Хидроцефалия, мозъчни: при деца, възрастни, новородени, причини, симптоми, лечение

Хидроцефалия (хидропс на мозъка)

Хидроцефалия най-вече често при деца, родени с по-голям размер на черепа, които в процеса на растеж на детето непропорционално се увеличава, което оказва голямо значение върху формирането на физиологичните и умствени способности на детето. Може би не всеки знае, че хидроцефалия, мозъчни често започва да се развива и в по-зряла възраст.

Важно е да се разбере, че хидроцефалия, мозъчни, както и хидроцефалия главата – понятия не са точни, именно по тази причина лекарите се опитват да ги избягват. Терминът има гръцки произход, от думата hydōr и kephalē, което в превод означава вода и на главата. Експертите наричат заболяване гидроцефалией (Hydrocephalus), а човек — хидропс на мозъка, подчертава основният симптом на заболяването.

Етапи на развитие

В желудочках мозъка редовно се произвежда лумбална течност или ликвор, които се движат вътре, се абсорбира и периодично се променя. В здравото тяло всички тези процеси, които са в определен баланс. При сривове на всеки от етапите се натрупва ликвор в желудочках или субарахноидальном пространство, което води до повишаване на вътречерепното налягане. Именно такова нарушение и името на гидроцефалией (HZ), с вроден или придобит характер.

Етап

Има няколко етапа на хидроцефалия, мозъчни:

 • Хронична етап на хидропс на мозъка, за да се характеризира с ярко изразени симптоми на заболяването, но заедно с това е трудно да се определи факторите, които са причината за нея;
 • Остра етап на главата хидропс, за да се развива много бързо, буквално за 3 дни и информира за причините на болестта;
 • Компенсированная етап, при която нормализира налягането, въпреки че в пространството все още се намира на ликвор;
 • Некомпенсированная етап на хидропс на мозъка, когато при някои видове наранявания или инфекции на хидроцефалия с нарастването на високо налягане се проявява отново.

Форма

В развитието на хидроцефалия, мозъчни отделят няколко форми:

 • Открита форма, когато при нарушаване на изсмукване или прекомерно продуцирования ликвора, тя мигрира от отдела на главния мозък;
 • Затворена форма (или окклюзивную), когато лумбална течността няма възможност да се движите части на мозъка. Симптоми при остър оток: болка в главата при събуждане, угнетенность, което води до краткосрочната кома, гадене, повръщане, бързо развиваща се сърдечна недостатъчност, нарушаване на дишането и като следствие от смъртоносни изход;
 • Гиперсекреторную форма отличава излишно е образован ликвор.

Локализация

Хидроцефалия, мозъчни класифицирани по локализация течност.

Истинската (вътрешна) локализуется в желудочках на мозъка, без това да повлияе на кухината между мозъчни тръстове обвивки на главния и гръбначния мозък. Тя възниква като следствие нетипичного продуцирования ликвора или промени в процеса на усвояването му в тъканите на главния мозък, което води до излишък на течност в желудочках. Проявява такъв вариант на заболяването при раждане на деца или да е придобит при възрастни, като следствие на някакво друго заболяване. Открива или при остра или хронична фаза на отворени или затворени. Важно е, че хидроцефалия на главния мозък при новородени принадлежи към този вид.

Промяна на формата на главата, характеризиращо се с увеличаване на една от страните, се проявява вътрешната гидроцефалией (ассиметричной). Също хидропс е двустранен, когато мозъчната течност се натрупва в двата желудочках на мозъка.

При деца

Причини за хидропс на главния мозък са родовите травми, мозъчни тумори, възпаление на мозъчните обвивки, на ОМТ. Хидроцефалия на главния мозък при деца има своите особености.

Трябва да се разбере, че болестта на главата може да започне да се развива още в утробата на майката или веднага след раждането. Във връзка с това разграничивают я антенатальную и интранатальную.

