Синдром на Лериша: лечение, причини, симптоми, прогноза

Синдром на Лериша представлява хронично заболяване, при което се случва стесняване до пълно затваряне на лумена на артериите на краката с нарушение на кръвообращението. Обикновено патология се диагностицира при мъже на възраст 40-60 години, но в последните години се наблюдава известно «подмладяване» група пациенти.

Заболяването е доста опасно, тъй като води до подчертават от одмвр са сравнително млади хора, изпълнен смъртоносни усложнения, често изисква сериозно хирургично лечение. След атеросклероза на кръвоносните съдове на сърцето и мозъка, поражение на артериите на краката се нарежда на трето място, выявляясь почти всеки пети пациент атеросклероза след 50-55 години. В случай на висока ампутация на крайници в рамките на една година след операцията риск да умре повече от половината от пациентите.

Аорта – най-големият съд на човешкото тяло, осигуряващ кръвта на всички органи и тъкани. В долния отдел тя се разделя на дясна и лява илиачните артерии, кровоснабжающие долните крайници. При синдрома Лериша субстрат на болестта се превръща в долния фрагмент на аортата след отклонение от нея бъбречните артерии и илиачните съдове.

Причини и рискови фактори

Над 90% от случаите на синдром на Лериша свързани с атеросклеротическим увреждания на аортата и на илиачните артерии. Рискови фактори за развитие на патология, се считат за:

 • Мъжки пол;
 • За пушене;
 • Нарушения на липидния метаболизъм;
 • Захарен диабет;
 • Артериална хипертония;
 • Наследственост.

Както се вижда, до стенозированию артерии водят състояния, които много често се срещат сред възрастното население, но и начин на живот в голяма степен определя и риска от заболяване.

Освен атеросклероза, причини за синдром могат да станат заличаване оклузивна болест и неспецифични аортоартериит, при които настъпват възпалителни промени на съдовите стени, които допринасят за склерозу, тромбозам и запушване (затваряне) пропуски.

Промени в артериите се свеждат до стенозу (стесняване) и запушване пропуски съдове. В началните етапи На развитие на атеросклероза преобладава стенозирование, но с нарастването на големината на плака и, когато я тромбозе се случва пълно прекъсване на насърчаване на кръв и изразена артериална недостатъчност. В редица случаи има място както стеноза, така и окклюзия на съда, а поражението е локализиран в аортата, в мястото си на територията на илиачните артерии и в самите илиачните артерии. В тъканите нараства хипоксия, нарушена trophism, са създадени предпоставки за некротични промени и гангрена.

Тъй като атеросклероза, обикновено носи общ характер, пациентите със синдром на Лериша имат поражението на коронарните артерии (исхемична болест на сърцето и кръвоносните съдове на мозъка (хронична исхемия или инсулт).

Прояви и диагностика на синдром на Лериша

Класически вариант на потока синдром Лериша се счита за комбинация от симптоми:

 1. Интермитентно накуцване;
 2. Нарушения на потентността;
 3. Липсата на пулс на артериите на краката.

Интермитентно накуцване – един от основните признаци на нарушения на кръвното притока на кръв в долните крайници. В зависимост от нивото на стеноза на кръвоносните съдове, тя е на високо и ниско. Ако те удари аорта и нейните бифуркация, тогава болните ще изпитват болка при ходене в областта на долната част на гърба, седалището, долните крайници като при натоварвания, така и в покой. При поражение на кръвоносните съдове, бедрата и долната част на краката, болката ще бъде локализиран предимно в долната част на краката, краката.

READ  Резидуальная енцефалопатия: с эписиндромом, двустранен пирамидной недостатъчност, нарушение на формиране на речта, причини, симптоми, диагностика, лечение и профилактика

Поради нарушаване на притока на кръв в съдовете на малкия таз и ангажирането на гръбначния мозък се появява импотентност, намаляване на тонуса на мускулите на тазовото дъно, възможни са болки в корема.

Симптоми на венозни нарушения в краката, ще бъде намаляване на мускулния тонус и обема на мастната фибри, загуба на коса, бледа и охлаждане на кожата, нарушение на растежа на ноктите. При опит да се почувства съдове пулсации в тях не се определя.

