Хапчета за главоболие, лекарства, средства

Има такива медикаментозные лекарства, които задължително присъстват в дома и автомобилна аптечка, в джоб, чанта, косметичке, дамска чанта… в края на Краищата, малко ли при какви обстоятелства може да приключиться такава хворь, като главоболие (цефалгия), така че таблетките за главоболие, обикновено, хората носят със себе си.

Здрави са аналгетици, спазмолитиками, а с хронични заболявания предвидливо се поставят медикаменти, назначени от лекар, знаейки, че пристъп на мигрена е малко вероятно да успее да свали традиционните средства, да не говорим за артериална хипертония, при която, освен гипотензивных средства, често се използват диуретици препарати. Накратко, хората на отглеждане в зависимост от собствените си заболявания, ако знаят за тях.

В същото време, има прекрасно правило: отивате на парти, предполагающую употребата на спиртни питиета, добре е да вземете аспирин, който в подобни случаи помага да се предотврати усложнения похмельного синдром, подобряване на реологичните свойства на кръвта. Да го вземе трябва още преди това като събитие вчера на шега ще остра болка се дава в главата.

Много имена, а целта на една

В случай на инфаркт цефалгии се използват различни фармакологични средства, с различен механизъм на действие. Ги прилагат в зависимост от причината, произвеждат болка, но всички тези лекарства, така или иначе, играят роля и за плода, тъй като целта те имат една – аналгезия.

Списък на лекарства срещу главоболие е доста обширна, където най-често срещаните групи са:

 • Аналгетици — антипиретики, типичен представител на които се счита за парацетамол, използвани не само като аналгетик средства, но и жаропонижающего. Към тази група се отнасят: аспирин, анальгин, цитрамон, панадол, эффералган, мигренол и много спазмолитици (спазмалгон, спазмовералгон);
 • Спазмолитици (no-spa, дротаверин, спазмалгон), които едновременно са и сосудорасширяющими лекарства;
 • Като се има предвид, различен механизъм на действие съдоразширяващ средства, при някои видове цефалгии, причинени от съдовата патология, назначени от ноотропы, притежаващи подобен (вазодилататор) ефект (пирацетам, ноотропил, трентал), за сметка на което намалява интензивността на главоболие;
 • Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), които представляват огромен списък от известни и много популярните лекарствени средства, които притежават широк спектър на действие (ацетилсалициловата киселина, ибупрофен, найз, диклофенак, кеторол и др);
 • Гипотензивные и диуретици, използвани при артериална хипертония;
 • Антидепресанти — например, амитриптилин, назначаемый при хронично главоболие, напрежение, сопровождаемой депресивно разстройство;
 • Лекарства, които имат изразен сосудосуживающий ефект (редергин, дигидергот, дигидроэрготонин), предназначени за лечение на мигрена;
 • Триптаны (селективни агонисти на серотонина: нарамиг, зомиг, имигран), използвани за вендузи пристъпи цефалгии мигренозного произход.

Очевидно е, че се изброят свойства на всяко лекарство за главоболие ще бъде трудно, така че ще се опитаме да предостави на читателя с кратко описание на най-ярките представители на данни за фармацевтични групи.

Ако болката е обезпокоен от случай на случай

Като съм уверен в това, че главоболието се превърна в резултат от психоэмоциональной натоварване, умствено или физическо изтощение (рядко главоболие от напрежение – ГБН), може да помогне на себе си прием на добре познати и достъпни лекарства, лекарства без рецепта. Например, е препоръчително да се пие хапче аналгин (метамизол натрий), който се прилага не само в случай на цефалгии. Анальгин облекчава мускулната и зъбобол, се назначава при болезнена менструация, след оперативни интервенции, при невралгии и дори при фебрилни състояния в състава на антипиретичен средства.

Лечение на главоболие, напрежение често се свежда до прием на нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС), които в подобни ситуации се оказват по-ефективна, тъй като не само облекчава главоболие, но и локализуют възпалителен процес, който е станал причина за цефалгии или поддръжката му.

