Гиполипидемическая диета при повишен холестерол — принципи, пример меню

Диета при повишен холестерол (гипохолестериновая, гиполипидемическая диета) преследва цел нормализиране на липидния спектър и предотвратява появата на атеросклероза и сърдечно-съдовата патология. При съществуващите структурни перестройках, в съдове с храна допринася за приостановлению патология, намалява риска от опасни усложнения и удължава живота. Ако промените са ограничени резултати на изследвания на кръвта и вътрешните органи и стените на кръвоносните съдове не са изумени, а след това диета ще носят превантивна стойност.

За холестерол и го опасност за организма са чували повечето от нас. В медиите, печатни издания, интернет тема диета при атеросклероза и патология на липидния метаболизъм – едва ли не е най-обсъждан. Известни списъци на продукти, които не може да има, както и това, че намалява холестерола, но все пак е въпрос на рационално хранене при нарушения на обмяната на мазнините продължава да се обсъжда.

Диета, при привидната простота, е в състояние да направи чудеса. При първоначалните етапи на хиперлипидемия, когато с изключение на отклоненията в анализи никакви други промени не се забелязват, за нормализиране на здравето достатъчно, за да предизвика в реда на храна, и е добре, ако това ще се случи при участието на компетентен специалист. Правилното хранене помага за намаляване на теглото и забавяне развитието на атеросклероза.

Стана почти традиция се счита холестерол нещо опасно, от което със сигурност трябва да се отървете, защото, по мнението на много, риска от атеросклероза, инфаркт, инсулт, пряко свързани с неговото количество. В стремежа си за намаляване на холестерола, човекът се отказва дори от минимум тези продукти, които съдържат това вещество, което не е съвсем вярно.

Холестеролът е важен компонент на клетъчните мембрани и стероидни хормони, но тялото синтезира само около 75-80% от необходимия му обем, а останалата част трябва да се запишат с храна. В тази връзка е недопустимо и е безсмислено напълно да се откажат от всички продукти, които съдържат холестерол, а основната задача на диетичното хранене – да успокоят употребата му до безопасно количество и да доведе показатели на кръвта в норма.

За развитието на идеите за заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, промени и подходи към захранването. Много митове, например, за яйца, или за масло, и до ден днешен представен, но съвременната наука, с лекота ги развеивает, а на разположение диетата при хиперхолестеролемия става по-широк, по-разнообразни и по-вкусни.

Правила на хранене при повишен холестерол

Основното правило на всяка «правилната» диета – балансираност. В храната трябва да присъстват всички хранителни групи, необходими за правилния обмен на веществата – зърнени храни, месо, зеленчуци и плодове, мляко и неговите производни. Всяка «еднопосочна» диета не може да се счита за полезна и носи повече вреда, отколкото полза.

Когато човек се отказва напълно от месо, млечни ястия, или, следвайки новомодным препоръки, използва само от зеле и ябълки, се лишава от зърнени култури, зърнени култури, животински протеини и всякакъв вид масло, той не само достига желания резултат за намаляване на холестерола, но и още повече допринася за усугублению обменни нарушения.

Гиполипидемическая диета – не е изключение. Тя също предполага наличието в храната на всички необходими компоненти, но броят им комбинация и начин на готвене имат редица особености.

Основни подходи гиполипидемической диета:

 • При повишен холестерол има смисъл да калорийност на храната в съответствие с енергийните разходи, което е особено важно при хора с наднормено тегло. (Енергийна стойност на храната не трябва да надвишава «разход» на калории. А при нужда да отслабнете — създава умерен дефицит на калории);
 • Делът на животински мазнини се намалява в полза на растителни масла;
 • Увеличава количеството консумирани зеленчуци и плодове.

Диета за намаляване на нивата на холестерола в кръвта, показана на лица с нарушено липидным спектър, без клинично изразена съдова патология като мярка за профилактика на съдови лезии. Тя трябва да спазват тези, на които е диагноза атеросклероза на аортата и други големи съдове, исхемия на сърцето, енцефалопатия в рамките на лечение на тези заболявания.

Наднормено тегло, хипертония, диабет и много често са придружени от повишаване на холестерола и го атерогенных фракции, така че пациентите с такива заболявания трябва внимателно да следят за промени в биохимичните показатели и да спазват диета като превантивни или лечебни мерки.