Развитието на атеросклероза на артериите дълго време може да протече незабелязано от пациента. В редки случаи заболяването манифестирует внезапно тромбозом и остър нарушение на притока на кръв, но обикновено то се развива постепенно, а първите признаци стават:

 • Усещане за мравучкане и слабост в краката;
 • Зябкость, усещането за «мурашек», чувствителност или парене в кожата;
 • При продължително ходене се появяват болки, които първоначално носят непостоянен характер и преминават след почивка.

Характерен и външния вид на краката си, в които се случват дистрофические промяна на фона на артериална недостатъчност. Крайниците стават първоначално бледа, а след това цветът се сменя на багрово-синкав, падане на косата, нарушен растеж на ноктите. При изразена стенозе на артериите се натрупва трофичните нарушения, проявяващи се образуването на незарастващи язви и огнища на некроза. Леко увреждане на тези тъкани може да доведе до гангрена, вследствие на изразено нарушение на регенерация.

При остро протичане на синдрома на Лериша с тромбозом на кръвното багажника много бързо растат хипоксия и исхемия, се появява гангрена. На пациента се изисква незабавна хоспитализация и, като правило, ампутация на краката.

В зависимост от клиничните прояви, отделят четири етапа на протичане на болестта:

 1. Първият етап се проявява зябкостью, слабост в краката, а симптомите на интермитентно накуцване възникват при продължителни натоварвания и преминават след почивка.
 2. На втори етап На степента на стесняване на артериите се увеличава, сред симптомите се появяват признаци на венозни промени в кожата, ноктите, перемежающая скимтене се появява вече при преодоляване на разстояние само на 200-250 метра.
 3. Третият етап се характеризира декомпенсированный процес с прогресия промени на кожата, мускули и фибри, се появяват язви, болки в състояние на покой.
 4. Четвърти етап – най-опасна, когато болката става нестерпимой, на краката си много незарастващи язви и огнища на некроза на меките тъкани. Без лечение, неизбежно ще се развива гангрена на краката.

Диагностика

При съмнение за стеноза или окклюзию на артериите на долните крайници, трябва да премине редица изследвания, особено важни в ранните стадии, когато клиниката е изтрита или почти липсва. Лекарят ще краката, ще се опита да се усети пулсът на артериите.

READ  Заболявания на ректума: симптоми и лечение на болести

Лабораторно изследване предполага определянето на показатели на липидния спектър, глюкоза, гликозилированного на хемоглобина (при диабет), определяне коагулограммы.

За изясняване на степента и локализацията на поражението на артериите извършва компютърна ангиографию, аортографию с прилагане на контрастни вещества. За оценка на функционалното състояние на артериите използват неблагодарна.

Скрининговыми методи може да се счита за УЛТРАЗВУК на съдове с допплерографией, определянето на лодыжечно-раменния индекс (стойност на кръвното налягане в съдовете на глезена и рамото), която нормално трябва да надвишава единица.

При атеросклероза на аортата и на кръвоносните съдове на краката е задължително да се извършва проучване на състоянието на коронарните и мозъчните артерии, тъй като е изразено тяхното поражение може да изисква приоритетно лечение.

Лечение на

Лечението на синдрома на Лериша преследва цел подобряване на притока на кръв в артериите на краката, за да се предотврати прогресията на заболяването и развитието на усложнения, най-опасните от които са гангрена, инфаркт на миокарда, мозъчен инсулт.

В зависимост от стадия на болестта и характера на проявите, назначен от консервативната терапия или операция. Консервативното лечение включва определяне на лекарства, улучшающих кръвообращението в микроциркуляторном начин, trophism тъкани, съдоразширяващ средства.

Пациентът трябва да знае, че е само лечение, назначено от лекар, няма да доведе до желания резултат, без изключение, на рисковите фактори на заболяването и промяна в начина на живот, така че основните принципи на терапия, се считат за:

 • Отстраняване на рискови фактори (контрол на ниво на налягане, липиден спектър, глюкоза в кръвта);
 • Пълно изключване на тютюнопушенето;
 • Редовните разходки пеша;
 • Прием на лекарства за подобряване на притока на кръв.

