Какво трябва да знаете за язва на стомаха и на дванадесетопръстника?

Остро появили се и склонное до рецидивирующему хронично веригата заболяване с изъязвленным дефект на лигавицата на стомашно-чревния тракт се нарича язва на стомаха (ЯБЖ) и/или горния отдел на тънките черва – на дванадесетопръстника (ЯБДК). Тази патология е в състояние да се развие във всяка възраст, включително и у деца от предучилищна период и дори бебета, но това се случва много по-рядко. Средната стойност на язви е 0,5-1,3 см, но има и такива, чийто размер по-голям от 3 см в диаметър.

В основата на възпалителни и дегенеративни промени в стените на стомаха и началото на тънкото черво е загуба на равновесие между техните агресивни и защитни вещества. Към първата се отнасят 2 елемент на стомашния сок: ензим пепсин и солна киселина. Но и негативно влияние оказва могат жлъчните киселини, секретира от черния дроб и попадат в стомаха от язва на дванадесетопръстника.

Фактора на защита директно, са:

1. секретин – пептид хормон, ингибирующий отделянето на солна киселина париетальными (обкладочными) клетки и стимулиране на продукти бикарбонатов;

2. желудочная слуз – органичен компонент на храносмилателния сок, който е пречка за обратна дифузия (разпространение) йони на водород от кухина; нарушаване на слуз слой води до увреждане на вътрешната повърхност на орган по причина на аутолиза – самопереваривания;

3. гастрин – сложно биохимическое вещество, което тонизира мотор не само червата, но и на жлъчния мехур;

4. гидрокарбонаты – агенти, осигуряващи формирането на естествена лигавицата-алкалния бариера;

5. липопротеиновый слой – това цилиндрични епителна клетка и энтероциты, способни да се противопоставят малка степен закисленности благодарение на механизма на йонен обмен.

Процесът на разтваряне слой слуз и деполимеризации (унищожение) се изпълнява специфични ензими – протеазой, гиалуронидазой, муциназой и липазой, които произвежда патогена и основен провокатор ЯБЖ – бактерията Хеликобактер Пилори. Като по този начин получаването на пълен достъп до незащитени вътрешни повърхности орган и горната част на тънките черва, агресивно действа от тях започват като веднъж собствени продукти на храносмилателния сок – солна киселина и пепсин, което води в последствие до изгаряния и язви.

ЯБЖ и ЯБДК за деца и възрастни

Основната причина за развитие на язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника е грамотрицательный спиралеобразный микроорганизъм Хеликобактер Пилори. Тази опасна бактерия чрез своята конкретна форма е в състояние да проникне през обвивката на храносмилателните органи и да се движат свободно в слизистом гела. При това тя притежава висока степен на оцеляване, което прави позволительным да оцелеят и дори в силно кисела среда.

Патогенный микроорганизъм активно се влияе и върху имунната представители: за избягване на откриването от страна на системата за защита на организма, като по този начин обуславливаются неговите чести възпаления. Въпреки това не всички хора, заразени с тази инфекция, се образува язва. Изходна точка за това са следните фактори:

1. психо-емоционално пренапрежение, наблюдающееся в продължение на дълго време;

2. генетично предразположение – основна причина за развитие на язва на стомаха и дванадесетопръстника, при дете на ранна възраст; възможно прехвърляне не само на бактериални щамове с гени, но и на по-голямо количество клетки, отговорни за производството на солна киселина;

3. табакокурение и злоупотреба с спиртосодержащими, безалкохолни енергийни напитки;

4. недосыпы, работа с нощни график увеличават риска от образуване на язви на дванадесетопръстника и стомаха;

5. наличието на хронични заболявания на стомашно-чревния тракт, по-специално прост гастрит;

6. грешка в режима на хранене (поспешная храна, сухомятка, по-дълги интервали между храненията), както и мания кисели, солени храни, стимулиращи производството на солна киселина, повишават податливостта към изъязвлению;

7. имунни нарушения, поради които бактериите могат безпрепятствено да наранят стените на храносмилателните органи;

READ  Паразити, проникващи в червата на човека

8. безконтролното употребата на някои лекарства, например нестероидни противовъзпалителни средства (Ибупрофен, Аспирин, Напроксена), антикоагуланти (Кумадина/Варфарин), лекарства химиотерапевтического стойности (Спиронолактона), противоракови лекарства (Авастина/Бевацизумаба).