Най-известен е на хората представител на тази група, наречена аспирин или ацетилсалициловата киселина, отдавна помагат GB индометацин, анальгин, ибупрофен. В адекватни дози НСПВС се считат за безвредни, но само за хора, които имат здрав стомах. Като се има предвид, че много нестероидни противовъзпалителни лекарства са получени от една или друга органична киселина, те не са много полезни на пациентите с проблеми в стомаха (гастрит, язвена болест и др). Освен това, дори и здрави, се препоръчва първо да се хранят добре, а едва след това да се пие хапчета за тази група.

Трябва да се отбележи, че посочените по-горе средства в оригиналния си вид, все повече отиват в миналото, тъй като имат системен ефект и да предизвика страничен ефект (неблагоприятен ефект върху стомашно-чревния тракт). Въпреки това те продължават да служат като основа за други, по-нови и модерни медикаменти, които са на смяна, които, благодарение на селективен умения, проявяват своята дейност само в огнището на поражение и по този начин увеличава пощади лигавицата на стомаха. Например, произведени на основата на ибупрофен, лекарство има (Германия), се счита за безопасен и много ефективен. Действието му настъпва до 10 минути и може да продължи до 8 часа.

Сравнително наскоро списък на нестероидни противовъзпалителни средства присъедини към тези лекарства, като найз, ketanov, кетарол, помагащи да се отървете от главоболието, както и за лечение на възпалителни процеси и травми на различни), засягащи много органи, а на първо място – костно-мускулния апарат.

В последно време сред населението са един от любимците на такива хапчета за главоболие като парацетамол, панадол, эффералган упса, упсарин упса, които често помагат за облекчаване на удар цефалгии дори в еднократна доза, ако за прием на лекарства последвано от пълноценна почивка и релаксация. Голямо предимство на данни на наркотици се счита за тяхното производство в специално проектирани детски дози и форми. Свещи, разтворими таблетки, сироп не предизвикват бурен протест при деца и са приятни за възрастни.

Хроничното главоболие и престава да реагира на лекарства

Хронична ГБН, което настъпва в резултат на постоянно напрежение на мускулите на главата, перманентната психоэмоциональной натоварване или физическа умора, лошо се поддават на лечение и не минава, докато не бъде открита и отстранена причината за нейното причиняване. Хронично главоболие, напрежение първо дифференцируют от мигрена, мозъчни тумори, хидроцефалия, а едва след това да се пристъпи към борба с нея.

Ситуацията при хронична ГБН се усложнява от факта, че към най-цефалгии се присъединяват симптомите на нервно напрежение, не покидающее чувство на тревожност, депресия, въпреки че неврологическая симптоматика, а също така гадене и повръщане в този случай не са характерни. Пациентите отбелязват тъпа, монотонна главоболие, развиващите се сутрин и преследующую в продължение на много дни. В края на краищата, тя се превръща в нахален и изматывает човек.

Много хора преди това, докато е решение все пак да се консултирате с лекар, вече са опитали много различни лекарства срещу главоболие. Трябва да се има предвид, че подобни действия сами може да предизвика пореден удар цефалгии. Прекратяване на използването на болкоуспокояващи средства е често води до засилване на главоболие (организмът е свикнал) и действа като придружаващият симптома на отнемане на аналгетици.

Лечение на главоболие чрез увеличаване на дозата лекарства новатори, които правят GB, не винаги е оправдано, тъй като често не само не води до успех, но често дава страничен ефект под формата на нарушения от страна на храносмилателната система. В подобни случаи (хронична ГБН) болни препоръчват прилагането на амитриптилина (0,01-0,025 g) от един до три пъти на ден. Ако това лечение не помага да се отървете от главоболие, е препоръчително определяне на курсове по психотерапия.

А ако това е мигрена?

Провокира мигренозный пристъп може всеки, на пръв поглед незначителен фактор: емоции, а не само отрицателни, но и положителни, липса на сън или спят в излишък, силна музика, светлина, миризми, червено вино, хранителни продукти и др.

