Какво да правим, ако се откриват храчки с кръв при отхаркивании, причините за появата му и класификация

Храчки с кръв, внезапно появилата се от пациента, може не на шега се плашат от него. Отхаркивание кървава секреция на белите дробове — това е тревожен знак, който свидетелства за необходимостта да се обърнете към квалифициран специалист за поставяне на диагноза.

В повечето случаи този симптом не носи сериозна заплаха, ако той се появи при кашлица, и няма обилно кървене, но той може да е сигнал за това, че в организма не всичко е безопасно.

Храчки с жилки кръв може да се появи при бронхит и възпаление на белите дробове, наличието в нея на примеси на гной трябва да бъдат предупредени на пациента.

Глистная нашествието и туберкулоза също може да предизвика появата на храчки с кръв от пациента. Рак на горните дихателни пътища, на стомаха, гърлото или носоглътката могат да станат причина за откриване на жилки кръв в мокроте и силни кръвоизливи. Той се отнася към тези заболявания, за успеха на лечението на които зависи от навременността на откриване при пациента.

Кръвта, който се появи при отхаркивании, е толкова звоночком, който трябва да накара човека да се обърне внимание на своето здраве. Ако това явление се появява по време на бременност или в детска възраст, за да стигнем до лекар трябва колкото се може по-скоро, особено ако се изкачи на висока температура.

Класификация кровохарканья

Hemoptysis и легочное кървене — това са понятия, които се различават по интензивност протичащи процеси. Разликата между тях е в количество кръв в тайна, выделяемом светлина. При кровохарканьи в слюнката или мокроте присъства малко количество кръв във вид на жилки. При легочном кръвотечения от организма чрез гърлото може да извлече значително количество течност, която е червено на цвят.

В зависимост от нейното количество, за избиране на ден, класификация на кръвоизливи, както следва:

 • Малко кървене има място, ако отхаркивается до 90 мл кръв.
 • При средна степен на тежест симптома, се откроява до половин литър кръв.
 • Профузное кървене е много опасно, тъй като сумата на загубата на кръв, за един ден се случва в количество по-голямо от 500 мл.

Отхаркивание храчки с кръв могат да бъдат разделени на патогенетическим включени:

 • При псевдохаркании болен выплевывается течност, без примеси храчки от дробовете. В това лесно ще се уверите, доставката на анализ на биологичен материал. Альвеолярный епител в него е открит не ще, което е показателно за това, че кървенето се появи не в белите дробове и на други органи или системи.
 • Hemoptysis без заболявания на органите на дихателната система е възможно при заболявания на сърцето, на стомаха, унг-органите, на хранопровода и др.
 • Hemoptysis при липса на туберкулоза, може да бъде предизвикана от различни болести на горните дихателни пътища, наличието в тях паразити, излагане на химикали и радиация, както и наранявания.
 • Туберкулезное hemoptysis се случва при поражение на белите дробове туберкулезной пръчка. Този симптом при това заболяване се появява не веднага след заразяване, той е знак за развитието на инфекция.
READ  Гореща главата и тялото, без температура у деца и възрастни

Причини

Заболявания, които могат да послужат като причина за появата на храчки с кръв, могат да бъдат много разнообразни. В списъка им не се ограничава само до болести на белите дробове, това може да бъде нарушение на кръвоносната система, храносмилателната система, сърдечни заболявания, инфекциозни поражения на органите на горните дихателни пътища, както и подуване.

Най-често срещаните заболявания са бронхит и пневмония, с тях поне веднъж в живота си, срещах се почти всеки пациент, като се има предвид разнообразието на вирусни инфекции, които мутират и атакуват организма почти през цялата година. Причинителят на туберкулоза, за съжаление, също не дремят. При отслабен имунитет, той впечатлява деца и възрастни. Инфекцията може да остане дълго в организма незабелязано и с времето, да предизвика появата на храчки с кръв.

