Хидроцефалия на мозъка при възрастни и деца: лечение, симптоми

Хидроцефалия на главния мозък в повечето случаи се отнася до децата, родени с изключително голяма глава, която по отношение на растежа на детето продължава да се увеличава допълнително, което води до сериозни нарушения във физическото и умственото развитие на бебето. Но може би не всички знаят, че болестта по силата на определени обстоятелства може да започне своето развитие, вече в зряла, създаден организма, а по-скоро на главата му.

Трябва да се отбележи, че хидроцефалия, мозъчни, така, както и хидроцефалия главата – имената не са съвсем коректни и лекарите им обикновено не се консумират. Терминология произхожда от гръцките думи hydōr, което означава, че водата и kephalē – главата, така че учените наричат болест просто гидроцефалией (Hydrocephalus), както обикновените хора я наричат хидропс на мозъка, като по този начин частично се обяснява същността си.

Класификация: произход, за патогенезата

Лумбална течност или цереброспинальная течност (ликвор), постоянно продуцируется, циркулира в отделите на главния мозък (желудочки), се абсорбира и се обновява. Всички тези процеси са взаимно свързани и са в определен баланс. В случай на възникване на нарушения в някой от етапите на ликвор могат да се натрупват в желудочках или субарахноидальном пространство и увеличаване на внутричерепное налягане. Такова състояние се нарича гидроцефалией (HZ), която е вродена и придобита произход.

Според характера на протичане на болестта се разделят на етапи:

 • Остра, бързо развиваща се в продължение на 3 дни и носеща информация за причините, които предизвикват заболяването;
 • Хронична, която е само на симптомите на основната болест, но не сочи на фактори, отдалечени във времето (до шест месеца), спровоцировавшие й;
 • Компенсированную, характеризуемую възстановяване на нормалното вътречерепно налягане, въпреки че кухина, съдържаща гръбначно-мозъчната течност, все още пребивават в разширено състояние;
 • Декомпенсированную форма, при която хидроцефалия с повишаване на вътречерепното налягане при определени обстоятелства под формата на травми, инфекциозни процеси и други фактори, се връща отново.

Патогенезата на хидроцефалия предвижда също своите възможности:

 1. Сообщающуюся или открита гидроцефалию с обичайните си свободен движението по отдели излишната на количеството на ликвора, което би могло са се образували в резултат на прекомерна продукти или нарушение на всмукване;
 2. Затворената форма, возникающую в случаите, когато цереброспинальная течност не може безпрепятствено да циркулира в отдели. Тя се нарича оклузивна. При остро протичане, тя се обръща тежка симптоматикой и се проявява:
  1. гадене и повръщане;
  2. изразена сутрешното главоболие;
  3. сънливост (важен прогностический критерий за учените, тъй като е знак за идването на влошаване);
  4. потисничество на съзнанието с преминаването в кома, длящееся за кратко време;
  5. застойными явления на диска на зрителния нерв;
  6. бързото увеличаването на дихателната и сърдечно-съдовата недостатъчност, довеждат до смъртта на болния.;
 3. Гиперсекреторный вариант хидропс на мозъка в резултат на прекомерна изработката на гръбначно-мозъчната течност.

Форми на хидроцефалия на мястото на натрупване на течност

Под истинската хидропс на мозъка предполагат вътрешната гидроцефалию, затрагивающую само желудочки на мозъка, без да докосвате субарахноидального пространство. Тя се формира вследствие на неадекватна продукти на гръбначно-мозъчната течност или (по-често) като резултат от нарушаване на неговото всмукване в кухини на мозъка и натрупване директно в желудочках. Тази форма може да бъде вродена детето или придобити (с клиничната картина на основното заболяване) при всички останали възрастови групи, остра или хронична, отворена или затворена, така че водянку новородени по-често се отнасят именно към този тип.

Вътрешна хидроцефалия може да бъде както на двустранно, така и ассиметричной, произтичащи от разширяването на само една камера, чрез която се увеличава от една част на главата. Обикновено това се забелязва с невъоръжено око, а в останалата част на ассиметричная воднянка на главния мозък, по нищо не се различава от двупосочна, а именно има всички признаци на хидроцефалия.