Главоболие при мигрена се различават варианти, всеки от които изисква индивидуален подход. Очевидно е обаче, че мигренозный удар стреля необходимо, но не винаги е възможно по някакъв универсален начин, така че хората, страдащи от мигрена, се държат в зависимост от ситуацията:

 1. Често премахване на главоболие мигренозного произход успява с помощта на модерни нестероидни противовъзпалителни средства, което, честно казано, е по силите на малцина фармацевтични средства.
 2. В леките случаи или при болки средна интензивност на положителен ефект може да се постигне приемането на аналгин, парацетамол, деривати на ацетилсалицилова киселина, комбинирани лекарства (цитрамон, аскофен, пенталгин, седальгин).
 3. Лечение на мигрена, който удари човек си ритъм на живот, понякога жълтеница, увреждане, свързано с определени трудности, същността на които е в индивидуален подбор на препарати. Обикновено, при това заболяване се предписват триптаны (зомиг, релпакс, рапимед и др), които, за съжаление, също така трябва да събере, тъй като не всички хапчета на тази група са подходящи за всички пациенти.

Страдащи от мигренозных на болката на хората, често отбелязват, че спазмолитици (no-spa) или комбинирани препарати (спазмалгон) не само не дават желания ефект, но в повечето случаи все още и може да влоши състоянието на човека.

Но далеч не всички болни, особено с лека форма на заболяване, достигат до доктор, които им официално е установена диагноза мигрена. При редки приступах мигрена, придружени от главоболия, слаба или средна интензивност, пациентите забелязват положителен ефект от приема на цитрамона, аскофена или просто чашка кафе, започват да се свали главоболие по този начин, това означава, сами намират своето лекарство (спомнете си – тя е подходяща само за леки случаи).

При спастична болка — спазмолитици

При цитрамона и аскофена основният ефект – анальгезирующий, получен чрез комбинация от аспирин, парацетамол и кофеин. Последният (кофеин) обдает вазоконстриктор и психостимулирующим действие и поради това често помага при мигрена. Различни хапчета между себе си дозировката на входящите компоненти, а леко кафяв цвят цитрамона дължи на добавка в състава му като помощно вещество какао на прах. Лекарства, съдържащи кофеин, и притежаващи собственост тесни съдове, НЕ се показват на хората, които имат склонност към повишаване на кръвното налягане, тъй като за сметка на сосудосуживающего ефект АДА ще се повиши още. Обикновено пациентите, страдащи от артериална хипертония тези хапчета за главоболие не се прилагат, въпреки че след техния прием главата за известно време може да «успокои».

Главоболие, причинени от повишаването на кръвното налягане изисква използването на гипотензивных средства. Обикновено, високо кръвно налягане получават своето лечение, но все пак, глава при тях от време на време ме боли. В повечето случаи това – метеозависимые хора с нестабилна нервна система, които най-бързо реагират на неблагоприятната среда. В такива случаи помагат сосудорасширяющие лекарства, по-специално, спазмолитици, които се отстранява спазъм на гладката мускулатура, облекчаване я, разширяват кръвоносните съдове, което в резултат дава аналгетичен ефект. Ето защо е лек за всяка болка, като no-spa, дротаверин, е толкова популярно и сред хората. Спазмолитици са предназначени да се справят с всяка спастической болка, независимо от нейната локализация (на стомашно-чревния тракт, органи на пикочно-половата система, желчевыводящие пътя, и т.н.) и, забележете, те прекрасно се справят с поставената задача.

С цел премахване на главоболие доста често хората се стремят по-бързо пия спазмалгон. Той много добре помага при ГБН, при похмельном синдрома, в предменструальном период и в други състояния, свързани със спазъм на кръвоносните съдове. Въпреки това, замъгляване на проява на симптома (в този случай – GB), спазмолитик не е в състояние да премахнат причината, така че, ако пациентът забелязва, че тялото му спря да отговори на познатия спазмалгон, а след това и изнасилват неговите (на тялото) не си струва. Трябва просто да отидете на лекар.

