Гангрена: сухо, влажно, газ — симптоми, лечение

Под понятието «гангрена» предполага доста тежка болест, която тече с омертвением (некроза) на тъканите в някакъв участък на човешкото тяло, но гангрена на долните крайници заема водеща позиция в този тъжен списък, което се дължи на честата съдовата патология, причинена от редица фактори-както външни, така и вътрешни. Гангрена накратко може да бъде описан като вид некроза на тъканите, които са в контакт с външната среда. Е — кожа, тъкани на белите дробове, на дебелото черво, на стомаха, шийката на матката.

Когато умират плат?

Хора, които са дали по дълга професия, дали поради други обстоятелства се срещаха с гангреной, запомнен завинаги. Болка, подуване, разлагаща се плът, отделянето на газ (газова гангрена), много неприятна миризма и черна, като обуглившаяся, мъртва тъкан. Неестествено черен цвят «бивши мускулни влакна» показва, че в сърцето на въпрос несвойственный жив организъм химически процес: молекулите на Hb (хемоглобин) са унищожени, а FeS (сулфид желязо) излиза.

Че все пак става причина за тази страшна болест, какви фактори допринасят за развитието му? Предпоставки могат да бъдат различни, така че те са обособени в отделни групи.

Излагане на химически и физически фактори:

 • Почивки и размозжение тъкани, причинени от обширни наранявания;
 • Подуто измръзнало място, като следствие от въздействието на несвойственных човек ниски температури;
 • Дълбоки изгаряния с увреждане на кожата покрива и подлежащите слоеве;
 • Поражение от мълния или електрически ток, когато изпълнението преминава през тялото на човека, а на мястото на излизане на тъкан, които са изгорени до черноты;
 • Контакт със силни неорганични киселини (концентрирана сярна, солна), които причиняват коагуляцию на протеини и се разтопи на мускулната тъкан.

Като цяло, във всички изброени случаи се развива влажна гангрена, която при контакт на инфекция, може да се превърне в газ.

Влияние на инфекциозни агенти

Огнестрелни и прободни рани, раздавливание тъкан в резултат на травматично въздействие, рани от залежаване и трофичните язви са отворени врата за проникване на инфекцията. Асоциация на различни видове патогенни и условно-патогенни микроорганизми (клостридии, proteus, энтерококки, стафилококи, стрептококи, эшерихии), намиращи се в раната или попадащи отвън, може да доведе до некроза и разпадането на тъканите, а прокурорът може да доведе до газова гангрена.

Съдова фактор

Причината некроза може да се превърне в нарушение на кръвообращението, което е спътник на много патологични състояния:

 1. Захарен диабет;
 2. Болест На Рейно;
 3. Атеросклероза;
 4. Декомпенсации сърдечна дейност;
 5. Облитерирующего эндартериита;
 6. Эмболий и тромбози;
 7. Дълго спазмирования или механичното изцеждане на кръвоносните съдове (ущемленная херния, неспазване на правилата за налагане на кровоостанавливающего впрегне, тугая превръзка);
 8. Нараняване на кръвоносните съдове.

Всяко увреждане на тъканите, кръвоносните съдове или техните стени, водещи до нарушаване на притока на кръв, могат да станат причина за образуване на гангрена. Я по-нататъшно продължение ще зависи от много фактори, в частност, и от общото състояние на пациента, неговата физиология и анатомия, където също се взема под внимание различни отклонения от нормата под формата на:

 • Условия на околната среда (като повишена, така и намалена температура), които могат да допринесат за развитието на некроза;
 • Изтощение или, напротив, наднормено тегло;
 • Болести на обмяната на веществата (захарен диабет);
 • Дълбочина атеросклеротического поражението на съдовите стени;
 • Степен на анемията, ако такава има място;
 • Признаци на бери-бери;
 • Инфекциозни заболявания (остри и хронични), тъй като всяка инфекция може да даде възможност за суха гангрена премине във влажна.

