • гарантира по-добра функционалност.

Ако не разполагате с твърд ограничения за бюджета, за порцелан или цирконий. Тяхното качество и външен вид, позволяват ефективно да замени развален преден зъб.

Винир или коронката?

Спорове на тази тема няма да умрат вече много години. След като фасети са се появили в страните от ОНД, някои клиники са започнали активно да се насърчава. Има дори и поръчкови статии на тази тема. В тях се разказва, че за възстановяване на предни зъби трябва да се използва само фасети. Тук следва да се направи уточнение. Винир се инсталира само на един зъб, който има достатъчно тъкан за закрепване. Иначе останките на зъба просто няма да издържат на натоварването. Ако зъбът е значително повреден пляскане или унищожени в резултат на кариес, винир му няма да го спаси.

Фасети има смисъл поставят при сколах на зъбния емайл, наличие на не удаляемых петна, в т. ч. причинени флюорозом, с помощта на тетрациклиновых антибиотици. Той също така ще ви помогне да скриете потемневшую пломбу, залеченный v дефект.

Изборът се определя от диагностично изследване на всеки конкретен пациент. Има и някои противопоказания за фасети, автоматично ставащи показанията за прилагане на коронки:

 • стираемость на зъбите;
 • нарушения на привеждане в съответствие хапят;
 • бруксизъм и други вредни навици, които могат да доведат до унищожаване на винира;
 • големи пломби на зъба;
 • характеристики на начина на живот на пациента. Например, професионални занимания екстремни спортове, властта да направи бойни изкуства;
 • ако зъб по-рано са били лекувани с помощта на резорцин – формалиновый метод, винир просто не ще бъде фиксирана на зъба.
READ  От укрепване на венците, за да не шатались зъби? Научете повече от нашата статия!

Коронката е по-евтино, отколкото е прилично качество винир, по-издръжливи в сравнение. Не се ли страхувате за нейната цялост.

Инсталиране на временни корони

Докато специалистите в зъботехническа лаборатория работят, лекарят поставя временни коронки на предните зъби. Направени от специална пластмаса. Постоянните пластмасови коронки няма никакъв смисъл да го правя, т. к. дълго тази конструкция не е протегната. Тя житен разрушен след известно време. Но ако трябва да чакам появата на свободни пари, този вариант е подходящ. Корони от пластмаса са подадени по форма на зъба. Защото никакви неудобства при вас няма да се случи.

Цени

Каква е цената на коронки на предните зъби? Представяме ви приблизителни цени. Те се различават в различни градове и клиники.

 • металлокерамика – от 6 хиляди рубли;
 • коронки на предните зъби от керамика – от 21 хиляди рубли;
 • пластмаса – от 1 рубли.;
 • металлокерамика в рамка от злато – средно по 23 хиляди евро.
 • металлопластмасса — от 3500 до 4500 рубли.

Но това такси в РУСИЯ. Предлагаме на читателите от Украйна да се запознаят с тарифите киев клиника. Име точка не бъдем, но това са средните цени в града:

 • коронката на 1 зъб с циркониевой основата – от 4 хил.;
 • немска металлокерамика на 1 зъб – от 1,5 до 2 хиляди евро.;
 • керамика на 1 зъб – от 3.2 хил.

Коронки на предните зъби — мнения на пациенти

Не ще се умори да повтаря: най-добрата реклама за всеки продукт/услуга – препоръки от доволни клиенти. Въпреки това, понякога възникват ситуации, в които пациентът изразява претенции към изпълнителите. Често хората пишат за дискомфорте. Оказва се, че лекарите често «забравят» да провери захапка. Ако не го направите, дори и най-качествена и скъпа коронката няма да бъде лесна. Затова сега много клиники използват компютърно моделиране, за да се определи колко удобно ще бъде човек с неговите нови зъби.

За синюшность също пишат често. Лекарите казват, че да го избегне, може да бъде случаят, ако рамка направи от злато. Само че цената на този благороден метал е твърде висока за много хора.

Въпреки това, доволни клиенти много по-голяма. Хората се радват на това, което успя да постигне красива естетика, а техните нови зъби служат в продължение на много години.

До металлокерамике може да има претенции. Такива изкуствени бели зъби, но не притежават естествено за зъби външния си вид. Да се определи това, за съжаление, не. Или поставяйте безметалловый вариант, или смирите.

Обобщавайки

Проучени всички възможности, прочетете за всички «за» и «против», научили цени. Остава само да реши въпроса, кой материал за възстановяване на зъбите ви е най-подходящ. Това зависи не само от наличието на пари, но и от характеристиките на всеки материал. Един по-силен, друг е хипоалергичен и неутрален, трети позволява да се постигне максимална прозрачност и т.н.

Избор на коронки на предните зъби, хората се делят не на три категории:

 • «важното е, че издържали по-дълго време»;
 • «само ако никой не е забелязал, че това е корона»;
 • «поне достатъчно пари».

Идеал не съществува. Безупречен външно китай може лесно да повреди банален чаша с вода, коронката на рамка винаги се откроява по цвят и ниво на прозрачност. Дори ако рамка златна, на вашия зъб все пак няма да прилича на стоеше наблизо.

Видео — Зъбни коронки в стоматологията

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00135 sec