Защо тормози постоянна и силна горчивина в устата: причини, които трябва да знаете

Обичайното и общоприетото явление – горчив вкус в устата, може да има като най-банален характер, така и да се свойственной доста екзотични ситуации и заболявания.

Едно нещо е, когато човек съзнателно вкус вътре водка или друг тинктура с горчив вкус, друго – да се носи трева несъедобную, перепутав с годни за. И ако сами определят хранителната стойност на гъбите, смело да опитва ги на вкус, а други ядат, гледането на телевизия и забрасывая в устата на всичко подред, без оценка поглед, за да след това посетовать: в устата на всички е намалена!

Но освен естествената горчивина, свойственной принимаемой храната (или лекарствата), чести случаи горчив вкус в устата, което се дължи на причина за патологичната. Вкусовите папили на езика, несъмнено диагностирующие най-необикновени комбинации, своевременно предупреждава собственика: внимание, опасност! И може би смъртоносна опасност!

Но човек често ги игнорира предупреждението (като първата, и тя същото – последна, така и всички последващи), което води до фатални черти.

Когато горчивина в устата – патология

Причина за болестно (неестествени, не което се дължи на вкуса на храната) усещане на една перверзия на обмяната на веществата.

Това може да бъде краткосрочен феномен – отравяне (болест на формат «блиц»), и болестта формат «макси», който дойде поддържа, или на сериозно и за дълго.

Отравяне могат да бъдат провокирани:

 • храната, или на бедните, или приети поради грешка или несъзнателно му свойства, или просто неприемливо за организма;
 • прием на медикаменти, включително и с суицидальной цел или в неадекватном цялост, или други реактиви;
 • намирането на тази отровна среда (загазованной или по друг начин да се промени) или в екстремна среда, когато се случва самоотравление (отравяне собствените си като шлака вследствие на дехидратация в пустинята).

Заболяване, което предизвиква силна горчивина в устата си, не е задължително да бъдат свързани с стомашно-чревния тракт. Това може

да е и заболяване на съединителната тъкан, категория на ревматизъм, нервно или психично разстройство, и друга, не е свързана с храносмилането на болестта.

Но, тъй като участието на черния дроб неизбежно при всяко заболяване, като най-обикновени неща, така и рядък произход, цялата патология така или иначе води до промяна на вкусовите усещания в устата.

Метод за същото избавление като от заболявания, така и отравяния, един – лечение. И задължително ликвидиране на някои опасни навици.

READ  Подвижни протези: какви по - добре- цени в клиники

Основната причина – жлъчката

Като се има предвид, че ротовая кухина работи не само в усвояването, но и в избора (с помощта на най-малките жлези с по-дебели неговата лигавица), всяко падна в кръвта и циркулирующее в нея вещество рано или късно се появява в устата, отдаване под наем за присъствието им в организма по един или друг оттенък на вкуса. Това може да бъде и сол на магнезий и други вещества с характерен, лесно распознаваемым горчив вкус.

Но тъй като цивилизовавшийся човек отдавна вече съвсем не прави разлика между усещанията от такъв микродоз, след основен забележим горчивина в устата е жлъчката (за някои е за предпочитане произношение: жлъчка).

Появата на вкуса на жлъчка в устата си – отличителен символ на заболяването остър или хроничен, което изисква идентифициране на причините и отстраняване на такива.

Хроничен горчив вкус в устата, не зависи нито от пола, нито от възрастта, възниква в случай на застой на жлъчката в резултат на:

 • възпаление на жлъчните пътища и черния дроб, което се развива най-често в комбинация с патология на панкреаса;
 • ендокринни заболявания (захарен диабет и на съюзните с него заболявания);
 • появата на «клапанного ефект» поради случайна появата на препятствия в желчепроводящих пътища (при преминаване на камъни, заползании в тях ascaris, при запушени сгустком слуз с лямблиями);
 • аномалии на структурата на жлъчните пътища (стеснения и им подобен);
 • недостатъци на разпоредбите на жлъчния мехур и жлъчните пътища (поради крайностите, сдавливаний итд).

Други често срещани причини

Към друг възможен общ за всички категории пациенти причини горчив вкус в устата са:

 • пренебрегването на правилата за хигиена на устната кухина, което води до заболявания на зъбите, венците и лигавиците на устата и фаринкса;
 • за пушене;
 • пристрастяването към алкохол напитки всяка крепост;
 • неуважение към правилата на хранене (за хранене по време на път, не е достатъчно задълбочено я дъвченето на хората, пристрастени към заведения за бързо фудам), което води не само до болести ЧРЕВНИ, но и общия спад на жизнената активност.

