Аневризма на гръдната аорта (възходяща отдел, дъга)

Аорта — това е един от големите магистрални съдове, което тръгва директно от сърцето и допринася за популяризирането на кръвта в артериите по-малък диаметър. В нея се движи артериалната кръв, обогатена с кислород, която по отходящим артерии достига до всички органи на човека. Аорта започва от лявата камера на сърцето под формата на луковици с диаметър около 2.5-3 см, след това продължава във формата на изгряващото отдел, дъга на аортата и низходяща отдел. Низходяща част на аортата се разделя в гръдната и коремната отдели.

Аневризма е местно слабост на съдовата стена, което под натиска на кръвта в съда выпячивается навън. Това издут може да достигне различни размери, до гигантски аневризми (повече от 10 см в диаметър). Опасността от тези аневризми в това, че във връзка с нестабилността на съдовата стена на това място може да се случи затекание кръв между вътрешните обвивки на артерията с расслаиванием. Понякога аневризма може да бъде изключена с масивно вътрешно кървене, което води до незабавна смърт на пациента. Аневризматический чанта може да се появи навсякъде на аортата, но, според статистиката, в майчиното отдел се среща по-рядко, отколкото в брюшном (25% и 75%, съответно). По форма и изпъкнали може да вземе веретенообразную и мешотчатую форма.

Причини за аневризми на гръдния отдел на аортата

Причинни фактори малформации аневризма на гръдния отдел на аортата, често не успява да разбера при конкретния пациент. Като цяло може да се говори за това, че към развитие на аневризми на изгряващото отдел на аортата най-предразположени от мъжете над петдесет години, това са пол и възраст оказват влияние върху слабост на съдовата стена на артериите, и в аортата включително.

Освен това, в повечето случаи се отбелязва връзката между аневризмой и сведенията, атеросклероза на аортата. Във връзка с това, че атеросклерозата е причината за други кардиологических заболявания, при пациенти с прекъснати инфарктами, инсулт и исхемична болест на сърцето аневризма на гръдната аорта се регистрира по-често, отколкото при лица без подобни заболявания.

При някои пациенти се честват вродени особености на структурата на сърдечно-съдовата система. Особено силно те се проявяват при хора със синдром на Марфан. Това е синдром, който се характеризира с «слабост» на съединителната тъкан. Тъй като разновидности на съединителната тъкан се намират във всеки орган, стената на съда също се състоят от соединительнотканного рамка. При синдрома на Марфан нарушение на синтеза на структурни протеини водят до това, че съдова стена постепенно истончается и става податлива на образуването на аневризми.

Понякога аневризма може да се развие в продължение на няколко години след получаване на травма на гръдния кош. Време на възникване на аневризми при всички е различно и е от година-две до 15-20 и повече.

От по-редките причинни заболявания може да се отбележи пренесени туберкулоза и сифилис с увреждания на възходящата част на дъгата на аортата или я низходящ отдел, както и други инфекциозни заболявания с възпаление на стената на аортата — с аортитом.

Освен предразполагащи фактори, които могат да предизвикат изтъняване на стената на аортата, за формирането на червата трябва да предизвика ефект отвътре, и това се извършва за сметка на високо кръвно налягане. Затова пациентите с артериална хипертония са включени в групата на риска от развитие на малформации аневризма на гръдния отдел на аортата.

Симптомите на аневризми на гръдната аорта

При аневризме малки размери (по-малко от 2-3 см в диаметър) симптоми могат да липсват, в продължение на доста дълго време и се появяват само тогава, когато вече са се появили усложнения. Това е лошо за болния, тъй като в продължение на дълго време човек живее без неприятни симптоми, за нищо не подозира, а след това от него може да се случи пакет или разкъсване на аневризми, които имат неблагоприятни резултати.

READ  Мазила се прилага външно при хемороиди-лечение, мнения

В случай, когато аневризма на изгряващото отдел или на дъгата на аортата се оказва натиск върху органите средостения в гръдния кош, пациентът се отбелязват съответните симптоми. Обикновено при постигането на аневризмой дъга на аортата значителни размери се празнуват такива признаци, като:

 • Пристъпи на суха кашлица при сдавлении на трахеята,
 • Чувство на задух при натоварване или в покой,
 • Трудности по време на поглъщането на храна, причинени от сдавлением на хранопровода,
 • Осиплость глас, чак до пълна афонии, при сдавлении връщане на нерв, иннервирующего на ларинкса и гласните струни,
 • Болки в областта на сърцето, с иррадиацией в межреберную област,
 • При сдавлении горната куха вена на пациента отбелязва подпухналост на кожата на лицето и шията, подуване на шийните вени, понякога от една страна, синюшюю оцветяване на кожата на лицето,
 • При сдавлении нервни връзки може да се наблюдава едностранно стеснение на зеницата и опущение на горния клепач, съчетани със сухота на очите и обединени от понятието синдром Горнера.

