Хемангиоми на гръбначния стълб, телата на прешлени на гръбнака: същността, лечение

Нашите далечни предци за такава патология, разбира се, не е имал представа, въпреки че хемангиоми на гръбначния стълб, със сигурност може да се осъществи по всяко време. Активното изучаване на тумора започна с приложение в медицинската практика лъчи Рентгена, благодарение на които стана възможно откриването му в прешлени при пациенти, на ищеца оплаквания от болки в гърба и лечение. Но това събитие се е случило преди около сто години (на 20-те години на миналия век), така че гемангиому на гръбначния стълб може да се счита за сравнително млад болестта. За лечение на това съдовата тумор ефективни методи са се научили и за това по-късно (на 80-те години на миналия век)

«Благ» характер и агресия

Костни тумори от всички места на локализация най-често избират гръбначния си стълб. Хемангиоми в този план не е включена в брой изключения. Това е благоприятен образование особено «обича» тялото прешлен, така че често се нарича гемангиомой тялото прешлен или още по – лесно- гемангиомой прешлени на гръбнака, едновременно с това се сочи какъв (l1, l2, l3, l4, th12). Изброени в скоби прешлени са засегнати по-често от други. А изобщо по отношение на «възхода» на тумора участъци на гръбначния стълб са най-уязвими на гръдния (Тн1 – Th12) сегмент (както и всички подобни лезии той печели до 80%), след него със значително закъснение трябва да лумбална (l1 – l5). В дял на шийните и sacro-копчикового сегмент остава съвсем малко (около 1%) – хемангиоми не «обичат» тези места. Междувременно, дори в рамките на тумори не всички нива са приоритет в еднаква степен (не всички еднакво «обичат»). Тумор гръдна по-често «търси» прешлени от 3 до 12 (Th3 – Th12), губи «интерес» към шейному район. В лумбалната част на тумора се стреми да се утаи за първите четири на лумбалните прешлени (l1, l2, l3, l4), обикновено оставят без внимание пети (l5), както и задницата и опашната кост.

Освен локализацията, за хемангиоми на гръбначния стълб се характеризира с такива черти:

 • Туморът има «благ» характер, расте бавно, не перерождаясь в злокачественное новообразование, обикновено преминава без лечение, защото в повечето случаи за нея присъствието на никого не знаем. Тук трябва да се отбележи, че благоприятен период е характерно не всички гемангиомам на гръбначния стълб, сред тях се срещат доста агресивни форми, които ще бъдат разгледани по-долу;
 • Тази патология по-податливи на жените, отколкото на мъжете;
 • Любима възраст хемангиоми при възрастни хора – второто-третото десетилетие на живота, в детската възраст болестта се диагностицира много рядко, но по принцип, не е напълно изключено;
 • Най-често болестния процес засяга един на позвонок, въпреки че са известни случаи на диференцирани местоположението на тумора (hemangiomatosis);
 • Повечето от тези съдови тумори протича с години без никакви симптоми и се открива случайно при провеждане на съвсем друг повод модни сега изследвания, коими са компютърна ТОМОГРАФИЯ и ядрено-магнитен резонанс.

Но ако този тумор е толкова добър и безобидните, може би изобщо не си струва да се обръща внимание, още повече, че в човешката популация ги само от 1 до 10%? Въпреки това, както показва времето, не всички съдови образование тази категория остават винаги «добри» — 3-4 % (според други източници – от 10 до 15%) от тях протичат със симптоми, disruptor качеството на живот на пациента. «Лошите» хемангиоми стават тогава, когато придобие опасни размери. Удря цялото тяло на прешлен, те се държат агресивно към «съседи» (сдавливают гръбначния мозък) и предизвикват компресия на фрактури.

READ  Глисти при децата: симптоми, лечението с таблетки и народни средства за защита

Причините за появата на хемангиоми прешлен

Основната причина за развитие на хемангиоми на гръбначния стълб съвременната наука вижда в чувство за малоценност структурен строеж на стените на кръвоносните съдове отделните прешлени. При отколкото, подуване, намираща се при възрастни и дори възрастни хора не се възприема, като ново образование, се появи в определена възраст, полагане на бъдещата хемангиоми се случва още в эмбриональном период при формиране на кръвоносните съдове. Точно тогава нещо се обърка, съдовите стени са се оказали дефектни, не са способни пълноценно да изпълняват своите функционални задължения.

Различни, абсолютно незначителни за здрави съдове, житейски ситуации могат да окажат отрицателно влияние върху състоянието на дефектен елемент и тогава и най-малкото увреждане на техните стени стават причини за началото на растежа на тумора:

 1. Леки травми, които самият пациент дори не забелязва;
 2. Вдигане тежести;
 3. Спорт и други натоварвания на гръбначния стълб;
 4. Професионална дейност и просто активен начин на живот, идваща от темперамента на човека (много мобилни хора).

