Постоянна сухота в устата: причините за това явление и как да се отървете от проблема?

Сухота в устата или ксеростомия, може да се развие като самостоятелно нарушение, предизвикани по определен начин на живот, или да стане първата, а понякога и единственото, проява на други по-сериозни заболявания, отражающихся върху състоянието на целия организъм.

Правилно да разкрие причината, трябва да се направи оценка на всички фактори на риска.

Защо в устата Захар?

За установяване на причините за специалисти, първо оправи, по кое време на деня се проявява с нарушение на отделяне на слюнка. Точно този критерий често е решаващо при диагностициране на:

 1. Изсушаване на лигавицата на сутринта. Ако сухота в устата се проявява веднага след събуждане, а следобед състоянието се нормализира, може да се говори за влиянието на местните причини или реакция на организма към външното въздействие. Провоцирующим фактор обикновено

  става механично изсушаване на лигавицата, поради проблеми с носовым дишането (вследствие на алергичен ринит, хрема, поллиноза, аденоиди, синузит) или хъркане. Също така, може да предизвика дискомфорт прекомерна употреба на алкохол преди лягане.

 2. Постоянна сухота в устата през нощта. Това явление изисква по-внимателно проучване, поради риск от разкриване сериозна причина, отражающейся в състояние на организма като цяло. Така, че да предизвика изсушаване могат не само здраво вечеря или пересушенный на въздуха в помещението, но и неврологични заболявания, засягащи гуморальную и нервната регуляцию производство на слюнка, болести на вътрешните органи, които протичат в хронична форма, а други опасни нарушения.

Често и изсъхва в устата си по причини:

 • наличието на инфекциозно заболяване, преминаващ с обща интоксикация и повишаване на температурата;
 • поражението от вирусна инфекция на слюнчените жлези, на системата на кръвообращението (това е характерно за протичането на паротит);
 • наличието на системни нарушения и болести на вътрешните органи;
 • неправилното функциониране на слюнчените жлези и канали в резултат на сериозна вътрешна патология;
 • травми на главата и оперативни интервенции;
 • лечение на онкологични заболявания, с прилагането на химиотерапия и радиация;
 • заболявания, свързани с повишено потоотделением;

 • увреждане на слюнчена жлеза по време на стоматологични процедури;
 • редовно пушене;
 • алкохолна или друга интоксикация;
 • заболявания на устната кухина;
 • високо осмотическое налягане на кръвта;
 • грешен водния и електролитния баланс;
 • нарушение на чувствителността на рецепторите в устната кухина.

Редица лекарствени средства, особено по време на комплексната терапия на няколко медикаменти също предизвикват сухота на устната кухина. Да доведе до изсушаване на лигавицата могат да антибактериални и противогъбични средства, лекарства за намаляване на налягане, антидепресанти и успокоителни, мускулни релаксанти, антипсихотики, антихистаминови препарати, болкоуспокояващи, бронхолитики, антидиариен и антиеметични средства. Както се вижда, списъкът е доста широк.

Ксеростомия, като признак на друго заболяване

Ако усещане за сухота в устата, не минава с времето и дискомфортное състояние се проточи за дълъг период от време, трябва да се обърне внимание на наличието на допълнителни симптоми като пукнатини на лигавицата на устата, парене и сърбеж език, усещане за сухота в гърлото, тъй като тези симптоми изискват незабавно отстраняване чрез подбора на правилна терапия.

При затягане може да се развие атрофия на лигавицата.

За начало трябва да се обърнете към терапевт, който ще възлиза на план за консултации при зъболекар, инфекциониста, невролог, гастроентеролог, отоларинголога или други профилни специалисти.

При поставяне на диагнозата е задължително да се взема предвид наличието на съпътстващи симптоми като често уриниране, жажда, трудности при преглъщане, нарушения дикции, промяна на вкусовите възприятия. С тоталността на симптомите могат да се диагностицират следните патология.

