Заболяване/синдром на Такаясу: симптоми, лечение, причини

Рядко срещан болестта, от която страдат най-вече на младите жени и момичета, като се започне с юношеството (при децата това заболяване не се среща) — неспецифични аортоартериит, наречен още болест на Такаясу, се наблюдава предимно у жителите на азиатските страни.

Това е системно възпалително заболяване са ревматични характер, поразително вътрешната повърхност на аортата и нейните клонове. При прогрессирующем възпаление на увреждане на вътрешната повърхност на кръвоносните съдове, което води до сгъстяване на вътрешната и средната обвивка на кръвоносните съдове, средно гладкомышечный слой е унищожен и замешается съединителна тъкан, в skylight стая на съда се появяват грануломи, състоящи се от гигантски клетки. Това причинява разширяване и изпъкването на кръвоносен съд, се появява аневризма. При по-нататъшното прогрессировании заболявания умират еластични влакна и гладкомышечные клетки. Като резултат – нарушени притока на кръв, се случва исхемия на органи и тъкани . На увредените стени на кръвоносните съдове се образуват атеросклеротични плаки и микротромбы.

Класификация неспецифического аортоартериита

Има няколко видове болест на Такаясу, в зависимост от анатомията на поражението:

 • Първият вид — изумена, дъга на аортата и клони, простиращи се от нея (артерия);
 • Вторият тип — засяга гръдната и коремната отдел на аортата;
 • Третият тип е изумена, дъга на аортата, заедно с горд и брюшным отделите.
 • Четвъртият вид – в болестта се включва белодробна артерия.

Симптоми неспецифического аортоартериита

Причините, поради които се развива болест на Такаясу, определено не са установени, предполага се, че това заболяване е аутоиммунный характер и е свързано с промени в генетичния ниво.

Характерните признаци на това заболяване служат или асиметрия или липсата на пулса си при измерване в раменните артериите, разликата е в АДА в различни ръце, выслушиваются на фоновия шум в аортата, стесняване или окклюзия (запушване) на аортата и нейните клонове.

Болните имат оплаквания от слабост, болки в ръцете си, физически натоварвания прехвърлят лошо. Възможни са болки в гръдния кош в ляво, в шията, рамото на ляво. Като резултат, се появява на процедурата за неврологични заболявания: акцент diffused, проблеми с паметта, неуверен походка, намалена работоспособност, често загуба на съзнание.

Ако при нарушения на Такаясу изумен зрителния нерв, може да бъде рязко намаляване на зрението, двойно виждане в очите, пълна внезапна слепота на едното око, ако се случва окклюзия на централната артерия на ретината на окото.

Вследствие на патологични промени в артериалните съдове се развива недостатъчност на аортата, което от своя страна води до инфаркт на миокарда, миокардиту, а също и до нарушаване в коронарном кръвообращението.

При промени в брюшном отдел на аортата се влошава кръвообращението в краката, болните изпитват силна болка при ходене. Ако изумени артерии на бъбреците, в урината се открива червените кръвни клетки, белтък, може да се развие тромбоза на бъбречна артерия.

При намесата на възпаление на белодробната артерия се развива задух, болните имат оплаквания от болки в гърдите. Доста често се среща и ставния синдром – артралгия, мигрирующий артрит, най-вече страдат ставите на ръцете.

Още един симптом – артериална хипертония, причинени от стесняване лумена на кръвоносните съдове, са от устойчив характер, е трудно поддающаяся корекция медикаментозными лекарства.

В рамките на неспецифического аортоартериита отделят остър и хроничен стадий, но симптомите на остър период, може да бъде неспецифичными, така че правилната диагноза е възможно да се направи изключително рядко, поради това, че същите симптоми се срещат и при много други инфекциозни заболявания.

Обикновено в острата фаза на болестта на Такаясу могат да бъдат:

 1. Незначително нарушение на температурата;
 2. Намаляване на телесното тегло;
 3. Умора;
 4. Повишено изпотяване, предимно в нощните часове;
 5. Ревматични болки в големите стави.
 6. Може да бъде плеврален излив, перикарден излив, появата на кожни възелчета.

Тъй като тази симптоматика е много сходна с ревматоиден артрит, го поставят в повечето случаи болните.

Хронична етап на болест на Такаясу се развива през 6-8 години след началото на болестта, след това и се появяват някои симптоми, даващи възможност за поставяне на правилната диагноза.

Пациентите трябва да бъдат предупредени хронична мускулна слабост, главоболие, болка по протежение на големите стави, нарушение на координацията, паметта. Това е повод да се обърнете към лекар за установяване на причините за тези нарушения, това е напълно възможно, че това са признаци на неспецифического аортоартериита.

Как се диагностицира болест на Такаясу?

