Сиропи за кашлица – евтини, но ефективни: механизъм на действие, показания

Кашлицата е основният симптом, без които не минава почти нито една вирусна инфекция.

Тези заболявания по-често се наблюдава при деца, отколкото при възрастни.

Това е свързано с особеностите на структурата на долните дихателни пътища в ранна възраст (окончателно образуването им се случва по-близо до 7 години). Просвет е достатъчно тесен, секреторные клетки, вырабатывающие храчки, също не работят в пълен размер.

Така че въпросът е как да изберете сиропи за кашлица, евтини, но ефективни, стои пред всички родители са много остри.

За начало трябва да разберат, че е за кашлица, и защо той се появява. Това е физиологична реакция на организма, което настъпва в отговор на дразнене на кашлевых рецептори. Основната част от тях са концентрирани на гласови сухожилия, лигавицата на устната кухина, ларинкса, трахеята, бронхите (особено в областта на техните разклонения).

Също така те се намират в доста неочаквани на пръв поглед, места: в слуховом пътеката, носа, хранопровода, диафрагмата и сърцето. Под влиянието на определени дразнители (включително и на медиатори на възпалението, продукти от жизнената бактериална флора) импулс на нервните влакна от рецептори се предава в кашлевой център, който се намира в продолговатом мозъка.

По принципа на действие на всички противокашлевые лекарства могат да се разделят на няколко групи:

 • Подобряване на свойствата на храчки. Това е много важно, тъй като вырабатываемая слуз служи не само за овлажняване на горните и долните дихателни пътища. В нея се съдържат специални компоненти, които сами по себе си притежават противовъзпалително, антисептично и болест-модифициращи антиревматични лекарства действие. Така работи най-често назначаемый, Амброксол (друго неговото търговско име — Лазолван).
 • Отхаркивающие средства, които се прилагат при влажен, продуктивном кашлица. Те засилват перисталтиката на бронхите и улесняват отхождение натрупаните храчки. Такова влияние оказват евтини, но ефективни билкови сиропи за кашлица.
 • Въздействат директно върху кашлевой център. Те основно се прилагат при суха кашлица и за облекчаване състоянието на болния.

Въпреки факта, че повечето лекарства, продавани без рецепта, самостоятелно лечение сиропи за кашлица, дори и евтини, но ефективни, е недопустимо. Конкретно средство трябва да назначи педиатър, след разглеждане на бебето.

Необходимо е да се подчертае, че кашлицата не се разглежда като самостоятелно заболяване. Така че данните лекарства, независимо от състава или на цени, имат само симптоматично действие. Лекар, Т.е. Оа Комаровский смята, че такива условия, като нормална влажност на въздуха, чист въздух, ниска температура в помещението, обилно пиене на течности играят в лечението на детски ОРИ и бронхити не по-малко значение, отколкото са евтини, но ефективни сиропи за кашлица взети заедно.

READ  Симптоми и признаци на хипотермия на организма при възрастни и деца

Основните показания за назначаване на такива средства са:

 • настинки или вирусни заболявания на горните и долните дихателни пътища, придружен от кашлица;
 • остър, обструктивный и хроничен бронхит;
 • пневмония;
 • бронхоэктатическая заболяване;
 • хронична обструктивна белодробна болест;
 • магарешка;
 • потискане на кашлица, при извършване на хирургически операции, някои диагностични процедури;
 • осложненная бронхиална астма, която тече с трудно изхвърлянето на храчки;
 • туберкулоза.

Естествено, че почти при всички изброени заболявания са евтини, но ефективни сиропи за кашлица се използва в състава на комплексната терапия с антибиотици или противовирусни лекарства. Противопоказания за прием на такива лекарства се различават в зависимост от механизма на действие.

Въпреки това, всички без изключение, не трябва да се приема при свръхчувствителност към един от компонентите. При диабет трябва да се обърне внимание на състава и вземете средство, не съдържа захар. Някои противокашлевые лекарства са противопоказани при бременност (в по-голяма степен това се отнася до лекарствата, директно угнетающих кашлевой рефлекс).

Важно

При избора на лекарство за лечение на деца трябва да се консултирате с педиатър. Много лекарства са противопоказани в ранна възраст.

До странични усложнения евтини, но ефективни сиропи за кашлица включват:

 • нарушаване на работата на храносмилателния тракт, което се проявява с болки в корема, гадене, по-рядко — повръщане, разстройства на стола;
 • признаци на алергична реакция, това е обрив по кожата, понякога — сърбеж.

Много по-широк списък от усложнения от приема на лекарства, които да повлияят на кашлевой център. Може да се появи главоболие, виене на свят, нарушения на съня, сърцебиене. Така че децата на такива евтини, но ефективни сиропи за кашлица предписват по-строги показания.

Сиропи за кашлица, евтини и ефективни: класификация в зависимост от упражняван действия

Цялата гама представени в аптеките евтини и ефективни сиропи за кашлица могат да бъдат разделени в четири групи.

Това antitussives централно действие, които потискат кашлевой рефлекс на нивото на мозъка, отхаркивающие лекарства, които подобряват отделянето на слуз от бронхите, и муколитики, които разреждат храчки.

Тя става все по-вискозен и по-лесно се отклонява по време на кашлица.

Също произвеждат и комбинирани средства, в състава им има много компоненти, които едновременно оказват комплексно въздействие. Ще се спрем на всяка една от тези групи по-подробно.