Болест На Сьогрен

Се отнася до рядко автоимунно заболяване, при които се случва поражението на съединителната тъкан на организма. По-често патология се диагностицира при жени над 50 години, когато настъпва менопаузата.

Ясен знак за болест се счита за сухота не само в устата, но и в областта на всички лигавиците, така че пациентите се оплакват от рези в очите, появата на заеды в кътчета на устата, изсушаване на гърлото. В резултат на прекомерна сухота води до постоянно трахеобронхитам, синуситам, отитам, нарушения на състояния на вътрешните органи.

Захарен диабет

Когато сухота в устата е съпроводено от постоянна жажда, често позывами за уриниране, може да се подозира, захарен диабет.

Допълнителни симптоми на заболяването са рязко определени на теглото и увеличаване на апетита или бързото отслабване, чувство на сърбеж на кожата, постоянна слабост, гнойни обриви по кожата, сърбеж в областта на половите органи.

За потвърждение или изключване на диагнозата изисква кръвен на захар (определя нивото на глюкоза).

Хранителни отравяния и ЧРЕВНИ заболявания

Най-ЧРЕВНИ заболявания придружени от чувство на силна сухота в устната кухина, към която се присъединяват следните признаци:

 • появата на горчив вкус;
 • образование на езика на жълто или бяло плака;
 • постоянното оригване;
 • силни киселини.

Ако изсушаване на лигавицата придружени с такива явления, е важно да мине през пълна диагностика за изключване на дискинезия на жлъчните пътища, жлъчния мехур, дуоденита, холецистит или панкреатит.

При съчетание на сухота и горчивина в устата с болезнени усещания в областта на дясното бока, лекарите може да предположи наличието на жлъчния мехур камей.

При наличието заедно със сухота в устата, гадене, обръщат внимание на възпаление на стомаха, чувство прелива, които свидетелстват за обостряне на гастрит (да предизвика патология могат да бактерията хеликобактер пилори, така че е важно навременна диагностика).

Понякога нарушение на работата на органите ЧРЕВНИ се дължи на заболяване на щитовидната жлеза, която влияе върху двигательную активност на жлъчните пътища, което провокира експресна перисталтиката и спазмирование на жлъчните пътища.

Хранително отравяне с интоксикация на организма също са придружени с нарушение на производство на слюнка. В такива ситуации се присъединяват към сухота симптоми като предизвикваща съответния дехидратация, диария, гадене, повръщане, силни режещи болки в корема.

Освен интоксикация сухота свързват със синдром на дразнимото черво или дисбактериозом, за които е характерно продължително нарушение на храносмилането, растягивающееся на няколко месеца.

Поставя предварителна диагноза може да бъде по наличието на следните признаци:

 • възникнали след хранене, болка в епигастриума;
 • облекчение на състоянието, след изпразване на червата;
 • утринна диария;
 • трудности с испражнением в следобедните часове;
 • подуване на корема и постоянното оригване;
 • усещане за тежест в стомаха;
 • нарушенный сън;
 • слабост и апатия;
 • главоболие;
 • влошаване на тези симптоми след физически натоварвания, силен стрес.

Хипотония и на свързаните с тях явления

Ако изсушава в устата и това е придружено от виене на свят, причина за състоянието може да са ниско кръвно налягане или хипотония.

Често по-ниско кръвно налягане не се причинява дискомфортных усещания, но в някои случаи при рязък спад на показателите възниква слабост, виене на свят.

Ако усещането не премине в легнало положение, трябва незабавно да предприемат мерки, за да се избегне развитие на гипотонического криза, заплашващи не само здравето, но и живота като цяло.

Обикновено гипотоники се оплакват в сутрешния сухота в устата, който се дължи на недостатъчна функция на слюнчените жлези, поради отпускането на мускулите. Да се справят с дискомфортными усещания ще терапевт и кардиолог с избора на поддържаща терапия.