Лекар за разширяването на кръвоносните съдове и целесъобразността (видео)

Масаж, молитва, заговор, мандала…

Не всички любители на хапчета, а и не винаги те се оказват под ръка, но главоболие тези обстоятелства «не се брои» и идва без предупреждение. Някои хора умишлено се избягва прилагането на фармацевтични средства, наричайки ги «химия», а използват методи не са лекарства, понякога доста екзотични:

Акупресура

Роден в Китай преди пет хиляди години, акупресура може за кратко време да се реши проблема с епизодичната ГБН, освен това, казват, че той помага и при мигрена и да го прави възможно да се независимо от инфаркт, това е, оказва се, че по този начин може да се предотврати сближаване на главоболие.

Овладяване на техники, точков масаж е лесно, само трябва да се изследват по отношение на тяхната около 20 на човешкото тяло), които ще реагират на въздействие. Чувствителни по отношение на масаж при главоболие се намират точките по-долу-износител, външните ъгли на очите, задълбочаване в основата на ухото, задна страна на дланта, външната повърхност на предмишницата.

Масаж може да се направи и самостоятелно, като предварително разглеждането на точката и да се консултира със специалист. С овладяването на проста техника, много се чувстват по-сигурни, тъй като не са зависими от хапчета и са в състояние да си помогнат в случай на непредвидени обстоятелства. Не е сложен за изпълнение и прост масаж на главата: леко погали челото, главата в посока на теменните област, след това плавно преминаваме към ушите си, на гърба на главата и зоната на яката.

Акупресура за облекчаване на главоболие (видео)

Акупунктура

Акупунктура, дошли от Тибет, използват около 2,5 хиляди години, нали, самия инструмент за това време значително се е променил и от груби каменни тела се превърна в доброто тънки чист и спретнат, изработени от сплави на благородни метали (платина, злато, сребро).

Иглотерапия няма странични ефекти, е в състояние да лекува не само цефалгию, но и други проблеми (болки в кръста, нейроциркуляторную — вегето-съдова дистонию, мигрена). Освен това, акупунктура не само облекчава болката. Въздействието върху определени точки мобилизира собствена защита на организма, го принуждава да произвежда специфични вещества, които могат да отстранят причината за болката.

Музика

Твърдението, че лечението на главоболието с помощта на музиката ефективно в никакъв случай, разбира се, може да бъдат подложени на съмнение, тъй като не всяка музика може да има благотворно влияние. Лека, тиха, приятна мелодия за човек, приел хоризонтално положение (задължително удобно) в уюта на добре проветренного помещения, могат да донесат допълнителни положителни емоции, които допринасят за затиханию главоболие. Подобни експерименти може да се опита при епизодични главоболие напрежение, но те могат да бъдат недейственными, а в други случаи все още и да даде обратен ефект при наличието на мигрена, която «сама избира за себе си условия».

Що се отнася до високите етажи на звуци на хард рок, едва ли те ще бъдат полезни при цефалгии от всякакъв произход. Най-вероятно, главата ще боли още повече. Освен това, не трябва да забравяме, че силни звуци са ден мигренозных пристъпи, които могат да възникнат, независимо от настроението на пациента;

Музикално-психологическа нагласа за премахването на главоболие (видео)

Нетрадиционни методи за

Е чак толкова нетрадиционни средства за главоболие – молитви, заклинания, мандала, въпреки, че те в продължение на векове се използва от хора с различни религиозни възгледи. Някъде главоболие облекчава шаман, стучащий богатство, някъде тихо се моли местна възрастна жена-врачка, да ни води при всички заболявания. Често хората, за да се отървете от главоболието са готови да използват всякакви средства.

Например, будистки философия предлага лечение цефалгии с помощта на различни геометрични фигури и символи (мандала). Тази древна техника на Изток признат за свещено и се използва знаещи хора все още. Разбира се, за това, за да го прилагат, трябва в него да се разбере. Но всички знания на този вид от небето не падат, това трябва дълго и упорито да се учат. А помагат молитви или заклинания – трудно да се каже, но ако човек вярва в това, тогава защо не опитате, защото по-лошо няма. Най – важното-не прекалено се включат, за да не пропуснете патология, подвластную само официалната медицина;

В домашни условия без хапчета

Главоболие от напрежение не представлява опасност за живота, но да издържи все пак не трябва, защото и на самите лекари, силно препоръчваме да се вземат мерки, ако изведнъж се разболя главата.