Симптоми и признаци

Клинична картина язвена болест се характеризира с наличието на 2-те синдроми:

 • диспепсического;
 • болка регионална.

Диспепсия се проявява раздутостью корема, отрыжкой с възможно чувство на киселина в гърлото, чувство на празнота в стомаха, вече около 1-2 часа след ястия, киселини, произтичащи от забросом на стомашния съдържание в хранопровода. Присъствието на силно гадене и повръщане – едва ли не задължителен знак за началото на възпалително-дегенеративни процес в системата на храносмилането, както и връзката му с гиперсекрецией солна киселина и увеличаване на мотилитет на стомашно-чревния тракт, така и с повишаване на тонуса на вагуса – vagus нерв.

След излизането на рвотной маса при болния се отбелязва значително облекчение на състоянието като цяло, но при това е важно да се обърне внимание на цвета си, тъй като формата на утайка от кафе може да е сигнал за скрито кървене. Това се счита за изключително опасно за живота на човек, затова е необходимо незабавно лечение на стомаха или червата. От нарушения на червата по-често се наблюдават обстипации (запек), при това черна кал, както и повръщане с кръв, се счита за симптом на сериозно кървене.

Потребност в храната при пациенти с язва първоначално не се различава от здрави хора, а понякога е и по-висока. Въпреки това, по време на обостряне на заболяването, когато след храна се появяват нетърпими болки, те се опитват по-малко да яде. В последствие се развива ситофобия – натрапчив страх относително приема на храна, и точно в този момент замечается рязкото намаляване на теглото нея болен.

Що се отнася до болка регионална синдром при язва на стомаха и дванадесетопръстника, след което този симптом може да носи различен характер – ноющий, прободна, жженый, режещи, но в основата на «остър корем». При чувство на глад интензивността на болката се засилва, както и 1-1,5 часа след хранене (при изъязвлении дванадесетопръстника малко по-късно – след 2-3 часа след хранене).

Почти всички пациенти са отбелязани нощни пристъпи – нестерпимые болезнените усещания, които се случват по време на сън. Експерти обясняват появата на такава «феноменален» симптома на рязко увеличаване на съдържанието на солна киселина в храносмилателния орган: повишаване на концентрацията на агресивни вещества се наблюдава вследствие на обилна вечеря, както и по причина на активно секрет му стомах около и след 2 часа през нощта.

Болката при язва на стомашно-чревния тракт понякога се простира по цялата коремна кухина, но по-често локализуется на едно място, и тогава може да се говори за поражение на конкретен отдел органи. При възпаление на кардиального (на долния езофагеален) и субкардиального сфинктер дър присъства в областта на мечевидного процес – дисталната част на гръдната кост, която си свободен край. В случай на язва на дванадесетопръстника и увреждане на привратниковой (пилорической) зона – в дясната страна на средната линия эпигастрия. Ако на болния се отбелязва местно разрушаването на вътрешната кухина на стомаха, болка, като изразен симптом на това, се намира малко по в ляво подложечной зона.

Обърка и да усложни поставяне на диагнозата могат да явления, които, както много хора мислят, че не са свързани с ЯБЖ. Например, иррадиацию болка регионална синдром в гърба и гръдния кош повечето язвенников възприемат като знак за сърдечна патология, а това е още един симптом на язва. Друг неспецифични симптоматикой заболявания могат да бъдат урежение на пулса, поради голямото влияние на парасимпатиковата нервна система (почивка и усвояване) и анемия, която също е вторичен симптом на кровоточащей язви.

При дълго протичане на болестта се развива астения – умора, нарушение на съня, нервно-психически слабост, промени в настроението. При 8 % от пациентите, според статистиката, язва на дванадесетопръстника или на стомаха обикновено протича без клинични симптоми. Това е особено характерно за хора в напреднала възраст с несварением и ниска киселинност.