Консервативна терапия

При I и ІІА стадий е допустимо само от консервативно лечение, при по-напредналите форми без операция няма да мине. Сред лекарствата, назначени:

 1. Работата, уменьшающий обобщаване на тромбоцитите и който подобрява реологичните свойства на кръвта. Доказано е, че лекарството може да намали симптомите на болестта, но той е ефективен само при 30-40% от пациентите;
 2. Реополиглюкин, реомакродекс, които намаляват вискозитета на кръвта;
 3. Ацетилсалициловата киселина, която предотвратява жизнеспособност;
 4. Цилостазол, който подобрява реологичните параметри на кръвта;
 5. Тиклопидин, клопидогрел, притежаващи изразени антиагрегантными свойства;
 6. Сулодексид, намаляване на вискозитета чрез намаляване съдържанието на мазнини в кръвта и фибриногена;
 7. Никотинова киселина и нейните производни, които предизвикват разширяване на периферните съдове и допринася за разделяне на фибриногена;
 8. Спазмолитици (папаверин, дротаверин);
 9. При изразена болевом синдрома на показване на аналгетици.

При продължително незарастващи венозни язви произвеждат лигиране на засегнатите области с прилагане на местни инструменти, улучшающих trophism и регенерацията (солкосерил, метилурацил).

Операция

Хирургично лечение трябва да започва с ІІБ стадий на заболяването. Преди да назначи операция, хирургът оценява състоянието на аортата, плавателни съдове на долните крайници, на коронарните артерии и на артериите на мозъка с предмет атеросклеротического поражението и операционни рискове, свързани с него.

При синдрома Лериша произвеждат реконструктивные операция, основните от които са:

 1. Ендартеректомия – извличане на атеросклеротични плаки с зашиване на съда или заместване дефект синтетичен материал, собствени съдове.
 2. Протезиране – модифициран фрагмент артерия се отстранява и вместо него се определя синтетични протези или парцел съд на пациента, взет от друга област (аутовена).
 3. Аорто-бедренное байпас – при значително обема на лезията се наслагва анастомоз заобикаля променения участък на съда (между аорта и бедрената артерия). Ако те удари бифуркация на аортата и двете илиачните артерии, а след това се прилага протеза, напълно замещающий място бифуркация (под формата на «панталони»).
 4. Стентирование – в съд се определя стент (куха тръба), чрез който се случва на притока на кръв, метод е доказано, че пациенти с увреждания на кръвоносните съдове на сърцето, мозъка, високо операционния риск при извършването на протезиране или байпас.
READ  Как да се спре вагинално кървене: в домашни условия, когато матката, хиперплазия на ендометриума, в ендометриозата, менопауза

Ако тежестта на атеросклероза е такава, че да се възстанови притока на кръв, вече не е възможно, или да се е развила гангрена на крайниците, е единственият вид операция може да стане ампутация на краката до ниво, когато кръвния поток е все още.

Заслужава да се отбележи, че пациентите, на които е извършена операция, така, както и намиращите се в консервативна лечение, трябва да приемат антитромбоцитарные лекарства (аспирин, клопидогрел). В случай на популярния атеросклероза такова лечение се счита за основен и може определяни дори за живота. Съдови лекарства се използват курсове, а антиагреганты – продължително, през целия си живот.

Не са лекарства методи за терапия на синдрома на Лериша се откаже от ултравиолетовите и лазерно облъчване на кръвта за намаляване на нейния вискозитет и намаляване на тромбоцитната агрегация, хипербарна оксигенация, физиотерапевтични процедури (UHF, електрофореза).

Синдром на Лериша – опасно заболяване с добра прогноза. Приблизително всеки трети пациент, починал от сърдечно-съдовата патология, има едни или други негови прояви. Предупреждение за развитието на съдови промени до голяма степен зависи не само от навременността на лечението, но и от желанието на пациента да запази крайник и живот. Хирурзите са известни случаи, когато дори и след като са лишени от краката, болните не се отказвали от тютюнопушенето и не спазват предписаните препоръки. Ако имате дори най-малките признаци на нарушения на кръвното притока на кръв в съдовете на краката, трябва спешно да се потърси лекар и незабавно да се започне лечение.

Видео: представяне за лечение на синдром на Лериша

Видео: синдром на Лериша в програма «Живо страхотно!»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00204 sec