Клинична картина сложно аневризми на гръдната аорта протича бурно и се различава тежестта на състоянието на пациента.

Диагностика на усложнения малформации аневризма на гръдния отдел на аортата

Диагнозата на заболяването може да бъдат инсталирани още на етап проучване и разглеждане на пациента. Освен анамнестических данни, лекарят оценява наличието на обективни признаци — усещане за пулсации при сондиране venas ями над гръдната кост при аневризме дъга на аортата, видима в очите пулсиращо образование под мечевидным отростком гръдната кост, учестен пулс, бледост и цианоза на кожната покривка.

За потвърждаване на диагнозата на пациента показване на допълнителни методи на изследване:

 1. При извършване на рентгенография на органите на гръдния кош в преки, странични и наклонени равнини се определят от сянката на разширяване на аортата, а в редица случаи — сенки, създадени от отлагането на калция в стената на засилено дъга на аортата.

 2. По-надеждна методика, която позволява визуализиране на сърцето и аортата, е эхокардиоскопия с допплерографией. Те ви позволяват да се оцени размери аневризматического чанта, наличието в него тромботических наслагвания и характер гемодинамических нарушения в сърцето и аортата.
 3. Дуплексное сканиране на аортата и на изходящите от него клони оказва значителна помощ в диагностиката на нарушен притока на кръв в определени съдове.
 4. Компютърна томография позволява да се изяснят локализиране на аневризми и разположението му спрямо свързаните с тях органи. За сърцето и гръдната аорта е за предпочитане провеждане на мультиспиральной КТ (МСКТ).

Лечение на неусложнена на аортна аневризма

За съжаление, аортна аневризма е напълно необратим анатомичен образованието, така че без хирургично лечение, е възможно развитието на растеж с нарастващия риск от развитие на усложнения. Най-често това са податливи на аневризми на гръдната аорта, достигащи в диаметър 5-6 см и повече. Във връзка с това хирургически лечение подлежат аневризми точно такива размери, както и аневризми на по-малко от 5 см, могат да бъдат подложени на забавяне на тактиката и отговаря на консервативно лечение на основното заболяване, ако е възможно.

Така, например, на лице, с малки размери аневризми на гръдната аорта, без признаци на компресия близките органи и с минимален риск пакети изискват само на динамично наблюдение с разглеждане на кардиолог на всеки шест месеца, с провеждането на эхокардиоскопии и МСКТ сърцето на всеки шест месеца-една година. При наличие на атеросклероза и хипертония пациента е показан постоянен прием на лекарства (гиполипидемических — статини, гипотензивных, диуретици и др.).

При увеличаване на растежа аневризми при получаване на данни за МСКТ или Ехо ВС, които свидетелстват в полза на пакети на стената на аортата, на пациента показва операция. Така, чрез увеличаване на диаметъра на аневризми повече от половин сантиметър в продължение на шест месеца или по сантиметър на година, е абсолютна индикация за операция. Но обикновено динамиката на растежа на аневризми е около един милиметър на година за възходяща и низходяща участъци на аортата.

Хирургически метод на лечение включва две разновидности на операцията. Първата техника е да се извършва операция на открито сърце с прилагането на апарат за изкуствено кръвообращение и се извършва чрез дисекция на гръдната стена — торакотомии. Операцията носи името резекция на аортна аневризма. След извършване на достъп до били познати да възпрепятства отдел на аортата се извършва ексцизия аневризматического чанта, а на разъединенные стената на аортата с помощта на заварки наслагва изкуствен трансплантант. След внимателен, задълбочен налагане на анастомозов между възходяща тенденция на отдел,, дъга и гръдната част от низходящото отдел на аортата се извършва послойное зашиване на раната.

В днешно време за смяна на аортата се прилагат трансплантанты от материал, наречен дакроном. Протеза може да бъде инсталиран във всеки отдел на гръдната аорта — възходяща линия, дъга или в спад. За по-добро присаждане трансплантанта му покриват колаген и антибактериални препарати. Това позволява да се избегне възпаление и пристеночного съсирва в skylight стая протезированной на аортата.

Втората техника за отстраняване на аневризми е в това, че на пациента чрез артериите до мястото на аневризми се отвежда сонда с эндопротезом на края, който е определен по-горе и по-долу аневризматического чантата. По този начин, аортна «изключване» от притока на кръв, което предотвратява развитието на усложнения.

Във връзка с това, че в момента эндоваскулярные методики само започват да придобиват масово приложение, най-често се използва резекция аневризми отворен достъп с помощта на апарат за изкуствено кръвообращение. Разбира се, риск от прилагането на този апарат е по-сериозен, отколкото от эндоваскулярного намеса, така че кардиохирург може да предложи съвместно използване на тези две методики на един пациент.