За да разберем механизма на появата на кръвта и при силна кашлица, трябва да се знае как са устроени на дихателните пътища. Те, както и другите органи в тялото, се мият с кръв от организма. Артериите и вените, по които се притока на кръв, са части на системата на кръвообращението. Сами се хранят с леки от белодробната артерия, налягането в която е ниска. Бронхите ще получат своята част от кръвта от кръвоносните съдове, на изходящите от аортата, налягането в която много по-високи.

Като се има предвид характеристиките на тези две системи, може да се стигне до извода, че повечето кръвоизливи на дихателните пътища, причинено от повреда на бронхиална система кръв. Редки кървене от белодробната артерия са много интензивни и често водят до летален изход. Въпреки факта, че кровохаркание при кашлица в повечето случаи е следствие на възпаление на тъканите на горните дихателни пътища, може да доведе до развитието на сериозни усложнения.

При простуда и бронхит, един от основните симптоми е кашлица. Бронхите са разделени в 3 размера: големи бронхите, малки бронхите и бронхиолы, в които са алвеолите. Те приличат на торбички, чрез тях се случва газовата обмяна в организма. При развитието на настинка и бронхит, са засегнати всички по-малки бронхите, което води до запушване.

Когато се случва поражението на бронхите, алвеолите се унищожават. Силна и продължителна кашлица води до повишаване на налягането в кръвоносните съдове, което, ако не се лекува, води до тяхното разкъсване. В това се състои механизмът на появата на храчки с кръв.

Кашлица с кръв: симптоми, диагностика и лечение на заболяването

Един от най-сериозните симптоми, при появата на които, трябва да се консултирате с лекар, е кашлица с кръв. Разбира се, той може да бъде причинено от разкъсване на кръвоносните съдове при остър бронхит или настинка, но и на причините могат да бъдат много по-сериозни. В статията е даден списък на заболявания, при които е възможна появата на жилки кръв в мокроте, вкус на кръв в устата си и дори силни белодробни кръвоизливи.

Лицето, което е важно състоянието на здравето си, трябва незабавно да се потърси медицинска помощ, при откриване на признаци на кръв в мокроте или слюнката. Ако този симптом се наблюдава при бебе, а след това да отлагаме с послание към педиатър не може в никакъв случай.

READ  Всичко за симптоматике и лечение на ангина лакунарной

Симптоми, при които трябва незабавно да се обърнете към лекар

Кашлица с кръв — това е сериозен повод да се замислим за посещение на лекар, особено ако при това се наблюдават следните симптоми:

 • Повишаване на телесната температура над 38 градуса. Особено, ако това се случва драстично.
 • Проблеми с дишането, а именно неговата затруднено или повишена честота.
 • Болка в областта на белите дробове зад гръдната кост.
 • Появата на диспнея, която не е била преди.
 • Кръвотечение от гърлото.
 • Травма, по-ранна от появата на кашлица с кръв.

При наблюдение на един или няколко от симптомите, изброени по-горе, трябва незабавно да се обадя на бърза помощ.

До пристигането на д-р облекчи състоянието на болния е възможно, повдигане на торса, за да е удобно сплевывать кръв.

Трябва да се осигури на пациента притока на свеж въздух и се уверете, че дрехите му не се пречи на нормалното дишане.

Диагностика

Анализи и изследвания, които трябва да се подложи на пациента за поставяне на диагноза са назначени от лекар, въз основа на клиничната картина и неговата версия за възможни нарушения, които са причина за кашлица с кръв.