Първите признаци на най-ужасните усложнения на язва на стомаха и дванадесетопръстника – перфорация (прободения) в коремната кухина са:

 • болезнен шок (появата на «кинжальной» болка в горния десен квадрант с продължителност от 3 до 5 часа с възможност за перетеканием по целия стомаха);
 • бледност на кожната покривка и перваза студена пот;
 • ниско кръвно налягане;
 • трудно дишане в горната част на корема (симптом Кинегсберга);
 • напрежение на коремната стена.
READ  Запек при жените по време на бременност

След това настъпи временно подобрение на състоянието (обикновено само за няколко часа). Такова мнимо благополучие обуславливается адаптированием на организма към патогенному действие. Въпреки това, след 10-12 часа от момента на прободения започва фаза напреднал перитонит. Основните му признаци:

 • сухота на лигавиците на устната кухина, език, външни облицовки;
 • повишаване на температурата до 40°;
 • силно учестен пулс;
 • намаляване на выраженности болка регионална синдром, го разлитие;
 • растежа на метеоризма;
 • отслабване на мускулите на корема;
 • рязкото увеличаване на болката при отдергивании пальпирующей ръце (симптом Щеткина-Блюмберга).

Диагностика на рани

Определят наличието на пациента язва на стомаха или на дванадесетопръстника комплекса на клиничните прояви, лабораторна показатели и инструментални изследвания. Тези методи позволяват не само да е сигурен, диагноза, но и да работят по по-нататъшни компетентен тактика на лечение.

Общ анализ на кръвта на такива данни, като: намаляване на червените кръвни телца и подобрява скоростта на тяхното слягане, ниско гематокритное на броя, увеличаване на левкоцитите – може да показва влошаване на ЯБЖ. Изследване на серума на кръвта се провежда, за да потвърдите/изключване в организма патогенни представител Хеликобактер Пилори. Разкриват бактерия също подпомага проучване остъргване с лигавицата. С цел определяне на нивото на киселинност се прави анализ на стомашния сок. Тестове за окултна (скрита) кръвта се основават върху изследване на изпражненията (по-рядко рвотной маса).

Към диагностично-инструментални методи се отнасят:

 • ЭГДС (эзофагогастродуоденоскопия) – процедура, оценивающая състояние на стомашно-чревния тракт чрез използването на ендоскоп;
 • контрастная радиография;
 • манометрия – измерване на налягането в skylight стая на храносмилателните органи с помощта на катеторов (твърди или вода-перфузионных сензори);
 • УЗИ на коремна кухина;
 • лапароскопическое изпит (в случай на прободной язви).

Характеристики на лечение и профилактика

Лечение на пептична язва в зависимост от неговата тежест може да се извършва бързо и медикаменти. Оперативна намеса се прилага в изключително опасни за живота на пациента обстоятелства – при непрекращающемся кръвотечения от язви, перфорация на стомаха или дванадесетопръстника, малигнизации (развитието на тумори). Видове операции, които могат да бъдат използвани в ситуации данни, е:

1. антрэктомия – премахване на долната част на кух орган, която отговаря за производството на хормона-стимулатор на стомашния сок;

2. ваготомия – оперативно лечение на базата на рязане на vagus нерв, с цел намаляване на киселинната секреция;

3. пилоропластика – създаване на по-широк изход от стомаха за свободно придвижване на съдържанието му;

4. гастректомия (резекция, экстирпация) – почти пълна ампутация на храносмилателния орган.

Стандартна схема за лечение на пациенти с язва на стомаха медикаменти се основава на комбинация от 2-те антибиотици (например, Амоксициллина, Биаксина/Кларитромицина, Тетрациклин (рядко), Метронидазол) и лекарства, угнетающих отделянето на стомашни киселини (Асифекс/Рабепразол, Омепразол, Нексиум, Превасид/Ланзопразол). Задължително се назначава строга диета.