Диагноза «болест на Такаясу» може да бъде поставена от лекар, ако има не по-малко от три симптоми, на които обръщат внимание на болните:

 • Между АДА на горните крайници не по-малко от 10 мм hg. супена разлика.
 • Изчезване на пулса на ръцете или неговата значителна слабост;
 • Интермитентно накуцване;
 • Възраст на пациента не повече от 40 години;
 • Шумове в аортата, определени при выслушивании;
 • Стесняване или окклюзия артерия, разкри в проучване;
 • Разкри при разглеждането на недостатъчност на аортната;
 • Трайно подобряване на АДА;
 • Продължително увеличение на СОЭ ( скорост на слягане на червените кръвни телца умствено причини)

Да помогне на окончателна диагноза предназначени за научни изследвания, възложени след поставяне на предварителна диагноза «болест на Такаясу»:

 1. На пациента се назначава от биохимичен и общ анализ на кръвта, при това може да се определи отклонения в качеството състава на кръвта, характерни при дадено заболяване.
 2. УЛТРАЗВУК на съдове – метод на сканиране се появява възможност да направи оценка на състоянието на коронарните съдове и на скоростта на притока на кръв.
 3. Ангиография (рентгенографическое изследване на кръвоносните съдове) с въвеждането на контрастни вещества може да се идентифицира с място на стесняване и окклюзий на артериите.
 4. Визуален контрол изследване на гръден кош – помага да се открие поражението на багажника на аортата и белодробната артерия.
 5. Ехокардиография – ще помогне да се оцени работата на сърдечния мускул.
 6. Реоэнцефалография и электроэнцефалография – с помощта на тези проучвания може да се оцени нарушения в кръвоносните съдове в мозъка и на нивото на неговата активност.

Лечение на болест на Такаясу

Терапия неспецифического аортоартериита има за цел:

 • Да окажат въздействие на активно възпаление, отстранете го, доколкото това е възможно;
 • Една от основните задачи е да се бори с ишемическими усложнения;
 • Премахването на симптомите на артериална хипертония (понижаване на кръвното налягане).

Основният наркотик в терапия неспецифического аортоартериита е хормонален препрат «Преднизолон», който успешно се бори с остри клинични явления болест на Такаясу. Това лекарство се назначава, като правило, на постоянна основа, дозата предписва лекарят. Правила го е възможна само, ако бъде постигната трайна ремисия – липсата в продължение на няколко години всички симптоми на болест на Такаясу и задоволителни резултати от лабораторни и диагностични изследвания.

В случай на недостатъчна ефективност «Преднизолона», към лечението се свързват още един сильнодействующий лекарство — «Метотрексат». Това е цитостатик, който потиска синтеза на ДНК и притежава антитуморни активност, наименование и позволява да се намали дозата «Преднизолона», а също така е добре да се утвърди в случаи, когато лечението «Преднизолоном» не дава желания ефект.

Лекарите също по показания могат да се включат в лечението на артериита Такаясу методи экстракорпоральной гемокоррекции, наречена също гравитационната операция на кръвта, представляваща себе си обработка на компоненти извън тялото на пациента. Целта на тази сложна процедура – разпределението на патологични елементи на кръвта, които подкрепят или да причиняват заболяване. Тези методи се прилагат и при други сложни системни заболявания, не е лечим.

При явни нарушения на функциите на крайниците, мозъка, причинени от ишемией и окклюзией на артериите, е показано оперативно лечение, предназначени за възстановяване на кръвоснабдяването на органите и тъканите, следствие нарушеното развитие на патологични процеси. Основният проблем при синдрома на дъгата на аортата – увеличаване на аневризми на аортата и нейните възможно разминаване в сложни случаи това изисква хирургична намеса, при която се извършва байпас на парцела аортата. При поражение на малък парцел артерия се извършва пластмаса на засегнатите съдове с използване на тъкани на пациента или синтетични материали.

За намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания и за профилактика на атеросклероза на болни неспецифичен аортоартериитом препоръчва редовно да се прилагат лекарства, лекарства за разреждане на кръвта (с ацетилсалицилова киселина като активно вещество).

Най-голяма сложност при неспецифическом аортоартериите представлява лечение на артериална хипертония. При това, трудност се появява вече с измерване на АДА, тъй като в засегнатите увреждания на горните крайници и кръвното налягане се измерва много трудно, показатели могат да бъдат ненадеждни. В такива случаи е необходимо провеждане на измерване на АДА на краката си. По-голяма опасност представлява и значително стесняване на артериите притока на кръв, тъй като шансовете на исхемия (намален постъпване на кислород в тъканите, вследствие на което орган става неспособни да изпълняват своите функции).

Бележка страдащи от болестта на Такаяса

Болните, които са диагностицирани с «Неспецифични аортоартериит» трябва да разберат, че това заболяване изисква продължителна упорита терапия, при задължително спазване на приема на лекарства, в противен случай рискът от развитие на сърдечно-съдови усложнения се увеличава многократно.

Лечението на това заболяване е свързано с риск от развитие на странични ефекти, но то е необходимо. За да се гарантира, че лечението е максимално ефективна и безопасна, е необходимо да се подлагат на редовен преглед и отдаване под наем на лабораторни анализи.

В случай на възникване на извънредни ситуации, рязка промяна на благосъстоянието, е необходимо спешно да се обърнете към лечащему лекар.

За съжаление, напълно излекувани неспецифични аортоартериит невъзможно, но е напълно възможно да се превежда от това заболяване в стадий на ремисия, което ще даде възможност на болните да живеят с ежедневието си, без да изпитват големи неудобства и болезнени усещания. Успеха на лечението зависи до голяма степен от наличието на усложнения и дейността на патологичния процес, а това, от своя страна, е в пряка зависимост от времето на поставяне на правилна диагноза – колкото по-рано са успели да разкрият това заболяване, толкова оптимистичнее ще прогноза.

Методи за предотвратяване на артериита Такаясу не е развит, тъй като не може да се установи причината за възникването му.

Видео: болест на Такаясу в програмата «Живеят Здравословно»

READ  Креатинин: норми в кръвта, повишен, понижен - причини

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00100 sec