Факторите, които допринасят за формирането на вътрешна (камерна) хидроцефалия, освен патология на развитието на плода, наследствена наранявания и други обстоятелства, обусловливающих появата на хидропс на мозъка в периода новорожденности, могат да станат тумори на мозъка, възпаление на неговите обвивки, ОМТ (травми на главата) имат по-голямо дете, тийнейджър или възрастен човек.

Воднянка, локализирана в мозъка на детето – специален случай.

Причини и форми на хидроцефалия при деца

Тъй като началото на заболяването може цъфне още в етап на раждането на съзряване или дебютира веднага след появата на светлината, поради определени причини, гидроцефалию при новородени могат да бъдат разделени на антенатальную и интранатальную.

Антенатальная HZ, формира в утробата на майката, е вродена. Тя се дължи на:

 • Формирането на дефекти на съдово на речното корито и малформации на ЦНС (лумбална херния и черепная, аневризма на виена Галена, внутричерепная или арахноидальная киста);
 • Хромосомными повреди и аберрациями;
 • Новообразованиями в мозъка на плода (изключително рядко);
 • Пренесени майка си по-рано или наличните в момента инфекции (цитомегаловирус, рубеола, херпес, сифилис, микоплазма, грип и дори безвредно ОРИ).
READ  Оценка на анализ на кръвта на бебето

Видео: антенатальная HZ на УЛТРАЗВУК по време на бременността

Интранатальная HZ е резултат от травми, възпалителни процеси на мозъчните обвивки на плода, внутрижелудочковых и субарахноидальных кръвоизливи при новороденото, които са последица и усложнение на тежки раждането. Очевидно е, че интранатальную гидроцефалию може да се нарече закупения от вас, тъй като тя възниква в края на период от развитието на плода.

Освен това, HZ при бебета класифицират в зависимост от:

 1. Механизъм на развитие (окклюзионная или затворен, сообщающаяся или отворена, смесени);
 2. Зони на натрупване на цереброспинальной течност (вътрешна, външна, комбинирана);
 3. Активност на патологичния процес (активна, пасивна);
 4. Клиничното протичане (остра, хронична);
 5. Показатели за нивото на вътречерепното налягане (гипертензивная, нормотензивная, гипотензивная);
 6. Степен выраженности, в основата на която е желудочково-полушарный пощенски код;
 7. Етап (компенсированная, субкомпенсированная декомпенсированная).

Между другото, подобно деление на форми често се използва и в класирането HZ при възрастни пациенти.

Клинични признаци HZ при бебета

Ако се роди дете, като и с нормална обиколката на главата (или леко по-голяма), а след това според развитието на бебето през този случай се появяват следните признаци на хидроцефалия:

 • Главата ми започва да непропорционално се увеличи за сметка на разширяване на участъци на главния мозък (камерна), но ако тя се увеличава равномерно от двете страни, което се случва по-често, това HZ се нарича двустранен, а в случай на разширяване на една камера и, съответно, една част на главата — ассиметричной;
 • Нарастването на мозъка престава да бъде поставен в тази на черепа е кутията, затова, в търсене на място започва да раздвигать шевове (роднички), което пречи на тяхното естествено заращению;
 • Spring, вместо да се свиват и обрасли до една година от живота, точно обратното, раздвигается, давате възможност на мозъка, се превръща в стресиращо и видими с просто око;
 • Специален spring в дванадесет на дете е знак за хидроцефалия и в такива обстоятелства обрасли може само до години две или дори три;
 • Непропорционално повишена мозъчна част на черепа, с изпъкнали под кожата, кръвоносните съдове също показва гидроцефалию новороденото;
 • Присъствието на неврологични симптоми – косоглазия, западания надолу очните ябълки, частично или напълно (видим само протеини), нистагма, висок тонус на крайниците, судорожных подергиваний;
 • Забавяне на психомоторното развитие на детето също има място: корона често запрокидывается, дете е трудно да я задържи, той не придобива умения съответно възраст, не може да седна и да стъпи на краката, не проявява интерес към заобикалящия ни свят, а най-малката повод (или без него) капризничает и плаче.