За радост на женската-беда

Горчивина в устата на жената по време на бременност най-често се дължи на особеностите на неговото състояние. Това не само е затруднено изпразване на жлъчния мехур, на дъното на което се намира на върха на бременната матка, но и едновременно подпирание стомаха отдолу, което води до

READ  Тиранти american orthodontics - плюсове и минуси, съвети ортодонти

несъстоятелност кардиального цвекло и до появата на стомашно-пищеводной регургитация (регургитация в хранопровода стомашни на съдържанието).

Излишък на естроген в кръвта на бременната носи отговорност за релаксация кардиального сфинктер. И не само за него, но и за спад на тонуса на мускулатурата на червата, което води до хроничен запек, също не допринасящ за свежест в устата.

Излишък от адреналин, циркулира в кръвта на жената в този период на живота си, напротив, води до гипертонусу мускулите, запирающих жлъчния мехур и желчевыносящие канали.

Такова състояние, като хроничен холецистит (най-често холецистопанкреатит), дискинезия на жлъчните пътища и желчекаменная болест, водещи до разстройване на насърчаване на жлъчката в посока на червата, като цяло са прерогатив на женския пол, независимо от наличието или липсата у него на бременността.

За «мъжки» горчивина

До основания за появата на горчивина и сухота в устата при мъжете (с изключение на причини, обединяващи всички категории хора, страдащи от проблеми с вкус), са:

 • занимания тежка физическа работа или силови спортове (водещи до несъответствие на гастро-езофагеален сфинктер);
 • лудост туризма или склонност към останеш в екстремни ситуации;
 • отравяне с разрушаването на черния дроб в процеса на изпълнение на производствените задължения (на превозно средство – свързани с двойки бензин, контакт с лекарства, живак, мед, олово и други отрови).

Решение на тези проблеми, медицина извън контрола, често предизвиква най-много проблеми.

Мъжете са и по-предразположени към пушене и консумация дух основа на напитки – вече това би могло да горчиви усещания в устата си дори при здравословен стомашно-чревния тракт.

Туризъм и желание да изпитат остро-екстремни усещания водят за ядене необикновена храна. Например, за Сибир строганина – сурова замразена риба – обичайно ястие. Но с нея в червата попадат яйца широк лентеца – много трудно уничтожаемого гельминта, които очевидно вреди на организма.

Децата не са изключение

Горчив вкус в устата на детето често се дължи на желанието да се изследват света. Това може да стане по различни методи, включително и тези, опитах един непознат на вкус. Оттук – често заразяване на червеи, отравяне на горски плодове, билки, гъби, вещества и течности, с неизвестен състав.

С навършването на пълнолетие на смяна на зъбите се появяват нови интереси – пробуется цигарите и алкохола, особено желание да се отдадете на хигиена на устната кухина не се наблюдава. Това е възрастта на болните и загнили на млечните зъби, създаване на подходяща атмосфера в устата и около нея.

READ  Избавяне от зъбобол бързо и ефективно в домашни условия: най-добрите начини

Заложените от детството основите на «антигигиены» и началото на ЧРЕВНИ заболявания (холецистит, лямблиоза, гельминтозов) водят до нездоровью в продължение на зрелостта.

Горькота с характеристики

Горчивината в комбинация със сухота, произтичаща сутрин, може да се появи вследствие на спане с отворена уста (често явление сред страдащите от хъркане). Изобилието, приета на нощ хранене допринася за появата на същите неприятни усещания.

Навика да ядат набързо и с неоправдано излишък на калории води до разтягане на стомаха с разстройство запирательной функции кардиального цвекло – от тук заброс в устата на жлъчката с горчиво-тръпчив вкус по време на и след хранене. Все по-осезаемо при необходимост от по-нататъшна работа с наклон и натуживанием.

Сухота и горчивина в устата – верните признаци на дехидратация в резултат на тютюнопушенето и употребата на алкохол и алкохолни напитки, или регенериране в резултат на друг отравяне, не е непременно смъртоносна.

Вкус на горчивина, сопровождающийся гадене, а още повече с произтичащите от покачването на температурата е повод да се потърси спешна медицинска помощ, не се чака появата на болки в корема. Такава симптоматика често показва сериозно заболяване СЧ.

Не трябва да се пренебрегва

Всеки повод е достатъчно честа появата на горчив вкус в устата се нуждае от внимателно обмисляне на причините за това явление, диагностика може да бъде поверена само профильному лекар.

Защото трябва да се анализира:

 • отправени жалби;
 • данните на външен оглед;
 • резултатите от назначените и проведени изследвания;
 • мнение на набраните до диагностицирането на други лекари-специалисти.

Едва след това се взема решение дали един или друг консервативно или оперативно лечение.

В случай на бързото нарастване на симптомите на жертвата трябва незабавно да повика екип строители «спешно отделение».

В ситуация, не изисква бързина, пациентът трябва да се опитаме сами да се разкрие причината за горчивината в устата си, да преразгледат своя начин на живот, отказвайки се от съмнителни ценности същите съмнителни удоволствия.

MAXCACHE: 0.41MB/0.00067 sec