Какво да правя при запек в хронична форма?

Запек е актуален проблем в медицината. На пръв поглед може да изглежда, че болестта не е много сериозно, носи само дискомфорт, но това не е така. Нарушения на дефекация през дълъг период от време води до интоксикация на организма продукти на разпадане, растягиванию линии на червата, изместване на вътрешностите. Допълнително затруднение е, че не всички хора се обръщат към лекар, се опитват сами да се отървете от констипации. Неправилно подбрани препарати, продължителността на приема само влоши положението, като пациентът пристигне в болницата вече с наличието на усложнения.

Задържане на изпражненията може да бъде остра или хронична. В последния случай е трудно да се определи границата между норма и патология, тъй като има специални критерии, които улесняват процеса на поставяне на диагноза:

1. Продължителността. Нарушения се наблюдават по-дълго от 3 месеца.

2. Пациентът ходи до тоалетната много по-рядко от 3 пъти в седмицата.

3. Дефекация утруднена, придружени от болевыми усещания, възпаление, напукани ректума.

4. Твърди, комкообразный кал по-малко от 40 грама на ден.

5. Усещане за непълно изпразване на червата, процесът не носи облекчение.

6. Без натуживания изпразване на червата е невъзможно, евакуация на съдържанието трябва да произвеждат с помощта на пръстите си.

Причини

Констипация е първична (при нарушаване на мотилитет на червата, на нормалната работа на сфинктери и на мускулите на тазовото дъно) и вторично, което се развива на фона на заболяване на други органи. Тук също се включват запек по време на бременността.

1. Вегетативни разстройства, стрес, депресия, отрицателни емоции, страх водят до промени в нервната система. Моторика на червата зависи от броя и големината на импулси, защото нарушена инервация допринася за развитието на хронична форма.

2. Особено на храните. Липсата на влакна, свежи зеленчуци, плодове, течни ястия води до затруднению дефекация. Малък обем на вода прави каловые маса твърди. Ориз, какао, кафе, чай, картофи, сладкиши има засилва действието, злоупотребата с тези продукти, само ще влоши ситуацията.

3. Възрастните хора в сила на състоянието на здравето, липса на зъбите се използват за храна в перетертом, пюреобразном формата. Такава диета намалява подвижността на червата.

4. Ендокринни заболявания са причина за хроничен запек. Хормонален дисбаланс засягат всички органи, включително и на червата. Пациентите с микседемой, захарен диабет, недостатъчна функция на половите жлези, надбъбречните жлези са в групата на риска.

5. Рефлекс реакция се наблюдава при холецистит, язва, камъни в бъбреците, жлъчния мехур.

6. Анални фисури, хемороиди правят дефекацию болезнено, защото хората подсъзнателно се опитват да защитят себе си.

7. При нарушаване на кръвообращението в кръвоносните съдове, атеросклероза на червата се случва исхемия, моторна функция се намалява.

READ  Правилно се подготвят за ирригоскопии на червата

8. Хронична (постоянна) запек възниква на фона на заболявания на храносмилателната система, директно на дебелото и тънкото черво. Улцерозен колит, ентерит, болест на Крон нарушават усвояването на храната правилно, не се усвоява.

9. Пу намалена двигателна активност) инхибира мотор, допринася за констипации. Тази е причината в по-голяма степен се отнася до възрастните хора, на пациенти след операции.

10. Механичен запек възниква, когато притискате червата отвън или нарушаване на проходимостта вътре в лумена. Тези състояния са свързани с наличието на тумор, не лимфните възли. При децата често се срещат инвагинация, глистные нашествия.

11. Страничен ефект на много лекарства – хронична форма на констипации. Такива свойства притежават антидепресанти, нейролептики, антиконвулсанти, атропин, железосодержащие хапчета.

12. Загуба на течност, многократно повръщане, кровопотеря водят до дехидратация на организма, каловые маса се втвърдяват.

13. Токсичните ефекти на живак, олово, злоупотреба с кафе, чай, само за да затрудни дефекацию.

14. При бременни пролактин се увеличава в по-късните срокове на матката сдавливает линия на червата. Защото жените, че вынашивают на детето, се отнасят към групата на риска.

Симптоми

Те зависят от причините. В редица случаи на преден план излизат на симптомите на основното заболяване, понякога липсата на стола – това е единственото оплакване. Прояви се развиват постепенно, първо дефекация става по-рядко, обемът се разпределят по-малко, с течение на времето желание изобщо да спират.

Симптомите на хроничен запек:

1. Идват пациенти с однотипной текста «искам, но не мога да отида до тоалетната по голяма». Патологията се счита за един стол по-рядко от 3 пъти в седмицата. Но това не е абсолютен знак. Ако броят на кала оскъдна, по-малко от 40 грама на ден, си струва да предположи първоначалните етапи на констипации.

2. Разпределение твърди, по форма приличат на топки.

3. Актът на дефекация придружава от неприятни усещания, натуживанием, болката може да се открои кръв.

4. Пациентите се оплакват от распирание в корема, което преминава след изпразване.

5. Газове е свързан с повишена активност на бактерии, което продуцируют газ. Въздуха се натрупва в skylight стая на червата, надува линия.

6. По-късно се появява намален апетит, оригване, неприятна миризма в устата. Също се влошава общото състояние, човек е уморен, липсата на движение, апатичный.

7. Спастична болка в корема.

8. При малки деца, освен проблеми със стол, обръща се внимание на раздразнителност, плач, лош сън, липса на апетит.

