Симптоми, лечение и последствията от генерализирано пародонтит

Генерализованный пародонтит е възпалително заболяване на пародонта, причинено от размножаване на бактерии. Болестта протича с образуването на десневых джобове.

Считан за един от най-трудните стоматологични заболявания. Хроничен генерализованный пародонтит може да стане причина за инсулт, инфаркт, артрит и други сериозни нарушения, водещи до опасност за живота и здравето на човека.

Местни и общи причини за заболяването

Отделят две групи провокиращи фактори — местни и общи. Сред местните причини за прояви на болестта са следните:

 1. Неправилно подреждане на зъбите или нарушенный хапка – в този случай, в цепнатини между зъбите могат да събират остатъци от храна, които ще бъдат благоприятна среда за размножаване на болестотворните бактерии.
 2. Петна по емайла на зъбите възниква поради липсата на грижа за устната кухина. Под разцвет се развиват бактерии.
 3. Камъни на зъбите – прогресивна вид бактериална плака, който се намира от вътрешната страна на зъбната редица. Има тъмен цвят. Благодарение на входящите в състава на камъни мъртвите тъкани, остатъците от храна, бактериите, които се размножават в благоприятна за тях среда, се появява лош дъх.
 4. Скърцане със зъби — скърцане със зъби. По време на сблъсъците на зъбни редове се случва изтриване на емайла, което води до увреждане на горните ръбове на зъбите, което също може да стане причина за появата на първите признаци на генерализирана тревожност пародонтит.

Към общите причини се отнасят заболявания, които водят до отслабване на имунната система:

 1. Гастрит се счита за една от болестите, които допринасят за появата на пародонтоза и възпаление на венците. При този заболяване от организма губи способността правилно и напълно да абсорбира храната, за това, че в устната кухина остане парчета храна, влияещи върху развитието на бактерии.
 2. Диабет – заболяване, което може да засили възпалителен процес в областта на пародонта.
 3. Пародонтоза и причиняват хепатит, ревматизъм, затлъстяване. Всички тези заболявания в различна степен влияят на организма и отслабват неговата, подкопава защитните функции на организма, като по този начин позволява да се размножават бактериите в устната кухина.

Особености на клиничната картина

Както и всяко друго заболяване на пародонта, генерализованный пародонтит има своите уникални симптоми, по които лесно могат да се идентифицират. Големите пет:

 1. Кървене на венците, което най-често се проявява при миене на зъбите. За съжаление, най-често на него никой не обръща

  внимание, списывая това е симптом на липса на витамини.

 2. Лош дъх на устата.
 3. Усещане за парене на венците.
 4. Промяна на структурата на венците. По време на развитие на болестта на повърхността на венците става порест, се появяват пародонтални джобове.
 5. Появата на болка при пережевывании храна. Обикновено това се счита за основен фактор, показва, че венците са възпалени, а генерализованный пародонтит вече в тежка степен на своето развитие.

Други характеристики на протичане на болестта

В случай началото на развитие на болестта се отбелязва появата на по-висока чувствителност на зъбите на промени в температурата на храната и дразни нервните окончания на корените на зъбите, продукти, например, след консумация на сладко или горещ започват остри болки в областта на венците.

Освен свръхчувствителност процес започва разхлабване на зъбите, се отбелязва им отклонение от нормалното мястото, появата на пукнатини.

Често се празнува на висока температура, което показва наличието на възпалителен процес.

Слабост и общо неразположение на организма, причинено от бактерии, пробуждающими всички уснувшие възпалителни процеси, се смята за още един симптом, който може да посочи за развитието на пародонтит.

Генерализованный пародонтит тежка степен провокира пълна промяна на структурата на венците и загуба на зъбите, което може да се спре само с помощта на хирургична намеса.

Хронична и остра форма на течението на разрушителните процеси

Генерализованный пародонтит може да протече в две форми:

 1. Остра форма на болестта се среща по-рядко, но протича по-бързо и болезнено. Основа за неговото развитие става поради невнимателно изпълнение на стоматологични процедури лекар. При остро протичане най-често поразени са само 1-2 зъба и, ако навреме да започнат лечение, след това може лесно да се отървете от болестта.
 2. Хронична форма на генерализирана тревожност пародонтит се среща много по-често. Има периоди на «зимен сън» и дейност. Именно хронична форма на заболяване на венците се смята за обща. Също заслужава да се отбележи, че хроничен генерализованный пародонтит е основа за развитие на такива заболявания като стоматит. Болестта постепенно разрушава всички зъби.

