Стоматит след химиотерапия: като се сведат до минимум рисковете и как да се лекува?

Така, както и косопад – алопеция, и други, които потискат психиката и което усложнява живота на пациента явление, стоматит след химиотерапия – състояние е доста често срещано. Защото прилагането на химиопрепаратов не само радикално потискат активността на раковите клетки, но и сериозно подкопава имунната система, в основата на която е стриктно изпълнение на законите на протичането на метаболитните процеси в клетката.

С оглед на факта, че микробите също имат клетъчното постройка, ефекта на химиотерапията се прилага и за тях, драстично намаляване на първоначално ниво на обмяната на веществата на тези едноклетъчни създания. Но предвид лекотата на сгради, несравнимой с клетъчна организация на човека, микроорганизми, по-лесно понасят по-голямата експозиция и продължават да си много елементарен живот, на полушаге прерванную «химическа атака».

И докато с формат «макро» на човешкото тяло, дълго и трудно се възстановява от нанесените му биохимични осакатяване, пъргав микробная флора развълнувана, за да разшири владенията си както на ширина, така и по-дълбоко. Като се има предвид, че най-устойчиви и по-несокрушимые представители отдавна и трайно се установява в устната кухина, в това най-лесно достъпно за наблюдение от мястото на тяхната дейност е най-осезаем.

И една от проявите на такава разрушителна дейност е стоматит. Особено стоматит, развиващ се след провеждане на химиотерапия.

За групата на риска

По-общо, изложени на риск от възникването на стоматит при химиотерапия на лицето:

 • като огнища на хронични инфекции в органите на устната кухина, както и на свързаните с нея области (в сливиците, синусите, кухина, носа, гърлото);
 • не обременяющие себе си изпълнението на дълга пред органите на устната кухина – не спазваме тези закони хигиена;
 • страдащите истощающими тялото заболявания всякаква етиология (независимо дали е психически патологии или захарен диабет, заболяване на кръвта или гиповитаминоз);
 • «злоупотребляющие търпение» на лигавиците на устната кухина ценителите на добрата кухня – фенове на много горещи напитки и любители на създаване на контрасти температура по време на хранене;
 • пушат и да употребяват алкохол, не с цел лечение;
 • по-рано вече проведе курс на лъчетерапия.
READ  Триоксидент — уникален материал, с почти "запредельными" увреждания

Поради ослабляющего състояние на лигавиците на влиянието на всички тези фактори, вероятността от развитие на стоматит при тази категория пациенти след провеждане на химиотерапия е максимална.

Защото, ако някои фактори отслабват цялостната защита на организма (имунната система), а други намаляват степента на местна съпротива неблагоприятни фактори, по – специално- от страна на лигавиците на устната кухина, пречи на процесите на делене на клетките на епитела и забавяне на времето на пълното им узряване.

Мерки за намаляване на риска

За да се предотврати вероятността от възникването на стоматит с началото на химиотерапевтического на експозиция, следва да бъде разгледан до няколко съвета:

 • трябва незабавно да се консултирате с вашия стоматолог, който да прецени състоянието на устната кухина, ще се проведе диагностика за откриване и ще извърши необходимите манипулации за лечението на проблемните зони, ще даде препоръки за предотвратяване на появата на заболяването;
 • обжалване на зъболекар трябва да бъде задължително при откриване на някакви признаци на повреда или промени в състоянието на лигавиците, открити при самостоятелно проучване;
 • ще методично почистване на зъбите след всяко хранене с помощта на мека четка и антисептичен паста с фторсодержащими компоненти в състава, както и антисептични средства за изплакване (включително растителни);
 • използването на хигиенни червило, ще се предотврати изсушаване на лигавицата и с по-нататъшното появата на пукнатини.

Надежден метод за самодиагностика служи консумация на плодове с кисел вкус – дори и най-незначителни щети ще бъдат разкрити появата на болка при техните «прижигании» плодов сок.