READ  Гъста кръв: при жените, детето, мъже, при бременност, какво да направя, като винаги разреждане, симптоми, причини, лечение

Антенатальная хидроцефалия възниква в утробата и се нарича вродена. Се определя от следните фактори:

 • Появата на малформации на кръвоносните съдове и на Централната нервна система: кисти, херния, заболявания на вените;
 • Нарушения на хромозомите;
 • Мозъчна тумор на плода;
 • Инфекции, идентифицирани при майката на бременност или определени като имащи разстройство при нея по-рано (цитомегаловирус, мононуклеоза, херпес, токсоплазмоза, грип, други вирусни инфекции).

Интранатальная хидроцефалия в детето възниква при травмировании на главата, при възпаление на мозъчните обвивки утробата, при геморрагиях при новородени, при трудно раждане. Такава хидроцефалия при деца се нарича закупения от вас и се появява след раждането.

Освен по-горе класификации водянку при новородени групират по:

 • Процеса на образуването им – отворен, затворен и смесени;
 • Отдели кичури ликвора – външна, вътрешна, смесени;
 • Стремительности болест – пасивна или активна;
 • Протичане на болестта е хронична или остра;
 • Нивото на налягане – гипотензивная, гипертензивная, нормотензивная;
 • Малко эксплицитности;
 • Период — некомпенсированная, субкомпенированная, компенсированная. Тази група е характерно и за възрастни хора.

При новородени

Това се случва така, че при новородени деца, родени със стандартен размер от главата, по-късно се проявяват симптоми на хидроцефалия, мозъчни:

 • Пропорционален (възниква най-често) или неравномерно нарастване на главата, поради увеличаване на камерна мозъка;
 • В процес на болестно растеж на мозъка нямат място в тази на черепа е полето, и, като правило, той започва да се попълнят достъпни места, например, с помощта на раздвижения родничков, като по този начин пречи им срастаться;
 • И вече към годовалому възрастта на детето ярко изразени spring, въпреки че по това време той трябва да срастись;
 • Изразено spring – един от симптомите на хидроцефалия, мозъчни. Зарастването на родничка се случва в този случай по-късно;
 • Черепная кутия в предната част на неестествено увеличи, съдове ярко изразени;
 • Учените веднага обръщат внимание на такива признаци, като косене на окото надолу, понякога почти изцяло, тремор, повишена възбудимост на крайниците, тремор;
 • Изоставането в психическото и двигательном развитието на: легнало в главата обратно, липсата на интерес на външни фактори, плаче, невъзможност да седнат.

Внимателно родители още преди посещението на лекар да видите всички признаци на типичните заболявания. Достатъчно е коренно различи всички симптоми в началото на болестта, тъй като прогнозите безрадостны:

 • Нарушения на зрението и слуха;
 • Изоставането в психомоторном развитие;
 • Пристъпи на епилепсия;
 • Смъртоносни резултата в ранна детска възраст.

Лечение на

Наистина, често от всички признаци на главоболие хидропс, специално внимание се привлича от кривогледство дете, въпреки това, на нея и е необходимо своевременно да се реагира.

При раждане на дете, роженицу убеждават в това, че няма нищо страшно. Въпреки това, и педиатър от районната поликлиника не забеляза нищо странно, а повика по друг повод дежурен лекар, веднага ще забележите, неврологични функции на бебето, например, внутричерепное налягане, което възниква при сложна племенна дейност, а също така могат да възникнат от прилагането на специални инструменти по време на раждането.

Заслужава отбелязване, че едно дете може да не изпитва дискомфорт по време на живота до определена възраст, обикновено тийнейджърките, а след това изведнъж се появяват спазми и тук трябва да се припомни за момента на раждането.

Прогноза в подобни ситуации често е щастлив, важното е да не се игнорира лечение на мозъчна хидропс, който е много достъпен — разтвор на магнезий, придобит в рецептурном отдел, поправи дефекти в продължение на 3-4 седмици и ще се възстанови нормално налягане. Всичко това в комплекса ще попречи на вредните последици.