Тези и други фактори, естествено, ще се влоши рамките на патологичния процес.

Видео: гангрена и тютюнопушенето — заболяването Лъв Яшин

Видове некроза

Видове гангрена, основно, се различават в зависимост от механизми за развитие на клиничните прояви, така че в момента реши да отпусне 2 клинико-морфологични форми, отнасящи се до различни видове некроза: суха гангрена и влажна.

В отделна нозологическую форма (като отделна болест) е откъснала анаеробна (газова) гангрена. За разлика от суха и влажна, тя се причинява от определени патогени, си има клиничната картина и е изключително сериозна прогноза. Тя се развива, може да се каже, светкавично и, ако не се лекува, последствията ще бъдат катастрофални.

Диагноза гангрена, определена форма или отделна болест (анаеробна гангрена) се определя на основата на данни в медицинската история и обективни признаци. Лечение и прогноза, също зависят от вида некроза: суха гангрена се счита за най-благоприятна, влажно – опасна, както газова изисква спешни мерки и решения. Обикновено е спешна оперативна намеса.

Не може еднозначно да се отговори и на въпроса – на колко години хората живеят с подобна патология. Отново, всичко зависи от формата на заболяването, състоянието на пациента, се провежда лечение и много други, които влияят на прогнозата. Със суха гангреной, дори и без хирургично лечение, изпълнява всички препоръки на лекаря, може да се дръпне време е доста дълъг, което не може да се каже за влажна, а още повече, за газова гангрена.

Суха вариант

Суха гангрена възниква в тъканите, богати на протеини и съдържат малко течност. Тя най-често се развива при недохранени, слаби хора и предимно е последица от нарушение на кръвообращението. Сухата форма на некроза се развива постепенно, не показва особена склонност към прогрессированию. Пример за формирането на такъв вид омертвения тъкани е диабетно стъпало и гангрена на краката при диабет, които се считат за сериозно усложнение на тази болест. Стадий я при диабет ще бъдат разгледани по-долу като проба поток «на сухо» избор на некроза.

Преход суха форма в «мокрите» възможно е вече в начален стадий на болестта. За да се избегнат подобни последствия, важно е да не пропуснете признаци на гангрена и с всички възможни средства да осигури предотвратяване на преход с относително благоприятна форма, каквато е суха вид, в тежката и често е опасна за живота на влажна гангрена. Основните превантивни мерки в този случай са извършени в стерилни условия редовни обличане, позволяващи затваряне на лезията стерилен материал.

READ  Ангиопротекторы: препарати, показания, противопоказания, списък на лекарства

… И влажна форма

Влажна гангрена (популярно понякога я наричат мокри) е по-тежко, отколкото суха, течение. Тя се развива в тъканите, богати на течност в силата на много причини, водещи до нарушаване на целостта не само на клетки и тъкани на организма, но понякога и цели органи. Начало на възникване на влажна гангрена служи внезапно (остър) нарушение на кръвообращението. Например, ущемленная херния или мезотромбоз на червата могат в най-кратки срокове да доведе до този вид некроза, който приема най-страшните (и често смъртоносни) усложнение на основното заболяване.

Начална фаза може да премине бързо, например при гангрена на долните крайници, тя ще изглежда по следния начин:

 1. Лезията силно подуе, намалява температурата и бледа кожа, тя бързо придобива мраморен оттенък, а след това е покрит с тъмно-червени петна и мехури, които, вскрываясь, отделят течност с примеси от кръв;
 2. В засегнатите райони е ясно действа венозна мрежа;
 3. Периферна артерия съдове не прощупываются, пулсът изчезва;

За «мокра» форма са характерни следните признаци:

 • Изсушаване на тъканите не се случва, а напротив: засегнатите участъци стават черни, се случва разпадането на тъканите с формиране на сиво-зелената фаул маса;
 • Формира септични огнища, които отделят голямо количество токсични вещества, които бързо се абсорбират в кръвния поток;
 • Наблюдава тежко отравяне на организма (интоксикация), което значително влошава състоянието на пациента;
 • В некротични огнища на активно размножаване започва да условно-патогенна и патогенна флора;
 • Некроза бързо грабва новата територия, не се образува на границата между здрава и засегнатите тъкани.

