Лекарство за чувствителни зъби: най-ефективни методи на лечение гиперестезии

Лекарство за чувствителни зъби

Повишена чувствителност на твърдите тъкани на зъбите в стоматологията се нарича гиперестезией. Патология може да се развие под влияние на голям брой причини, но главната специалисти смятат заболявания на устната кухина.

До предразполагащо фактори може да се дължи на тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, хормонални нарушения. Основният симптом на гиперестезии на зъбите е силна болката при взаимодействие с дразнещи вещества или фактори. Това могат да бъдат някои храни, ниски или високи температури или механично въздействие.

Лечение на повишена чувствителност на зъбите се занимава зъболекар-терапевт. Някои се опитват да се справят с подобна болка с помощта на болкоуспокояващи лекарства, но този подход ще бъде неефективна. Лечение на гиперестезию на зъбите трябва със специални препарати, а също така комплексни мерки, включително и специална диета и използването на превантивни и лечебни средства за хигиена на устната кухина.

Защо възниква гиперестезия?

Дори и най-мощни лекарства няма да даде желания ефект, ако не се премахнат причините и факторите, които са довели до появата на болка регионална синдром. Ако човек има заболявания на устната кухина, трябва да отида на зъболекар за преминаване на лечебна терапия и рехабилитация на съществуващите огнища на бактериална или гъбична инфекция.

При възпаление и промяна в структурата на тъканите, поддържащи зъбите, пришеечная и базалните зона оголяются, което също е придружено от неприятни и болезнени усещания. В някои случаи гиперестезия може да бъде причинено от остър дефицит на минерални елементи: манган, съединения на фосфор и флуор, калций. Да се определи това е да характерни бели петна по повърхността на зъбите, не са засегнати от кариес и други заболявания.

Феята на емайла истончается и по-бързо ще избледнее, ако човек пуши, употребява много алкохол, мазни храни, остри подправки и сосове, маринати. Особено опасни за здравето на зъбите продукти и напитки, съдържащи различни видове киселини: киселец, сода и лимонада, цитрусови плодове, ябълки, някои видове плодове. След тяхната употреба трябва внимателно изплакнете устата си с вода или със специални решения.

До други негативни фактори, които увеличават преждевременно износване на зъбния емайл и възникване на огнища на повишена чувствителност, включват:

 • използване на четки с висока твърдост четина;
 • честото прилагане на ополаскивателей и хигиенни зъби с избелващо действие;
 • неправилно хигиенична обработка на устната кухина;
 • чести респираторни заболявания или хронични инфекции (например, хепатит, туберкулоза и т.н.).

Моля, обърнете внимание! Много често гиперестезия възниква след ултразвукова професионално почистване на зъбите. Ако преди това пациентът се наблюдава склонност към реакции на свръхчувствителност, или анамнеза за такива заболявания, които водят до отслабване на имунната система, от тази процедура е по-добре да се откаже.

Възможно ли е да се лекува патология, без посещение в зъболекарски кабинет?

За премахване на признаци на гиперестезии може да се използва стоматологични процедури, които отговарят на лекар, зъболекар, или лекарства за самостоятелно приложение. Най-известният от тях е комбиниран продукт «Фторлак», който може да се използва за намаляване на чувствителността на зъбите и предотвратяването на кариес, тъй като притежава бактерицидно действие. Като основен компонент при производството на «Фторлака» се използва аминофлюорид – фтористое връзка с високите абсорбционными свойства и биологична активност.

READ  Лечение кандидозного на стоматит при възрастни - причини, симптоми, лечение

Допълнителни съставки:

 • шеллак – сверхпрочная лакирана основа;
 • балсам мура;
 • етилов алкохол;
 • хлороформ – безцветна летлива течност, която се отнася към наркотични вещества от групата на мазнини.

Флуорът, проникваща във вътрешността на емайла, укрепва я и предпазва от нараняване и увреждане, а също така създава антимикробный и антибактериално бариера, пречи на разпространението на инфлуенца флора в зъбната кухина. Препаратът създава в зъбите си здраво филмов слой, намалява тежестта на болка регионална синдром и степента на чувствителност на зъбите към външни дразнители.

Преди да нанесете разтвора върху зъбите им трябва да се почисти от остатъците от храна и подсушете с помощта на специални памучни аппликаторов. След това средство за да се нанесе на тънък слой върху вътрешната и външната страна на зъбите, след 10-15 секунди, процедурата се повтаря (при необходимост). Извършва обработка се препоръчва веднъж на 3-4 месеца. В някои случаи на терапевтичния ефект е достатъчно за срок до шест месеца.

След нанасяне на разтвор в продължение на 2 часа е забранено да се храни и напитки. Четка за зъби може да 12-14 часа след процедурата.

Моля, обърнете внимание! «Фторлак» е противопоказан при эндемическом флюорозе – хронично заболяване, свързано с наднормено натрупване на флуор в организма.

Прах за чувствителни зъби

«Ремодент» — това е прах за приготвяне на разтвор за местната обработка на зъби във формата на лиофилизата. Средство за ефективно на всеки етап патология и може да се прилага с лечебна или превантивна цел. Прах често се назначава за превенция на зъбния кариес при пациенти, предразположени към чести отслабване на имунитета (особено това се отнася за тези, които често боледува от вирусни инфекции). Той също така помага за намаляване на възпалителните процеси в тъканите на пародонта, укрепване на стените на кръвоносните съдове и капиляри, за да се спре кървене на венците.