Няколко думи трябва да се каже и за самия холестерол. Известно е, че в организма са налични под формата на различни фракции, някои от които има атерогенный ефект (LDL — липопротеини с ниска плътност), т.е. на такъв холестерол смятат за «лош», друга част – точно обратното, е «добър» (HDL), пречи на отлагането на мазнини конгломерати в стените на кръвоносните съдове.

Говорейки за повишен холестерол, често имат в предвид общият брой, обаче, за да се прецени патология само по този показател, би било погрешно. Ако общото ниво на холестерола е повишен за сметка на «добри» фракции, докато липопротеини с ниска и много ниска плътност са в рамките на нормалните стойности, за патология не може да се говори.

Обратната ситуация, когато се увеличили атерогенные фракция и, съответно, на общия холестерол – знак за тревожни. Точно за такова повишаване на холестерола и ще продължи да става по-долу. Повишаване на общия холестерол за сметка на липопротеините с ниска и много ниска плътност изисква не само гиполипидемической диети, но и може би, медикаментозна корекция.

При мъжете промени в липидния спектър се наблюдават по-рано, отколкото при жените, което се дължи на хормонални функции. Жени по-късно се разболяват от атеросклероза благодарение на половите хормони эстрогенам, така и необходимостта от промяната на храненето у тях възниква на по-високо възраст.

От какво трябва да се откажете при хиперхолестеролемия?

Прекомерна «лош» холестерол е изключително, не е препоръчително да се консумират:

 • Тлъсто месо, свинско месо, особено печени, приготвени на скара;
 • Стръмни месни бульони;
 • Сдобу и сладкарски изделия,бонбони, сладкиши;
 • Риба, хайвер, скариди;
 • Газирани напитки, силен алкохол;
 • Колбаси, пушени меса, колбаси, консервирани месни и рибни продукти;
 • Мазни млечни продукти, твърди мазни сирена, сладолед;
 • Маргарин, мас за намазване;
 • Заведения за бързо хранене – хамбургери, пържени картофи, храна за бързо приготвяне, крекери и чипс и др

Определен списък на продуктите внушителен, на някой може да изглежда, че не е особено нищо при такива ограничения. Все пак, това е погрешно: хранене при повишен холестерол е не само полезно, но и удовлетворяващо, вкусна, разнообразна.

Освен изключение на «опасни» продукти, на хората с наднормено тегло трябва да се намали апетита и да намалите количеството консумирани калории. Ако желанието за закуска ще натрапчиво преследва през деня и особено през нощта, тогава най-добре познатия сандвич с наденица или сдобную кифла замени салата от зеле с оцет, със зехтин или постна сметана, нискомаслено сирене, плодове. Постепенно намаляване на количеството и калорични храни, човек не само понижава холестерола, но и нормализира теглото.

Яйца все още много причисляват към «опасни» по отношение на атеросклероза храни, по причина голямо съдържание в тях холестерол. До 70-то години на миналия век мащабите на отказ от яйца са достигнали своя максимум, но последвалите проучвания показват, че холестерола, който се съдържа в тях, не може да се приеме нито лошо, нито добро, а в замяна го отрицателно въздействие съмнително.

Освен холестерола в яйцата се съдържа полезното вещество лецитин, който, напротив, понижава концентрацията на «лошия» холестерол в организма. Атерогенный ефект на яйцата зависи от варианта им на приготвяне: пържени бъркани яйца, особено с бекон, колбаси, свинска мазнина може да навреди на жировому размяна, а ето твърдо сварени яйца може да се консумира.

От големия брой жълтъка все пак е желателно да се откаже на тези хора, които имат ясна генетично предразположение към заболяване на липидния метаболизъм, неблагоприятни фамилна анамнеза за атеросклероза и сърдечна патология. За всички останали тези ограничения не се отнасят.

Алкохол – това е един от спорните компоненти на хранителни зависимости повечето хора. Доказано е, че силните алкохолни напитки, бирата може да се влоши показателите на обмяната на мазнините и повишаване на холестерола в кръвта, докато малки количества ракия или вино, напротив, нормализира обмяната благодарение на голямото количество антиоксиданти.

Консумирането на алкохол с цел понижаване на холестерола, не трябва да забравяме, че количеството трябва да бъдат много умерени (до 200 грама вино на седмица и до 40 г коняк), качеството на напитката не трябва да доведе до съмнение, а едновременен прием с гиполипидемическими средства е противопоказано.

Че може да се яде?