Това се случва, че човек смята себе си за пламенен противник на лекарства, тогава той може да опитате облекчаване на главоболието с помощта на прости манипулации, които също могат да бъдат отнесени към народните средства от главоболие:

 • Разходка на чист въздух;
 • Да се направи масаж на главата (сами или да помолите някого от близките си), който се осъществява чрез галя областта на челото, следва, тила, яка област;
 • Напълнете вана с топла вода, добавете етерично масло (мента, лавандула, риган, лимон) или морска сол и да се потопите в него. Поради липса на изброените компоненти, можете да се възползвате от просто пяна, съдържаща лечебни екстракти;
 • На някои помага само душ или вземе подножието баня с горчица;
 • С леки движения нанесете на уиски балсам «Златна звезда», ментоловую крем или етерично масло (ментовото или лавандулово);
 • На лобную област сложи на студено (на парченца лед);
 • Ако под ръка се оказаха медни монети, че е добре да се при главоболие ги сложи на височные област;
 • Удобно да се настанят в мек фотьойл или да вземе хоризонтално положение на дивана, предварително създавайки себе си тишина и здрача. Понякога помага спокойна музика.

Между другото, съвсем не е задължително да следвате стриктно всички точки, можете да изберете един или два, ако те преди това са помагали на човек. Освен това, да не забравяме, че главоболието може да възникне от летните горещини или на празен стомах, така че понякога е достатъчно да изпиете чаша чиста вода или просто на обяд.

Как да се освободите от главоболието без лекарства? (видео, програма «Живо Страхотно!»)

Ще помогне сила на растенията

Рядко лекарство, произведено според народното рецепта, става без участието на растенията. Сега в аптеката можете да си купите готов събиране с подробно описание за приготвяне в домашни условия. За съжаление, далеч не всички хора знаят, каква трева трябва да закупите при една или друга болест, така че, тъй като в аптека, се изпращат незабавно в отдел готови лекарствени форми за заобикаляне на народни средства за защита от главоболие. Междувременно, много видове от списъка на лечебните растения могат да се окажат много познати, произрастающими в Русия, а не привезенными отдалеч, като например:

 1. Беладона;
 2. Девисил фармацевтичен;
 3. Лайка;
 4. Риган обикновен;
 5. Лилия на долината на май;

 6. Тръстика блато;
 7. Див пелин;
 8. Вратига;
 9. Мента;
 10. Валериан;
 11. Алое;
 12. Фондация за събиране (чай);
 13. Шипка.

Повечето от тези растения са естествени спазмолитиками и помагат за главоболие. А как да се готвя от тях лекарство – е написано в приложеното ръководство.

Пример народна рецепта от главоболие на базата на мента (видео)

Някои хора предварително са на отглеждане на различни средства, за да са ви под ръка. Да речем, замаян човек, може да се вземе шипка (супена лъжица отгоре), се изсипва вряща вода (чаша) и се вари 10 минути. Се пие отвара е препоръчително на празен стомах.

Да се отърве от главоболието може прикачен към главата knotweed, който току-що откъснати, малко смачкан лист от зеле, вълна режете, напоена в смес от оцет, със зехтин или салфетка, е наситен разтвор на канела.

Широко разпространени и се използват в популярно рецепти (лосиони, компреси, маски) на базата на глина, каменна сол, пчелен восък. Без съмнение, всички тези средства са добри, но въпреки това е полезно да се припомни, че става без лекар неразумно, ако главоболие притеснява дълго време, не се поддава на лечение на различни снадобьями. Все още традиционна медицина има повече възможности не само укроти силна болка, но намери и премахне причината за него.

READ  Парапроктит: снимки и симптомите на остра и хронична форма, лечение

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00119 sec