Всички тези симптоми са характерни за изразена хидроцефалия, която са способни да се отбележи не само лекарите, но и на родителите, наблюдающие постоянно за своето новородено дете. Така че много е важно да се отбележи водянку на главния мозък в най-ранните етапи на развитие, защото последиците от нея могат да бъдат доста тъжно:

 1. Зрителни и слухови нарушения;
 2. Умствена изостаналост и физически;
 3. Эпиприпадки;
 4. Ранната смърт.

Всичко добре, но защо-това западают очи…

Явление, когато очите на дете косите си и често как да западают надолу, педиатрите наричат симптом на «залязващото слънце», обаче на този знак трябва да се обърне особено внимание, тъй като понякога той е единственият лека хидроцефалия.

На мястото на болницата мамочку могат да се уверя, че всичко е наред, участковый лекар също много отклонения не се намери, а случайно дошъл на разговор (причина – ОРИ) в събота невролог, заподозре не е наред, това означава, повишено внутричерепное налягане, причина за което друг път става преумора на малко дете, при преминаване през родовия канал или налагане на изхода на форцепс (в последно време почти не се използва).

Трябва да се отбележи, че такива деца могат да растат и се развиват нормално, тъй като явни симптоми на хидроцефалия при тях липсват, но в магарешка синдром, който се появява през 17-18 години, ще накара да си спомня ден и час на раждане на човека.

Лечението в тези случаи е много просто – разтвор на магнезий, приготвени в аптека по рецепта, ще постави на очичките на бебе на място за 1 месец, и, следователно, нормализира внутричерепное налягане и помага да се избегне последствията по-късно.

Лека гидроцефалию може да се лекува само с помощта на лекарства (определяне диакарба, снижающего продукти ликвора) при условие, че постоянно наблюдение на детето: редовното измерване на обиколката на главата, за извършване на компютърна томография (КТ) и нейросонографии. Въпреки това лечение изразена гидроцефалию по подобен начин неразумно и безполезни. Медикаментозно лечение на тежки случаи, само допълва хирургично, но не го замества.

Изразена хидроцефалия изисква незабавни мерки,

В зависимост от степента на заболяването операцията в други случаи е основен (и единствен) начин на лечение. Затова открити изразена хидроцефалия при малко дете се нуждае от незабавна нейрохирургического намеса.

READ  Кръвен тест за ЧХГ: хормон, какво е това, след постинора, норма, резултат, като дари, дешифриране

Такава операция като байпас (настройка шунт, който е представител на една система силиконови катетри) позволява да се коригират изтичане на цереброспинальной течност, насочвайки го в друга посока, да се нормализира внутричерепное налягане и премахване на ненужни образование. Байпас, в зависимост от това, кой орган ще поеме функцията за осигуряване на нормалното изтичане, може да бъде представен от няколко вида:

 • ВПШ – вентрикуло-перитонеальным, предоставя промяна на посоката на тока в посока към коремната кухина;
 • ЛПШ – люмбо-перитонеальным, свързващ канал на гръбначния мозък и коремната кухина;
 • СИ – вентрикуло-атриальным, с помощта на които ликвор се влива в отдел дясното сърце (предсърдие);
 • Метод Торкильдсена, линеарно ликвор в посока на големия тилен на резервоара.

Обаче при всички достойнства байпас, тя има и редица недостатъци, които се вземат предвид при вземане на решение за тази операция, заплашващото в други случаи на следните усложнения:

 1. Закупоркой вътре в камерна или в коремната кухина;
 2. Заносом инфекция в мозъка и развитието на възпалителни процеси в нея;
 3. Судорожным синдром;
 4. Пролежнями на органите на коремната кухина (линия на червата);
 5. Доживотна зависимост на пациента от инсталиран шунт, който в процеса на своята работа все още може да се повреди.

Истината е, че ако позволява форма на хидроцефалия, лекарят се опитва да се възползва ендоскопска вентрикулостомией, която се извършва без имплантация на чужди материали, както стана; и без горепосочените усложнения. Но, за съжаление, създаване на эндоскопическим метод за нови начини на движение цереброспинальной течност от камерна приемливо само при определени форми на хидропс на мозъка, които съставляват около 10% от всички известни видове. Обаче дори и този процент е много важно, тъй като дава възможност за една десета от всички болни деца за пълно възстановяване, връщане в щастливо детство, с нормално интелектуален и физически развитието и обучението в училище.

