Защо в съня си скърцат със зъби: причини и негативни последици

Защо в съня ти скърцат зъбите на децата и възрастните — причини, методи за диагностика, ефективно лечение

Добре дошли, уважаеми читатели на нашия сайт. Днешната тема е свързана с това явление, което е познато на много от вас. Някои срещат лично, някой има такъв проблем, има ли роднини и приятели. Защото много интересно да разберете, защо в съня си скърцат със зъби.

Самото явление е толкова древен, че дори и в Библията се споменава за «скърцане със зубовный». Истината е, че там става въпрос за адски мъки, а не проблеми на денталното характер. Но всъщност, нещата не се променя – зъбите на хората скърцат от древни времена. Защото си струва да решат този въпрос, да се разберат причините, да се научат как да се справят с него.

Интересно е, че това явление засяга всички категории хора, независимо от половите и възрастови признаци.

Какво е скърцане на зъби?

Имам този проблем в стоматологията и медицината като цяло има няколко имена:

 • скърцане със зъби;
 • одонтеризм;
 • феномен Каролини.

Някои хора скърцат със зъби от време на време. Други явление се превръща в хронично. Ако симптомите се проявяват по време на деня, човек е в състояние да ги забележи сам. В останалите случаи той научава за тях от членовете на семейството. Разбира се, ако пациентът страда бруксизмом, живее сам, голяма е вероятността, че той дори не знае за проблема си. За съжаление, много хора нямат представа какви неприятности може да донесе такова явление. За това и ще говорим нататък.

Причини и негативни последици

Хора не са напълно наясно, каква е сериозността на проблема. Ако бруксизмом страдат децата, това води до началото на кариес, невротични заболявания, нарушаване на привеждане в съответствие хапят и други усложнения. Се случва и обратното – проблеми с захапка води до това, че човек започва да скърцат със зъби през нощта. Друга често срещана причина за стрес. Ако пациентът постоянно е принуден да ограничи негатива, това се отразява на здравето. Включително и под формата на такива прояви. Тук е нужна помощ, не толкова на зъболекар, колко психолог, психотерапевт.

Смятало се е, че сред причините, защо в съня ти скърцат зъбите, важна роля играят helminthiasis. Но в 21 век не е обект на валидни доказателства за това, че тези два проблема имат пряка връзка. Глистными инфекции страдат както децата, така и възрастните. Въпреки това, този общ мит-често се отнася точно за детски случаи.

Също така при някои пациенти скърцане на зъби може да бъде наследствена. Такива случаи са редки, но в медицинската практика се срещат редовно.

Нека по ред на всяка от описаните причини.

 1. Да започнем с привеждане в съответствие хапят. Според статистиката, правото или относно правото той само 10-20% от хората в света. Също така проблем може да провокира придобити промени. Например, коронката или пломбата, височина, която е малко по-висока останалата част на зъба в един ред. Подсъзнателно мозъкът изпраща сигнали до мускулите на челюстите, като се опитва да премахне разлика в надморската височина. В крайна сметка стесываются коронки на зъбите.

 2. Емоции. Като ги подтиска ден, хората да карам сам в ъгъла. При някой това завършва нервни срывами, някой ето такива симптоми по време на сън. Такива проблеми могат да се появят като малки деца и ученици, така и при възрастни хора. Някой беда доставят съученици, някой настойници, учители. На работното място също може да има конфликт с ръководството и колектива. Бинго.не са задръжки на яд, гняв, недоволство водят към вътрешното напрежение. Това става причина за бруксизъм.

 3. Нервни разстройства някои видове могат да се предават по наследство. Някой в съня ми говори и активно жестикулирует, а някой скърца със зъби.
 4. Дълго време се е смятало, че детето такива симптоми могат да свидетелстват за наличието на паразити. Но за да се постави такава диагноза, трябва да са някакви други прояви. Това могат да бъдат болка, гадене. Често се променят хранителните навици. Ако нищо подобно не се наблюдава, което си струва да се търсят в нервно-психически и емоционални проблеми. Нервен скърцане със зъби на децата може да премине от само себе си. Това се случва приблизително до дванадесет години. По това време нервна система става по-устойчива на външни дразнители.

Ситуации, свързани с нервно напрежение, се случват в живота на всеки човек. Ако те не са редовни, това може да доведе до эпизодическим прояви на бруксизъм. Но има много хора, чийто начин на живот, на работа, на среда на непрекъснато провокират напрежение. В такива случаи скърцане със зъби може да стане хронично.

Когато човек скърца със зъби, натоварване на емайла значително надвишава стандартни показатели. Т.е. тя е по-висока, отколкото по време на хранене, хигиена на устната кухина и т.н. В резултат на емайла слой става по-тънка, се появяват пукнатини. От своя страна, това води до появата на кариес. Усилва чувствителността на зъбите към студено и горещо. Страда от пренапрежение височно-челюстен ставата. Постоянни натоварвания може да доведе до неговото възпаление, патологични промени.