Прекомерна холестерол се препоръчват:

 1. Ниско съдържание на мазнини разновидности на месо – индюшатина, заешко, пилета, говеждо и телешко месо;
 2. Риба – мерлуза, сребриста сайда, сьомга, херинга, риба тон;
 3. Олио – маслиново, ленено, слънчогледово масло;
 4. Зърнени храни, зърнени храни, трици;
 5. Ръжен хляб;
 6. Зеленчуци и плодове;
 7. Мляко, извара, сирене, кисело мляко с ниска масленост или обезмаслено.

Тези, които трябва да гиполипидемической диета, месо и риба, сварени или приготвени на пара, задушени зеленчуци, зърнени храни се приготвят на вода, с малко количество масло. Пълномасленото мляко не може да се консумира, както и на гъста заквасена сметана. Сирене масленост на 1-3%, кисело мляко 1,5%, или с ниско съдържание на мазнини – и да, и полезно.

И така, със списък на храни всички повече или по-малко ясно. Желателно е да се изключи жарку и на скара, тъй като начин на готвене. Много по-полезно да се консумират храни в варени, задушени, приготвени на пара. Максимална енергийна стойност на дневния хранителен прием – около 2500 калории.

Принципи на хранене:

 • Дробность – до пет пъти на ден, за да интервали между храненията са малки, исключающими появата на силно чувство за глад;
 • Ограничение сол: не повече от 5 грама на ден;
 • Количеството течности – до една и половина литра (при липса на противопоказания от страна на бъбреците);
 • Вечерен прием на храна – около 6-7 часа, не по-късно;
 • Възможни начини за приготвяне на храна – задушаване, отваривание, обработка с пара, пече се.

Примери менюто в съответствие с гиполипидемической диета

Ясно е, че универсална и идеална диета не съществува. Всички ние сме различни, затова храната при хора с различен пол, тегло, с различна патология ще имат свои собствени характеристики. За по-висока ефективност, диета трябва да се предписват от специалист диетолог или ендокринолог, който отчита индивидуалните особености на обмен и наличието на конкретна патология.

Важно е не само наличието в менюто на някои продукти, но и комбинация от тях. Така, овесена каша е по-добре да се готвя за закуска, а месото се комбинират със зеленчуци, а не със зърнени храни обяд – традиционно подобава да се яде на първото ястие. По-долу представяме проба меню за една седмица, които могат да се придържат повечето хора с нарушения на липидния спектър.

Първи ден:

 • закуска – елда (около двеста грама), чай или кафе, може с мляко;
 • II закуска – чаша сок, салата (краставици, домати, зеле);
 • обяд – супа от дроб зеленчуци или месо, бульон, парни кюфтета от пилешко месо със задушени зеленчуци, горски плодове плодова напитка, малко трици хляб;
 • вечеря – филе постна риба, приготвени на пара, ориз, чай без захар, плодове.
 • Преди лягане може да се пие кисело мляко с ниска масленост, ryazhenka, кисело мляко.

Вторият:

 • закуска – омлет от 2 яйца, салата от прясно зеле с олио (полезно и морска);
 • II закуска – сок или ябълка, круша;
 • обяд – зеленчукова супа с парче ръжен хляб, варено говеждо месо с парни зеленчуци, ягодоплодни за счетоводството;
 • вечеря – риба суфле с пюре от картофи, настъргани цвекло с масло, чай.

Третият:

 • за закуска – овесени или житни люспи, заваренные в нискомаслено сирене мляко, чай, може да е с мед;
 • II закуска – ниско съдържание на мазнини извара с мармалад или конфитюр, плодов сок;
 • обяд – супа от прясно зеле, отрубной хляб, задушени картофи с телешко месо, компот от сушени плодове;
 • вечеря – настърган морков с слънчогледово масло, извара на фурна със сушени сини сливи, чай без захар.

Четвърти ден:

 • закуска – просо каша с тиква, некрепкий кафе;
 • II закуска – плодово кисело мляко с ниска масленост, плодов сок;
 • обяд – супа от цвекло с лъжица постна сметана, отрубной хляб, риба яхния с ориз, компот от сушени ябълки;
 • вечеря – макарони от твърди сортове пшеница, салата от прясно зеле, нискомаслено кисело мляко.

