Фосфор в кръвта: норма в анализа, повишена и понижена

Почти всички открития се случват случайно. Така се случи, че алхимик от Германия почти 350 години, чрез представяне на експерименти над човешката урина в търсене на «философски камък», неочаквано за себе си открих светлината вещество, което се нарича «чудотворната икона носител на светлина» или phosphorus mirabilis (светоносный – φωσφόρος, други-в европа.).

През 19 век, благодарение на успешно приключване на работата по периодичната система на отворени по това време на химичните елементи в таблицата на Da Si Измерения фосфор зает своето място под №15 и е означена с буквата «Р». За фосфор в кръвта или някъде другаде, освен в урината, след това и мисля никой не може. По-късно се оказа, че дадено вещество представлява жизнено необходими за човешкия организъм незаменим елемент, който влиза в състава на протеини, нуклеинови киселини, фосфолипиди и други биологично активни съединения.

Макрос, който дава енергия на организма

Най-голямо количество фосфор съсредоточена в тъканите на костите, а това е около 600 грама, което представлява 85% от общия брой на елемент от наличните в организма. Останалите 15% Р в различни пропорции, които се разпределят на течности и други тъкани на човешкото тяло. Фосфор не се отнасят към нито към ултра — (преобладаващата част от 10x(-5)% и по-долу), нито към микроелементи, граници, които варират в границите от 10x(-3)% до 10x(-5)%, съдържанието му в организма се приближава до 0,5 – 1%, а това е малко повече, отколкото на 10x(-2)%, което ви позволява да го класира за група макроелементи. Освен това, много важен.

Ако съдържанието (на долната граница на нормата) на този елемент пада наполовина (норма на фосфор в кръвта на един възрастен човек е 0,65 – 1,30 ммол/л), това вече не е достатъчно, за да осигури пълноценно организма енергийни ресурси, поради което значително е нарушена обмяната на енергия в клетките. Освен това, фосфор изпълнява и други важни функции, например, участва в поддържането на рН на кръвта (фосфатная буферна система).

Плавно намаляване от люлката до зряла възраст

Нормата на фосфор в кръвта са различни за малки деца и възрастни хора. Децата на първите дни и месеци на живота особено се нуждаят от такива елементи като фосфор и калций, защото при нарушаване на обмена в костите се образуват рахит, който е в напреднали случаи е трудно да се определи.

При жените по време на бременност и в периода на кърмене нужда от фосфор се увеличава. Ако при жени, които са извън тези държави, дневната нужда е 1 – 2 г/ден, бъдещата майка (а след това – кърмачки) трябва да се консумират 3 – 3,8 грама/ден. На първо място, тя осигурява на своите запаси внутриутробное развитие на детето (формиране на костната система), а след това с кърма въвежда в организма на бебето достатъчно фосфопротеинов, по-специално, казеиногена, който е източник на витамин D. на Деца, които получават естественото кърмене, се развиват по-добре, по-малко болни, по-висок имунитет и рядко се установяват обменни нарушения.

По този начин, най-високо ниво на фосфор се открива при деца на първите месеци от живота, след това той плавно намалява и се определя на повече или по-малко стабилни стойности до възрастта на пълнолетие, за да поддържа тези показатели до 60 години:

Възраст Концентрацията на Р, ммол/л
Новородени 1,60 – 3,10
Деца до една година 1,60 – 2,60
Деца и тийнейджъри от 1 година до 14 години 1,30 – 2,10
Възрастни до 60 години 0,87 – 1,45
Възрастни след 60 години

Мъже
Жени

 

0,74 – 1,2
0,90 — 1,3

Освен нормални стойности на калций и фосфор в кръвния серум, все още е много важна е тяхната стойност. Според различни източници на калций (Ca) трябва да бъде 1,5 – 2 пъти повече, отколкото фосфор (Р). Основните доставчици в организма на тези два елемента са такива храни, като риба (всички сортове), мляко и млечни продукти. Витамин D, както мнозина помнят от детството си, наситена с рибено масло (него по-рано активно използва за профилактика на рахит, така че дават на всички деца подред) и черния дроб.

Понижен или повишен фосфор в кръвта, в повечето случаи е признак на патологични промени, но, заедно с това, има случаи, когато отклонение на този показател свидетелства за приближаването на възстановяване. Преди да се запозная читателя с причини за увеличаване или намаляване на съдържанието на Рп, трябва да си спомнят, кои фактори влияят на колебания в плазмата на кръвта.

Да се регулира нивото на Р в организма?

Фосфор в тялото, представен главно референдум РО4-3, в днешно време е важен лабораторен показател в анализа на кръвта, което позволява да се определи широк спектър от патологични състояния.