Подобни обстоятелства водят до това, че слабите нестандартни стени на кръвоносните съдове периодично се разкъсва, като образува петна кръвоизливи. Публикувана на костната тъкан кръвта води до повишена «бойна» готовност на системата микрофагов, която отговаря на допише някои от своите клетки, гигантски многоядрени остеокластите, които унищожават костната и хрущялната тъкан.

Кръвта, междувременно, не може да изливаться безкрайно, за прекратяване на неговото изтичане, включени механизми за спиране на кървенето, активно се формират тромбы (тромбоза). В това време на остеокластите, унищожаване на костна тъкан на мястото на кръвоизлива, освобождават места за образуването на нови кръвоносни съдове (реканализация), които, за съжаление, отново се окажат дефектни. И всичко се повтаря…

Видове и форми на

Преди да пристъпя към описанието на симптомите тази съдови тумори, бих искал да запозная читателя още и с вида хемангиоми на гръбначния стълб, тъй като те, по принцип, се определят по-нататъшното развитие на събитията.

В зависимост от хистологичен строеж те са:

 • Капиллярными, състоящи се от тънкостенни малки съдове;

 • Кавернозными, представляващи представляват разширени кръвоносни съдове;
 • Рацематозными под формата на артериалните или венозных конгламератов;
 • Смесени, най-често срещаните и включително в себе си признаци и 1, и 2 вида (в центъра на прешлен – каверна, по периферията – капиллярное хориоидеята образование).

Освен това, класифицират тумори и още по топографическим черта, където се отделят 5 вида, например, към първия тип се отнасят тумори, които засягат целия позвонок (хемангиоми прешлен), за второто причисляват образование, локализованное само в тялото на прешлен (хемангиоми на тялото прешлен), за третата и четвъртата причисляват изолирани и комбинирани лезии, пети вид включва эпидуральные тумори. Въпреки това, тези тънкости едва ли ще са интересни на читателя, така че в бъдеще това ще бъде гемангиоме прешлен, подразумевающей някоя от видове, а не за тумори на някой конкретен малък парцел.

По-голямо внимание заслужават тумори, които са с богата клинична симптомите на това. Във връзка с това отделят неагрессивные хемангиоми на тялото прешлен и по-агресивни, но това е да се предскаже предварително «лошо» поведение на тумори само на нея наличието на данни (рентгенография) не е възможно.

Симптоми и диагноза

Отговаряйки на клиничните симптоми и радиологические данни заболявания, също отделят 2 вида неагресивни и агресивни тумори (асимптоматичные и симптоматичные хемангиоми). Това означава, че неагрессивная тумор също може да доведе до клинични прояви, но тежестта на значително по-слаби симптоми, придружаващи агресивна форма.

Най-често се срещат агресивни тумори на гръдния отдел (на ниво Th3 – Th9). Тези образование, за разлика от неагресивни форми, растат бързо. Вземете дъга и израстъци, нарушава структурната цялост на прешлен, с една дума, чрез закупуване на опасни размер, те водят до сдавлению на гръбначния мозък и развитието на компрессионных фрактури, че не може да не се отрази върху благосъстоянието на пациента. Болки в гърба в такъв случай ще е основният симптом (болковият синдром), който най-често се дължи на «баллонизацией тялото прешлен и раздразнение концентрирани в съседните зони на нервните рецептори.

Още по-лошо стоят нещата, ако е агресивно хемангиоми прониква в епидурална пространство, ангажира в болестния процес гръбначния може и да става нервите. В такива случаи броят на симптоми в клиничната картина значително се добавя:

 1. Фрактури на телата на прешлените с компресия на гръбначния мозък, придружени от болки в гърба;
 2. Корешковый синдром, който включва много симптоми (стягаща болка, изтръпване, пареза, имитация на сърдечна патология, заболявания на белите дробове и стомашно-чревния тракт);
 3. Миелопатические синдроми (изтръпване на краката, нарушение на функцията на тазовите органи, поява на патологични рефлекси и други).

За търсене на хемангиоми на тялото прешлен използват:

 • Една рентгеновскую спондилографию, выявляющую структурни промени в засегнатата позвонке;
 • Доста информативна в този план за компютърна томография (КАТ);
 • Значителни надежди при диагностиката на тумори полага на магнитно-резонансната томография (MRI) – този метод дава най-голям обем информация по отношение на патологичния процес.

Що се отнася до клиничните прояви на хемангиоми на различни нива, а след това му през повече зависи от форма и вид, т.е., характеристиките на самия тумор, а не от това, намира се на нивото на Th12 или l1, L2… Между това, при нея може да се отбележи, че симптомите на заболяването (болка, изтръпване и т.н.) не се издигат по-горе (към шейному отдел), а ето и тазови органи и краката, които се намират по-долу поражение, в други случаи изпитват страдание.