При възрастни хора също хидропс се случва?

 Развитие на хидроцефалия при възрастни, като правило, се дължи на придобити по време на живота на заболявания, което е, е следствие на редица патологични състояния:

 • Промени, свързани с наличието на атеросклеротического процес или трайно повишаване на кръвното налягане (артериална хипертония);
 • Растежа на доброкачествени и злокачествени тумори и сдавления тях парцели мозъка;
 • Нейроинфекций, които причиняват възпалителни процеси в интерес на мозъка си, за да мембрани (арахноидит, енцефалит, менингит);
 • Травматично увреждане на мозъка;
 • Остри нарушения на мозъчното кръвообращение (хеморагичен инсулт и исхемичен, разкъсване на аневризми), където важно обективно субарахноидальному и внутрижелудочковому кровоизлиянию. Остро нарушение на мозъчното кръвообращение, с гемотампонадой и пробив в желудочки при субарахноидальном кровоизлиянии, са основната причина изразена вътрешна хидроцефалия при възрастни, които в повечето случаи умират в рамките на първите два дни при геморрагическом инсульте.

Доказано е, че всяко поражение на мозъка, протекающее с нарушение на мозъчното кръвообращение, може да допринесе за създаването на хронична хидроцефалия. Органични промени в мозъчната тъкан, възникнали в резултат на съдовата патология, водят до нарушения в мозъчната дейност, които са колективно термин – дисциркуляторная енцефалопатия (ДЭП).

Дисциркуляторная енцефалопатия — какво е и да заплашва?

Е синдром, а не отделни нозологической форма, ДЭП, въпреки това, има 3 степени на тежест. Първа степен има слабо изразена симптомите на това и се проявява:

 1. Обща слабост, бърза умора, безсъние през нощта и сънливост ден;
 2. Главоболие, шум в ушите, виене на свят;
 3. Разстройство на двигателната функция на долните крайници, появата на шаркающей «походка скиор» (ходене на пациента представя някои трудности, той се страхува да направи първата крачка, да се движи бавно, на малки стъпки, рязко прекъсване на движението също, понякога, е трудно;
 4. Нестабилността на психо-емоционалното състояние — безпричинен плаксивостью, раздразнителност, агресия, депресивно разстройство. Тези прояви почти не се коригират психотропни средства и антидепресанти. Освен това, болните имат оплаквания (често неоправдани) болки в различни части на тялото;
 5. Нарушение на когнитивните функции: рассеянностью, влошаване на паметта, лоша поносимост умствена работа, намалена умствена дейност. Болните могат да забравяме важни в живота си датата, а друг път не могат да посочат своята възраст.

Втора степен на дисциркуляторной енцефалопатия се характеризира с формиране на ясна клинична картина ДЭП:

 • Усугублением когнитивни нарушения – по-нататъшно намаляване на паметта, мисловните способности, критика и самокритика (пациентът не може да даде правилна оценка за своите действия);
 • Раздразнителност, депресия и психични разстройства;
 • Ограничение на функционални способности, които се проявяват особено когато се опитва да направи няколко стъпки. В някои случаи се наблюдава намаление на функцията на тазовите органи (често уриниране през нощта). На този етап болният, макар и трудно, но се грижи за себе си, обаче, поради изчезването на професионални умения и общите загуби, увреждане, в зависимост от выраженности симптоми, той се назначава от 2 или 3 група инвалидност.
READ  Ноотропы (ноотропные лекарства): списък на прилагането на

При ДЭП 3 степен симптомите на втората прибавя и още: идва деменция (слабоумие), признаци на намаляване на критика и самокритика значително изразени, болен човек почти напълно губи способността за умствена дейност. Страдат двигателните функции, болният престава да ходи, тъй като не може да държи равновесие и да стои на краката си, така че постоянно пада. И при третия етап, като правило, са налице симптоми като реч нарушения, тремор на крайниците, подобно на паркинсонизъм, парези, эпиприпадки, инконтиненция на урината. Човек не може да се грижи за себе си, така че се нуждае от извън грижи. Той се назначава от 2 или 1 група инвалидност.