Концентрацията на неорганичен фосфор в серум, взети на проучване, се намира в пряка зависимост от:

 • Колко усилено Р абсорбира през лигавицата на СЧ. В стомашно-чревния тракт в този процес се отразява активната форма на витамин D – диокси-витамин D3 (D-витамин-зависима реакция). Диокси-витамин D3 активира продукти специален протеин, в който много от процеса на усвояването на калций. Благодарение на този специален катерица Са2+ с лекота прониква в костната тъкан, отколкото подобрява минерализацию на костите (във връзка с това в терапията на остеопорозата, заедно с витамин D, почти винаги присъства и кальцитонин);
 • Как работят паращитовидные жлеза — те синтезират паратиреоидный хормон (паратгормон), който в най-голяма степен контролира обмен на фосфор. Намаляване на реабсорбция на фосфор в каналчета на бъбреците, паратгормон причинява фосфатурию (много фосфор в урината) и повишаване на концентрацията на Ca в кръвта (гиперкальциемию);
 • Като изпълнява своята функция парафолликулярные клетки (клетки) на щитовидната жлеза, които синтезират хормона – кальцитонин, който регулира обмяната на калций. Кальцитонин на нормално количество предотвратява развитието на гиперкальциемии, не позволява излизане на Ca и P от тъканите на костите (декальцинация, деминерализация на костната тъкан);

 • Достатъчно ли е количеството на хормона — кальцитриола, който е представител на една активна форма на витамин D, на който е възложена функция на главния ревизор на метаболизма на калций, са тясно свързани с обмена на фосфор;
 • Какви са функционалните възможности на отделителната система и на процесите на метаболизма в тъканите на костите;
 • Кои храни преобладават в диетата на пациента.

Трябва да се отбележи, че паратгормон и кальцитонин действат в противоположни посоки, но, въпреки това, те не са хуманизъм по отношение един към друг, тъй като точката на прилагане те все пак са различни. Обаче нарушения, възникващи в една от единици, представляват причини, намален или повишен фосфор в кръвта, влекущего някои (по-голямата си част, патологични промени в организма.

Като че ли и няма причина изобщо…

Причини за повишаване на концентрацията на магнезий в кръвния серум може да бъде не само на патологични състояния, като например:

 1. Повишен фосфор в кръвта се празнува, когато фрактура на костите безопасно е обрасъл и се формира костната царевица, което дава основание се разглежда промяна на този лабораторен показател, като благоприятен, обещаващ знак;
 2. Не особено трябва да се притеснявате, ако анализът на кръвта на фосфор е бил депозиран след интензивна мускулна дейност – просто при тези обстоятелства по-бързо да отидете на обменните процеси, а, следователно, по-енергични разпада на аденозин ТРИФОСФАТ (атр) и количество на фосфор в серума се увеличава;
 3. Не може първоначално да се нарече патология на пренасищане на организма на витамин D, който случайно може да падне при неправилно изчисляване на дозата. Разбира се, за 1-2 пъти нищо не ще бъде, но ако навреме не спохватиться, а след това в анализа на кръвта, повишени нива на фосфор, както и в органи ще започне да се депозира калций;
 4. Относителна нарушения по отношение на фосфор може да се счита за дефицит на магнезий, причинени от недостатъчен го пристигането с храни (за сметка на това се увеличава концентрацията на фосфор), а също и бременността, която тече с токсикозом, в края на краищата, това е състоянието на преходящие и доста исправимые.

Трайно подобряване на фосфор

Трайно подобряване описан елемент в кръвта често се дават за заболявания, с които не е толкова лесно да се справят. Това е:

 • Бъбречна недостатъчност (високо ниво на неорганичен фосфор се отбелязва при нефрит и нефротическом нарушения – възможно повишаване на стойностите до 6,46 ммол/л);
 • Излишните фосфати при болестта на Адисон;
 • Нейроэндокринная патология, придружени от промяна на продукция на някои хормони, в нарушение на обмена на фосфор и калций, развитието на остеопороза и повишена концентрация на фосфор в кръвта (болест на Иценко-Кушинг);
 • Поражението на костната система, което е свързано с нарушение на функционалните способности на хипофизата (акромегалия);
 • Дефицит на инсулин и, съответно, високо ниво на кръвната захар, както и на кетонни тела (диабетический кетоацидоз);
 • Намаляването на съдържанието на паратхормон (гипопаратиреоз);
 • Мултиплен миелома;
 • Миелогенна левкемия;
 • Деформирующая остеодистрофия;
 • Първични тумори, локализирани в костната тъкан, и метастази от други органи, занесенные в костите;
 • Късно етап на хронични заболявания на червата (энтероколит 3 супени), които успели да бъде сложно остеопороза;
 • Разрушаването на костите без замяна разтворена костната тъкан на нова (остеолизис).