При лечението на стомаха и дванадесетопръстника, изъязвленными дефекти, появата на които е образувано прием на нестероидни противовъзпалителни средства, могат да се използват:

 • антиацидни средства (Альмагель, Маалокс, Гестид);
 • инхибитори на протонната помпа (Езомепразол, Пантопразол);
 • H2-блокери (Зантак/Ранитидин, Циметидин, Фамотидин, Низатидин).
READ  Възможно ли е да се консумира алкохол при гастрит?

Децата, идващи от клиникоэндоскопической фаза на заболяването, лечението се провежда на етапи, както следва:

1. В период на обостряне на терапия се провежда в условията на стационарен режим. Назначени антисекреторные средства, полиферментные лекарства, неадсорбируемые антиацидни средства, диета, Певзнеру.

2. Фаза стихания ЯБЖ се характеризира с диспансерным наблюдение, а също и сезонни превантивни мерки.

3. В етап на пълна ремисия се препоръчва санаторное лечение.

Профилактика на язва на дванадесетопръстника или на тялото на стомаха при деца и възрастни са:

 • рационална организация на труд и почивка; — ограничаване на училищната натоварване при деца;
 • поддържане на желания режим на хранене (според възрастова група) и диета;
 • спазване на общата хигиена, в частност на устната кухина;
 • отказ от приемане на ульцерогенных средства (лекарства, които могат да се образуват дефекти в слизистом слой, например, цитостатики, кортикостероиди);
 • воденето на здравословен начин на живот;
 • осигуряването на благоприятна психоэмоциональной среда (в дома, на работа, в училище).

Характеристики на храна

Тъй като употребата на големи количества храна за път, неизбежно води до разтягане на стомаха, подуване на корема и болевому синдром, тогава трябва да се хранят на малки порции, но често (5-6 пъти на ден). Задължително трябва да акцентирате на диета с прием само на щадящи продукти, например, притежаващи слаб/умерен (но не силно) сокогонным действие (питейна вода, мляко, пюре от зеленчуци, супи на основата на зърнени храни, варено нетлъсто месо или риба, зърнени храни). Тези провианты са в състояние бързо се извежда, омекоти и хидратира засегнатата област на лигавицата.

Във фаза на обостряне и до възстановяване прилагането на сол в готвене на ястия е необходимо да се ограничи по причина на неговото негативно влияние върху възпалителните процеси. Непременному изключване от диетата подлежи на продукти, досадно кухина, стомаха и експанзионистична го отделителната дейност. Това консервирани храни, туршии, черен хляб, плодове с кората, тестени изделия от пълнозърнесто, подправки, всички пържени храни, богати на първите ястия, квас, спиртни напитки, газирано, кафе.

Прогноза и възможни усложнения

При ЯБЖ или ЯБДК прогноза се определя индивидуално, изхождайки от естеството на тяхното клинично течението, пол и възраст на пациента, наличието на други заболявания. Но в повечето случаи може да се говори за благоприятно се изчерпва. Детските излечившегося се запазва, но той не се препоръчват видове работи, където се отбелязва повишена физическо натоварване, емоционално пренапрежение и неправилно хранене.

При несвоевременном лечението на стомаха и дванадесетопръстника, остър изъязвлением резултат за пациента може да бъде най-най-лошия – смърт.

Какви усложнения на язва може да доведе до такъв последствию? На първо място, това перфорация – градския дупка в стената на храносмилателния орган, чрез който съдържанието му да попадне в коремната кухина (в последствие се развива перитонит). На второ място, на продължаващото вътрешно кървене. На трето място, пенетрация – разпространение на язвен процес извън язва на дванадесетопръстника или на стомаха (обикновено в околните органи и тъкани). И, четвърто, малигнизация – прераждането на дефект в рак.

Във всички тези случаи е необходима спешна хирургическа намеса, с цел да се избегне летального., изм. Самостоятелни лечебни мероприятия е строго противопоказано. До пристигането на линейката е разрешено само приемането на позата, в която пациентът е малко по-лесно за носене на остри болкови усещания.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00120 sec