Прах може да се използва за местните апликация или изплакване на устата. За да приготвите разтвор за изплакване, трябва да се разрежда средство в съответствие с инструкциите. За апликации трябва да напръскайте влажен памучен тампон, напоен с прах и да се прилага на пациента сайта. Запази средство трябва да е не по-малко от 15-20 минути.

READ  Гангренозный пульпит: проява и лечение на заболяването

Средства на базата на флуор, натрий и фосфорна киселина

«Флюокаль» — лекарство за понижаване на повишена чувствителност на зъбния емайл, се предлага под формата на течност и гел. Може да се влиза в състава на комбинирани превантивни схеми за превенция на инфекциозни поражения на тъканите на зъбите. В качеството на активното вещество съдържа флуорът натрий. Помощни съставки:

 • фосфорна киселина;
 • етанол;
 • гума ксантан (хранителна добавка, стабилизатор).

Преди да нанесете средство за зъби трябва да се почисти от остатъците от храна, плака и зъбен камък, след което премахнете излишната слюнката и подсушете с помощта на бърз поток на въздуха. Нанесени гел или течност, трябва да се поддържа около 4-5 минути, след което сплюнуть остатъци от препарата. След процедурата изплакнете устата си не е необходимо в продължение на 1-2 часа.

Моля, обърнете внимание! «Флюокаль» съдържа по-голяма концентрация на флуор (2,71 g) и етанол (3 г), така че не може да се предписват на деца под 12 години.

При необходимост лекарят може да препоръча други фторсодержащие лекарства, които се различават по броя на флуор и помощен съставки, така че може да се прилага само след консултация с вашия стоматолог.

 1. «Белагель F». Средство съдържа йони на флуор, възстановява минералния баланс на зъбния емайл, намалява нейната чувствителност и успокоява инфекциите неприятни и болезнени усещания.

 2. «Бифлюорид 12». Лекарството местните действия за възстановяване на минералния баланс и намаляване на чувствителността на твърдите тъкани на зъба.

 3. «Gelato». Укрепва емайла и лекува кариес в началните етапи. Може да се използва за предотвратяване на инфекция на тъканите на зъба при лица с намалена имунитет.

 4. «Диплен». Прозрачен филм, който се прикрепя към зъбите и прониква в тяхната фтористыми съединения, укрепване на зъбния емайл и спомага за намаляване на чувствителността.

Ако гиперестезия силно изразени или усложнена от други стоматологическими патологиями, пациентите може да се препоръчва специализирано лечение в условията на зъболекарски кабинет.

Каква паста за зъби да изберем?

От голямо значение при лечение на свръхчувствителност има избор на четка за зъби и паста. Четина от паста за зъби трябва да има средна твърдост – този процент е най-добре за поддържане на здравето на зъбите и запазване на структурата на зъбния емайл. В период на изостряне допуска прилагането на зъби с мек косъм, но злоупотребяват с тях, не си струва – максимално допустимия срок по-продължителна употреба на меки четки е 14 дни.

Не по-малко важно е правилно да изберете паста за зъби. При болезнени реакции на контакт с дразнещи добре да се използва специална паста с високо съдържание на флуор, предназначени за грижа за чувствителни зъби. Те създават върху зъбите защитен филм и допринасят за динамичния всасыванию флуор не само по време на миене, а и след дипломирането си. Такива пасти се предлагат от няколко производители, като например:

 • «Сенсодин»;
 • «Скали»;
 • «Сплат»;
 • «Лакалют».

Добре се е утвърдила паста «Минерален коктейл» от производителя на битова химия и козметика «Свободна», но съществен недостатък е наличието в състава на лаурилсульфата натрий. Това вещество влияе отрицателно върху състоянието на зъбите и може да стане причина за възпалителни процеси в мукозните мембрани на устата.

Народно лекарство

Понякога бързо да се справят с болката при гиперестезии могат рецепти от народната медицина, в състава на които влизат натурални компоненти от растителен произход, но след тях основното лечение е невъзможно.

Смес от лайка и от репей

Лайка – известният природен антисептик, който има противовъзпалително и успокояващо действие. В комбинация с репейником лайка оказва умерено анальгезирующее действие и намалява интензивността на неприятни симптоми, причинени от излагане на дразнещи фактори.

За да приготвите отвара за изплакване, е необходимо:

 • смесват се по 1 супена лъжица изсушени лайка и от репей;
 • изсипете сместа с чаша вряла вода и се поставя на бавен огън;
 • варете в продължение на 20 минути.

Ostuzhennoy и прецедения бульон се използва за изплакване на устата. Процедурата се повтаря 4 пъти дневно.

Ела и евкалипт

Масло на тези растения могат да се прилагат за местната обработка или лечебни изплакнете.

Първият начин. За приготвяне на разтвора, в 180 мл студена преварена вода трябва да се добавят 2 капки масло от евкалипт и 3 капки борово масло, след което всичко се разбърква добре.

Втори начин: обилно навлажнете памучен тампон, напоен със смес от масла и се търка венците в основата на зъбите. За постигане на определен ефект обикновено са достатъчни 2-3 процедури.

Гиперестезия на зъбите – болезнено болестно състояние на твърдите тъкани на зъбите, което най-често е резултат от стоматологични заболявания. Патология на отлично се лекува медикаментозными лекарства, но ако не се премахнат причините за повишена чувствителност, болка в най-скоро време ще се върне отново, затова лечението трябва да започне с лечение на зъболекар.

Видео — Индивидуална капа при свръхчувствителност на зъбния

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00098 sec