За намаляване на нивото на фосфор могат да…

Така е и с намаляването на фосфор в кръвта, да го намали, може и на случайни обстоятелства, които имат всички шансове да се ликвидированными, ако своевременно се обърне внимание на тях:

 1. Гладни диети, изтощение;
 2. Остра и хронична алкохолна интоксикация;
 3. Интравенозно въвеждане на въглехидратни разтвори;
 4. Под наблюдение на прилагането на диуретици тиазидового броя;
 5. Терапия глюкокортикостероидными лекарства;
 6. Бременност (токсикоз);
 7. Необходимост от парентерално хранене;
 8. Лечение на лекарствени средства, съдържащи алуминий, в продължение на дълъг период от време;
 9. Намаляване на калий в организма (гипокалиемия);
 10. Синдром на чревната малабсорбция, причинено от различни фактори (ако процесът не ще се забави, ще причини – да се възстанови нормалното ниво на Р).

Обаче, както и в предишния случай (повишен фосфор в кръвта), значително понижаване на нивото на този химичен елемент могат да са доста сериозни заболявания:

 • Всички видове рахит (ранна, късна, витамин D-чревния рахит, остеомалация или рахит-ма възрастни);
 • Болест, съпровождащ малки деца, които вече страдат от рахит (рахитогенная тетания или спазмофилия, развиваща се при деца от шест месеца до една и половина години от живота си);
 • Последва за загубата на паращитовидните жлези начална хипертиреоидизъм, който е дал на високи нива на паратхормон, в резултат счупен обмена на фосфор и калций;
 • Гипогликемическая болест, причинени от периодично повишаване на продукцията на инсулин и намаляването на съдържанието на глюкозата в кръвта;

 • Загуба на химични елементи в храносмилателния тракт (синдром на малабсорбция) по причина на вродена патология или далеч напред придобити заболявания;
 • Нарушена функция на каналчета на бъбреците;
 • Изход на организма от състоянието на диабетического кетоацидоза (когато нивото на инсулина започва да се доближава към нормалното и това вече е достатъчно, за да се намали нивото на глюкозата);
 • Генетично причинени патология (наследствен гипофосфотемия).

И какво показва анализ на урината на фосфор?

В продължение на дни с урината здравия човек си отива от 0,42 до 2,2 грама неорганичен фосфор, което е от 13,5 до 70,0 mmol елемент. За предстоящия анализ събират дневната урина (за 24 часа), но за самото тесто са избрани само по 20 мл от целия обем.

Причините, които предизвикват увеличаване на отделянето на фосфор от организма, като правило, се крият зад някаква патология, която не може да се нарече малка:

 1. Рахит (много фосфор в урината – част от болните деца може да се увеличи до 10 пъти);
 2. Повишена секреция на паратгормона (първичен хиперпаратиреоидизъм);
 3. Първичните тумори на костната тъкан и метастази от други органи, което води до разрушаване на костите (остеолизис);
 4. Фосфатурия като увреждане на бъбреците (за трансплантация на бъбрек, ацидоза клетки и нарушаване на функционалните способности на проксималните каналчета), така и внепочечного произход.

Намаляване на количеството за избиране на елемент може да бъде често срещано явление се дължи на причини, например, дефицит на фосфор в храната. А може да е под сериозна патология:

 • Намалена функция на паращитовидните жлези;
 • Ешерихия мальабсорбция при хроничен ентероколит или в резултат на наследствена патология;
 • Витамин D-чревния рахит;
 • Бъбречна недостатъчност;
 • Продукти, повишаване на somatotropic хормон (възрастен човек).

При анализ на кръвта на лекаря може да се поинтересувате от още един елемент

Анализ на кръвта за съдържание на неорганичен фосфор за пациента не се различава от други биохимични тестове. Човек и на сутринта идва в лабораторията, не от ядене след нощен сън, нито напитки, нито храна. Кръвта се вземат, както винаги, от виена, центрофугира, разделени съсирек от суроватка, с която продължава да работи. В повечето случаи определят не само на нивото на даден химичен елемент, защото метаболизма фосфор се намира в тясна връзка с обмена на калций, затова често за пълнота на концентрацията на последния очакват също.

В резултат на анализ можем да стигнем до края на работния ден и ако в него имаш някакви отклонения, това участковый терапевт ще ви помогне да се намери причината, може да се наложи пациентът не всичко е наред с бъбреците или костната система, а може би – да имат място на нарушаване на синтеза и функцията на щитовидната и паращитовидните жлези или друга патология. В такива ситуации се нуждаят от допълнително проучване на други възможни методи.

Видео: основно за фосфор

READ  Първите признаци на инсулт: при мъжете, жените, първа помощ, хеморагичен и исхемичен инсулт

MAXCACHE: 0.41MB/0.00025 sec