Climax — женски фактор

В периода на менопаузата при жените, заедно със сухота на лигавицата на устата се появява усещане за рези в очите, виене на свят, сърцебиене. Тези явления са свързани с намалена изработката на половите хормони и замира на репродуктивните функции.

Обикновено първите симптоми се откриват след 45 години, когато се променя функцията на вегетативната нервна система. След стресови ситуации, сериозни наранявания, обостряне на хронични заболявания, на симптомите на климакса може значително да се усложнят.

Това състояние лекарите наричат климактерическим синдром, за който е характерно:

 • чувството за тревожност;
 • беспричинный студени тръпки или треска;
 • ставни и сърдечни болки;
 • нарушения на съня;
 • прекомерната сухота на лигавиците на устата, очите, гърлото, половите органи.

Да се намали интензивността на симптомите успява благодарение на прием на специални лекарства – хормонални, хомеопатични, депресанти, витамини. Също така, ефективен резултат дава уроци бодифлексом, дихателна гимнастика, йога.

При поява на тези симптоми, е важно да се преразгледа режим на хранене и физически натоварвания, като осигурява на организма пълноценна почивка и балансиран режим на хранене.

Освен описаните заболявания ксеростомия може да посочи за развитието на психоза, невроза или други невротични разстройства. В този случай е необходима незабавна корекция на състоянието на нервната система.

Ако изсушаване на лигавицата на устната кухина, придружени с метален вкус и усещане за парене на венците, причина може да бъде възпаление на венците, което ще помогне за премахване на лекар-стоматолог.

Колкото по-опасно от продължителна сухота в устата?

Ненавременно лечение ксеростомии и забавянето на процеса може да доведе до следните негативни реакции на организма:

 • възпаление на слюнчените жлези;
 • развитието на възпаление на венците, гъбични стоматит;
 • образование кариозен кухини;
 • развитието на хроничен тонзилит;
 • честото вземане на устната и продължително зарастване на тъканите.

Какво можете да направите?

Как можете да се отървете от сухота в устата, в зависимост от провокиращи фактори:

 • при диагностициране на нарушен носового дъх, заболявания на органите на стомашно-чревния тракт или захарен диабет лечение подбират подходящи профила на експерти, оценка на степента на патологичния процес и състоянието на организма;
 • важно е да се сведе до минимум или напълно да се елиминират вредните навици като тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол;
 • ако дишането уста не е свързано с патология на носните проходи и е навик, трябва да привикнат към носовому дишане;
 • изключва употребата на пържени и солени храни, предлагани в широка гама ядки, бисквити и хляб с вредни за организма добавки;
 • задължително се увеличава дневния прием на течности, специалисти препоръчват половин час преди всяко хранене се пие чаша чиста или минерална вода;
 • в периода на отоплителния сезон се увеличава влажността в помещенията чрез използване на специални уреди;
 • ако сухота в устата е придружено от появата на пукнатини по устните, за смазване използват специални естествени устни;
 • в сложни ситуации ксеростомии показва до използването на заместители на слюнка, подмладяващи необходимия баланс в устната кухина;
 • от голямо значение е правилната и редовна хигиена на устната кухина, почистване на зъбите с помощта на флуор пасти, приложение след хранене нормализующих микрофлору ополаскивателей.

Засилване на слюнка може чрез следните дейности:

 • яденето на люти чушки, съдържащ активизирующий слюнчените жлези капсаицина;
 • резорбция в устата леденца без захар или консумация на дъвки (наличие в състава на захар, е недопустимо);
 • минимална консумация на сладки храни.

Ако ксеростомия, причинени от местните причини, нейното отстраняване се провежда в достатъчно кратки срокове, след което е достатъчно да се придържаме към правилния начин на живот. В останалите ситуации коригиране на ситуацията, само чрез комплексно лечение, не се колебайте терапия «за после».

READ  Лекарят исправляющий хапка - ортодонт в стоматологията

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00182 sec