Сиропи за кашлица, евтини и ефективни централно действие са:

 • наркотични, техния основен компонент е кодеин, декстрометорфан или. За лечение в домашни условия, те не се прилагат, ги използват в стационар зала, под наблюдението на лекар за терапия на остри, животозастрашаващи заболявания на дихателните пътища. Това са лекарства, като Нео-Кодион за бебета и деца, Гликодин, Tylenol, хапчета Кодтерпин и някои други;
 • ненаркотические, те са по-безопасни, не предизвикват пристрастяване и се прилагат при рефлекторном суха кашлица при ларингит, възпаления на носоглътката при възпалено гърло, тонзиллитах, са неразделна част от терапия магарешка кашлица. Към тази група принадлежат Пакселадин, Панатус;
 • комбинираната ненаркотические лекарства, които освен основната активна съставка съдържат екстракти от лечебни растения — Бронхитусен, Бронхотон, Глауцин.
READ  Ибуклин при грип – инструкции и препоръки

Важно

Медикаментозно потискане на кашлевого център в зелено храчките в бронхите може да доведе до развитието на обструктивна пневмония и бронхит.

До евтин и ефективен сиропам-муколитикам кашлица включват повечето лекарствени средства, съдържащи химически синтезирани съединения. Това е:

 • Амброксол и го пълни с колеги Лазолван, Амбробене, Амброгексал;
 • Бромгексин;
 • АЦЦ (ацетилцистеин);
 • Карбоцистеин (Флюдитек, Либексин).

Тези лекарства имат ефект, когато храчки лепкава, гъста и тръгва трудно. При остри респираторни инфекции, придружен с влажна продуктивна кашлица, прием муколитиков ще доведе не до неговото отстраняване, а напротив-увеличаване. Трябва да се каже, че целта на Амброксола и Карбоцистеина оправдано при бронхит и пневмониях в комбинация с антибиотици, тъй като те подобряват натрупване на антибактериални компоненти в белодробната тъкан.

Всички натурални сиропи за кашлица, евтини и ефективни, се отнасят към групата на отхаркивающих средства. Билките, влизащи в техния състав да предизвика леко дразнене кашлевых рецептори, стимулирайки отделянето на храчки.

Най-евтините и ефективни сиропи за кашлица са Геделикс, Доктор Мом, сироп от женско биле, хибискус, Гербион, Проспан и други.

Растителни компоненти тези средства също оказват противовъзпалителен ефект, стимулира работата на местния имунитет. В допълнение към тези медикаменти се предписват лекарства, за премахване на температура, симптоми на хрема и други признаци на ТОРС.

Сиропи за кашлица отхаркивающие, централна и муколитического действия

Сироп за суха кашлица за евтин и ефективен за деца — понятие, твърде мъглява.

Поради голямото разнообразие трябва да се знае точно от каква възраст може да се прилага едно или друго лекарство.

Особено безпокойство предизвикват заболявания на горните и долните дихателни пътища при малки деца до една година, в края на краищата списък на лекарствените средства, разрешени в тази възраст, е много ограничен.

За дете до 12 месеца на лекарите:

 • Линкас, лекарството е на природна основа, в състава му се включва за около 10 растителни компоненти. Нанесете по 2,5 мл 3 пъти на ден.
 • Геделикс съдържа екстракт от бръшлян. Малки деца 1,25 мл сироп се разрежда в топла вода и се дават на два пъти в денонощието.
 • Бронхикум на базата на мащерка. Дозата е 2,5 мл 2 пъти на ден.
 • Tylenol (прилагат само по предписание на лекаря) до 0,8 мл на всеки 4 часа.
READ  Суроватъчните Пастилки от болки в гърлото и ги лечебен ефект

Като се започне от годината, за детето се предписват такива евтини и ефективни сиропи от суха кашлица:

 • Сироп на д-р Тайса с подорожником (по половин чаена лъжичка на всеки 4 часа). Това растение има за пречистване на кръвта, отхаркивающие и антисептично действие върху организма.
 • Амброксол и неговите аналози по четвърти триизмерна лъжичка (1,25 мл) 2 пъти дневно.
 • Проспан с екстракт от бръшлян, улеснява отделянето на храчки поради промяна в нейната консистенция и отпускане на мускулатурата на бронхите. Предписват по 2,5 мл три пъти на ден.
 • Бронхипрет съдържа екстракти от мащерка и бръшлян, използвани по 10-16 капки сутрин и вечер.

С 2 години списък на отхаркивающих и муколитических сиропи за кашлица могат да бъдат допълнени с тези препарати:

 • АЦЦ се предписват при непродуктивном кашлица в доза до 5 мл сироп два пъти на ден.
 • Гербион с екстракт от бръшлян и иглика се използва при влажна кашлица. Сироп под същото име, но с подорожником повече препоръчва при суха и раздражающем. Прилага се по 5 мл 3 пъти на ден.

С три години, освен всички изброени лекарства са разрешени такива лекарства централно действие:

 • Джосет (аналог на Вентолина за инхалации), комбиниран противокашлевой сироп за кашлица, отхаркивающие чиито свойства са комбинирани с бронхолитическим действие. Прилага се по 5 мл три пъти на ден;
 • Пакселадин по 1-2 триизмерна лъжици два пъти на ден.

Въпреки това, всички тези лекарства ще са неефективни, без спазване на препоръчителния режим на температура и влажност. Голямо внимание трябва да се закаливающим процедури, разходки на открито. Но при появата на кашлица при дете на всяка възраст трябва точно да се определи причината за нея, и в съответствие с това, за да събере необходимите сиропи за кашлица отхаркивающие или друго действие.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00107 sec