READ  Понижаване на базофилов в кръвта: при деца, възрастни, при бременност, функции, норма

Проста форма на хидроцефалия лекува медикаменти чрез предписания диакарба, който нормализира образуването на гръбначно-мозъчната течност. При това е важно редовно да се наблюдава при невролог, за да се произвеждат обмеры на главата, за провеждане на компютърна диагностика. Е, разбира се, сложни форми на мозъчната хидропс не се поддават на такова лечение, обаче в комплекс с хирургични методи, ще дадат осезаем резултат.

Операция

Не съществува един метод за лечение на хидроцефалия, мозъчни при бебето. Колкото по-труден е вид заболяване, толкова по-ефективни, а понякога и единственото лечение е операция.

Например, байпас, която представлява система за отводняване, регулаторна низходящо ликвора и нормализующую внутричерепное налягане.

Вентрикуло-перитониальное байпас е разделен на видове:

 • Вентрикуло-перитониальный (ВПШ), обръща ликвор в коремната кухина;
 • Люмбо-перитониальный (ЛПШ), се свързва с кръвоносните съдове на гръбначния мозък с коремната кухина;
 • Вентрикуло-атриальный (СИ), когато ликвор постъпва в дясното предсърдие;
 • Метод Торкильдсена, течност се изпраща затылочную част.

Байпас, както и всяка операция, носи в себе си определени рискове, които водят до сериозни последици:

 • Емболия на артерии;
 • Ес мозъка;
 • Има спазми;
 • Болезненностью органи на коремната кухина;
 • Пристрастяване сантимент от шунт, работа, която може да се отклоняват поради придобити дефекти.

Когато степента на выраженности хидропс в мозъка ви разрешава да приложите эндоскопическую вентрикулостомию, д-р сигурност ще го направят, тъй като метод се извършва, без чужди предмети, което изключва по-горе трудности.

За съжаление, според метода могат да се възползват не всички, а само тези, които хидроцефалия известна степен, че се определя само от 10% от общия брой форми. Но и това ни радва, защото на помощ, дори и малка част за деца, завърнали се към пълноценен живот, голям късмет.

При възрастни

Хидроцефалия на мозъка при възрастни – това явление не е рядко, започва след тежко заболяване и се характеризира с необичайни признаци:

 • Стабилен ръст на налягането;
 • Развитието на тумори от различен произход, в резултат на това възникне прекомерен натиск на мозъка;
 • Инжектиране на мозъка и неговите обвивки (напр. менингит);
 • Механични травми на мозъка;
 • Рязко увреждане на кръвоносните съдове на мозъка в резултат на инсулт, което води до апоплексия.

Много хора с изразени отоци умират в начален стадий на заболяването (например, при геморрагическом инсульте). Потвърдено е, че дори и при леко отклонение в развитието на мозъка, при възрастни може да се образува хронична форма на хидропс. Всички патология на клетките на мозъка, свързани с плавателни съдове, които се носят обобщаващо име – дисциркуляторная енцефалопатия (ДЭП).

Дисциркуляторная енцефалопатия

Въпреки факта, че ДЭП представлява синдром, при него има няколко вида.

Първият се характеризира с гладки признаци и е слабо изразена симптомите на това и се изразява с:

 • в ослабленности на организма, нарушаване на нощния сън, постоянна умора;
 • в нарушение на движенията на крайниците, расшатанности походка, трудност при ходене, потънал в действията;
 • в главоболие, нарушение на слуха;
 • в възбуждане на психиката, склонност към депресии, слезливости, в които е невъзможно да се повлияе с лекарства. Освен това, при пациентите се наблюдава мнительность;
 • в патология учебна дейност: парамнезия, трудности при запомняне на елементарна информация, бърза умора.