Пети ден:

 • закуска — мюсли, сгушено натурално кисело мляко;
 • втора закуска – плодов сок, сухо cookies (бисквити);
 • обяд – супа с кюфтета от телешко месо, хляб, задушено зеле с гуляшом от идейки, компот от сушени плодове;
 • вечеря – овесена каша тыквенная, кисело мляко.

При липса на сериозни загуби от страна на бъбреците, черния дроб, червата е позволено да се организира периодично гладно дни. Например, една ябълка на ден (до един килограм ябълки на ден, извара, обяд – малко варено месо), пита сирене на ден (до 500 г извара, пресни, готвене или сирене палачинки, кисело мляко, плодове).

Посочените по-горе менюта – предполагаемата. При жените подобна диета по-рядко предизвиква психологически дискомфорт, защото представителки на прекрасния пол по-склонни към всевъзможни диета и ограничения. Мъжете също се интересува общи калории и неизбежен чувство на глад във връзка с липсата на енергоемки продукти. Отчайвайте, не си струва: дневен запас от енергия е напълно възможно да осигури постно месо, зърнени храни, растителни масла.

Видове месо, които могат да се консумират от болни с хиперхолестеролемия — говеждо, заешко, телешко, пуешко, пилешко, варени във вид на парни бургери, гуляша, суфле, варени или задушени.

Избор от зеленчуци на практика не се ограничава. Това може да бъде от зеле, тиквички, цвекло, моркови, репички, ряпа, тиква, броколи, домати, краставици и други Зеленчуци могат да бъдат задушени, на пара и в чист вид, като салата. Доматите са полезни при патология на сърцето, имат противораковое действие благодарение на голямото количество антиоксиданти и ликопен.

Плодове – само са добре дошли. Ябълки, круши, цитрусови плодове, череша, боровинка, червена боровинка, ще бъдат полезни за всички. Бананите са добри, но не ги препоръчват на диабетици поради високото съдържание на захар, а ето пациенти с коронарна болест на сърцето и метаболическими промени в миокарда банани бъдат много полезни, тъй като съдържат много микроелементи (магнезий и калий).

Зърнени храни могат да бъдат много разнообразни: елда, просо, овесени ядки, царевично и пшенично зърно, ориз, леща. Пациенти с нарушения на въглехидрати метаболизъм не трябва да се включат ориз, противопоказан манка. Зърнени храни са полезни за закуска, може да ги варете на вода или нискомаслено сирене мляко с добавка на малки количества масло, те осигуряват достатъчен запас от енергия в първата половина на деня, нормализира мастната обмяна и улеснява храносмилането.

В ястия от месо, зеленчуци и салати полезно е да добавите пресни билки, чесън, лук, които съдържат антиоксиданти и витамини, пречат на отлагането на мазнини по повърхността на съдовите стени, подобрява апетита.

Сладки – отделен начин за получаване на удоволствие, особено за сладки зъб, но трябва да се помни, че лесно достъпен въглехидрати, захарни изделия, пресни сдобная сладкиши оказва голямо влияние на въглехидрати и метаболизма на мазнините. Излишъкът на въглехидрати също води до атеросклероза!

С промяната на липидния спектър се препоръчва да се изключи сладкиши и сдобу, но е напълно възможно понякога да се поглезите за това, пастилой, мармалад, мед. Разбира се, във всичко да се спазва мярката и не си струва да се злоупотребява, тогава и парче от бяла ружа едва ли ще нанесе вреда на организма. От друга страна, сладкиши могат да бъдат заменени с плодове – това е и вкусно, и полезно.

Течност при хиперлипидемия трябва да се консумира много – до пет литра на ден. Ако има съпътстваща патология на бъбреците, а след това откаран с пиене не трябва да бъде. Не е забранено пиенето на чай и дори слаб кафе, полезни плодови напитки, плодови напитки и сокове. Ако метаболизма на въглехидратите не е нарушен, а след това в напитките е напълно възможно да се добави захар в разумни количества, на диабетици от захар трябва да се откаже в полза на фруктоза или подсладители.

Както се вижда, хранене при повишен холестерол, макар и да има някои нюанси, не се ограничава съществено диета. Може да има ако не всички, то почти всички, като себе си пълен набор от хранителни вещества, не са в ущърб на вкус и разнообразие от готвени ястия. Най – важното- желание да се бори за собственото си здраве, а вкусовите предпочитания можете да утолите това, което е полезно и безопасно.

READ  Рициново масло, при хемороиди и пляскане: лечение, мнения

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00121 sec