Влажна гангрена, най-често пред хората отечным, като излишната телесна маса. При контакт с раната гнилостной фауна, по-специално, клостридий, широко разпространени в природата, влажна гангрена, може да се премине на газ.

Некроза – това е заразна?

В повечето случаи причинител на газовата гангрена е Clostridium perfringens, която се отнася до нормални обитатели на червата на човека и животните, изложени от жив организъм (за почва) е в състояние под формата на спор да продължи дълги години. Доказана роля в развитието на тази опасна болест и други видове клостридий, както и стафилококи, протея, стрептококи и др

По този начин, читателят, вероятно вече сте се досетили, че, като правило, газова гангрена е влажна, но не всеки е влажна, ще се нарича газ, тъй като без причинителя тя ще остане проява на друго заболяване, а не отделни нозологической единица.

В такъв случай възниква основателен въпрос: тъй като причината за заболяването е инфекция, това заразно ли газова гангрена и кои са си предаването?

Гангрена (дори и газ) не се отнася за заразно заболяване. За да се разви този процес, трябва да директно в размозженную раната удари патоген, който ще започне механизъм за разпадането на некротизированных тъкани с отделяне на токсични вещества, значително смущаващо заболяването. Приблизително в такъв вид, можете да си представите пътя на предаване на гангрена, а ако каже още по-лесно, а всяка една обширна травма при контакт кал, пясък, фекалиите може да прекрати газовата гангреной. Обикновено причината за нея стават рани с размозжением — огнестрелно или ножевое рани, сдавление тежки предмети и други наранявания на мускулната тъкан.

Защо тази болест «обича» диабет?

Диабетна гангрена, като цяло, не е обособен в отделен вид, тъй като е усложнение на друго заболяване – захарен диабет. Обикновено при хора, които имат впечатляващ стаж на болестта, се формира суха гангрена, която засяга около 80% от пациентите. Тя вече се характеризират с изчерпани хората, докато прекалената пълнота и подуване на крайниците при наличие на венозни язви пред развитието на влажна плесен, която е в състояние да се превърне в анаеробна. Вярно е, че това се случва доста рядко и то, ако (не дай Боже!) в раната попада съответната флора.

Причината за развитието на омертвения тъкани при «диабет» е нарушение на микроциркулацията в начален етап и включването на големи съдове по-късно.

Постоянно повишено съдържание на захар в кръвта влияе негативно на съдовата стена, постепенно се руши си. В резултат на този процес се превръща в нарушение на кръвообращението, при това, особено страдат кръвоносните съдове на долните крайници, където на първо място в процеса участва и пръстите на ръцете. Пациентът може и да не забележите, че с появата на признаци на «диабетно стъпало», започва гангрена:

 1. Кожни воалите стават сухи, набръчкани, мумифицируясь, те придобиват неживата вид;
 2. Най-силните болки в пръстите на ръцете и по целия крак пречат на активни движения, напомнящи за себе си не само по време на разходка, но и в спокойно състояние;
 3. Зябкость, усещане за мравучкане в отдалечени части на крайниците (пръстите на ръцете), загуба на чувствителност с присъствието и болезненост, което се дължи на функционирането на нервните окончания, които могат да живеят дори в по-късните етапи, когато започна некротический процес;
 4. Оцветяване на кожата в началния етап на бледа, превръщат в мраморна, след това тя става кафява, в огнища на некроза и разпад – черна до синевы;
 5. Определяне на пулса в засегнатите райони не е възможно.

Разбира се, бих искал да успокои болни от захарен диабет, което може да се изправи само относително благоприятна суха гангрена, но това ще бъде лукавством, защото в някои случаи (за щастие, рядко) може да се развие тежка и доста опасно влажна гангрена.