Диагностични дейности

Диагностика е необходима, за да изберете оптималната тактика за лечение. Причините констипации различни, основната задача на лекаря – да этиологический фактор и решим какво да правим по-нататък. Например, при наличие на тумори непрактично да се предписват лаксативи, защото лумена на червата блокиран новообразованием. Методи на изследване:

READ  Как се отстранява апендицит — характеристики на операция

1. На първо място стои подробен събиране на жалби и расспрос на пациента. Често в хода на разговора лекарят установи наличието на хронична патология, разкрива рисковите фактори. Задължително трябва да се изясни, спазва ли диета, неговият режим на хранене, приема ли допълнителни лекарства.

2. X-ray органи на коремната кухина сигнализира за раздутата линия на червата, при запушване – нива на течности. Контрастирование се използва за проверка на проходимостта на всички отдели на стомашно-чревния тракт. На тази снимка опитен специалист вижда, форма, релеф, панти, наличието на допълнителни образувания.

3. Коремен УЛТРАЗВУК изключва свързани с патология, увеличение на други органи, да ги компенсира.

4. Ако нищо не помага за идентифициране на промяна, прекарват колоноскопию. С помощта на уреда, че има камера и осветительную апаратура, осматриваются отдели на дебелото черво. Тази процедура не е много приятна, защото се провежда под обезболиванием. Ако забелязани някакви дефекти на лигавицата, се взема биопсия (парче плат за по-нататъшни изследвания).

5. Анализ на изпражненията, показва наличието на хаотичен фибри, мастни киселини. Също така се определят от яйца на глисти, в случай на инфекция се лекува пациента не успява с помощта на диета или лаксативи. Необходимо използването на противогельминтных лекарства.

6. Пальцевое изследване е показано при запек. Анални фисури, хемороиди, тумори на червата – честа причина за забавяне на стола.

7. Задължителен за бременните жени е проверка на гинеколог.

Тактиката на пациента

Лекарят е подходящ за лечение на комплекса. Освен медикаментозных лекарства се променя начина на доставка, е необходимо умерено физическо натоварване, стрес и нервни скока-добре да се избягват. Голяма отговорност пада на самия пациент, той трябва да направи това, което препоръчва д-р. Само лекарствата на проблема за почистване, отстраняване на основната причина – гаранция за възстановяване.

1. Препоръки за хранене:

  • По време на запек изпражненията се прекратява твърда, суха, защото течността трябва да се погълне достатъчно. Оптималната цифра – 1,5-2 л. и В напреднала възраст, при бременни често се появяват отоци, в този случай количеството на необходимата вода се договаря с д-р.
  • Фибрите, стимулира работата на червата, подобрява процесите на храносмилането, усвояването на хранителни вещества. Зеленчуци и плодове – основният компонент на диетата.
  • Диета при запек изключва закрепляющие продукти: ориз, черен чай, кафе, кифли, бял хляб, бисквити.
  • Източник на въглехидрати – зърнени култури: елда, ечемик, овесени ядки, макаронени изделия твърди сортове.
  • Някои изисквания има към методите на храна: редовността, малък обем, честота (5-6 пъти дневно).
  • Кисело мляко, мляко, ферментирало на печен мляко съдържа полезни бактерии, нормализират храносмилателния процес.
READ  Какво е хроничен апендицит и как да го лекува?

2. Физически упражнения.

За да се принуди да работи на червата, трябва да водят активен начин на живот. Лесно зареждане на сутринта, бягане, туризъм ще помогнат да се поддържат в тонус всички мускули на организма. Бременни жени и деца е особено полезно нататък, тъй като сериозни натоварвания в този период да са забранени. Пациенти в напреднала възраст не можеш да направиш без разрешение на лекаря, при сърдечно-съдови заболявания, проблеми с бъбреците и много упражнения са противопоказни.

3. Лечение с медикаменти.

Самостоятелен прием на лекарствата утежнява ситуацията, води до усложнения:

  • Моторика на червата намалява.
  • Запек стават по-тежки и устойчиви.
  • Постоянно увеличаване на дозата води до нечувствителност на организма към лекарството.
  • Неправилна дозировка, начин за въвеждане причинява диария, нарушения електролитен баланс.

Лекува хронична форма на запек е невъзможно без отстраняване на основната причина. Туморните процеси изискват хирургическа намеса, възпалителни промени – антибактериални, ранозаживляющей терапия. Ендокринни заболявания коригирани назначаването на хормони. Жените, които очакват дете, трябва да се придържате към диета, тъй като преди периода на раждането корем ще изтръгне червата. Функционалният запек изисква прилагането на лаксативи, прокинетиков.

1. Осмотические лекарства.

Към тази група се отнася манитол, сорбитол. Те увеличават налягането във вътрешността на дебелото черво, което допринася за секретированию вода, кал, омекотява, става дефекация. Лактулоза и притежава свойствата на пробиотика. Благодарение на информационните действие лекарства заемат основно място в лечението на запек при децата, бременните жени.

2. Обемна средства.

След попадане в червата разбухают, съдържанието се увеличава, също така усилва моторика. Сред хранителни добавки такива свойства притежават ленено семе, трици. Ги в ограничени количества може да се дава на детето след 3 години.

3. Дразнещи червата лекарства.

Сена листа, бисакодил, рициново масло се свързват с рецептори, чрез активиране на перисталтиката. Те не са предназначени за продължителна употреба, тъй като прекомерната употреба води до нечувствителност, атония на червата.

4. Размягчающие средства.

Минерално масло, парафин, глицериновые свещи. Благодарение на обволакивающему действие каловые маса лесно се придвижват до анальному дупката. Нежелана реакция, способността да се натрупват в организма, което води до възпаление.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00026 sec