Съдова патология и нараняване могат да станат причина за натрупване на ликвора

Въпреки това, в зависимост от зоната на натрупване на цереброспинальной течност някои автори все още се открояват форми, които другите са придобили малко по-различен статус и се отнасят до атрофия на мозъка. Но като се има предвид, че хидроцефалия с повишаване на вътречерепното налягане, има място при попълване на субарахноидального пространство, читателите, особено в напреднала възраст, най-вероятно ще бъде интересно да научат повече за тези опции, толкова повече, че хидроцефалия при възрастни, предимно е последица от съдови лезии и артериална хипертония.

Хидроцефалия при възрастни хора обикновено се развива на фона на промените, които настъпват с плавателни съдове в процеса на живота — отлагането на атеросклеротични плаки в резултат на хиперхолестеролемия, повишаване на АДА и ги следствие – инфаркт на мозъка или хеморагичен инсулт.

Следователно, за да бъдат пренебрегнати някои варианти на тази патология, дори и тя да се дължи на атрофия на мозъка, не се получава, затова на пациентите (или техни роднини) представяме следните форми на заболявания, които се наричат хормоно-гидроцефалией:

  1. Външната гидроцефалию, обусловленную излишък на ликвора в субарахноидальном пространство, докато в желудочках всичко продължава да е безопасно. Встречаемость тази форма е ниска. Разновидност му е външна заместителна хидроцефалия, характерни за лица, които имат сърдечно-съдовата патология в формата на артериална хипертония на фона на атеросклероза, остеохондроза на шийния отдел или ОМТ в миналото. В този случай се наблюдава намаляване на размера на мозъка, след като черепная кутия остава на място, така че свободното пространство остава отворено за попълване на ликвором, който ще компенсира обема на мозъка. Това събитие дълго време може да остане незабелязано, тъй като нищо не се проявява, но в крайна сметка интензивно главоболие и значително повишено кръвното налягане ще започнат да сигнализират за проблеми в ЦНС;

 1. Смесена форма се отличава с това, че страдат всички отдели на главата, напълнена гръбначно-мозъчната течност. Смесени хидроцефалия също има своя заместительный вариант, сопровождающийся намаляване на мозъчното вещество и попълване на «кухини» ликвором. Тази форма често е налице при по-възрастни пациенти. Причината за нея обикновено са: артериална хипертония, остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб, атеросклероза, които дават още един вариант на оклузивна хидроцефалия, както и травми на главата (сътресение на мозъка) в миналото, алкохолна зависимост;
 2. Скромна тежестта на хидроцефалия се отличава с особена злоба. Дълги години човек да живее и не подозира, че в мозъка вече накопилась течност, сдавливающая жизнено важни центрове, осигуряващи нормалното функциониране на организма. Разумна външна хидроцефалия е напълно в състояние да доведе до остър нарушаване на кръвообращението (геморрагическому инсулт или инфаркт на мозъка) на фона на фиктивно благополучие.

В заключение…

Очевидно е, че лечението на хидроцефалия при възрастни хора трябва да бъдат симптоматическим, т.е. предоставя на въздействието на основното заболяване и неговите симптоми. Лечебни дейности, директно насочени към клиничните прояви на една или друга патология, вече описани в разделите на нашия сайт. Въпреки това, още веднъж много желателно да се предупреждават болните, и особено на техните роднини за нецелесообразности самостоятелно лечение:

Само лекар (невролог) може да предотврати прогресията на патологичния процес и влошаване на степента на тежест на заболяването, тъй като притежава необходимите знания и квалификация.

Що се отнася до деца, то тук се изисква специално внимание и отговорност и лекари, и, разбира се, на родителите. Трябва да се помни, че ранната диагностика и своевременно лечение могат да осигурят на бебето на нормалното развитие и пълноценен по-нататъшното живот. Вие не може да даде на ръцете, при никакви обстоятелства, трябва да се използват всички методи, предложени на съвременната медицина. И болестта ще бъде победена!

Видео: ТВ-програма за хидроцефалия

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.43MB/0.00111 sec