Особености, видове и предимства самолигирующих скоби

Безлигатурные самолигирующие брекет-системи успешно се използват в стоматологията вече две десетилетия. Те позволяват в кратки срокове за коригиране на дефекти привеждане в съответствие хапят.

Уникалността на тези системи, – липсата на лигатура и наличността движещи фиксаторов. Те намаляват неприятно чувство, съкращаване на времето за корекция, а също така ви позволяват лесно да промените дъга и да бъдат предотвратени.

Какво представляват самолигирующие система

Самолигирующие скоби се използват за изравняване на зъбите. При тях липсват допълнителни механични части. Вместо дъвка, за да се стегне на зъбите (лигатури) в безлигатурных брекет-системи използват специални клипове-капаче и телена дъга. Това осигурява корекция привеждане в съответствие хапят под въздействието на слаб физически усилия, което значително намалява болезнените усещания.

Освен повишен комфорт, тези проекти не е толкова силно хващат окото, за разлика от традиционните, по-бързо се изравни на зъбната редица и на зъболекар трябва да са в два пъти по-рядко, тъй като не е необходимо да се променят непрекъснато лигатуру.

Конструкция безлигатурных брекет-системи, се състои от множество закрепени помежду си замочков, фиксирани върху зъбите подвижни фиксаторами. Пази механизъм за сметка на клипс-ключалки.

Презрамките не са «плътно», а непрекъснато плавно движение. За сметка на това не само е равен на зъбната редица, но и, при необходимост, да се разширяват межзубные парцели. В това се състои и едно от основните предимства на самолигирующихся брекетных системи: ако при инсталиране на традиционните проекти тежко криви, «пречещи» на зъбите е отстранен, а след това безлигатурный механизъм «връща» всяка част на своето място.

Характеристики на инсталацията

Преди да инсталирате самолигирующих скоби зъболекар провежда инспекция на устата на пациента и, ако е необходимо, санацию на зъбите. След направени рентгенови снимки, на базата на които е създаден брекет-система. На зъбния техник изработва с оглед на особеностите на конкретния клиент.

Когато проектът бъде готов, да я «вкарат» с помощта на специално лепило за зъби. На този етап са възможни незначителни неприятно чувство: дъга ще окаже натиск върху зъбите, смещая им в правилната посока.

След настройка на системата в първите няколко дни се появи болка. Но вече след няколко седмици пациентите напълно се пристрастяват към брекетам и не обръщат внимание на нея. Единственото нещо – трябва за целия период на носене дизайн да се откажат от някои храни: ядки, бисквити, тягучих сладкиши и твърд месо.

READ  Седация в стоматологията за деца: видове, характеристики, провеждане на

Предимства на безлигатурных системи

Самолигирующая брекет система, в сравнение с конвенционалните има редица предимства:

 • налягане на лигавицата и венците се свежда до минимум;
 • намаляване на силата на триене води до значително намаляване на сроковете за корекция на привеждане в съответствие хапят;
 • посещение на зъболекар трябва да бъде на всеки два месеца, а не веднъж на всеки четири седмици;
 • грижа за устната кухина е улеснено от липсата на дъга;
 • бързо привикване и по-малко болка;
 • материалите, от които е изработена система, не влизат в реакция със слюнката;
 • благодарение на лесно регулирующемуся механизъм, можете да изберете степента на привеждане в съответствие за всеки зъб поотделно и, ако е необходимо, се коригира;
 • естетиката на конструкцията;
 • безлигатурные тиранти – единственият вид система, която може да се инсталира на пациентите с пародонтозом.

Въпреки това, тези системи имат и съществен недостатък: те са няколко пъти по-скъпи от традиционните механизми се дължи на сложен дизайн.

Какво предлага съвременната ортодонтия?

Всички самолигирующие скоби са разделени на метални, керамични и сапфировые.

Метални система — икономичен вариант

Най-надеждни евтини брекет-система. Се прилага дори при най-сложни варианти на нарушения на привеждане в съответствие хапят. Недостатък – те са много видими. Могат да бъдат покрити със златен или сребърно покритие. Самолигирующие метални скоби пуска няколко видни фирми:

 • Damon 3MX – в тази система, липсват остри ръбове, благодарение на които пациентът бързо ще свикне с механизъм;
 • Damon Q – подобрена самолигирующая брекет система, която ви позволява да вземете ъгъл на наклона на информация;
 • In-ovation R – компактна система, в която е възможно да сменяте различни размери дъг в целия етап на корекция;
 • Smart Clip – специален механизъм за захващане позволява да отслаби или да се бавя дъга.