Редки, но изключително опасни форми

Прогресивна форма на некроза, наречена Номой

Лекарите я наричат Номой. Оказва се, че това нито е нещо като гангрена на лицето. Много рядка болест, която засяга предимно детската възраст. Влажна гангрена на бузите и в устата смятат усложнение скарлатины или кори от слаби деца, все пак, има случаи, в етиологията на които така и останаха невыясненной, така че основната роля в развитието на некроза в лицето на все още изпада в имунитета. Гангрена на лицето при възрастни също е свързана с изчерпване, намаляване на защитните сили, тежка сърдечно-съдовата патология, когато живеещи в организма сапрофити, стават за него умерен. А, освен това, в края на краищата не е изключено присъединяването на анаеробна инфекция и друга инфлуенца микрофлора.

READ  Варикоз на матката: какво е това, причини, симптоми, лечение, при бременност, прогноза

Симптомите на гангрена се развива бурно, прогнозата на болестта е много сериозна, лечението е симптоматично, обаче, на първо място, насочено към основното заболяване.

Болест, за която описва Фурние

Много от тях дори и не са чували, че съществува вид некроза, удря мъжки полови органи (скротума, тестисите, перинеума), наричан гангреной Фурние. Това е заболяване за първи път е описан в края на 19 век френски лекар и, както е прието, болестта е наречена на неговото име. И, въпреки това, тя има много имена, я наричат некротизирующим фасцитом на половите органи, флегмоной перинеума, гангренозной чаша скротума… И това не е целият списък.

Гангрена на Фурние – много страшно инфекциозен процес, отличаващ се с висока смъртност, с различни варианти дебит (влажен и газ) в зависимост от причината за възникването му. Предизвика подобен вид некроза може да анаеробна флора, стрептококи, эшерихии, proteus, стафилококи, энтеробактерии.

Развитие на некроза в такива деликатни места допринасят за нараняване на слабините, хронични заболявания (анални фисури, захарен диабет, алкохолизъм), лечение на хормонални препарати.

Болест на Фурние се развива бързо с увеличаването на симптомите на гангрена:

 • Появяват интензивни болки в областта на половите органи, те стават изключително чувствителни към всяко докосване;
 • Кожата над засегнатите райони придобива тъмно-червен цвят, започва омертвение с отделяне на гной.
 • Лечението не признава, спешно, се свежда до незабавно бърза намеса и предназначение на антибиотици с широк спектър на действие.

Възможно ли е мъртвите тъкани върне към живота?

Както се казва: въпросът е риторичен. Лечение на гангрена е по-добре все пак се повери на професионалисти. Клетки разрушились и е починал, така че да се възстанови със собствени сили «всички, като» едва ли ще стане. Обикновено в подобни случаи лечението е хирургично, симптоматични, насочени към потискане на инфекцията.

Как да мине без ампутация?

Междувременно, дори да е толкова малко прогресивна форма като суха диабетна гангрена, начинаясь в пръстите на краката, постепенно се придвижва нагоре, като се стреми към нормално кровоснабжаемому на сайта, където заразените и здравите тъкани да образуват помежду си граница, наречена демаркационным вал. Обикновено тази зона е място, ампутация на крайници, че при диабет е доста често срещан метод за лечение. Между другото, операция за премахване на крайниците се извършва само след пълното завършване на формирането на демаркационного вала.

Задаваният в подобни случаи болните или техните близки въпроса «А може ли без радикални мерки?» е под някаква основа. В тази ситуация лекарят се основава на цялостното състояние на пациента. Ако е задоволителна, признаци на отравяне на организма липсват, а форма на болестта на «сухо», придружени незначително разпадането на тъканите, малко токсични вещества в лезията, с хирургично лечение обикновено не бързат.