Мерки за превенция след курс на лечение

Като се има предвид намаляването на защитните свойства на лигавицата на устната кухина и склонност към увреждане след проведения сеанс химивоздействия, трябва да се спазват следните мерки за профилактика на развитие на стоматит:

 1. Задължително механично щажение на устната кухина. Това означава отказ от ненужни манипулации, включително четка за зъби

  конци, клечки за зъби и други предмети за хигиена. «Ненужни» — не означава пълен отказ от тяхното прилагане – хигиенни изисквания трябва да бъдат изпълнени, е необходимо само повишено внимание при извършването на необходимите манипулации. Най-малко травматично действие има електрическа четка за зъби с ниска скорост на въртене и мека четка. Необходимо изключване от диетата на груба храна, остри и жгучих ястия, излишни дразнещ лигавицата или да причинява болка на хранене.

 2. Трябва да се избягва излагане на лигавицата на устата висока или ниска температура, храната трябва да бъде топла.
 3. Е необходима диета, състояща се от лесно пережевываемой храна: йогуртно-извара, меки gruels, пюре от зеленчуци с драстично намаляване на хляб или отказ от него.
 4. Изобилие от течности неутрални свойства (с обем на чиста вода не по-малко от 2 л/ден) с изключение на сильногазированных средства, допринасящи за подходящо овлажняване на устата, затова е добре дошъл.
 5. Прижигающее действие на тютюневите смоли, както и сосудосуживающий ефект на никотина неблагоприятно влияние на епитела на устната кухина, така че от тютюнопушенето трябва да се откаже още преди започване на химиотерапия. Същото се отнася и пиенето на алкохол.

Ако лечение не се избегне

Трябва да подчертая, че лечение на стоматит, развившегося след химиотерапия, трябва да бъде строго професионални – се извършва от стоматолог с категорическим изпълнението на болни своите препоръки, но със задължително се обадите в случай на нужда да потърси съвет от специалист-онколог.

Посещение на кабинета на стоматолог със задължителни осмотрами е задължителен елемент от курса на лечение.

Освен прилагането на определени онкологом на специални средства, стоматолог може да бъде предложено използване:

 • обезболяващи (Лидокаин, Бензокаина);

 • антихистамини средства;
 • спрейове и средства за изплакване (Мирамистина, Хлорхексидин);
 • заздравяващи форми;
 • витамини и биологично активни средства (по споразумение с онкологом и със строг контрол на изследвания на кръвта);
 • физиотерапевтични процедури.

В домашни условия, освен горните съвети за диета и хигиена на устната кухина, е препоръчително използването на съвместими с вашия стоматолог средства и методи от народната медицина: отвари от билки-антисептици (невен, лайка), отвара от кора на дъб и други подобни средства.

Замени ги възможно прилагането на вещества, налични във всеки дом: сода бикарбонат и трапезария сол,

разредени разтвори, които притежават дезинфекционен и почистващ рани ефект. Или да използва лекарства в лесно рассасывающихся пастилках: Септолете, Фарингосепт.

Като лечебни вещества са подходящи съдържащи витамин E средства (Аевит) и морски зърнастец масло.

Като разсейващи и насыщающее влага средство може да се прилага взети от хладилника кубче лед.

Което не трябва да правят, е да се прилага паста за зъби със съдържание на лаурилсульфата натриев или калциев карбонат, способни да провокират стоматит поради абразивно действие, за предпочитане е да се ползват зубными пастами с диоксидом силиций, антисептици и фторидами.

За възможните ефекти от

Стоматити в напреднал форма с прехода на язва-некротическую етап е в състояние да предизвика множество гнойни усложнения не само в местен мащаб, но и включващи в процес на следващите, а по – късно- и в отдалечените лимфни възли, което ще има сериозни последици за организма.

Така строг контрол за състоянието на кръв е предпоставка за лечение на рак на заболяването на всеки един етап.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00130 sec