Керамични система — златната среда

Ви позволяват да изберете цвета, най-подходящ за естествения оттенку зъбите на клиента. Освен това, те имат малка сила на триене и висока якост. Най-популярни керамични самолигирующие брекет система:

 • Яснота SL – в такива системи от метал е и е направена бразда, а останалата конструкция е направена от сплав, алуминиев оксид с други материали;
 • Damon 3 (ORMCO) – само отделни части от конструкцията са изработени от керамика;
 • In-Ovation C – най — «естетичен» механизъм в своята категория, въз основа на такава система е изработена от подсилена керамика, покрита с тънък слой оксид, силиций;
 • «Инкогнито» – уникална конструкция, която се инсталира от вътрешната страна на зъбите.
READ  Когато е необходимо за премахване на млечен зъб и как да го грабне, без болка?

Сапфировые тиранти — изискан вариант

Безлигатурные сапфировые скоби са подходящи за притежатели на бели зъби. Те почти не се забелязват и, освен това, притежават висока якост и бактерицидностью. Въпреки това не се препоръчва за пациенти с затъмнени емайл, тъй като ще бъдат силно се открояват. Днес се предлагат следните видове на тези системи:

 1. Damon Clear – абсолютно прозрачна брекет-система с надеждна фиксиране. Не потъмнява и в рамките на целия период на корекция за привеждане в съответствие хапят.
 2. Insignia – те се наричат индивидуални брекетами. Те позволяват до една малка част от милиметъра да се побере система под зъбната редица на клиента. Конструкция първо се проектира на компютър, а след като е направен модела си.

Думата на клиентите стоматологични клиники

Предлагаме проучи мненията на пациентите, както и оценка на добър резултат на прилагането на самолигирующих скоби за снимките преди и след лечение.

Безлигатурные тиранти Damon – нещо. Те са превърнали ми «ексцентричен ограда» в «равен ограда от колове» за броени месеци. Те просто са избавлять от недостатъците на зъбите. Видим резултат се появява вече два месеца!

При това не е силна болка или дискомфорт. Всичко лечение премина без проблеми, без проблем. Вярно е, че понякога тиранти отпечатывались по бузата по време на сън. Но това е така, защото аз спя, уткнувшись лице във възглавницата. Damon – най-добрият вариант. Никога не съжалява, че е похарчил за тях малко повече пари.

Роман, 24 г.

Аз дълго време се колебае дали корекция привеждане в съответствие хапят. Този ужас, който имах, доводил ме почти до истерия. Но аз все поставят на разстояние лечение, страх от болка и месеци на страдание.

Но, все пак, реши, че тегли по-нататък вече няма къде. За коментари и съвети на лекари от всички клиники на града избра най-безболезнен вариант. Наистина, безлигатурные тиранти Клерити не са боядисани, не потъмнява и на зъбите се нареждат достатъчно бързо.

READ  Улцерозен гингивит: симптоми и бързо лечение при деца и възрастни

Но ето езика и бузите те режат нещадно. Може би това е една от моите индивидуални особености, но аз натирала бузите до кръв, мислех, че скоро ще се появят пропуски. Но един ден този кошмар като нещо само по себе си е свършила и сега тиранти почти не са считани.

Ирина, 29 години

Лечението ми отне почти година и половина. Ми слага система Яснота SL на горната челюст и Damon Q – върху долната. Най-тежко е първите два месеца. Тиранти просто искам да выдрать на кучета. Невъзможно е нормално да има, да разговаря, да се усмихва.

Но към третия месец, всичко е минало. Основното предимство на тази система за мен – на нея наистина не се забелязва. По време на работа ми се налага постоянно да общуват с хора и дори не са всичките ми познати са знаели, че имам скоби. Много е важно хигиена: зъбите трябва да се почистват най-малко 4 пъти на ден, а сутрин и вечер – да се ползват ирригатором. Механизъм е много траен: за 18 месеца нищо не отклеилось не е счупено.

Светлана, на 35 години

Цена на въпрос

Средната цена безлигатурных скоби на 40 – 50% по-скъпи от традиционните лигатурных системи. Тяхната цена също ще бъде различен от материали, стоматология и региона.

Средната цена на самолигирующей брекет-система на една челюст, без оглед на работа на зъболекар-ортодонт и предварително изследване ще бъде следната сума.

Метални:

 • Damon 3MX 23 000;
 • Damon Q от 27 000;
 • In-ovation R 25 000;
 • Smart Clip 53 000.

Керамични:

 • Яснота SL 50 000;
 • Damon 3 (ORMCO) 40 000;
 • In-Ovation C 30 000;

 • Incognito 185 000.

Сапфировые:

 • Damon Clear от 68 000;
 • Insignia 65 000.

Самолигирующие тиранти – модерен метод за коригиране на дефекти привеждане в съответствие хапят в стоматологията. Той позволява в кратки срокове да премахнат дори най-сложните недостатъци на зъбната редица. Макар цената на една такава система надвишава стойността на традиционния дизайн, пациенти отдават своето предпочитание поради високата эстетичности и комфорт.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00523 sec