Ако се формира демаркационна границата (вал), крайник не бъде ампутирана, а след това с течение на времето засегнатата сами ще започнат да отторгаться. Вярно е, че времето това ще се окаже много дълъг. Освен това, тези въпроси са уместни само в случай «на сухо варианта,» с «мокра» вицове лошо – това е трудно да се напредва форма, която може да спре, само на операция.

Що се отнася до, влажна гангрена, отнасяйте се към нея, като суха, като правило, не е възможно, тъй като лекува гангрена без ампутация или некрэктомиии медицина, докато неподвластно. До симптоми на гангрена в рамките на няколко часа се присъединяват симптоми на обща интоксикация: нестерпимые на болката, спад на кръвното налягане, повишена температура, тахикардия, слабост, апатия. Най-голямата концентрация на токсини в огнището на некроза се разпространява по тялото, което заплашва сепсисом, който, както е известно, често не се поддава на лечение, дори сильнейшими с антибиотици. Прогнозата в този случай е притеснително, така че мъртвите тъкани трябва да бъдат иссечены, некротические маса отстранени, а агресията на патогенни микроорганизми или други неблагоприятни фактори – потиснат. И колкото по-бързо, толкова по-добре.

Видео: репортаж за лечение на гангрена без ампутация

Лечение в хирургичното болница

Този раздел е публикуван в никакъв случай не като ръководство за действие, а като напомняне за сериозността на това заболяване, с лечение, което може да се справи само от квалифициран специалист. И това, за съжаление, не винаги…

Тактика на лечението, като цяло, определя вида некроза. И ако суха форма все още може да се изчака при провежданата консервативна терапия, това е влажна, а още повече, анаеробна (газова), изчакайте, не ще бъде. Те изискват незабавна хирургическа намеса и на цял комплекс от следоперативни мероприятия, естествено, в стационарни условия, които се държат, както се казва, «на три стълба»:

 1. Премахването и санация огнища на некроза;
 2. Провеждане на дезинтоксикационной терапия;
 3. Възстановяването на функционалните способности на органи и системи, включително централната нервна система.

Премахване на раневого фокус извършват чрез хирургическа намеса (некрэктомия или ампутация) с използване на дълбоко (интубационного) анестезия и релаксантов. Схема на операция е доста богата, сложна и отговорна, така че вреди в други случаи ще бъде атракция, свързани специалисти (травматологов, ангиохирургов).

READ  Норма на холестерола в кръвта: жени, мъже, след 40, 50, 60 години, таблица според възрастта

След операцията пациента се предписват:

 • Антибиотици (венозно, мускулно, локално) в максимални дози;
 • Инфузионная терапия, предусматривающая доставка на необходимото количество витамини, протеини, електролити;
 • Лечение с кислород под налягане (гипербарическая кислород), което влияе неблагоприятно върху инфекция, помага за детоксикация на организма, пречи на образуването на нови токсични вещества, стимулира имунната система на пациента;
 • Сърдечно-съдови лекарства, имуномодулатори, плазмаферез;
 • По показанията за премахване на рефлекторного спазъм обезпечения са произведени новокаиновые блокада;
 • Лигиране се извършват в съответствие с всички правила на хирургична обработка в условията на стерилитет.

С оглед на факта, че грижата за пациента, изисква специална отговорност по отношение на санитарни и epidemiologic режима, че е невъзможно в домашна среда, лечение на отворена повърхността на раната се осъществява само в условията на хирургическа болница!

Ако до болницата, далеч…

Русия е голяма, затова не е чудно, че има отдалечени места, където в клиниката не побегаешь. Хората там във всички времена са се опитвали сами да се справят, така са свикнали и така продължават да живеят. Въпреки това, трябва да се отбележи, че ако човек знае, че има диабет, след това така или иначе той посещава лекар-ендокринолог в областния център. Лекуващият лекар назначава консултация с други специалисти, за да се установи пълната картина на потока заболявания, затова, ако започва гангрена, обикновено това става известно и на самия доктор и пациент. Въпреки това, много хора (особено възрастните) упорито отказват хоспитализация и увери, че ще се лекуват на народни средства за защита, тъй като някакъв опит в този бизнес вече имат.