Признаци на хроничната форма на заболяването:

 • пълно възпаление десневой повърхността, изразено в лека форма;
 • появата на усещане за парене на венците;
 • най-силното редовно кървене в устната област;
 • болезнени усещания по време на хранене.

В режим на заспиване хроничен пародонтит не се притеснява за лице и се създава усещането, че болестта е намаляла.

Въпреки това, на този етап може да се счита за най-опасната, в сравнение с качеството. По време на протичането на процеса на възпаление отива в slow форма, но по-дълбоко засяга тъканите на пародонта. При преминаване на съществуващия етап на пациента се покачва температурата, се наблюдава общ възпалителен процес и неразположение.

Степен на тежест

Генерализованный периодонтит на пътя на развитие минава през три степени на напредък:

 1. За по-лека степен е характерна появата на кървене на венците. Започва промяна в структурата на венците. Може би появата на

  зубодесневых джобове.

 2. В средната степен се наблюдава появата на болезнени усещания при допира на зъбите с топла и студена храна, задълбочаване на джобове на венците до 5мм. И средна етап е придружено от повишено кървене в областта на венците.
 3. В тежка степен разрушителен процес, придружен от силен кръвоизлив и появата на гной на повърхността на венците. Също така се развива по-нататъшно задълбочаване на десневых джобове до 7 мм. Тази форма трябва да се лекува само оперативно.

Диагностични методи

В процес на първична диагностика и проверка на обект появата на заболяване на венците, зъболекарите се изследва наличието на плака върху зъбите и каменни натрупвания, наличието на наранявания на венците и кървене.

За създаване на предпоставки за появата на заболяването пациентите се предлага провери целия организъм на предмета на възпалителни процеси, които могат да бъдат благоприятна среда за възникване и развитие на бактерии.

При проверка на състоянието на устната кухина лекарят обръща внимание на постановка на зъбите, в процепа между тях и възможно отклонение, тъй като именно дълбоката, както беше казано по-рано, е една от причините за появата на заболяване на венците.

Методи на лечение

Съществува класическа схема на терапия, отработанная години.

При лека степен на генерализирано пародонтит лечение включва прилагане на външни средства, като, например, Метрогил Дента.

Освен прилагането на лекарствата премахват почистването на зъбния камък и зъбната плака, това се прави за изключване на благоприятна среда. След извършване на тази процедура зъбите са полирани за отстраняване на повредени части.

На втория етап се отстраняват заразените участъци на зъбите и лечение на венците, чрез почистване образувани джобове. При необходимост се провежда пломбирование образувани кухини. В случай на необходимост може да се препоръчва за премахване на възпаление на зъби и корени.

Генерализованный пародонтит тежка степен е излекуван по-голяма степен на хирургични методи. Извършва се отстраняване на повредени части на венците и екстракция на зъби, може би и провеждане на биохимични терапия.

Прави група от болкоуспокояващи инжекции преди операцията, а след хирургическа намеса се препоръчва за налагане на стерилни чалми в определен период от време.

При процес на упадък и липса на лечение може загуба на голям брой зъби, бързо износване на тъканите на венците и сериозно намаляване на имунитета, което води до появата на нови огнища на инфекция.

Превантивни мерки

Като превантивни мерки се препоръчва:

 • редовното почистване на зъбите;
 • превантивна проверка при стоматолог не по-рядко от един път в годината;
 • редовно изплакване на устната кухина след хранене за неговото почистване от остатъци от храна;
 • формирането на балансиран режим на хранене за по-добро функциониране на организма и изключения възникване на възпалителни процеси;
 • премахване или лечение на пациенти на зъбите;
 • лечение на венците в случай на възникване на кървене.
READ  Характеристики на приложението на материала Белодез в стоматологична практика

MAXCACHE: 0.4MB/0.00108 sec