Една от най-опасните прояви – на апнея (спиране на дишането).

Методи за диагностика

В момента е най-добрият метод за диагностично се счита за ЕМГ. Процедура электромиографии позволява регистрира електрическата активност на мускулите на устата. За снемане на свидетелски показания се използват специални сензори.

При обръщение към специалист пациентите често се оплакват от шум в ушите,», щелкающую» челюст, главоболие. Боли от напрежение може дори врата. Събудя, човек се чувства уморен и съкрушен. За размера на тези симптоми, а също така и състояние на зъбите специалист може да постави точна диагноза. Често на прием на зъболекар идват хора, които коронки на зъбите са в значителна степен изтрити. Това може да е сигнал за това, че човек страда бруксизмом, но съвсем не подозира.

Лечение на бруксизъм и препоръки на експерти

Преди да предпише някакво специфично лечение, е важно точно да се определят причините за възникването на проблема. В края на краищата, нервно-психични заболявания и гельминтоз се лекуват напълно различни методи.

Ако причината е свързана със стрес и нервно напрежение, не трябва веднага да се снабдяват с успокоителни. Това е напълно възможно, че медикаментозно лечение ви изобщо не е необходима. Ако на някого постоянно ядосани, се опитайте да преосмисли отношението си към хората, техните действия, свързани с това обстоятелства. В повечето случаи се оказва, че ние преувеличаваме значението на проблема.

Преди лягане ще трябва да се научи да се отпуснете. За това има прости начини:

 • вечерна разходка;
 • релаксираща вана с ситуационен;
 • ароматерапия;
 • екскурзия в басейн. Нататък – чудесен начин за облекчаване на напрежението;
 • добра фитнес тренировка също дава положителен резултат;
 • помага чай с естествена мента и мащерка.

В живота на всеки мъж е огромна стойност са придобити навици. Тренираш себе си не смыкать зъби. Правете това само по време на дъвчене. С течение на времето мозъкът се адаптира към новото правило и ще го следват, дори докато спите.

Преди лягане може да гризе морков, ябълка, да си направите салата. Да дъвче твърди зеленчуци, вие давате челюстям достатъчна тежест. Едва ли е организмът «го иска» отново да се напряга мускулите по време на сън. Може за една нощ да правя топли компреси. Приложете ги и от двете страни, за да предизвика релаксация на мускулите.

Факт е, че скърцане със зъби често провоцируется мускулни скоби. Да се отървем от тях, можете да решите проблема лесно и безболезнено, без да се прибягва до лекарствата.

В някои случаи пациентите се издават от специални зъбни капы, които защитават зъбите от увреждане. Но тази техника не е лечебна. Нейната задача е изключително защитата на коронки на зъбите срещу износване. В някои случаи се прилага шиниране. Възможни са и инжектиране на средства, което води до релаксация на мускулите, ако скърцане със зъби провоцируется ги спазъм.

Ако причината за проблема се крие в грешна прикусе, пациентът се насочва за консултация с ортодонт. Специалист помага да вземем начини за корекция. За възрастни е тиранти.

При подобни проблеми трябва да се изключи употребата на нощ напитки, съдържащи в състава на кофеин и други вещества, които може да се разглежда като стимуланти (гуарана, таурин и т.н.). Така че, чай, кафе и енергетиката е отменена. Някои пациенти дори са се обърнали към сеансите с хипноза. Въпреки че в повечето случаи проблемът се решава къде по-радикални методи.

След като основните симптоми ще бъдат отстранени, може да се започне лечение на зъбите, повредени повишеното натоварване, за провеждане на курсове за една реминерализираща емайл. За тази цел се използват като капы с гел, така и специални пасти за зъби.

Профилактика на естествена светлина чрез стриване зъбите

Всеки лекар ще потвърди, че ви е много по-добре е правилно да се подходи към въпросите на превенция, отколкото след това да се борят с последиците. Сега, когато вече знаете основните причини, поради които може да се замислите за това, как да се предотврати появата на скърцане със зъби по време на сън.

Научете се да се отпуснете. Това умение улеснява крепкому здраве и долгожительству. Ако медитират, се занимавате с йога, ци гун, практиката в други техники, могат да се научат да контролират тялото си. Освен това, това са добри начини да се отпуснете мускулите.

В много древни и съвременни методи се практикуват упражнения за дишане. Медицина потвърждава тяхната ефективност в борбата с нервни проблеми и мышечным напрежение.

На това заключава своя разказ. Да се надяваме, че са успели да разкрият въпрос, защо в съня си скърцат със зъби, да сведа до вас информация, са направили това доста интересно. Коментирайте статията и не забравяйте да абонирайте се за новости в сайта. Обещаваме редовно появата на интересни статии!

Видео — Защо в съня си скърцат със зъби?

READ  От гаргара зъб след отстраняване: да бързо зажило

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00088 sec