Да се разбере, защо се появиха примеси на кръв в мокроте, ще ви помогнат следните методи за диагностика:

 • Радиография на гърдите, за която лекарят може да установи наличието на рак, пневмония или туберкулоза.
 • Ядрено-магнитен резонанс и компютърна диагностика се извършва по показанията и назначава за изясняване на диагнозата след рентгена, ако в нея има нужда.
 • Проучване на пот, за да потвърдите муковисцидоза, който е тежко генетично заболяване.
 • При съмнение за заболяване на сърдечно-съдовата система се извършва ЕХОГРАФИЯ на сърцето и ехокардиография.
 • Ако има съмнение за наличието на нарушения в системата на СЧ, се назначава фиброгастродуоденоскопия за разглеждане на стомаха и червата.
 • Ако лекарят подозира проблеми с кораби на горните дихателни пътища, на пациента може да бъде назначен ангиограма.
 • Бронхоскопия помага да се оцени състоянието на стените на долните дихателни пътища и откриване на новообразувания, когато те се намират.
 • Клиничен анализ на кръвта е много информативен. Според резултатите от изследванията лекарят може да определи дали в организма на възпалението. Показателите на съсирване на кръвта са от ключово значение при наличието на кръвоизливи.

Обикновено пациентите не трябва да преминават през всички изследвания, изброени по-горе. Анализ на кръвта и урината, се раздава, без да се провалят, ако пациентът се наблюдава кашлица с кръв, и останалите изследвания, назначени от лекар, ако е необходимо. Поставяне на правилната диагноза е ключът към успешното лечение на този симптома. Затова е толкова важно да се потърси квалифицирана медицинска помощ към специалист. Ако не сте сигурни, към кой лекар да отидете, консултирайте се с лекар, той ще ви насочи към профильному лекар, въз основа на клиничната картина.

READ  Възпаление на белите дробове: заразен или не?

Как се лекува храчки с жилки кръв, когато трябва да се консултирате с лекар

Храчки с жилки кръв, не е толкова страхотен симптом, като силно кървене при кашлица. Задължително опишете доктор на колкото се може повече, естеството на примеси в мокроте.

Има значение всичко: на техния брой, цвят и честота на поява.

Леки, така са устроени, че при продължителна и силна кашлица, могат да се наблюдават кървава примеси в отделяемом.

Ако е малко и те са кафяви на цвят, то най-вероятно, те сами ще изчезнат след няколко дни, при условие, че правилното лечение на простуда или бронхит, тъй като причината на появата им ще бъде отстранен.

Разбира се, ако при отхаркивании открива секрети, които свидетелстват за развитието на гнойного процес, тогава трябва спешно да се придвижи към лекар. Червен или червено-кръв, в големи количества, извиращи от гърлото, трябва да подтикват на болния или близките му спешно да се обадя на бърза помощ. Това може да означава, че е повреден голям съд, и трябва спешно да предприеме мерки за спиране на кървене.

Лечение на

Храчки с жилки кръв се лекува в зависимост от причините за възникването му.

При бронхит, независимо от неговата форма, както и пневмония трябва да премине курс на антибиотици.

При туберкулоза на лекар ще предпише специални препарати, от тази болест. При абсцессе не може да изключи необходимостта от хирургическа намеса. Рак се лекува хирургически и с помощта на химиотерапия и/или облъчване на пациента.

Вземането на решение за това, как да се лекува храчки с жилки кръв трябва лекар. Участват самостоятелно в този случай е изпълнен пропуснати течение на времето и появата на опасни усложнения. При силно кървене, е важно да се знае как да се осигури на пациента необходимата помощ, преди да пристигне линейката. Силно кървене от горните дихателни пътища е опасно за живота.

Когато трябва да отидеш на лекар

Често храчки с жилки кръв не носи заплаха за здравето на човека, а е само следствие от твърде интензивно кашлица. Но ако този симптом се появява, по-добре е да се консултирате със специалист. Особено, ако кашлицата е чест, а в мокроте е много кръв. Болният спи лошо, много отслабна, а също така се оплаква от липса на апетит.

Лош признак е болката в гърдите. Пренебрегват тези симптоми не си струва, за да не пропусне времето, което трябва да бъдат похарчени за лечение на заболяването, а не на очакването, че ще мине от само себе си. Защото повечето болести без лечение доведе до развитието на тежки усложнения, така че грижете се за себе си и бъдете здрави!

MAXCACHE: 0.41MB/0.00136 sec