Лечение на хемангиоми на гръбначния стълб, операция

В търсене на ефективно лечение на хемангиоми на тялото прешлен в различни периоди на миналия и сегашния век опита всички възможни методи:

 1. Отворена операция. Дълго време в гемангиому прешлен, с изключение на операции, не е «правителствата» не е имало. Но първите хирургически интервенции не се различават радикальностью, така че особени успехи не се облекат. Поради техническите трудности на самия тумор не е премахната, а рискът от профузного кървене остава високо.
 2. Лъчева терапия. През 30-те години на миналия век лечение на съдовата тумор опитвали, подобно и на други новообразованиям, с помощта на най-прогресивните за онези времена методи, с помощта на рентгенови лъчи. Лъчева терапия останавливала растежа и развитието на тумори, но и този метод не е обещал пълно избавяне от болестта, въпреки че дълго време е останал единственият ефикасен. Но все пак развитие на неврологични усложнения, ниска ефективност на лечението (при разпространението на патологичния процес в целия позвонок) и доза (30гр), получена в хода на процедури, принудени да търсят други пътища на експозиция, на образование.
 3. Алкоголизация. Такъв метод, като алкоголизация хемангиоми прешлен, е въведено в практиката сравнително неотдавна – преди 20 години (1994). Той представлява втвърдяване на хемангиоми медицински спирт, който се нарича «чисти» (96°). Въпреки това нововъведение се оказа несигурен (далечни усложнения), така че не остана много.
 4. Метод на изкуствено тромбирования (емболизация). Той е бил използван за първи път през 1968 г. и е предвидено въвеждането на синтетични эмболизирующих вещества, които водят до запушване на кръвоносните съдове. Тук също имало свои трудности, например, ензими кръвта бързо се унищожават изкуствени эмболы.
 5. Перкутанна пункционная вертебропластика. Най-накрая през 80-те години френските лекари Sp Галибером и Селскостопанска Дерамоном е намерен нов начин за въздействие върху гемангиому прешлен – перкутанна пункционная вертебропластика. Тази техника се предвижда пункцию тялото прешлен под контрола на компютърна томография и въвеждането на рентгеноконтрастного цимент (смес от костен цимент с контрастирующим вещество). Обща подготовка (като на обичайните операции), ранно активиране на пациента след интервенцията (до 5 часа), най-малко усложнения (в повечето случаи те са причинени от технически грешки), изчезване на болка регионална синдром и друга симптоматика в първите часове след операцията да се направи този метод на лечение, най-приемливо, а така популярен.

Пациенти с подобна патология, чакащи хирургическа намеса, би искал няколко вдъхнови толкова, че всеки ден и час се извършва търсене на нови технически перспективите за провеждане на операции и производството на цимент: разработват се нови видове материали, съвършена техника.

Нежен режим

В заключение, няколко съвета искал да даде на хората, които имат в гръбначния стълб хориоидеята образование, което лекарите все още не ще се лекува чрез оперативни, но обещават да се наблюдава и контролира. Такива пациенти са склонни да получават консултации, когато премине рутинна проверка (КТ), как да се държат, как да запазим тумор, за да не преподносила «изненади», но те все още периодично възникват въпроси.

Хемангиоми прешлен, нека тя да е малка, не развиваща се, не проявляющая симптоматика, въпреки това, е образованието болезнено, но все още пълна с кръв, така че има редица противопоказания за среща на различни процедури и лечебни дейности.

Така че, и противопоказания:

 • Да Не се прилага на народни средства за защита, игнорират съвети от познати, въз основа на личния им опит, да слушате само лекар.

 • Максимално намаляване на физическото натоварване върху гръбначния стълб.
 • При назначаването на физиотерапевтични процедури и мануална терапия за лечение на друга патология знаете, че те могат да бъдат противопоказан при гемангиоме на гръбначния стълб и да сигнализира за това на вашия лекар.
 • Пази гемангиому от топлинни въздействия и в домашни условия – всякакви затопляне, греющие душата, не са много полезни тумори.
 • Изтрий от своята практика често е много любим масаж на гръбначния стълб, особено, трябва да щадить гърдите и лумбалните отдели, защото именно там най-често се локализират хемангиоми. Що се отнася до шийния отдел, а след това леко гали го, може да причини много вреди, но и повишено внимание в този случай не може да навреди.

Хората, които замаячила безотрадната перспектива «да легне под ножа» (както те сами се наричат), по категоричен начин лекарите забраняват физиотерапевтични и топлинни процедури на всички отдели на гръбначния стълб, масаж, физически натоварвания. Тъй като операцията е неизбежна, по-добре да слушате лекари, а не се варят в домашни условия всички видове корени, листа и стъбла – те все още не могат да помогнат.

Видео: хемангиоми на гръбначния стълб: че това е операция

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00124 sec