Вторият вид дисциркуляторной енцефалопатия се различава ярко изразени характеристики:

 • Усложнение процеси в учебна дейност – влошаване на запомняне на дати, цифри, пациентите трудно адекватно да реагират на забележки от страна на други хора;
 • Нервност, депресия, психично и др;
 • Различни системни нарушения, изразени в влошаване на самообслужване, но при този вид се запазват обичайните функции. Чрез отчитане на тежестта на признаци на болестта, пациента оформят 2 или 3 група инвалидност.
READ  Кървене: първа помощ, видове и признаци, начини за спиране на

Третият вид се различава по-нататъшното влошаване на състоянието на болния, при което:

 • появява се силна нарушения на речта, пациентът изпитва затруднения при умствена работа, се появяват нарушения на стабилността, исковата молба пристъпи на епилепсия, ярко изразен тремор на крайниците, напикаване. На пациента се изисква денонощна помощ. Издадена е вече 1, рядко 2 група инвалидност.

Нарушение на кръвообращението в съдовете на мозъка, контузии водят до наднормено образуването на гръбначно-мозъчната течност.

По този начин експертите разграничават няколко вида заболявания на мозъчната дейност, классифицируя им от мястото на локализация на течности. Пациенти в напреднала възраст е небезынтересно, тъй като хидропс на мозъка се появява от промени в кръвоносните съдове и от повишено налягане.

При пациенти в напреднала възраст дадено заболяване не възниква спонтанно, но в продължение на дълго време, и се придружава от повишаване на холестерола, развитието на атеросклероза, които водят до кровоизлиянию или инфаркт на мозъка.

По тази причина не можем да кажем за вида, обуславливающих хормонално-заместителна гидроцефалию:

 • Прекалената лумбална течност в кухините между мозъчни тръстове обвивки на главния и гръбначния мозък, и при това нормалното му съдържание в желудочках провокира, така наречената външна гидроцефалию. Вероятността от появата на една малка. Като подвид на тази форма – външна заместителна хидроцефалия. Страдат от тези заболявания, в основата на пациентите с сердечнососудистыми проблеми, с различни видове хондрозов, а също и травма на главата с различна етиология. При хормоно-хидроцефалия се случва промяна на размера на мозъка в посока на неговото намаляване, въпреки че обемът на черепа остава непроменена, което позволява на излишната течност да отнеме свободни кухина. За съжаление, това състояние, за дълъг период от време, е асимптоматични, но по-късно се проявява с остри главоболие, артериална хипертония;
 • Вторият вид се нарича смесена хидроцефалия, тъй като засяга всички части на мозъка, където присъства ликвор. Има ли на този вид също заместителна хидроцефалия, когато се наблюдава намаляване на мозъка и замяната му гръбначно-мозъчната течност. Типично това състояние за възрастта на болните. Причините са няколко: и алкохолизъм и болки в кръста, особено в областта на шията, склеротические промени в кръвоносните съдове, травма на главата;
 • Третият вид, може би, най-опасната, се нарича разумна хидроцефалия. Опасност от своя изпълнен до последния, протекая абсолютно безсимптомно, че човек дава фалшива увереност в своята друго. Всичко това най-често води до инсулти или сърдечни инфаркти в мозъка.

Заключение

На първо място искам да се обърне внимание на опасностите, самолечение при такива сложни и коварни заболявания като хидроцефалия, мозъчни. Трябва да бъде по-отблизо до своите близки, на хората, особено на лица в напреднала възраст. При малки съмнения за болест, трябва да отидеш на лекар (невролог), който е компетентен по въпроса лечение на заболявания на такъв профил.

При откриване на хидропс на мозъка на детето, изисква висока степен на отговорност на родителите при лечението. Трябва да се помни за важността на ранното лечение в лечебно институт, това ще облекчи състоянието на детето, а често и излекува напълно.

Важно е да се опитаме максимално да се използват съвременни методи за диагностика и лечение, за да се позволи на лекари върне щастливо детство и по-късно пълноценен възрастен живота на малкия пациент.

MAXCACHE: 0.42MB/0.00083 sec