Разбира се, може да разберем човека в такава ситуация, но и той трябва с цялата си отговорност отнасяме към този проблем, защото, сигурно, лекуващият лекар информира пациента за общо заболяване. В случай на суха гангрена пациент, като се прилагат мазила, определени от официалната медицина и народни средства за защита, могат да подадат известно време, но при влажна гангрена никакви домашни лекарства не помагат. Болница е далеч, но в края на краищата повикване «спешното» на територията на Русия, никой не е отменен. Пациентът трябва да се помни, че за него е «отлагането на смъртта подобно».

Пациентът е решил да се лекува у дома мехлеми от аптеката

В случаи, когато все още не са толкова зле (трофичните язви, рани от залежаване) със съгласието на лекаря болните прекарват лечение в домашни условия, в полза на сега може да се намери колкото искате рецепти, съдържащи народни средства. Въпреки това, не трябва да забравяме, че фармация мрежа предлага лекарства посока на действие, доказани и направени за употреба:

 1. Съдържащи антибиотици (мехлем левомеколь);
 2. Които активират клетъчния метаболизъм и допринася за регенерацията на засегнатите тъкани (солкосерил гел);
 3. Имат антибактериално действие, почистване на раната и дори удаляющие участъци на некроза, истината е, че ако те са малки (мехлем iruksol).

Той отдавна е известен, създадена още през 1927 г., миро Ръководството, между другото, на популярността си, така и не е загубил, затова много хора, особено по-старите поколения, предпочитат именно на нея. Ами, може и мехлем балсамов, ако не обърква миризма, но едва ли човек ще се обръща внимание на подобни дреболии , ако трябва да се бори със сериозни проблеми. Мехлем притежава забележителни свойства, съчетавайки в себе си и антибактериален компонент, и регенериране и пречистване.

Лекарства от природата и хората

Най-доброто лекарство от гангрена в популярно смята се мехлем, изготвен на базата на пчелен восък. В състава му влиза, освен парче восък, с размери приблизително 20 cm3, рафинирано слънчогледово масло (200-250 гр) и половин яйчен жълтък, твърдо сварени. Восък растапливается, масло довеждат до кипене, всичко се смесва и в още бурлящую сместа постепенно се добавя жълтък. Домашно лекарство процеживается, се охлажда и се изпраща в хладилник. Казват, че ако се прави от затоплена смес компреси върху засегнатото място на всеки два часа, след това на ръка ще се вдигне.

Много хвалят хората златен мустак, кайма и разреден спирт в равни части, се използват рецепти от черен оман, диабетическую стъпало се опитват да се лекува солена плът листата от алое вера (лист алое + 9 части готварска сол).

Много проблеми на роднини на хора, които извън грижи, създават рани от залежаване. Легнал, парализованные болни, са в болница само в период на остро нарушение на мозъчното кръвообращение, както и за рехабилитация се връщат у дома. За съжаление, често не на краката си, след това в леглото прекарват месеци и дори години. Рани от залежаване по различен начин наричат трофоневротическим некроза, т.е., те също представляват вид гангрена, с която в повечето случаи се налага да се борят именно в домашни условия. Разбира се, че не е започнало омертвение тъкани в местата на най-голям натиск, човек трябва по-често да се сменят, за смазване на проблемни части на тялото камфорным спирт, смяна на спално и нательное бельо.

***

В заключение, искам още веднъж повишено внимание на пациенти: не се стегнете болест, особено, ако има към него предпоставки. Да се лекуват в домашни условия е възможно и необходимо, но съвсем пренебрегва препоръките на лекаря също не следва, защото не всички видове гангрена сравнително благоприятни, то може да се развива бурно и непредсказуемо, така че е много важно да я спре, докато не е късно.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.43MB/0.00089 sec