Кой метод се прилага при конкретен пациент, и когато се решава от лекар при динамично наблюдение на болния. Затова пациентите с идентифицирани за първи път жалби, както и с вече установена диагноза малформации аневризма на гръдния отдел на аортата, трябва своевременно да се обърнете към кардиологу и до кардиохирургу, а впоследствие да ги посещават веднъж годишно в съответствие с всички лекарски препоръки.

Има ли противопоказания за операция?

Във връзка с това, че аневризма на гръдния отдел на аортата е изключително опасно заболяване, абсолютни противопоказания за провеждане на операция, особено извършвана на жизнения показания, не съществува. От относителни противопоказания може да се отбележи остри инфекциозни, остри кардиологични и неврологични заболявания, както и влошаване на тежка хронична патология. Но в случай, че се приема за рутинна намеса на аортата, и няма риск за живота, поради отсроченности операция, тя може да се премести на по-благоприятен период, след стабилизиране на състоянието на пациента. В специална група на риска са включени пациенти в напреднала възраст (над 70 години), особено с тежка хронична сърдечна недостатъчност. В този случай въпросът дали операцията се решава строго индивидуално.

Видео: пример смяна на гръдната аорта

Усложнения без лечение

Въпреки, че операцията по резекция на аневризми на гръдната аорта е многочасовой и сложна, да се притесняват не си заслужава, ако лекарят с увереност препоръчва оперативна намеса. Според статистиката на смъртността на операционната маса и в ранния следоперативния период е от 5 до 15%, по данни на различни автори. Това е несравнимо по-малко, отколкото смъртността без лечение, защото в първите пет години след появата на оплаквания, причинени от нарастващата аневризмой, или от момента на поставяне на диагнозата аневризми, убит до 60-70% от пациентите. Във връзка с тази операция всъщност е единственият начин да се предотвратят усложнения от страна на аневризми на гръдната аорта. Без лечение пациентът неизбежно ще се превърне пакет и разкъсване на аневризми, но когато това се случи, не може да се предвиди нито един лекар. Във връзка с това аортна аневризма прилича на бомба със закъснител.

Така че, усложнения на тази болест са расслаивающая аневризма, разкъсване на аневризми и тромбоемболични състояния. Всички те се проявяват обща тежко състояние, със силно болевым синдром, в гърдите и в корема (при разпространението на расслаивания на спад отдел на аортата). Също така подчертава бледност на кожната покривка, студена пот, предобморочное състояние, и картината на шок. Без лечение, а често дори при спешна операция, пациентът умира.

Възможни ли са усложнения след операцията?

Усложнения след операцията се появяват рядко (около 2.7%), но все пак съществува известен риск от тяхното развитие. Така, най-опасни са кървене от аортата, остър инфаркт, остър инсулт и парализа на долните крайници (при лечение на торакоабдоминальных аневризми — на границата на гръдната и коремно участъци). Усложнения могат да бъдат причинени не само несостоятельностью заварки на стената на аортата, но и с попадение на кръвни съсиреци в по-малки артерии, простиращи се от лук и от дъга, кровоснабжающих сърцето и мозъка. Появата на усложнения, зависи не толкова от качеството на изпълнение на операцията, а по-скоро от изходното състояние аневризми и от наличието в него тромботических масите.

Където се извършва резекция на аортата и каква е неговата цена?

Операция с резекция на протезированием гръдната аорта може да бъде изпълнена в много от големите федерални центрове. Операцията може да бъде проведена както за квотата, така и чрез лични средства на пациента. Цената на намеса може да се различават в зависимост от локализацията аневризми, от вида протеза и от вида на операцията (отворена или внутрисосудистая). Така, например, в Москва резекция аневризми се извършва в болницата им. Смърт в института по хирургия им. Ръководството на болницата им. Botkin и в други клиники. Цената е от 50 000 рубли до 150,000 евро, а по-горе.

Прогноза

Прогноза за аневризми на гръдната аорта се сгъва от локализацията, размера на аневризматического чантата и динамика на растежа аневризми. Освен това, прогнозата се определя степен на риск връзки и счупвания. Например, в един от критериите за оценка на степента на риска е изчисляването на индекс диаметър на аортата. Този показател се определя като съотношение на диаметъра на аневризми в см за площ на тялото на пациента в м». Индикатор за по-малко от 2.75 см/м» показва, че прогнозата за пациента, най-вероятно, ще бъде по-благоприятна, тъй като рискът от разкъсване е по-малко от 4% на година, количеството 2.75-4.25 говори за умерен риск (8%) и е сравнително благоприятна прогноза, а индексът по-4.25 трябва да уведомяват лекаря, тъй като е висок риска от руптура (над 25%), а прогнозата остава съмнително. Затова пациентът трябва да се следват препоръките на кардиохирурга и да се установят на работа, ако д-р настоява, тъй като оперативната намеса значително намалява риска от фатални усложнения малформации аневризма на гръдния отдел на аортата.

Видео: аневризма на аортата в програмата «Живеят здравословно»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00104 sec